Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 24: @Io Sono Interista - Kомерцијализацијата на празници е добра работа и треба да ја практикуваме)

Kомерцијализацијата на празници е добра работа и треба да ја практикуваме

• Вкупно гласачи
    30
Македонија одамна требаше да ја напушти преговарачката маса
Па ние секако не преговараме. Во статус кво ситуација сме веќе повеќе од 20 години. Така и нека остане. Да ми кажеше некој пред 10-15 години дека ќе денес ќе имам ваков став, ќе му се исмеев во фаца и ќе го направев будала. Ама ете, човекот се менува, па така и јас. Не треба да напуштиме никакви преговори или да изгубиме статус кандидат за членство, ама ако може на некој начин да останеме во истата статус кво ситуација уште децении и децении, мислам дека би било супер. И дај Боже никогаш да не ги почнеме преговорите и да не влеземе во тоа лицемерно смрдливо дувло!

Зошто би седеле на две столчиња и би биле вечен кандидат за влез во ЕУ кога знаеме какво лицемерно дувло е ЕУ и дека не планираме (ниту пак не планираат) да влеземе? Децении статус кво за нас само ќе значи уште децении и децении иселување. Статус кво не е никаква стабилност туку е измачување. Тој статус ни е кочница и изговор за неспособноста на политичарите.

Гази се пред себе, пред другите да те згазат тебе. Тоа е менталитетот што и треба на државава.

Зошто би седеле на две столчиња и би биле вечен кандидат за влез во ЕУ кога знаеме какво лицемерно дувло е ЕУ и дека не планираме (ниту пак не планираат) да влеземе? Децении статус кво за нас само ќе значи уште децении и децении иселување. Статус кво не е никаква стабилност туку е измачување. Тој статус ни е кочница и изговор за неспособноста на политичарите.

Гази се пред себе, пред другите да те згазат тебе. Тоа е менталитетот што и треба на државава.
Немаме реална причина да седиме на 2 столчиња, но има и те како милиони причини за тие што се на власт, затоа што прво добиваат пари од предпристапни фондови кои се без мониторинг со неизмерливи цели ко на пример еманципација на ромите (од око вака би рекол дека нит се замараат нит успеале да ги еманципираат) кои они ги прибираат у џеб и плус има голем дел од народот што е проевропски ориентиран и не сакаат да губат гласови. Еден референдум би го решил ова прашање брзо, но не сум сигурен во која насока би отишол таков референдум.
А во однос на газењето, и те како има таков менталитет народот и државата, но не во однос на обединување и постигнување на цел а кон себеси, деструктивно. Пак ќе кажам, имаме менталитет на: Нека не ми е добро на мене, ама на комшо нека му е полошо.

Да за даночен рај - помала паразитирачка администрација, и поттик за поголема ефикасност, раст на бизнис. Феноменална идеја.

Не за избегнување на ЕУ - поради две причини. Прво, во интерес ни е да сме на единствениот пазар. Најголемите трговски партнери на Македонија во моментов ни се земји од ЕУ. За да немаат дополнителни давачки нашите локални компании кога пласираат производи во ЕУ и да се конкурентни со странските, подобро е да сме дел од пазарната унија, него надвор од неа.

Второ, слободата на движење на капитал. Во рамки на ЕУ освен слобода на движење на луѓе, има и слобода на движење на капитал што олеснува/привлекува инвестиции. Даночен рај во комбинација со пристап до пазарот е тоа што ги прави Ирска и Естонија атрактивни. Сингапур е во ASEAN, така да инвестирање во Сингапур носи бенефиции врзани со пристап до огромен регионален пазар надвор од Сингапур (кој е релативно мал). Грузија и Молдавија и да се со мал данок, додека се надвор од ЕУ, неможат да бидат сериозни привлекувачи на капитал споредено со земјите што се внатре.

Тоа не значи дека треба да влеземе по секоја цена, али во интерес ни е да сме во пазарната унија, а не надвор.

Се сложувам.

За у ЕУ не сме. Прво психата и менталитетот ни се различни. Ние сме медиокритет, па и испод тоа. Да за некои работи сме можда боље, пошто сме конзерва нација. Ама на друго ниво, ние економски неаме шо да понудиме на ЕУ, земјоделството си го расипавме. За шо да сме у ЕУ? За пак да увезуваме, само без царини? И тоа ќе треба преку Грција или Бугарија да иде, па ќе ни праат дупешки, мењање роба, фалц роба. Бугарите се цигани тешки. Први ќе нѐ зезнат.
Друго, ради ЕУ сменивме име!! Нешто што за мене е непоимливо. Тоа беше виткање кичма на најјако.
Дали сме во ЕУ? НЕ. Знаете кога ќе влеземе? НИКАД.
Секогаш ќе имаат уште милион ултиматуми, ние ќе ги исполнуваме а они ќе ни го прцкаат. Име да смениш еј. Битно напраивме трошоци еден тон.
Сеа следно е да начукаме фиктивни татарчиња, пошо некој решил да се пише татар за да ја здува.
Тој не ни живее овде шо е најграгично, фејк татарот.
Мајка си бараат у наш Устав.
Ама за тоа сме си сами криви. Поштено им беше ова.
И ја би искрено. Обратно. Све шо е таму сеа Македонско. Да си бара право у Устав да влезе.
ЕУ ќе им одговара само на тие шо крадат овде.
Ќе крадат уште толку.

Јас сум ЗА. Веќе триесет години трошиме енергија и време на нешто што не дава резултати. Само преговори, извинувања и исполнување на туѓи желби. Мислам дека на сите ни е јасно дека нашиот напредок не зависи само од нас туку од неиои туѓи вета и политики на други држави.
Треба да престанеме да се однесуваме како жртви на политиката и да си ја превземиме судбината во свои раце. Колку би било убаво да престанеме да бидеме последното тркало во Европа и да си направиме сами силна економија тука.
Е сега, дали е сето ова изводливо кај нас со овој менталитет и овој систем, искрено не знам, ама вреди да се проба нешто ново бидејќи ова старово очигледно не функционира.
Ова ќе мора да се смени за да се оди напред, не е невозможно, но ќе биде тешко и ќе треба асални луѓе кои се спремни да одат до крај за да се имплементира.
Значи буквално 5 документи требаше да прегледаат од едно министерство, дали се во ред и да дадат согласност, 20 дена во архива им седеше, 80 дена подоцна, на согласноста 9 души потпишани прегледал, одобрил, напишал, изработил ми го дадоа.
И ако не им се јавиш нема ни да те известат дека е готово.
И сеа треба да се занимавам со амбасади оти виза нема да се издаде, а на човекот ќе му поминат 90 дена во државата, стан да откажувам...
Ќе ти речат зошто не си чекал...ако те чека 666 месеци нема да дојде кај тебе славице

Не е дека 5 милиони документи требаше да прегледаат, не за еу, за нигде сме
Feel you bro, минатата година вакви заебанции ме чинеа речиси 3к. Летав 2200 км за да средам обични документи, па потрошив уште 400 евра на DHL, апостил, и по телефон. Куроболие на највисоко ниво е народот наш, во суштина не верувам дека некогаш ќе се подобри баш поради тоа.

Добро, даночниот рај се манифестира врз база на местото на регистрација/фиктивното седиште, кое не мора да резултира со реални работни места. Но од друга страна, веќе има активни политики за сузбивање на овие даночни раеви.
Ова е класична математика ќе си платиш ситна казна од некој милион и ќе тераш по старо сe додека не имплементираат посериозни препреки, дотогаш ти веќе си испливан на површина и имаш сериозен капитал. Oва корпорациите го прават секојдневно, свесно кршат закони и регулативи, но казните се смешни во споредба со бенефитот, битно е да се игра играта.

Многу би сакал да видам како некој шипо на пластичарска сечен теписон метро на две метра го наплаќа со крипто. :icon_lol:
Зошто да плаќа со крипто? Имплентација на таков систем е за брзи и ефтини меѓународни трансакции, за трансакции каде е потребна повисока безбедност и тн. Затоа предложив сервис како Stripe, или нешто слично направено од нас за се што е internet трансакција, а на пластичарска ќе си платиш со картица или со кеш. Ништо не се менува, само се воведуваат подобри системи за меѓународни трансакции, дигитализација на се што е државна институција, подостапни електронски плаќања за e-commerce за да се зголеми извоз.

Да за даночен рај - помала паразитирачка администрација, и поттик за поголема ефикасност, раст на бизнис. Феноменална идеја.

Не за избегнување на ЕУ - поради две причини. Прво, во интерес ни е да сме на единствениот пазар. Најголемите трговски партнери на Македонија во моментов ни се земји од ЕУ. За да немаат дополнителни давачки нашите локални компании кога пласираат производи во ЕУ и да се конкурентни со странските, подобро е да сме дел од пазарната унија, него надвор од неа.

Второ, слободата на движење на капитал. Во рамки на ЕУ освен слобода на движење на луѓе, има и слобода на движење на капитал што олеснува/привлекува инвестиции. Даночен рај во комбинација со пристап до пазарот е тоа што ги прави Ирска и Естонија атрактивни. Сингапур е во ASEAN, така да инвестирање во Сингапур носи бенефиции врзани со пристап до огромен регионален пазар надвор од Сингапур (кој е релативно мал). Грузија и Молдавија и да се со мал данок, додека се надвор од ЕУ, неможат да бидат сериозни привлекувачи на капитал споредено со земјите што се внатре.

Тоа не значи дека треба да влеземе по секоја цена, али во интерес ни е да сме во пазарната унија, а не надвор.
Не мора да си дел од зоната за да тргуваш со држави од зоната, бенефитите таму се помалку бирократија кај царини/ддв/слободно движење, но се додека си во склоп на нивниот compliance, може да тргуваш без проблем.

Па ние секако не преговараме. Во статус кво ситуација сме веќе повеќе од 20 години. Така и нека остане. Да ми кажеше некој пред 10-15 години дека ќе денес ќе имам ваков став, ќе му се исмеев во фаца и ќе го направев будала. Ама ете, човекот се менува, па така и јас. Не треба да напуштиме никакви преговори или да изгубиме статус кандидат за членство, ама ако може на некој начин да останеме во истата статус кво ситуација уште децении и децении, мислам дека би било супер. И дај Боже никогаш да не ги почнеме преговорите и да не влеземе во тоа лицемерно смрдливо дувло!
Преговараме, и тоа пасивно неколку децении. Тивко ја спремаме преговарачката рамка која вклучува и унификација на законодавството, кое генерално е препишувано со имплементирани некои измени и цаки.

ЕУ е идеалот кој се продава на народот откако јас знам за себе. Стремежот е Западна Европа, само проблемот е во тоа што ЕУ се транфрормираше од слободна економска унија, до економско-политичка, со свои органи, тела, знаме, химна, па дури и неколку обиди да има своја војка. Ова наликува на класична федерација, каде државите го губат својот национален идентитет и суверенитет. Трамп да имаше уште еден мандат, верувам дека уште неколку држави ќе тргнеа по патот на Британија, со цел да добијат поволен трговски договор, плус сами да си ги уредуваат внатредржавните политики (пред се миграцијата).

Проблемот е во тоа што ние ја немаме трговската мрежа на Британија, која беше една од најголемите економии во таа Унија. Ние сме увозно зависна држава, зависиме од странскиот капитал и не знаеме како да ја активираме нашата бизнис заедница на која повеќе и одговара да добива камата односно ризик факторот да и биде нула, а парите да ги чува под перница, отколку некаде и во нешто да инвестира. Знаат дека одма ќе добијат уцени (тоа го видовме и во Бомбите), да бидат донатори на големите политички играчи со цел да не се соочуваат со навала на инспекциските служби.

Ние и Турција останавме вечно на портите, евроскептицизмот е во континуиран раст. Народот е свесен дека оваа стратешка цел е недостижна во скора иднина, и проекциите секогаш се поместуваат за некоја деценија. Така, дека ќе бидеме членка до 2030, ако ги ставиме Бугарите во Уставот, е само еден влажен сон.

Лично сум за влез во ЕУ, но не во оваа форма. Нека се реформира, нека го изгуби политичкиот дискурс, нека се тргне целокупната идеолошка матрица која ги има зафатено сите нејзини институции и тела, па потоа може да се разговара за нашето членство.

premnogu idealisticki gledate zaedno so pragerU, ben shapiro moabeti.

se pregovara so decenii po nasha vina, ako sakash da vlezesh ke gi reshish problemite koi shto gi imash so drzhavite chlenki, ke reformirash toa shto ti trazhat i ke vlezesh.

status kvo odgovara na politicarive koi ja sotrea drzhavava od kradenje, a ne na narodot ili drzhavata.

uste da ostaneme u NATO, a da ne vleguvame vo EU od koja desetokratno imame pogolem benefit ekonomski i socijalno, mislam wow, bolje nuklearka da jademe nego evroto da go zememe.

administracija da se privatizira nikako, ima milioni nacini da ja napravis efikasna, da go namalis brojot na vraboteni, da ja digitaliziras, a privatiziranjeto e najdestruktivniot nacin.

nikakvo privatiziranje do sega ne donelo nikakov benefit, tamu kade sto komunalni pretprijatija se privatiziraa se zgolemija cenite na smetkite, da ne zboruvam za EVN koj procentualni provizii si stava u smetki zatoa sto im se moze.

izlez od NATO, da, vlez vo EU, da.

temava ne.

premnogu idealisticki gledate zaedno so pragerU, ben shapiro moabeti.

se pregovara so decenii po nasha vina, ako sakash da vlezesh ke gi reshish problemite koi shto gi imash so drzhavite chlenki, ke reformirash toa shto ti trazhat i ke vlezesh.

status kvo odgovara na politicarive koi ja sotrea drzhavava od kradenje, a ne na narodot ili drzhavata.

uste da ostaneme u NATO, a da ne vleguvame vo EU od koja desetokratno imame pogolem benefit ekonomski i socijalno, mislam wow, bolje nuklearka da jademe nego evroto da go zememe.

administracija da se privatizira nikako, ima milioni nacini da ja napravis efikasna, da go namalis brojot na vraboteni, da ja digitaliziras, a privatiziranjeto e najdestruktivniot nacin.

nikakvo privatiziranje do sega ne donelo nikakov benefit, tamu kade sto komunalni pretprijatija se privatiziraa se zgolemija cenite na smetkite, da ne zboruvam za EVN koj procentualni provizii si stava u smetki zatoa sto im se moze.

izlez od NATO, da, vlez vo EU, da.

temava ne.
Аман со тие приказни дека ние сме биле криви шо не сме влегувале во ЕУ. Па прво Грција не кочеше едно 25 години за името, па сега Бугарија не кочи заради историјата. Нон стоп сме уценувани за нешто. Колку и да реформираш никогаш нема да влезиме, тоа е фактот.

Инаку баш ЕВН е европска фирма. Они дојдоа, ги купија нашите ресурси и сега ни ставаат провизии како шо сакаат. Тоа ли е таа европска економија што ја фалиш?

Од ЕУ би имале десеткратно поголем бенефит? Seriously? Како Бугарија и Романија веќе 15 години се внатре па пак нивните млади бегаат на запад исто како нашите? ЕУ не ти дава памет, само ти дава правила како да бидеш послушен.

Без НАТО би биле катастрофа невидена. Само НАТО му дава некаква сигурност на странците да носат пари тука. Без тоа, никој нема ни да не погледни.

Зошто да плаќа со крипто? Имплентација на таков систем е за брзи и ефтини меѓународни трансакции, за трансакции каде е потребна повисока безбедност и тн. Затоа предложив сервис како Stripe, или нешто слично направено од нас за се што е internet трансакција, а на пластичарска ќе си платиш со картица или со кеш. Ништо не се менува, само се воведуваат подобри системи за меѓународни трансакции, дигитализација на се што е државна институција, подостапни електронски плаќања за e-commerce за да се зголеми извоз.
Брат се заебавам. :D

Предлогот ти е добар но за жал неостварлив кај нас, зашо шипо и дигитализација е исто ко магаре и козметика. Тоа Естонија Местонија не се никаков репер, друг народ, друг менталитет. Затоа и го дадов примерот со крипто, на заебанција, у стилу идеш на пластичарска и плаќаш со крипто или картица, кога ќе си го видам тилот. :D На шипо му одговара неред, анархија, безредие, а регулација никако.

A toa bi bilo sto konkretno vo slucajot. Sto e kapkata sto ja preleja casata ?
Па не дека ги правдам и претходни отстапке, напротиф, ништо не треаше да попуштимо, а најмалце мењање на име(иако тој беше за Нато, а не за ЕУ).
Али моментално може да се каже дека нож до коску е француску предлог.
Не ни треа ни ЕУ ни бугари у устаф.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom