Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 29: @мкд владе - Неверството треба да се третира како психичко насилство.)

Неверството треба да се третира како психичко насилство.

• Се согласувам

• Не се согласувам

• Воздржан

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
eve, 30 evra e avionska karta Beograd-Rim, zasto srbinot bi dal 25 evra za vlez u drzavava koja nema skoro nisto wow da ponudi vo sporedba so Italija, pogotovo koga istorija, kultura i arhitektura e vo prashanje.
Не те разбирам, тебе тие 25 евра ќе те предомислат да не дојдеш во таа како што ја опишуваш ти мизерија? Значи, имаш на менито загаден воздух, лоши патишта, ѓубре и ред други негативности и ти си викаш е не доаѓам овде пошо треба да платам 25 евра?? Другар, па ако размислувам негде да одам и ги видам горе наведените работи, тоа место добива еден голем икс од мене и продолжувам да барам понатака.

Ја читав од почеток до крај темава и коментарите, 99,102% од коментарите на тие што нејќете ова да се плаќа се дека кога ќе дојдете во Македонија трошите доста пари, Харалд рече на едно доаѓање сигурно над 1000 евра, Војаџер рече годишно 10000 евра оставал, и сеа тие 25/50 евра се проблем? Малце лицемерно е ова али ајде.

Не знам зошто темава ја гледате исклучиво од лична перспектива... Истата е поставена како теза, поточно овие пари што би ги зела државата да се вложат во инфраструктурни проекти и целото население и туристите што доаѓаат да имаат бенефити од тоа. Знаеме сите дека ова нема да се случи, ниту ќе наплаќа државата ниту пак ќе вложи во инфраструктура. Али, размислете само во некое идеално розево сценарио кога би се вовела оваа работа како би изгледало. Мене ми е ок предлог ова, не гледам некому што би му смениле 50 евра на годишно ниво доколку со тоа помага на државата и народот што живее во неа.

ПреТходното*
ПреТходната*

:smirce:
Bill Murray Well Its Groundhog Day Again GIF

Немам идеја :D
Горе доле се поминаа многу работи. Дајте друго дете додека ми текне нешто :D
Не мора да е како овие теми. Можеш со нешто како „Пица со ананас е супер работа“ или „Бурек со месо не треба да постои, сирењето е закон“ :D

Не мора да е како овие теми. Можеш со нешто како „Пица со ананас е супер работа“ или „Бурек со месо не треба да постои, сирењето е закон“ :D

Босанците би ти рекле дека бурекот е само со месо, се останато е пита.

Он топик: Што и ако соседните земји воведат влез во нивните земји само за Македонците?

Не те разбирам, тебе тие 25 евра ќе те предомислат да не дојдеш во таа како што ја опишуваш ти мизерија? Значи, имаш на менито загаден воздух, лоши патишта, ѓубре и ред други негативности и ти си викаш е не доаѓам овде пошо треба да платам 25 евра?? Другар, па ако размислувам негде да одам и ги видам горе наведените работи, тоа место добива еден голем икс од мене и продолжувам да барам понатака.

Ја читав од почеток до крај темава и коментарите, 99,102% од коментарите на тие што нејќете ова да се плаќа се дека кога ќе дојдете во Македонија трошите доста пари, Харалд рече на едно доаѓање сигурно над 1000 евра, Војаџер рече годишно 10000 евра оставал, и сеа тие 25/50 евра се проблем? Малце лицемерно е ова али ајде.

Не знам зошто темава ја гледате исклучиво од лична перспектива... Истата е поставена како теза, поточно овие пари што би ги зела државата да се вложат во инфраструктурни проекти и целото население и туристите што доаѓаат да имаат бенефити од тоа. Знаеме сите дека ова нема да се случи, ниту ќе наплаќа државата ниту пак ќе вложи во инфраструктура. Али, размислете само во некое идеално розево сценарио кога би се вовела оваа работа како би изгледало. Мене ми е ок предлог ова, не гледам некому што би му смениле 50 евра на годишно ниво доколку со тоа помага на државата и народот што живее во неа.
Ne e problem voopshto ni za 25, ni 50 ni pa za 1000 evra na krajot na denot.
Turistichka taksa se stava kaj sho ima "vishok" turisti a zemjite imaat i drugi imdustrii - Shpanija, Italija, Emirati kako primeri.

Mene mi smeta toa sho dijasporata i iselenicite gi stavate (mozhe ne ti, ama generalno) vo negativen kontekst - sme vi gi zemale bolnicite i vakcinite za covid, predavnici sme bile, ne znam sho. Pa sega i taksa za vlez vo zemjata. I tie malku turisti sho idat od strana, ne mislite deka del od niv se po preporaka na iselenicite vo tie zemji? Prijatel ja osnova komorata za sorabotka Shvedska Makedonija, odma ima startapi i kompanii so zaednichki sredstva, ama nareden pat taksa da si plati i toj.

Ok, neka ima taksa i za turisti i za iselenici, pa vidi dali povkje ili pomalku priliv na sredstva kje ima od istite.

A toa deka kje se gradela infrastruktura od tie pari, da najdesh nekoe dete vo gradinka i na nego da mu gi kazhuvash tie prikazni :D

Ајде ќе смислам нешто, ама ќе ми дадете време до попладневната дремка на ѓаволчево дома :D

Јадни ние, уште малку ќе ја изгубиме државата....на прсти денови се бројат а ќе наплаќаме за влез :D

Притисокот од дадените пари ќе придонесе кон подобар провод и впечаток.
Така на времето сите си проаѓаа топ на техно, кога картата за журката кошташе третина плата. После тоа, измамениот за да не биде дека само он го јадел, ќе го препорача северен фиром и на други сонародници.

Притисокот од дадените пари ќе придонесе кон подобар провод и впечаток.
Така на времето сите си проаѓаа топ на техно, кога картата за журката кошташе третина плата. После тоа, измамениот за да не биде дека само он го јадел, ќе го препорача северен фиром и на други сонародници.
Многу вистина има у ова...и у животот, постои општа перцепција дека она што е за џабе не вреди.

Turistichka taksa se stava kaj sho ima "vishok" turisti a zemjite imaat i drugi imdustrii - Shpanija, Italija, Emirati kako primeri.

Mene mi smeta toa sho dijasporata i iselenicite gi stavate (mozhe ne ti, ama generalno) vo negativen kontekst - sme vi gi zemale bolnicite i vakcinite za covid, predavnici sme bile, ne znam sho. Pa sega i taksa za vlez vo zemjata. I tie malku turisti sho idat od strana, ne mislite deka del od niv se po preporaka na iselenicite vo tie zemji? Prijatel ja osnova komorata za sorabotka Shvedska Makedonija, odma ima startapi i kompanii so zaednichki sredstva, ama nareden pat taksa da si plati i toj.

Ok, neka ima taksa i za turisti i za iselenici, pa vidi dali povkje ili pomalku priliv na sredstva kje ima od istite.

A toa deka kje se gradela infrastruktura od tie pari, da najdesh nekoe dete vo gradinka i na nego da mu gi kazhuvash tie prikazni :D
Пак не разбираш изгледа, овде се збори како пример во некое идеално розово сценарио, а не како стварно би се случило доколку се воведе, а нема да се воведе.

А кога сме веќе кај реалноста, јас прво би вовел различни цени за посета на знаменитостите за домашни и за странски туристи. Не може баце одиш во Фиренца 50 евра влез во катедрала за странци, 10 евра за домашни туристи или за туристи од ЕУ (на памет ги треснав цениве пред да ми се закачи некој), а во Македонија за сите исто, дури знаеме и да тинтраме странци и да ги пуштаме под рака за да оставиме впечаток.

Абе турист нема информација ниту можност да се качи на Водно или Матка без проблем со јавен превоз, што се во (близина на) Скопје, ама затоа Скопје имало што да понуди повеќе од било кој поголем европски град

Ние може со Босна и Молдавија сме најутепани во европа туристички, боже сачувај, 25 евра влез да плаќа тука да дојде
Босна има многу природни убавини. Прекрасно е да патуваш таму. Мислам дека е една од најпотценетите туристички држави во Европа. Веројатно и војната си го има направено своето.

За Молдавија не знам, не сум била таму.

Македонија и те како има што да понуди, ама корисничкото искуство е нула. Па и во Скопје, стара чаршија, кале, бруталистичката архитектура, храната. За некој што првпат доаѓа има што да види и да посети и во што да ужива. Мене кај Скопје ми смета тоа што е ужасно нечисто и несредено. Градов треба да свети, а не ѓубрето да биди првото нешто што го гледаат туристите.

Ние во Македонија имаме многу места што не си ни ги знаеме дека постојат. Мариово и Галичник се предели со нестварна убавина. Кокино и Куклица археолошки феномени. Вевчани и вевчанските извори. Пелистер со пелистерските очи. Битола е преубав град со преубава архитектура и култура. Широк сокак е институција. Охрид, не е само Охридското езеро. Има 365 цркви (кои нас не ни се интересни, ама на туристите и те како им се интересни), Самоиловата тврдина и Галичица која нуди поглед на две езера. Демир Капија е рај за хедонисти. Таму има врвни винарии и секогаш можеш да јадеш и пиеш одлично. И секако јужно Струмица и Гевгелија, имаш медитерански шмек.

Многу малку имам патувано во западна Македонија како турист (тоа ми е следната цел во животов). Таму мислам дека се крие најубавиот дел од Македонија.

И џабе ни се сите овие убавини, ако туристот не може да стигне до нив и ако се затрупани со отпад. Треба да се грижиме малку посовесно и да инвестираме во домашниот туризам, пред се за ние да уживаме во тоа, а потоа и за да привлечеме туристи. Не може да им наплаќаме влезници од 25 евра, кога немаме како да им понудиме off road искуство кое е клучно за да ја прошеташ Македонија.

Босанците би ти рекле дека бурекот е само со месо, се останато е пита.

Он топик: Што и ако соседните земји воведат влез во нивните земји само за Македонците?
Bugarija I Grcija veke imaat, kako cela EU so noviot sistem.

Mi gi zede zborovite od usta .

Абе овој муабет многу маалски, ми се дешааше ко деца да му дадам на некој 10 денари, и ко ќе му ги побарам, муабетот беше циган си за 10 денари хахаха
Па ако се мочани и тогаш зашто да ги наплаќаме?o_O
И да, докажи ти дека парите, и не само тие ќе се транспаретно користени, тогаш може да збориме, у меѓувреме додека се е на баци рака и се храни администрација ни ко државјанин нејќам денар да дадам а не па да коментирам гастарбајтери и туристи.
Искрено,кажано е сѐ веќе
Утре независен фонд да одлучи државата да има, ќе го шутнете и денар нема да дадете,

Не беше ова конкретно за 25/50 евра или за такса или пак нешто имаше врска со туристи и иселеници.
Рандом смислен пример
Ова кажува дека и да дојдат такви времиња каде што помошта стварно ќе треба, поголемиот дел ќе и свртат грб на државата и народот, како што тоа е и пракса низ историјата

Било каков фонд утре и од народот да искочи, вие ќе мрчите бидејќи сте цинцари

Пак не разбираш изгледа, овде се збори како пример во некое идеално розово сценарио, а не како стварно би се случило доколку се воведе, а нема да се воведе.

А кога сме веќе кај реалноста, јас прво би вовел различни цени за посета на знаменитостите за домашни и за странски туристи. Не може баце одиш во Фиренца 50 евра влез во катедрала за странци, 10 евра за домашни туристи или за туристи од ЕУ (на памет ги треснав цениве пред да ми се закачи некој), а во Македонија за сите исто, дури знаеме и да тинтраме странци и да ги пуштаме под рака за да оставиме впечаток.
Stevce !
vo Makedonija nemalo i ce nema idealno vreme. I kako shto rekov nie sekako ostavame vo Makedonija mnogu povejche od tie 50€ i ne e vopshto problem da se platat. Problemot e shto nie ne dozvoluvame nekoj so sltaki zborovi da ni mesti rozovi naochari i posle odnazad pravo v devetka.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom