Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 21: @џимеј - Мажи над 30 години не смеат да се радуваат на родендени и да ги слават)

Граѓаните кои не придонеле за подобра иднина да се исклучат од избирачки список,пензија и здравство

• Вкупно гласачи
    4
  • Гласањето ќе се затвори: .
Duri do nekade go gubat i nachinot na izrazuvanje i koristat nekoi levi novomoderni zborovi koi mislat deka se cool.
:D

Prosto e, ako ne go vospitas ti, ulicata ke go vospita, a posle 18 drzavata.
Просто ти се гледа дека не си родител и не работиш во дејност со деца и родители. Ова е се, само не е просто.

Глеа се дека Владе е воспитан од Вмр... државата. :icon_mrgr:

У глобалу, мое мислење е дека социјални мреже су срање,фалење и стфарање на завист,љубомору и лоши навике. Дали бш социјални мреже ги направи нови генерацие тој што ми не бесмо. Ваљда.
Такој да ја сам за.

Изгуби се суштина на живот.Телефон ни бидна составен дел од наше тело. Мислу и дека едн од најголеми умови, Да Винчи, има напишано дека у далечну иднину, човек ке биде зависан од некое средстфо сс кое на глобално ниво ке биде повржан сс сфи људи на сфет. Погодија нели.

Дали сте виделе какфи глупости гледаф тинејџери сс скролање на телефон.Какфи неандеталски звуци се слушаф од тија кратки видеа. А па тија тик ток предизвици. Кој га измисли тик ток, затфор треа да лега. И инстаграм е срање.Некој ск ке каже еееее па има и поучни работе. Поучни работе има и у книге, енциклопедие и други интернет извори. Сфак човек си напраи виртуелан профил, на кој ке се преставља он како си замислуе дека живи, сс еготрип до плафон, а у реалност сасфим друга прича.Кд сфе тој ке га измиксаш сс тинејџерски карактер, добиваш темпирану бомбу. Е ск има искључак нели, не су сфи деца исти, али у глобалу знаемо гу целосну слику. Искфарисфа се деца сс социјални мреже, епа да им ги укинемо барем док не созрееф поубсво.

Пиес.
@Io Sono Interista сфе си мислу дека живиш на Кирибати.

Последно уредено:
Пиес.
@Io Sono Interista сфе си мислу дека живиш на Кирибати.

We have to go back, @wot!

wot-jpg.401476

Што подалеку од вас! :D

Глеа се дека Владе е воспитан од Вмр... државата. :icon_mrgr:
Koe VMRO, titov pioner bev jas, komunistite me vospitvaa :D
Автоматски споено мислење:

Просто ти се гледа дека не си родител и не работиш во дејност со деца и родители. Ова е се, само не е просто.
Blazesi vi, se zi znajte (y)
Tuku vie so porasnavte so socijalni mrezi, arni ispadnavte , vaka kako vi se cini ? :cautious:

Убаво пишал СК-92, кој им кур со заградените терени во школските дворови бе?

Незнам за другите градови али Струмица е катастрофа, сите терени каде што играа од старо до младо сега се заградени со огради. Порано имаше по 50-60 луѓе се чекаше ред да играш, стари млади категории па се носеше сендвичи на тревата од страна седенки имаше, сега се е узурпирано со огради.

Ех почеток на 2000, најубав период да се биде дете.

Убаво пишал СК-92, кој им кур со заградените терени во школските дворови бе?

Незнам за другите градови али Струмица е катастрофа, сите терени каде што играа од старо до младо сега се заградени со огради. Порано имаше по 50-60 луѓе се чекаше ред да играш, стари млади категории па се носеше сендвичи на тревата од страна седенки имаше, сега се е узурпирано со огради.

Ех почеток на 2000, најубав период да се биде дете.
Cuti shto znajsh kakvi bea 1985-1990 ima samo na samoubistvo da mislish.

Пак ќе кажам, не се проблем социјалните мрежи. Проблем е тоа што децата ги користат тие мрежи на сосема погрешен начин.
И ние имавме социјални мрежи и дремевме пред компјутер. Ама ние тие работи ги користевме за социјализација и истражување. Сега е само за гледање глупости.
Најголем проблем се рилс, тикток таквите работи. Само скролаш, се одалечуваш од други, плус самиот алогиртам ќе почне да ти покажува глупости и да те заведе на погрешни работи.

Затоа социјални мрежи да, ама само за комуницирање.

Дури и игрите што ги игравме на компјутер не се истите што моментално ги играат. Порано игрите бараа социјална интеракција и мислење. Сега игрите се соло, сам во свој свет и само кликаш без да пишеш или кажеш ни еден збор или пак да истражиш што како или размислиш нешто. Самите игри сега те тераат да се тргнеш од другите луѓе и ти даваат насоки што да направиш без да вложиш труд.

Плус порано игравме игри заедно, или сите ќе се споевме на еден ист сервер или одевме некоја интернет дупка за да играме сите еден до друг. Оти тоа беше интересното, не играта. Да играш со друг.
Сега овие деца сами играат.

Еве и Wow ќе ја земам за пример како игра во минатото која не се играше по кафулиња ама ако не комуницираш со други, не истражуваш што и да правиш, џабе ти е се.
Сега оваа игра е станата соло игра, се уклучувач, ти кажува самата игра што да правиш, правиш и се гасиш.

Да, ради тоа што сеуште се млади и се склони на туѓи влијанија користејќи го интернетот. Следење на идиотски трендови, ТикТок предизвици, Инфлуенсери кои создаваат лажна слика за секојдневието кои го прикажуваат со своите сториња/рилови.
Истотака тука има не голема, туку огромна одговорност и родителот кој само за "мир во куќа" му дава мобилен на детето во рака... Не е финтата само да го направиш 5 минути, туку треба и да го израснеш да биде човек, да го подготвиш или да му го трасираш патот за понатаму во животот, а не тоа да го прави некој крлеж/крлежка (не знам кој е женски род од овој збор јбг :ROFLMAO: ) од инстаграм/тикток кој единствена цел му е како да заработи пари од инфлуенсерството.

ИСтотака многу родители ради некои нивни лични причини (читај:лечење комплекси) ги користат нивните малолетни деца за некое лајкче плус, или ако се повеќе популарни да соберат некое кешче за рекламирање на некој спонзориран производ. Одвратно во најмала рака.

Друг пример за користење прееемногу социјални мрежи од најрана возраст без контрола од родителите, е начинот на однесување и откако ќе наполнат 18 години... Ќе го земам за пример ултра мега гига лигавото однесување на Александар Динев кој често ми се појавува по социјалниве мрежи...знам дека сега некој ќе ме цитира со hehe brat toj kolku pari napravi, kakvi pichki ebel ti tolku vo zhivot nemas pominato hehee, ама не е тоа темата, туку тој со неговиот начин на однесување (кој е популарен и превземен од западниве лџбт воук инфлуенсери) остава многу лош впечаток кај младинава. ЛИ-ГА-ВЕ-ЊЕ.

Работам со колеги родени 2004/05/06, иако знам дека сеуште се зелени во главата (и ние сме биле нели, не одрекувам), страшно е да се гледа колку од нив се заапани во тоа мобилните, и социјалните мрежи.

Vo pozitivna ili negativna smisla?
i toa i toa. Nekoj kje zaglavi, nekoj kje izvlece pozitiva. Ama pa bez toa, sto e zivot i so coek kje bides?
Taka i sea, era na internernet e i nema vrakjanje. Moes samo debil da sozdades ako mu uskratis pristap, isto ko so praele debili od deca doma so gi cuvaat.

i toa i toa. Nekoj kje zaglavi, nekoj kje izvlece pozitiva. Ama pa bez toa, sto e zivot i so coek kje bides?
Taka i sea, era na internernet e i nema vrakjanje. Moes samo debil da sozdades ako mu uskratis pristap, isto ko so praele debili od deca doma so gi cuvaat.
Abe i na sekoj chosh ima Alkohol ama do 18g ne im davaat. Znaci ne e samo do debili tuku do nesozreanist za rasuduvanje i zatoa treba da im se stavi ogranicuvanje. I nikade nikoj ne reche da im se zabrani pristapot do Internet

Не би забранил телефонски уреди, би ги репнал социјалните мрежи кои дозволуваат деца да бидат корисници. Големите мрежи како ФБ, Инстаграм и останатите, бездруго имаат алатки за детекција, дури и детето да излаже и да направи профил како возрасен, може да се детектираат слики и текстови кои сугерираат дека се работи за деца, и да им се затвори профилот. И таа борба не верувам да даде резултати ама колку толку може да ги ублажи негативните појави и да ги спречи мрежите да се прават наудрени.

Најголем проблем на нашиов интернет простор според мене, не е дека децата се изложени на ваква или онаква опасност. Најголем проблем е што голем дел од децата имаат пристап до глупостите што ги коментираат нивните родители, и уште од рано сфаќаат дека родителите им се имбецили... се изнервирав :D

Abe i na sekoj chosh ima Alkohol ama do 18g ne im davaat. Znaci ne e samo do debili tuku do nesozreanist za rasuduvanje i zatoa treba da im se stavi ogranicuvanje. I nikade nikoj ne reche da im se zabrani pristapot do Internet
I za toa kje ti odgovoram, koj ne piel do 18 vo mkd - debil vo najcest slucaj.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom