Пушењето - зависност или навика?

• Креатор на темата Креатор на темата mUv@ ThE DoGg
  • Време на започнување Време на започнување
Усје е обележан како еден од топ 10 загадувачи во Европа, следени од Climate Trace. Не гледам дека е затворен. Пардон, worldwide, не во Европа. Во короната многу од малите трговии и кафанчиња се затворија.

These are PM2.5 pollution plumes from 3 emitting sources in Skopje, North Macedonia. Showing prevailing conditions — a day when plumes show how communities in this area were most often exposed to pollution (4:27 PM). Additionally, 1 of these sources are super emitters meaning they are among the top 10% of emitters of PM2.5 pollution tracked by Climate TRACE worldwide.

Ниеден загадувач не затворија и не само Скопје. Рекот партал Таче и Колбасо направија со филтрите.
А шо некаде по светот е дозволено јавно да се шприцаат по ресторани?
Не туку ти не читаш све што пишува ами гледаш да нападнеш, не знам зашто. Можда оти така е полесно неголи да се размислува и дискутира. Хероинот колку што знам не иде само на шприц. И нигде не споменувам ресторан.

Имам многу грешки печатно во прошлото мислење. Затоа го преправам сто пати*
Извинете

Значи разликите се само во пушење во автомобил ако има малолетно лице и забрана/регулација на увоз и производство.
Затоа требаше да се објави измени на постоечкиот закон, а не да се носи нов закон.
Башка се тепаат со поими. Ароматичен тутун ако навистина пишува, е голема грешка. И ароматичен и ароматизиран се поими во технолошки процес на произв на цигарите. Сечен, во сос, ароматизиран, тоа се постапки. Ароматичен-сорти ориентални тутуни. Катедра за тутун слободно нека проверат.

Во парк се носат деца и не треба да бидат изложени на лоши примери.

Готов си за пепељарата! Шо ќе правам јас на 90 ич кур да не те боли, глеј си масата. Не бе, погрешен човек цитираш за здравје, јас сум среќен што се држам под 80кг и што можам јас да ѝ се качувам, а крвна слика мртовец… можеби, немам направено 20 години. На доктор во тие 20 години сум бил два пати, првиот пат кога се вработив за да ме префрлат бидејќи се водев под детско, вториот пат да се регистрирам кај матичен кога се преселив за секој случај. Имам испушено 5-6 кутии тотал во мојот живот со алкохол или на долги седенки, а понекогаш и социјално надвор на муабет, не ми сметаат мене во секоја пригода цигарите освен како тобако во џоинт, и во такси или кога си седнал во ресторан да ручаш каде што се изложени деца и луѓе што решиле да не пушат, без разлика што прават друго лошо како процесирана храна или дека не важело оти и воздухот бил загаден. Ботски whataboutism. Ми смета немање култура повеќе одошто чад. Државата има должност да се грижи за добробитието на граѓаните а цигарите се штетни како и дрогата што е забранета. Јавни места кои подлежат на државно регулирање треба, и само џанак на просто прашање дали цигарите се штетни или не ќе ти одговори сите ќе умреме. Во Охрит викат ако не ти чини не идај. Важеше до сега за непушачите, ќе важи од утре за пушачите. Лелекаш како некоја жена, пребери се.
Wot da ne ti krsam film i tebe i na site snegulki tuka.
Ova ne e prv, a ni posleden zakon koj ne zaziveal, taka kako bese ona kucinjata ke si laat( vie ) karavanot ke si vrvi.
Ubo vikat vo Ohrid, ak ne vi cini ne idaj, samo problemot e koj ke odi ? Ne vi padna cudno oti nema strogo nepusacki lokali ili nepusackiot del e redovno prazen ? Od kaj da vi padni cudno, treba da podizlezite od vreme na vreme :toe:. Tuku da be, cadot vi precese, vi solzea ocinata i vi se zamirisvase bluzeto :pos:.
Taka de, jas placam ko zena a vie tolku godini se ligaevte i mrsulaevte ko pravi mazi :facepalm: .
Koga go donesoja prviot antipusacki zakon pamtis? Roden bese togas ?
A znajs so e najtragicno, djabe se radvate, i sam go znaes toa, ali ete nadezta posledna umira. Ali ne velam ne, se nadevam eden den pred da skinis konci ke imas sansa da jadis vo kafana, so pevaljka so se, a da ne e zacadeno, Izdrzi samo (y)

Види, факт е дека мали деца не треба да дишат дим. Јас гледам во близина на трудни жени и деца да не пушам, идам на страна ако можам.
Татко ми пушеше по 2 кутии на ден добри 18 год од мојот живот. Ја пропушев 2016 он ги остаи 2019. Цел живот дома пушеше. И мене ми сметаше секако, и како дете. И на мајка ми. Ова лето 10 год како пушам. Дома палам само коа сум сама дома со денови, ако сме сами со мајка ми, ама ја у соба и отворен прозор. Си иам пепељара.
Кај други ако не знам дали сигурно се пуши внатре, прашувам прво. Ама до принципот е.
Не ме зезај дека нашите цигари се најголем проблем. Доста луѓе не ни искачаат. Иам другари идат 2-3 пати месечно у кафич, и тоа на кафе, денски. Толку. А имаш и делови за непушачи. Ајкос е заебанција. Вчера у кафич зимав од другарка, гола вода за моите Винстонки.
А воздухот надвор СИТЕ го дишат без исклучок. За тоа беше ука бука 2 дена само. После шо рекоа од Град Скопје? Ќе го дислоцираме кога ќе го купиме?
Епа затоа и они ќе имаат право да ми кажат за мој имот, дали кола или дом, кога ќе ми ги даде државата, или ќе ми даде пари за нив. Исто како за УСЈЕ.
Може Усје да е у топ 10 загадувачи на СВЕТ, а сме две педи земја, а они мене за цигарите ќе ми зборат?
Другаркава со ајкосот прва рече немало да искача. А ја веќе па за зимно време се навикнав на кафичи кај шо внатре смее само Ајкос, па си искачам секако надвор.
Ама у кафана без цигара? Да дремам пола кафана надвор? Нека се тераат у три лепе.
Треба за инат сеа сите шо пушиме, жив чоек да не влезе по кафич. А има повеќе пушачи, него непушачи. Дишете си вие ,,планински воздух” увезен од Пелистер. Прајте си плацебо дека без цигари сѐ е средено. Плуќата коло ти игра од среќа.

А ваму нека те труе еден гигант, и рало фантом цигани кои се грејат на шо стигнат.

И ние пушачите иаме совест. И знам дека давам 150 ден да умрам, ама тоа си е мое. И е завист. А државава смрдлива е ДОЛЖНА да ти напраи услови за живот.
А не да праат ко у време на Грујо полициска држава.

На 05.01 другар го треселе у 11 вечерта, а бил две улици од дома на гости. Со патики соблакање на улица, гаќи, све. На -1 степен. Кај мене бар ваков систем не пали.
Држава шо ми дише у врат. Мхмх.
Ама ако читаат, знаат и ја шо читам и гледам. :D
Поздравче до нив.
Автоматски споено мислење:

така треба и за алкохолот.
Од алкохол имаат умрено овде у државава повеќе него од цигари.

Од алкохол мислам на, се начукала некоја стока, седнала позади волан и одземала нечив живот.

Па и алкохолот е легален.
Мава на агресија. Тот ракометарот да те потсетам како умре на млади години.
Иам дома еве пример што ќе умреше од цигари, затнати артерии една од никотин друга од холестерол пази. плус 9ка шеќер. Ама тоа му се деси на 56, се собираше се собираше. Не пазеше. А беше опоменуван.
Тот искочи на журка и умре од пијани и дрогирани.
Ме сфаќате ваљда која е поентата.
Има мноогу работи кои треба да се средат. Не се само цигарите. Изгледа не знаат приоритизација. А и секад вака мачкаат очи. Исплатија ДДВ на тие лани шо не им дадоа за претпоследно тромесечие за 2025? Исплатија социјално, туѓа нега?
Ама ќе пуштат вака нешо ко секад за замајување и ајде.
Ти можи си свесна и не пушиш каде што има трудница и бебе ама голем број се несвесни. Летово во парк седнав да одморам, стомакот до гуша ми беше, ми седна една теткица на клупата и си запали цигара, не ми беше денот за расправање иначе ќе ја отерав у три лепе.
Нека има дел за пушачи, ама кај нас не функционира тоа така, ги заградија кафичите со најлони како гулабарници, воздух нема внатре, тоа ако е уживанција и лезет еве не знам

Немојш по магарето удри по самарот. Ние сме држава на пушачи, некаде мислам дека над 45% се пушачи, тоа грубо му иде дека секој втор е пушач. Ќе се наоѓаат дупки или воопшто нема да се почитува законот, првично од угостителите бидејќи процентуално голем дел од клиентелата им се пушачи (барем таму каде што се).
Тоа што нема да е популарно кај народот е плус, па не би се изненадил да го ревертираат ова подоцна.

За овој проблем ја би удрил по училиштата, треба да се едуцираат тинејџерите дека не е КУЛ да се пушат цигари, пошто статистички гледано најголем дел пушачи стануваат на тие години.

Пушачите не се ни свесни колку се себични и безобразни.
Поради една тешка зависност, они трујат се живо и диво околу нив.
Паметам убаво кога му истурив црева во тоа маленкото лавабо на еден стоматолог...толку му смрдеа рацете и здивот на никотин што не издржав и се избљував.
Му се извинив и пред да ди одам му реков дека не е убаво за еден стоматолог да корне на цигари.
Кога ке ме видеше на улица вртеше глава, веројатно се засрамил малку:pos:( ако воопшто пушачите имаат срам и свест).

Леб нема да купи ама за цигари мора да има.

За овој проблем ја би удрил по училиштата, треба да се едуцираат тинејџерите дека не е КУЛ да се пушат цигари, пошто статистички гледано најголем дел пушачи стануваат на тие години.
Во право си. Во секое школо имаат часеви за палење цигари. Срамота мислам како можат да не удрат по тоа...

Јас сум една, фала што ми персираш.
Climate Trace.
Не ти персирам и некој друг го напиша ова.

Јас би ја качил значително акцизата на цигари, ако сега е 9% би ја ставил на 30% од продажната цена цигарите. Со тоа што разликата од тие моментални 9 до тие 30 би одела стрикно наменски во здравствениот сектор, бидејки е највеќе погоден од цигарите

Го поддржувам законот, целосно, но нема да коментирам за него.
Македонија има абнормален проблем поврзан на оваа тема, скоро половина од земјата пуши цигари, голема бројка е, но она што е застрашувачки е што бројот во догледно време нема да се намали.
Младите во се поголем замав се пушачи. Ако е тенденција во останатиот дел од светот цигарите да отпаѓаат од мода и да има се помалку пушачи, особено меѓу млади луѓе, кај нас тотална спротивност...што е многу разочарувачки.

Македонија треба да создаде многу силна антипушачка кампања, самите луѓе да станат свесни за цигарите и штетноста за нив...па ,,законот" сам од себе ќе се спроведе.

Види, факт е дека мали деца не треба да дишат дим. Јас гледам во близина на трудни жени и деца да не пушам, идам на страна ако можам.
Татко ми пушеше по 2 кутии на ден добри 18 год од мојот живот. Ја пропушев 2016 он ги остаи 2019. Цел живот дома пушеше. И мене ми сметаше секако, и како дете. И на мајка ми. Ова лето 10 год како пушам. Дома палам само коа сум сама дома со денови, ако сме сами со мајка ми, ама ја у соба и отворен прозор. Си иам пепељара.
Кај други ако не знам дали сигурно се пуши внатре, прашувам прво. Ама до принципот е.
Не ме зезај дека нашите цигари се најголем проблем. Доста луѓе не ни искачаат. Иам другари идат 2-3 пати месечно у кафич, и тоа на кафе, денски. Толку. А имаш и делови за непушачи. Ајкос е заебанција. Вчера у кафич зимав од другарка, гола вода за моите Винстонки.
А воздухот надвор СИТЕ го дишат без исклучок. За тоа беше ука бука 2 дена само. После шо рекоа од Град Скопје? Ќе го дислоцираме кога ќе го купиме?
Епа затоа и они ќе имаат право да ми кажат за мој имот, дали кола или дом, кога ќе ми ги даде државата, или ќе ми даде пари за нив. Исто како за УСЈЕ.
Може Усје да е у топ 10 загадувачи на СВЕТ, а сме две педи земја, а они мене за цигарите ќе ми зборат?
Другаркава со ајкосот прва рече немало да искача. А ја веќе па за зимно време се навикнав на кафичи кај шо внатре смее само Ајкос, па си искачам секако надвор.
Ама у кафана без цигара? Да дремам пола кафана надвор? Нека се тераат у три лепе.
Треба за инат сеа сите шо пушиме, жив чоек да не влезе по кафич. А има повеќе пушачи, него непушачи. Дишете си вие ,,планински воздух” увезен од Пелистер. Прајте си плацебо дека без цигари сѐ е средено. Плуќата коло ти игра од среќа.

А ваму нека те труе еден гигант, и рало фантом цигани кои се грејат на шо стигнат.

И ние пушачите иаме совест. И знам дека давам 150 ден да умрам, ама тоа си е мое. И е завист. А државава смрдлива е ДОЛЖНА да ти напраи услови за живот.
А не да праат ко у време на Грујо полициска држава.

На 05.01 другар го треселе у 11 вечерта, а бил две улици од дома на гости. Со патики соблакање на улица, гаќи, све. На -1 степен. Кај мене бар ваков систем не пали.
Држава шо ми дише у врат. Мхмх.
Ама ако читаат, знаат и ја шо читам и гледам. :D
Поздравче до нив.

така треба и за алкохолот.
Од алкохол имаат умрено овде у државава повеќе него од цигари.

Од алкохол мислам на, се начукала некоја стока, седнала позади волан и одземала нечив живот.

Па и алкохолот е легален.
Мава на агресија. Тот ракометарот да те потсетам како умре на млади години.
Иам дома еве пример што ќе умреше од цигари, затнати артерии една од никотин друга од холестерол пази. плус 9ка шеќер. Ама тоа му се деси на 56, се собираше се собираше. Не пазеше. А беше опоменуван.
Тот искочи на журка и умре од пијани и дрогирани.
Ме сфаќате ваљда која е поентата.
Има мноогу работи кои треба да се средат. Не се само цигарите. Изгледа не знаат приоритизација. А и секад вака мачкаат очи. Исплатија ДДВ на тие лани шо не им дадоа за претпоследно тромесечие за 2025? Исплатија социјално, туѓа нега?
Ама ќе пуштат вака нешо ко секад за замајување и ајде.
А зошто татко ти оставил цигарите? Нели и онака воздухот е загаден еве викаш цигарите најмал проблем биле?

И можда треба да се провериш да не имаш АДХД , 90 посто од мислењево ти се тотално неповрзани работи, стварно не знам како имаат врска убиството на Тот, исплата на ддв, туѓа нега и другар ти со пушењето и со законот?

Јас сум една, фала што ми персираш.
Climate Trace.
Ќе сакаш ли да го пратиш истражувањето, еве не можам никаде да го најдам на страната нивна. Испаѓаат Кина, Индија, Русија и Америка во топ 10, во повеќето категории за waste.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom