Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 21: @џимеј - Мажи над 30 години не смеат да се радуваат на родендени и да ги слават)

Мажи над 30 години не смеат да се радуваат на родендени и да ги слават

• Вкупно гласачи
    58
Убаво пишал СК-92, кој им кур со заградените терени во школските дворови бе?

Незнам за другите градови али Струмица е катастрофа, сите терени каде што играа од старо до младо сега се заградени со огради. Порано имаше по 50-60 луѓе се чекаше ред да играш, стари млади категории па се носеше сендвичи на тревата од страна седенки имаше, сега се е узурпирано со огради.

Ех почеток на 2000, најубав период да се биде дете.
Ил почеток на 80ти!:anco:

@vouager, тагни ново дете денес. По можност, консултирај ги по ПП за да не ги чекаме како да се кралско семејство. :kafence:

Јас не би забранил, сметам дека не е во тоа проблемот.

Прво да тргнеме од една девиза која мајка ми знаеше често да ја каже “Нема лоши деца, има само лоши родители“. Едноставно на многу родители не им е детето ни 10ти приоритет, ок да, ќе стане приоритет кога ќе дигне температура или нешто ќе се разболи па ќе трчаме по него, ама поприоритет им е едноставно да си бркаат кариера, амбиции, да си докомплетираат се што не можеле да комплетираат пред да станат родители (детето во лошо време дошло), да ги испијат сите кафиња по ред со празни луѓе, на празни места. Детето е тотално свесно запоставено и приморано да доаѓа до внимание на други места, кога тоа внимание не може да го добие од родителите. Плус детето на таа возраст е желно да истражува, да учи нови работи, да дознава за светот, интернетот и социјалните мрежи ако се користат правилно токму тоа ќе му го овозможат. Ако не се користат правилно, пак родителите се криви, очигледно таа лекција ја прескокнале, како и многу други.

Многу од вас тука сигурно и акаунт на форумов направиле дур биле во возраст под 16 години, созревале и пораснале заедно со форумот. Исто така и Фб, Мирц, Месинџер имале на возраст под 16 години, еве сега сте зрели, ништо не ви е скратено и имате можност да ги воспитате наредните генерации. И тогаш и сега клучот било во балансот, нека има и живот маалски, нека има и пристап до интернет и социјални мрежи, нека ги користи бенефитите од денешното време. Јас пораснав во време кога тотално се висеше на Сони, се играше Дота по компјтерници, среќа од се тоа апстинирав тогаш, уште не знам на тоа џојстикот дали Х беше да се шутне или подаде, но тотално е погрешен муабетот дека еј тогаш беше уличен живот се беше добро. Да не збориме за другите крајности, во секој школски скриени шприцеви некаде, дур одиш на школо знаеш кај се пикнати луѓе што се фиксаат, еднаш со топка случајно ја рогнавме бистата се крена нагоре цел штек имаше скриено, обезбедувањето на школото не бркаше да не гледаме, компјутери од училната информатика цело време беа крадени, вратата од училната на крај ко врата во американска амбасада изгледаше... Да не се лажеме себеси дека нашево било сјајно, а денешново е лошо, може немало Тик Ток да се снимаат деца како пеат песна без да ја пеат песната ко да се удрени со мокар чорап, ама имало и тогаш колку сакаш лошо.

Патем многу добри другари имам запознаено преку Фб што ми датираат од времето пред 15 години кога страници на Фб се водеа. До ден денес тие што се од други градови кога ќе дојдат во Скопје обавезно ме бараат да се видиме и јас кога одам во тој град ги барам. Па средно цело време на Фб сме учеле, кај сме знаеле за читални, кај сме смееле да остануваме цели ноќи надвор, сликаш таму задача решение, бараш да ти сликаат решение, ти сликаат тетратки од час што запишувале, па се разјаснувате таму до 5 сабајле. Ништо од ова не било возможно кога не постоеле социјалните мрежи, земи ти на фиксен ѕвони во 5 сабјале за задачата, жолто комбе ти викаат одма.

Сумирано: Нема потреба ништо да се забранува, едноставно треба родителот да одвои повеќе време на своето дете да му долови кои се опасностите и на кој начин правилно да ги користи социјалните мрежи.

Последно уредено:
25 евра влез во Македонија за сите туристи и иселеници
50 евра и кој колку сака нека влага годишно.

Неколку стотици милиони годишно за државата, која ќе е должна секоја година различни проекти да почнува со таа сума на пари.
За 5 години може до миљарда да се стигне
Пари мора да никнуваат, иначе отиде сѐ јабана.
Иселениците може да ме искулираат со коментари од типот "Зошто нас некој да ни наплаќа..“
Еден ручек е тоа по човек , 25 евра, ако не можете да ги дадете УБИЈТЕ СЕ!
Секој турист и иселеник што влегол втор пат не треба повеќе да плаќа, 50 евра допринос од човек е доволно
Тука се и транзит групите и таму договори може да се напраат.

Ако сте петчлено семејство, платете си 125, ваш проблем
Ако сакате ич не доаѓајте, исто ваш проблем

Секој што бамбори и сака да кажува шта би било кад би било треба малце да е дарежлив, а не да јаде гомна само и да изиграва доктор на науки.

Кога можам огромни даноци да плаќам на странски ентитети, можам и 50 за потенцијално добро да дадам, така јас гледам на работите.
Тие пари ќе бидат или благослов или пак проколнати, трето нема.

По стандардите на ЕУ и Америка :D

Последно уредено:
25 евра влез во Македонија за сите туристи и иселеници
50 евра и кој колку сака нека влага годишно.

Неколку стотици милиони годишно за државата, која ќе е должна секоја година различни проекти да почнува со таа сума на пари.
За 5 години може до миљарда да се стигне
Пари мора да никнуваат, иначе отиде сѐ јабана.
Иселениците може да ме искулираат со коментари од типот "Зошто нас некој да ни наплаќа..“
Еден ручек е тоа по човек , 25 евра, ако не можете да ги дадете УБИЈТЕ СЕ!
Секој турист и иселеник што влегол втор пат не треба повеќе да плаќа, 50 евра допринос од човек е доволно
Тука се и транзит групите и таму договори може да се напраат.

Ако сте петчлено семејство, платете си 125, ваш проблем
Ако сакате ич не доаѓајте, исто ваш проблем

Секој што бамбори и сака да кажува шта би било кад би било треба малце да е дарежлив, а не да јаде гомна само и да изиграва доктор на науки.

Кога можам огромни даноци да плаќам на странски ентитети, можам и 50 за потенцијално добро да дадам, така јас гледам на работите.
Тие пари ќе бидат или благослов или пак проколнати, трето нема.

По стандардите на ЕУ и Америка :D
Ајдеее...а како се трошат народските пари не е битно. Само грабај...и кој турист ќе ти дојде освен во Охрид ?
Преспа, Дојран отидоа да дојдат...

Ајдеее...а како се трошат народските пари не е битно. Само грабај...и кој турист ќе ти дојде освен во Охрид ?
Преспа, Дојран отидоа да дојдат...
Многу земји го користат ова по статистика на влез-излез во државата.
Кај нас може нема голем влез како во поголемите земји, но еден милион сигурно влагаат во државата.

Америка скоро 200 долари наплаќа, вие за 50 евра на годишно ниво одма за апаши обвинувате.
Еј годинава треба 50 евра да дадеме ако 6 пати дојдеме на гости на пример.
Или пак три пати или два пати не е битно

Тие пари само за одредени цели да се искористат, не за они дупки да си покриваат

Проблем е што и тие пари што ќе ги собереме од влез ќе завршат во нечиви приватни џебови, нема да се искористат за нешто корисно да се направи за државата и за народот напатен кој остана да живее во неа. За обичниот народ ќе биде “како и до сега“.

Еј годинава треба 50 евра да дадеме ако 6 пати дојдеме на гости на пример.
Ако си турист зошто да ги дадеш на апаши, подобро тие 50 евра потроши ги на угостител кој убаво те пречекал, во манастир каде духовно си се восхитил..итн...
Ако си иселеник државата треба да ти плаќа што пак доаѓаш и трошиш пари што си ги заработил во друга држава.
Упрао е Филип, а Ингвар не(рај не постои :icon_mrgr:), ама ја сам за.
Ако е упрао и осушио Филип. зш си за бе? :angel:

Епа затоа има и закони, за да се заштити тоа, не знам што друго да кажам, два проекта да се започнат со овие пари за почеток е доволно, може направеното ќе го зголеми профитот на три до пет пати(на пр) од инвестираното..

Ако си турист зошто да ги дадеш на апаши, подобро тие 50 евра потроши ги на угостител кој убаво те пречекал, во манастир каде духовно си се восхитил..итн...
Ако си иселеник државата треба да ти плаќа што пак доаѓаш и трошиш пари што си ги заработил во друга држава.

Ако е упрао и осушио Филип. зш си за бе? :angel:
За инат на бугарски пасоши :icon_lol:

Рај постои, тоа е состојба на духот....сега ќе речеш дух не постои :D
Состојба на умот, сфеста.
Сфест постои, дух не. Еве сфесно ти пишују сс оној што ми се наваѓа измеѓу две слепоочнице. Дух, соул, душа е религиски термин за сфест. Не е у наши груди, горе е, у главу.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom