Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 34: @Емкаа - (Човештвото да се врати на нивото на технолошки напредок од пред 20 години и да застане тука)

Човештвото да се врати на нивото на технолошки напредок од пред 20 години и да застане тука

• Вкупно гласачи
    58
И јас мислам така. Многу небитни празници за администрација да го прчи у Грција. Башка и недела не се работи. Ништо не функционира, не можеш топло лепче да си купиш.
Ти немаш право да зборуваш за работа, зашто не работиш ништо. ;)

Не се согласувам дека треба да се укинат државните празници дека стапот ќе го јади само работникот што е најдолу во системот.
Проблемот што не можи да завршиш никаква работа во државни и јавни установи е поврзано со едно-сменското работното време од 07/08 до 15/16 часот кога 90% од населението е со исто работно време па да завршиш некоја работа треба или да се молиш кај работадавачот или да земиш ден од годишен одмор.
Да се воведат две смени со што втората би работела од 10 до 18ч и те како би се решил проблемот ама е горка тема за владава и општиниве дека пола неработници ќе скокнат да се бунат и ќе изгубат гласови.
Исто е и за спојките што ги прават, не го одобрувај одморот ако немаш замена, дека истото се случува во Јуни кога сите по јавниве претпријатија и министерства го користат ланскиот одмор (15-20 денови) и неможи човек за обична ситница да најдиш.

Последно уредено:
Не знам како е со Америка ама во споредба со Европа, Македонија има најмалце празници, ако си православен имаш 9. Во Европа има држави со по 15 празника во година.

Друга работа, половина од населението работи за празник. Тоа што имаме многу државна администрација па тие не работат и си го дрват во Грција на празник е друга тема.
И ако му ги укинеш на обичниот работник третина празници тогаш рачунај дека тој од 9 бил слободен 5 пати, а сега ќе биде слободен 3 пати.

Така да не се согласувам дека треба да се укинат третина.
Не знам кај изброја ако си православен 9.

Како прво има 11 државни празници неработни за сите до еден.

На тоа додади за православните (верувам за едно 80% од народот) Бадник, Водици Црн петок, Духовден и Богородица, па доаѓаш до 16.
Тука додади меѓу 20 и 26 денови годишен одмор... и додади 104 денови за викенд.

Така цела државна администрација 2026 година нема да работи точно 145 денови или 40% од цела година.

Не знам како ова е нормално... ова важи и за дел од приватните фирми, сепак за доста мал дел.

Јас сум за квалитетен годишен одмор, за одмор кога вистински некому му треба и за голема регулација на одморот кај приватниот сектор. Задолжително минимум 21 работен ден, со забрани за комуникации за време на одморот, со регулативи на исплаќање 10 плати за нарушување на одморот и со еден тон други работи. Исто сум за почитување на викендот, онаму каде што не мора, не смее сабота и недела, онаму каде што мора или дејноста е од таа природа ×2 и ×3 за тие денови... нешто што и делумно сега се прави.

Но во истовреме сум за укинување на некои работи кои е очигледно дека се тешка глупост... тргнувам од Рамазан бајрам или како и да се вика празникот, обично во март/април се паѓа. Не знам од каде тоа за сите граѓани, јас секогаш самоиницијативно си го работам, предност е и мирот пред компјутер во ден кога не ѕрнкаат телефоните.

Овде ги ставам и сите дополнителни верски за православните, нека си бидат празници, ама не неработни денови.
Истото важи и Кирил и Методиј и Св. Климент... од кај ги измислија тие 24 мај и 8 декември, страшна работа.

Нога Година, еден ден Божик и Велигден, први мај, Илинден и независноста... тоа се 6 денови, каде што никој и ништо не смее да работи. Се друго е ветер и магла.

Оддамна работам како фриленсер, така да секако сум навикнат да работам на празници, бидејќи кога си платен на час значи дека ако не работиш = нема да бидеш платен.

Сега, како самовработен, со уште неколку вработени во фирмата, се договорив со странциве со кои што работиме и јас да сум слободен на празниците и да ми биде платен денот (бидејќи другите по закон секако мора да се слободни). Сепак, навиката ми остана, па така работев по малку и на Бадник и на Божиќ, па еве и денес утрово, а за сметка на тоа си скратувам некои регуларни денови и си компензирам. Така да, нека се скратат празниците, секако не ми менуваат многу. :D

Државните празници се најмалиот проблем за МК економија.Значи не се проблем тендерите преку кои се перат државни пари,партиски паразити во државна администрација,лапанажа и патни трошкови за пратениците,ама државните празници да ти биле проблем!?Не се согласувам воопшто со предлогов.

Ај мало појаснување само - во државни празници со законот за недела - неработен ден, не се работи во некои гранки и на приватниот сектор. Пример: трговците не работат никаде, освен ако трговското друштво не е сместено во трговски центар (mall). Значи продавниците не работат освен тие кои се во mall. Угостителите работат секаде. Е сега - за работа во државен празник се зема дупла дневница, што значи повеќето и сакаат да работат. Но, според мене треба да се избришат сите државни празници, освен можеби 1 мај и (дискутабилно) 1 јануари. Останатите да бидат празници на националности, како што е сега со верските празници. Пр. наместо Божиќ да биде државен празник за сите, да биде само за христијаните (друг проблем е што такви ко @парва кои на форум се декларираат како атеисти, први ќе се потепаат да бидат христијани за Божиќ за да земат дупла дневница).

Ke se zgolemela produktivnosta ili ekonomijata ako se skratele nerabotnite denovi. Da se cudat budalite.
Нема врска продуктивноста. Секако за празник не работи само јавната администрација, а тие и онака се непродуктивни. Ама тие што работат - зошто муслиман да зема дупла дневница за Божиќ и зошто христијаните да земаат дупла дневница за Бајрам, кога не ги слават тие празници? Затоа треба дас е укинат како државни на територија на цела држава и да ги направат како оние кои се празници на националности и верски празници денес. Пр. Божиќ и Велигден да се неработни само за христијаните, Бајрам само за муслиманите, Илинден само за Македонците итн. За сите нека останат само 1 Мај и (пак ќе речам, дискутабилно) 1 Јануари. Толку.

И јас мислам така. Многу небитни празници за администрација да го прчи у Грција. Башка и недела не се работи. Ништо не функционира, не можеш топло лепче да си купиш.

Тебе и онака не ти менува ништо, мора да ги пасиш овците секој ден. :icon_lol:

Тебе и онака не ти менува ништо, мора да ги пасиш овците секој ден. :icon_lol:

Ме нервира кога одам по намирници, ништо не работи у недела и празници, па мора да се туркаш. На продавачите ништо не им менува дали недела или среда ќе бидат дома. Ова Зоки заев го измисли и у екстаза беа, се враќа времето комунистичко кога недела не се работело.

Ме нервира кога одам по намирници, ништо не работи у недела и празници, па мора да се туркаш. На продавачите ништо не им менува дали недела или среда ќе бидат дома. Ова Зоки заев го измисли и у екстаза беа, се враќа времето комунистичко кога недела не се работело.

Како бе нема? Претпоставувам дека си од Скопје и таму ли нема? Струмица отворија огромен Кит-го пред неколку месеци, работи нонстоп понеделник-недела до 22:00.

Е сега ако си од Росоман ќе треба до Кавадарци да одиш да најдеш нешто шо работи.

Нема врска продуктивноста. Секако за празник не работи само јавната администрација, а тие и онака се непродуктивни. Ама тие што работат - зошто муслиман да зема дупла дневница за Божиќ и зошто христијаните да земаат дупла дневница за Бајрам, кога не ги слават тие празници? Затоа треба дас е укинат како државни на територија на цела држава и да ги направат како оние кои се празници на националности и верски празници денес. Пр. Божиќ и Велигден да се неработни само за христијаните, Бајрам само за муслиманите, Илинден само за Македонците итн. За сите нека останат само 1 Мај и (пак ќе речам, дискутабилно) 1 Јануари. Толку.
A kolku se takvi. Veligden, bozik, bajram i uste koj ?
Raka na srce sekularna sme republika, tie praznici i ne ni treba da se slavat, neka si zemat od odmorot ako im e tolku bitno.
No da mesa nekoj produktivnost so tamu edna raka nerabotni denovi e nadvor od umot.
Ajde togas i ovie 24 dena godisno za odmor so sledvat da gi ukinime radi produktivnosta.

Како бе нема? Претпоставувам дека си од Скопје и таму ли нема? Струмица отворија огромен Кит-го пред неколку месеци, работи нонстоп понеделник-недела до 22:00.

Е сега ако си од Росоман ќе треба до Кавадарци да одиш да најдеш нешто шо работи.

има но стар леб носат, не носат тазе во недела. И што ќе барам тогаш стар леб да купувам? Сакам тазе испечено, свежо. Мене ова ми е комунизам, сакам да се врати времето пред овие глупи закони.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom