Сејф Сити

• Креатор на темата Креатор на темата Ireal
  • Време на започнување Време на започнување
Или можеби GTA, Need for speed и сл. меѓу другото и Скопје е два пати поголем од тогаш и се доселија и качаци од кај не....и да не заборавиме, со слушалки на уши и поглед у телефон се поминува улица. Све кога ќе собереш резултатот е овој, ќе мора да страдаат сите заради нашата неписменост.
Ама овој став ми е чуден, на страна големиот брат не гледа дрн дрн сите сме ја читале 1984, тераш ли по правила (ко што секогаш и требало), сејф сити нема што да те плаши. Да и мене ме нервираат тие со поглед у телефон што проаѓаат улица, ама проаѓа ли прописно, демек на пешачки, правилата треба да се спазат, иначе има закон и за нив, само треба да се имплементира појако. До сеа беше сообраќајна џунгла и на тие што се цело време зад волан им е скурчено од возење па кој ги тркала правилата само да стигнам побрзо од што ми е смачено, па затоа се ова е ново и чудно.

Па ако знаете дека возачот сам си ги плаќа прекршоците, како во цел свет што е дилемата.
Автоматски споено мислење:

Возење брзо троши повеќе гориво од бавно возење.
Токму ова го баравме, да не убиваат луѓе.
Испогина народ од брзо возење. Затоа мора пеевче за нас. Пошо искачаат дома у 5 за 12, мислат нивни се улициве, на 13.11 го ослободиле Скопје.
Е вака сеа, ќе си го планирааѕ сите времето ко нормални луѓе. И со распоред со натенане. Ко цел нормалеј свет. А не уз дуж и попреко. И ќе се тресеме да пројдеме на пешачки.
Ниедна мочана кола, каква сака нека е, нека има колкави сака трошоци, не вреди повеќе од човечки живот.
Кој не може да си дозволи кола. Ќе мора да се снаоѓа као многумина.
И онака више паркинг нема ни за лек.
се научија сите со коли од овде до онде, ги заболе за тие шо користат јавен превоз, па затоа и го неаме. Сеа коа ќе се трпаат сите по автобуси, ќе почне да се квичи за боље јавен превоз. Се надевам можда некако ова ќе нѐ ПОДоправи. И парите од казни не у џеб, него ете нешо нека напраат. Трамвај, метро, шта ја знам, уште автобуси.

Ама овој став ми е чуден, на страна големиот брат не гледа дрн дрн сите сме ја читале 1984, тераш ли по правила (ко што секогаш и требало), сејф сити нема што да те плаши. Да и мене ме нервираат тие со поглед у телефон што проаѓаат улица, ама проаѓа ли прописно, демек на пешачки, правилата треба да се спазат, иначе има закон и за нив, само треба да се имплементира појако. До сеа беше сообраќајна џунгла и на тие што се цело време зад волан им е скурчено од возење па кој ги тркала правилата само да стигнам побрзо од што ми е смачено, па затоа се ова е ново и чудно.
Проблемот е што Сејф Сити ќе ме кошта време и по 1000 евра годишно....настрана велики брат, и на страна одење кон диктатура и тотална контрола. Плус загрозена ми е безбедноста, немам простор за избегнување на потенцијално опасни ситуации....пример вози камион у втора лента со 40 а ја у трета го тицам со 50 и возам со него паралелно една минута за да го претицам....здрава нога у трн е тоа и уште мал милион други ситуации како избегнување на макази и т.н.

Се осеќа ли толку разлика во гужвите? Пример од сабајле кога одиш на работа, секако е гужва, не верувам дека некој може да вози над 50 и да сака. Како сејф сити има ефект тука? Можеби луѓето не поминуваат повеќе на жолто/црвено?
Јас не можам да кажам дека долго време немам возено во гужвите сабајле, ама до пред 4-5 години возев секој ден и можам да кажам дека на партизанска/илинденска тешко веројатно некој да вози над 50 во тој период.
Да, многу бавно тргнуваат на семафор и кочат уште кога трепка зеленото. Семафори каде што сум поминал од прва, сега на истата далечина од трета минувам.
Плус од страв кога се доближуваат до камери, кочат и до 0 ако можат. Буквално спуштаат брзина под 30, а дозволено е 50.

Сепак, кај нас само вака може да се доведе ред. Кола на работа возам само во јануари/февруари и по потреба надвор од тоа, не ме засега премногу, ама крш е сообеаќајов кај нас. Факинг Бангладеш. И уште е така, освен по главниве улици.

Како и да е, си бара нова сигнализација, бројачи на семафорите, подобро штелување итн.

Викаа дека ќе има комплетна контролна соба на сообраќај и по потреба ќе се пуштаат зелени бранови у гужви. Само кога ќе биде тоа којзнае.

Проблемот е што Сејф Сити ќе ме кошта време и по 1000 евра годишно....настрана велики брат, и на страна одење кон диктатура и тотална контрола. Плус загрозена ми е безбедноста, немам простор за избегнување на потенцијално опасни ситуации....пример вози камион у втора лента со 40 а ја у трета го тицам со 50 и возам со него паралелно една минута за да го претицам....здрава нога у трн е тоа и уште мал милион други ситуации како избегнување на макази и т.н.
Камиони не ни треба да има во градот.

Можеби кога не би се градело…
Океј, ама и тоа се решава со држење растојание, а не со летање за да го претекнеш. Секогаш ќе има некаков изговор за да возиме каубојски. Казната е единствениот начин нашите возачи да се научат на ред за жал.

Никогаш ништо не е црно бело. Секогаш има правила а има и исклучоци. Кога државата наметнува строги правила само имаме тоталитарен режим. Ова е еден чекор кон тоталитарна држава....некоја привидна утопија.
Ако пробуваш да ме убедиш дека Тетово Чаир стајл див запад е поубаво од "тоталитаризмов" откажи се.

Камиони не ни треба да има во градот.
А фирмите како ќе функционираат?
Автоматски споено мислење:

Ако пробуваш да ме убедиш дека Тетово Чаир стајл див запад е поубаво од "тоталитаризмов" откажи се.
Зошто не кажа Водно стајл?
Проблемот што го имаме ние со зелките треба да се реши на друг начин, само што на нас одамна ни отиде од раце се па сега ќе трпиме сите затоа што некој сакал да ни ги распродава националните интереси.

Зошто не кажа Водно стајл?
Проблемот што го имаме ние со зелките треба да се реши на друг начин, само што на нас одамна ни отиде од раце се па сега ќе трпиме сите затоа што некој сакал да ни ги распродава националните интереси.
Тоа е стилот, во лошо друштво сме како народ и попримаме лоши навики.

Тоа е стилот, во лошо друштво сме како народ и попримаме лоши навики.
Фрустрација е у прашање, не навики....пробај да се престроиш, не те пуштаат како да си им утепал фамилија. Ова е систем кој пропаѓа и сега он топ што викаат британците минус иљадарче годишно. Бладаме ние со вакви мерки.

Фрустрација е у прашање, не навики....пробај да се престроиш, не те пуштаат како да си им утепал фамилија. Ова е систем кој пропаѓа и сега он топ што викаат британците минус иљадарче годишно. Бладаме ние со вакви мерки.
Абе пишуваш тука ко единствен кола што вози во земјава да си.
:kafence:

Абе пишуваш тука ко единствен кола што вози во земјава да си.
:kafence:
Не, наивни сте....а од друга страна најгласни за примена на системов се оние што кола истеруваат за празници само.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom