Пушењето - зависност или навика?

• Креатор на темата Креатор на темата mUv@ ThE DoGg
  • Време на започнување Време на започнување
Тоа за во кола не коментирам, не ни видов што е точно, меѓутоа во сопствен имот секој треба да може да си прави што сака, едино ако го воведуваат ради одземање внимание додека вози некој и спречување сообраќајки, мада така треба да казнуваат и за јадење и пиење во кола.
Забрана за пуштење во приватно возило во присуство на дете. И во возила што претставуваат работно место - такси, на пример. И ова второво има логика, бидејќи превезуваат патници (меѓу нив и деца), а патникот не е должен да седи во мини гасна комора, бидејќи таксистот не можел да се воздржи од цигара додека вози.

Забрана за пуштење во приватно возило во присуство на дете. И во возила што претставуваат работно место - такси, на пример. И ова второво има логика, бидејќи превезуваат патници (меѓу нив и деца), а патникот не е должен да седи во мини гасна комора, бидејќи таксистот не можел да се воздржи од цигара додека вози.
Охооо ако е вака одма бел бумбар. И казната да биде 5.000 евра за пушење во присуство на дете.

Немајка и то како, зато избегавам такви локали, ако видам дека е гужва и маси една на една не седнувам, еднаш два пати се зезнав со друштво и уште еднаш не ми текна. Проблемот е шо нема кај да седниш а да не те чадат, ај да умриме дома во четири зида затворени ние непушачите ? И во парк да одиш и таму се труе.
А за то како не гледале старите не ми се отвара тема, оти многу убо не гледале зато секој трет со дијабетес и куп болести
Kako be vo parkot se true, klupite na deset metra se minimum, provev, drvja, otvoreno. Da ne ti cadat i kolite kaj imperator so vrvat?
A i ako tolku si zagrizena za zdravjeto, ako treba i ke si sedis doma vo 4 zida. Da ne treba cela Bitola da se zatvori ili isseli oti ti si sakala na kafe si drustvo da si sednis. Ko poslednoto dete na covestvoto da go rodi i gotovo, tolku, nema povekje, treba site da se zrtvuvame oti jbg, posledno, nema pokje.

А за то како не гледале старите не ми се отвара тема, оти многу убо не гледале зато секој трет со дијабетес и куп болести
I koja od niv e povrzano so cad od cigari, vklucitelno i dijabetisot. Iskreno ponezdrava mladina nemam videno. Se ko od mocka da e praveno.
Автоматски споено мислење:

Hranete gi decata so gluposti i otrovi i posle taksistot so pusel ke vi bidi kriv , vie nikako :facepalm:

Како го кажа ова демек само пушачи одат по ресторани и кафани. Јас лично не одам во тие каде е дозволено јадење и пушење, за кафичи не правам ни збор, моја нога не стапнува во "аушвиц".
Нека им направат една просторија 2 на 2 со една пепељара и нека стојат таму нека пушат колку сакаат како секаде по Европа.
Каков snowflake. :pos:
Што е работата ? Ќе ти се замириса новото блузиче од цигарите у кафич или кафана а потењето до жива вода додека се пентариш на маси и умирисувањето од похованици нема да му штетат на блузичето ?!
Сфатете дека искачањето на такви места само по себе си има нус појави што треба да се прифатат и дека тие се цената на искачањто.

Забрана за пушење во споствено возило е веќе некој тип на фашизам и кратење на слободна воља. Никој нема право да ти кажува на тебе што да правиш на свој сопствен имот се додека не загрозуваш други.
За такси се сложувам дека треба да се има забрана затоа што технички тоа е јавно превозно средство.

Kako be vo parkot se true, klupite na deset metra se minimum, provev, drvja, otvoreno.
Во парк се носат деца и не треба да бидат изложени на лоши примери.
Ne be wot, i jas ke umram porano ili pokasno.
Vie si mislite deka ke ziveete vecno oti ete ne ste pusele. E pa nema.
Inaku vaka kolku so gledam, najcesto vie so muabetite vo zdravo telo ,zdrav duh kinite konci mnogu pobrzo. A i realno be, so ke prajs na 90 godini. Ako planiras nesto, napraj go sega duri te krepi umot i snagata. Na 90 godini za kur nema da te biva, ziv mrtovec.
A i madinjata mi gi potekovte so ta hranata. So ogled so hrana jadime, pa posebno vo restorani, bidi srekjen 60 ako gi isturkas. Se vestacko, zatrueno, so sila rasteno ili zreeno, posebno tamu kaj tebe. Tuka pak uste mozam da najdam nesto prirodno, organsko, svezo. Ama da, od cigarite ke umrite. Hranata taman si e, a sekoj vtor na nisto ne lici, krvnata slika ko na umren.
Готов си за пепељарата! Шо ќе правам јас на 90 ич кур да не те боли, глеј си масата. Не бе, погрешен човек цитираш за здравје, јас сум среќен што се држам под 80кг и што можам јас да ѝ се качувам, а крвна слика мртовец… можеби, немам направено 20 години. На доктор во тие 20 години сум бил два пати, првиот пат кога се вработив за да ме префрлат бидејќи се водев под детско, вториот пат да се регистрирам кај матичен кога се преселив за секој случај. Имам испушено 5-6 кутии тотал во мојот живот со алкохол или на долги седенки, а понекогаш и социјално надвор на муабет, не ми сметаат мене во секоја пригода цигарите освен како тобако во џоинт, и во такси или кога си седнал во ресторан да ручаш каде што се изложени деца и луѓе што решиле да не пушат, без разлика што прават друго лошо како процесирана храна или дека не важело оти и воздухот бил загаден. Ботски whataboutism. Ми смета немање култура повеќе одошто чад. Државата има должност да се грижи за добробитието на граѓаните а цигарите се штетни како и дрогата што е забранета. Јавни места кои подлежат на државно регулирање треба, и само џанак на просто прашање дали цигарите се штетни или не ќе ти одговори сите ќе умреме. Во Охрит викат ако не ти чини не идај. Важеше до сега за непушачите, ќе важи од утре за пушачите. Лелекаш како некоја жена, пребери се.

Во парк се носат деца и не треба да бидат изложени на лоши примери.
Така е . Битно не е проблем да гледаат клошари како мочаат и кењаат позади грмушки, наркомани како се бодат на клупа и мигранти како спијат на клупи и се бањаат у фонтаните.

Така е . Битно не е проблем да гледаат клошари како мочаат и кењаат позади грмушки, наркомани како се бодат на клупа и мигранти како спијат на клупи и се бањаат у фонтаните.
Пак whataboutism. Ајде и групњаци да дозволиме на тревата кога е сончево, да дрифтаме коли низ парк кога веќе нема полиција да тури ред, да си палиме огнови… зошто да запреме со некои таму цивилизирани мерки, да шетаме одврзани булдози, да вежбаме пукање со пиштоли во стаклени шишиња до лулашките… ништо позитивно со многу мал влог да не се проба оти тоа, оти она… почнувам да верувам во тие модерните болести за немање внимание, од проблем на проблем се скока, како да нема мигранти и во земјите со чисти паркови. Да ти дадам суперхеројски моќи сѐ тоа да решиш, владе пак ќе ти каже сакам баш таму да пушам оти сите ќе умреме и оти децата ти јадат стобифлипс место брокула, така да не ми троши батерија на мобилен те молам, фала.

Забрана за пушење во споствено возило е веќе некој тип на фашизам и кратење на слободна воља. Никој нема право да ти кажува на тебе што да правиш на свој сопствен имот се додека не загрозуваш други.
За такси се сложувам дека треба да се има забрана затоа што технички тоа е јавно превозно средство.
Забрана за пушење во сопствено возило во присуство на дете.

Каков snowflake. :pos:
Што е работата ? Ќе ти се замириса новото блузиче од цигарите у кафич или кафана а потењето до жива вода додека се пентариш на маси и умирисувањето од похованици нема да му штетат на блузичето ?!
Сфатете дека искачањето на такви места само по себе си има нус појави што треба да се прифатат и дека тие се цената на искачањто.

Овој па ме цитирал колку само да каже нешто :pos:
Скопје ти е голема кафана а Усје е пушач, зошто да престане да пуши, па ќе им се намали прометот на газдите "угостители", луѓето што работат таму ќе изгубат работа, ако ти смета чадот седи си дома и не излегувај надвор.

Зошто народ плаќа 26 миљони евра и повеќе секоја година за субвенции. За пари за 10-12 откупни извозни фирми да се богатат. Помагаш индустрија која е штетна и за која се трошат миљарди за здравство, која екстремно го загадува земјиштето.
Инаку важечкиот закон ги имал истите забрани член 2 па се гледа дека според жалбите, не функционирал баш баш.
Разлика се некои додадени ставови како непушење во кола со малолетник, забрана за пушење на отворено ( :facepalm: ) и забрани за увоз и продажба (кои ќе резултираат со БЦ тип на фирми за цигари и монопол или Харачина мејд ин). Ако не прецизираат што е тоа станица, мало дете, ароматичен тутун, богами ќе настане хаос.
Ако досега не одговарал законот, не знам што отсега ќе ви подобри во животот.
А, до каде се со примена на закони и правилници поредум за заштита на човековото здравје и безбедност?

Последно уредено:
Лудо, запад, дрогирај се колку сакаш само не пуши цигари. ок.
Али ние што ни до Табановце не сме биле, појма немаме што се дешава по светон.
А шо некаде по светот е дозволено јавно да се шприцаат по ресторани?

Тоа за во кола ваљда ги таргетираат на тие кои се дефект во мозокот и пушат во кола со мали деца, децата осудени да дишат чад нк криви ни должни оти тато и мама не можат пет минути без цигара па мора да го трујат детето.
Така слушнав на вестите, во кола каде што е пристутно малолетно лице.

За државите во Шведска и Шпанија што сум била не се пуши во паркови, автобуски и слични места има ќошиња кај што можиш да запалиш, на отворени тераси во Шпанија не се пуши, барем на тие места кај што движев јас.
Со бебе бев излезена летово на тераса низ Битола по локали, наџичкани масите една до друга и со цигарите паф пуф, отров.
Кај немам ојдено, нигде немам видено во движење да пафка некој цигара, кај нас ќе се отрујат да можат.
Види, факт е дека мали деца не треба да дишат дим. Јас гледам во близина на трудни жени и деца да не пушам, идам на страна ако можам.
Татко ми пушеше по 2 кутии на ден добри 18 год од мојот живот. Ја пропушев 2016 он ги остаи 2019. Цел живот дома пушеше. И мене ми сметаше секако, и како дете. И на мајка ми. Ова лето 10 год како пушам. Дома палам само коа сум сама дома со денови, ако сме сами со мајка ми, ама ја у соба и отворен прозор. Си иам пепељара.
Кај други ако не знам дали сигурно се пуши внатре, прашувам прво. Ама до принципот е.
Не ме зезај дека нашите цигари се најголем проблем. Доста луѓе не ни искачаат. Иам другари идат 2-3 пати месечно у кафич, и тоа на кафе, денски. Толку. А имаш и делови за непушачи. Ајкос е заебанција. Вчера у кафич зимав од другарка, гола вода за моите Винстонки.
А воздухот надвор СИТЕ го дишат без исклучок. За тоа беше ука бука 2 дена само. После шо рекоа од Град Скопје? Ќе го дислоцираме кога ќе го купиме?
Епа затоа и они ќе имаат право да ми кажат за мој имот, дали кола или дом, кога ќе ми ги даде државата, или ќе ми даде пари за нив. Исто како за УСЈЕ.
Може Усје да е у топ 10 загадувачи на СВЕТ, а сме две педи земја, а они мене за цигарите ќе ми зборат?
Другаркава со ајкосот прва рече немало да искача. А ја веќе па за зимно време се навикнав на кафичи кај шо внатре смее само Ајкос, па си искачам секако надвор.
Ама у кафана без цигара? Да дремам пола кафана надвор? Нека се тераат у три лепе.
Треба за инат сеа сите шо пушиме, жив чоек да не влезе по кафич. А има повеќе пушачи, него непушачи. Дишете си вие ,,планински воздух” увезен од Пелистер. Прајте си плацебо дека без цигари сѐ е средено. Плуќата коло ти игра од среќа.

А ваму нека те труе еден гигант, и рало фантом цигани кои се грејат на шо стигнат.

И ние пушачите иаме совест. И знам дека давам 150 ден да умрам, ама тоа си е мое. И е завист. А државава смрдлива е ДОЛЖНА да ти напраи услови за живот.
А не да праат ко у време на Грујо полициска држава.

На 05.01 другар го треселе у 11 вечерта, а бил две улици од дома на гости. Со патики соблакање на улица, гаќи, све. На -1 степен. Кај мене бар ваков систем не пали.
Држава шо ми дише у врат. Мхмх.
Ама ако читаат, знаат и ја шо читам и гледам. :D
Поздравче до нив.
Автоматски споено мислење:

Треба да има поголеми акцизи за цигарите.Не се прехрамбен производ туку отов.Кој сака да се труе нека си плати 500 ден по кутија.
така треба и за алкохолот.
Од алкохол имаат умрено овде у државава повеќе него од цигари.

Од алкохол мислам на, се начукала некоја стока, седнала позади волан и одземала нечив живот.

Па и алкохолот е легален.
Мава на агресија. Тот ракометарот да те потсетам како умре на млади години.
Иам дома еве пример што ќе умреше од цигари, затнати артерии една од никотин друга од холестерол пази. плус 9ка шеќер. Ама тоа му се деси на 56, се собираше се собираше. Не пазеше. А беше опоменуван.
Тот искочи на журка и умре од пијани и дрогирани.
Ме сфаќате ваљда која е поентата.
Има мноогу работи кои треба да се средат. Не се само цигарите. Изгледа не знаат приоритизација. А и секад вака мачкаат очи. Исплатија ДДВ на тие лани шо не им дадоа за претпоследно тромесечие за 2025? Исплатија социјално, туѓа нега?
Ама ќе пуштат вака нешо ко секад за замајување и ајде.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom