Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 45: @Menethil - Еколошките мерки треба да се финансирани/покриени исклучиво од луѓе со натпросечни примања.)

Еколошките мерки треба да се финансирани/покриени исклучиво од луѓе со натпросечни примања.

• Вкупно гласачи
    24
ајде вака пошо сум искрена за некои работи.

Пишав дека татко ми имаше инфаркт, една артерија затната од холестерол една од никотин. Едниот фактор беше цигара, едниот мрсно. И шеќер 9ка у моментот.

Сега пие апчиња за притисок, холестерол и шеќер. Дали само цигарата ќе го убиеше? И мене не ми е лесно да го зборам ова. И мене секој ден ми збори и се ежам коа ќе ми текне дека на 18 ќе останев без татко. Ама јас пушам од 15, оваа година ќе праам 25 год. Јас веќе 10 год пушам. Јас го градам карактерот ко човек, пушач.
Вакви фашистички глупи мерки ми се загреота.

Како човек кој не пуши од тој момент, има 2 стента и проблем со залисток. Забрането му е кога е загадено да искача.

Зошто? Здраво е?
Кардиоваскуларно заболување се добива и од лош воздух, лоши услови во околина, запоставеност, лоши навики ( цигари, алкохол, дрога)

Ја не ги бранам цигарите. И ме иритира таков однос.
А вие за нешто немате доста па никому ништо.
Прво, да е жив и здрав човекот, браво што презима мерки за здравјето.

Он топик: Не е фашистичка мерка, колку сакам ја да не е зачадено (те молам без усје итн) толку сакаш ти да пушиш, чарето е одделни воздушни територии, т.е. да се пуши надвор или во одредени простории. Пак пушиш само не си околу други луѓе на кои не им прија чадот.
Ете, ќе ја земам Америка со екстремите, но таму коа ќе види бармен дека си лом, законот го задолжува да откаже да ти сервира уште алкохол. Ако тој закон спаси макар 1 човечки живот, тој закон вреди. Ко човек на кој баба му ја земал пијан возач, сум за 100% дека и демократијата треба да има лимит.

Пишав дека татко ми имаше инфаркт, една артерија затната од холестерол една од никотин. Едниот фактор беше цигара, едниот мрсно. И шеќер 9ка у моментот.

Сега пие апчиња за притисок, холестерол и шеќер. Дали само цигарата ќе го убиеше? И мене не ми е лесно да го зборам ова. И мене секој ден ми збори и се ежам коа ќе ми текне дека на 18 ќе останев без татко. Ама јас пушам од 15, оваа година ќе праам 25 год. Јас веќе 10 год пушам. Јас го градам карактерот ко човек, пушач.

Како човек кој не пуши од тој момент, има 2 стента и проблем со залисток. Забрането му е кога е загадено да искача.

Зошто? Здраво е?
Кардиоваскуларно заболување се добива и од лош воздух, лоши услови во околина, запоставеност, лоши навики ( цигари, алкохол, дрога)

Го градела карактерот ко пушач. Нешто поглупо немам прочитано. Да ти притреба стентче некое ќе видиш како карактерот се менува додека трепнеш.

Го градела карактерот ко пушач. Нешто поглупо немам прочитано. Да ти притреба стентче некое ќе видиш како карактерот се менува додека трепнеш.
Се менува видов. Не колни. Господ гледа..
Автоматски споено мислење:

Прво, да е жив и здрав човекот, браво што презима мерки за здравјето.

Он топик: Не е фашистичка мерка, колку сакам ја да не е зачадено (те молам без усје итн) толку сакаш ти да пушиш, чарето е одделни воздушни територии, т.е. да се пуши надвор или во одредени простории. Пак пушиш само не си околу други луѓе на кои не им прија чадот.
Ете, ќе ја земам Америка со екстремите, но таму коа ќе види бармен дека си лом, законот го задолжува да откаже да ти сервира уште алкохол. Ако тој закон спаси макар 1 човечки живот, тој закон вреди. Ко човек на кој баба му ја земал пијан возач, сум за 100% дека и демократијата треба да има лимит.
Фала да си жив и здрав.

Зошто? Здраво е?

Храна?

Тоа може да биде друга тема - Дали се шеќерите легална дрога и дали треба да се укинат?

Храна?

Тоа може да биде друга тема - Дали се шеќерите легална дрога и дали треба да се укинат?
Не само, ете тоа е одделна тема, и алкохол.
Признавам сум неуспешно лечен алкохоличар, но воедно се гордеам дека сум и самокритичен човек. Ќе терам макс со алкохолот додека е слободно да се користи, но нема да се кријам зад демократија ако го укинат, затоа што знам дека е порок и дека тоа гомно многу штети.

Ќе терам макс со алкохолот додека е слободно да се користи,
Не. Ќе тераш додека не искочат посериозни здравствени заебанции.
А слободно ќе се користи заувек.

Ронка прајм е тоа. Совет од лик, невработен на 30ет со папа и мама по дома, не.
Иако, цигарите се штетни. Еве ќе ти кажам што мене ме иритираше. Контрол фрик сум за некои работи. Не контролирам други луѓе, туку себе си. Идејата дека мене нешто ме контролира, дека сум немоќен да го откажам, однатре ме гризаше. Само тоа мислев, фактот дека мене ме контролира Никотин, дека ме тера да запалам нова цигара, дека немам моќ да речам не, сега не палам ќе издржам. Ова беше за мене дефиниција за зависност и ми сметаше. Тргни на страна што од цигарите си малку хај кога пушиш, не толку како со мери џејн, ама сепак си хај. А што пушиме ние? Замисли ликој ко Гевара шо пушеле кубански пури? Тоа мора да е бетер од марихуана. Па се чудиме зошто воделе држави во пропаст.
Откажав пошто сум контрол фрик.
Пробај да пијаш многу вода, ова тера на мочање и побрзо го мочаш никотинот. Она кога ти е мисла - тој е на критични нивоа и пошто е психотик ти вели запали запали, за од ново да го имаш во голема доза и зависноста продолжува. Од инат кога ти е мисла пијај вода. За две недели си нова. *Ова* гради карактер.

што ќе те колнам, ми е гајле. Мене ме нервира тоа што едно такво токсично хоби го правите нормално. Сега ве сфаќам сите млади сте и луди, но болестите доаѓаат после 50-60. Нормален непушач ќе биде ко биљбиљ ако водел добар живот. Пушачот веќе ќе има некој стент. Сите се вадат на тој дедо со 90 години кој влечел Вардар цигари, но не се сите такви среќни.

Така е.
За 10 години да тргале на страна ќе собереле 300 000 евра и ќе купеле ферари.

Иначе ти дека не пушиш каде ти е ферарито ?
Па кој рече на страна, јас ги претворив во сметки. Платата ти е лимитиран месечен ресурс а double digit процент на просечна фамилија оди во воздух, наместо во други помали life improvements. Ама ме опушта, смалува стрес. Знаеш што друго смалува стрес, платена струја на време. Ај сега кажи ми како умираат бебиња во војна или дека сонцето некогаш ќе имплодира додека ние збориме за глупости.

Некој да ми рече "стани излези со цигарата" или "ако ти пречат цигарите искочи", ќе му речам "ене ти ја вратата изгуби се" и веќе готово е "со таквото другарство".
Но за среќа до сега никој не бил таква снегулка да плаче за пушење или непушење.
Инаку иронично е што се фалиш за слободна волја додека си роб на никотинска завист. Ќе викал на блиски луѓе еве ти ја вратата, губи се ако го замолиле да изгаси цигара. Еквивалент на да седиш на сред тросед и човек што му значиш да те праша помести се лево десно да седнам, он со неговата волја ќе му рекол не, губи ми се од вид европска курво. Слободна волја не е да се препушташ на секое најдолно задоволство, слободна волја на пример е да нешто сакаш, но да привремено ја жртвуваш таа најпроста и долна форма задоволство за да некој друг, како твоите и на владе “пријатели” за кои се начитавме да им е попријатно, само поради тоа што можеш. Тоа е слободна волја, а не да мислите дека со тоа избегнувате brainwashing или со кој и да геополитички феномен сте опседнати во моментот. Да не запалите оти имс дечиња околу вас, во соба, ресторан, на кафе. Не знаете ни слободната волја да ја користите поради умртвена сива маса од пушење. Вакви изливи на незрелост, my way or the highway, имам приметено најмногу кај деца кои пораснсле без брат или сестра, сами. Или сега не зборат веќе со нив, сеедно.

Еве @OMG!! е гласен како тебе за пушењето како што читам, слободна волја, не правел компромиси, јада јада, па нека одговори дали ако вечер не му се спие, во 2-3 часот ќе запали во спална, во кревет до неговата женска која спие? Бидејќи не постои нешто полошо да пушиш кога некој спие, макар и да е самиот пушач. Ако да, сакам да му честитам на огромниот алат, ама ако не запали и отиде на балкон, во друга соба или се воздржи, со тоа мало куре да не се курчи на темава и по ресторани. Најискрено се надевам ќе одговори нема да запали, па таа е емпатијата што се бара да привремено ја приуштите некому понекогаш. Ја имате или бар некои од пушачите ја имаат, но поради џанки менталити кога седнале на кафе и имало деца, кој ги ебе децата, овој кејф од 3 минути е многу побитен од некој што си е со детето. Во кафана кој ќе ти каже нешто и ако ти каже дали си вистински во кафана или само на форум?

Сега ги видов резултатите од анкетата. :D
Многу бука од малцинствово…

Дедо ми почина од рак на бели дробови како последица на цигарите. Еден период пушеше една, потоа премина на две кутии. Навечер се будеше да запали цигара. На 58 легна, на 59 умре. Во тој меѓупериод, од нешто помалку од година, не запали цигара. И мајка ми е истата, цепа две на ден. Татко ми, пак, сам си ги витка, никогаш не бил страстен пушач, повеќе е за цигара колку за друштво. Во семејниот круг, само они се пушачи.

Никогаш не сум гледал на ова од аспект на здрав живот, затоа што моите животни навики и рутини не можат да влезат во оваа дефиниција, не се ни во делокругот на ова поимење. Не правам крвни слики да внимавам на параметрите, нит правам безбезе испитувања, јадам брза што значи и сува храна, чипсови, хемикалии, внесувам се. Ова не ми е столбот на исхраната, но внесувам. Ниту пак од аспект на финансиски тег, затоа што и за тоа многу не се замарам. Едноставно ми е грда навика, отсекогаш ми било одбивно. Големиот проблем е тоа што многу тинејџери, што мислат дека се фраери и кул, стануваат зависници од никотин. Друштвото кое ми беше во средно, единствено јас не бев пушач, другите сите почнаа во 2ра/3та. А нели, нема продажба на цигари на лица под 18 години!

Да бидам искрен, колку и да ја поддржувам оваа мерка, односно предлог-закон, не ја разбирам од аспект на политичката имплементација. На власта не и е грижа за нашето здравје, започни од болничките услови, кадарот кој никогаш за ништо нема да одговара, воздух, пестициди во храна, ниски санитарни стандарди при обработка и производство на храна, сомнителни критериуми за увоз на храна, кои се под ингеренции на незаинтересираната АХВ... Ова не е ни гол популизам, затоа што мерката ќе има контраефект по нивниот политички рејтинг, ќе постои одредено незадоволство, ќе има помалку гости во угостителските објекти, а законот нема да важи во средините каде што очите на државата не допираат (така беше и за време на Ковид пандемијата, слободно седевме во кафичи и ресторани без сертификати), што секогаш доведува до фрустрации. Види ги, пример, Влатко и Ска, беа едни од најчил луѓе на форумов, последниве два дена тука креваат востание! Овој пак Ска, од нервоза, влезе во Грујо фазон при пресметка на опортунитетниот трошок (363+208=700)!

На крајот на денот, многу врева за ништо, како и се досега, ова ќе биде на сила месец-дена, после никаде нема да се применува. :)

Воздржан за предлогот на ИО, За за законот. Не го перцепирам анкетното прашање затоа што не кореспондира во целост со предлогот на ИО (прошири и на паркови, стадиони и плажи). Така гласот е даден во однос на предлогот, што беше востановено на зачетокот на оваа тема.

Не знам кој ја спомна погоре Турција, демек не сме пушеле повеќе од нив. Може е точно тоа, ама баш Турција пред само година и нешто ги заостри правилата во поглед на пушењето и цигарите. Таму во секое кафуле, паб, ресторан, било каков друг уостителски објект е забрането пушењето целосно. Значи и на отворена тераса. Во хотелот во кој обично престојувам таму на рецепција има кафич кој е буквално на тераса веднаш до тротоар и е отворен целосно од три страни. И до лани секогаш можеше да се пуши таму, нормално, на отворено си. Летоска, кога последно бев, пепељарите тргнати, ако некој запали цигара одма ти доаѓа обезбедувањето на хотелот и ти објаснува дека мора да ја изгаснеш. Ни кажаа од таму дека толку многу биле заострени законите што таа полицијата кои они ја викаат Забита (нешто како локални редари) имаат пристап до камерите од хотелот, и ако забележат дека некој пуши, а обезбедувањето или вработените не реагираат, можат да го казнат хотелот. Потоа, таму забрането е пушење и во кола, па макар и сам да се возиш во неа. Електронските цигари никогаш не ни биле дозволени - такво нешто ретко може да видиш таму.

Ми е гајле за вашето здравје, не сакам да ме труете другиот ден црни мрсоли да вадам и алиштата да не можам да ги исперам. Тоа е. Кој сака да пуши надвор. Лесно и едноставно. Ебаве подвижните пепељари.

Не го перцепирам анкетното прашање затоа што не кореспондира во целост со предлогот на ИО (прошири и на паркови, стадиони и плажи).
Парковите и плажите се опфатени со законот, но само во делот - продажба на цигари. Не е тоа само на Ио. Еве, член 7, став 2:

Малопродажбата на тутун, и други производи што содржат тутун и/или никотин и уреди за консумирање на тутун и никотин е забранета на пазари и саеми, во објекти и простории на угостителски објекти за сместување и угостителски објекти за исхрана, на подрачјата на плажи и рекреативни паркови, како и на секој отворен простор за време на културни, спортски и други јавни настани.

А на стадиони секако не може да се пуши. Член 10 став 8:

Министерството за внатрешни работи врши надзор во затворени и отворени простори каде се одржуваат спортски натпревари, културни и забавни настани, собири и други јавни настани, во простории за задржување лица во полициските станици, како и во приватни моторни возила кога во нив има едно или повеќе малолетни лица.

Back
На врв Bottom