Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 23: @Lester Freamon - Да се откажеме од аплицирањето во ЕУ, да си останеме во НАТО...)

Луѓе што пола работен ден го проаѓаат на форум у куцкање за педери, демографија и Путин и Трамп загрижени за продуктивноста и за македонската економија:icon_lol:
На таквите им одговара и викенди да се работат секако се одмараат на работа по цел ден со курот у рака а дома може ќе треба да станат недајбоже од кревет и да сработат нешто

Мене ми одговара да има повеќе празници/неработни денови, дека ги работам и нив ама со скратено работно време (од 4-5 саати) + си лапаш дупла дневница...така да имам време и да го истерам празникот ако е верски секако, а и на крај на месец да легне нешто плус на сметка.
Same here.

Ама, во голема мера се согласувам со @курајбер. Голем дел од празниците кои се слават, нашиве не ни знаат зошто се слават. Пр. зошто некој муслиман да зема дупла дневница ако работи на Божиќ, или на Велигден? Или ние на нивниот Бајрам? Тотален нонсенс ми е тоа! Мислам дека како што е за верските празници, треба да биде за сите празници. Значи да нема државни празници кои се неработни за цела Македонија.Или ете, Први мај само нека биде. Први јануари, исто - дискутабилно.

Луѓе што пола работен ден го проаѓаат на форум у куцкање за педери, демографија и Путин и Трамп загрижени за продуктивноста и за македонската економија:icon_lol:

Стварно не сфаќам од кај ми се закачи па ти и зашто како стрина некоја идеш во некои безвезни лични напади. Ни се знаеме, ни се познаваме, интернет е, олабави се.

Иначе, ме мотивираше(така да кажам) тоа што периодов имав некои работи по некои институции и не завршив ништо работа пошто све живо споило.
Мои блиски пред некој период на лекар не можеа да отидат зашто некој вечно е на скијање.

Затоа и кажувам. Штом не сме синхронизирани, најубаво е сите на работа.

Не би рекол дека 2-3 дена во годината би направиле суштинска разлика во продуктивност. Како што веќе се спомна еден куп луѓе веќе и работат за празници, а во приватен сектор и онака се работи.

За продуктивност ни фали и ефективност и ефикасност. Според мене има буквално мал милион работи што би придонесле за економијата значително повеќе од 2-3 работни денови плус во годината.

П.С Сигурно има и години каде празниците се паѓаат во Сабота за да се направи некоја кост/бенефит пресметка.

Документи пратени два дена по изборите, пред 2 дена добив инфо дека се на потпис. Речиси 2 и пол месеци, 15 дена у архива им седеа, па два дена да не сработам нешто на глава ќе ми се качат кај мене

Ние во понеделник се враќаме на работа, као демек дадоа 3 4 дена од фирма, ама кое фајде ако не подработував по 2-3 саата деновиве коа ќе се вратам ќе треба до 8 да останувам.

Ни празник ни одмор ни ништо не фермаат, исто ни се фаќа нас биле 5 или 15 дена празници или викенди. Коа ќе треба ја на 2 3 мејла да вратам неколку пати у неделата...ко да сум на работа

Тој што е работник ќе работи, независно дали ќе има два, три или петнаесет слободни денови. Има луѓе на одмор се па уште се оптеретени со работата, а има и такви кои се на работа па како на одмор да се.

И јас мислам така. Многу небитни празници за администрација да го прчи у Грција. Башка и недела не се работи. Ништо не функционира, не можеш топло лепче да си купиш.

Се слагам со @курајбер дека имаме многу неработни денови.
Кипар има највеќе во цела Европа. Пред нас се и Бугарија и Малта.
Ама економски ние сме најслаби.
Плус со тие споени викенди се изгуби чувството за празник.
И кај мене сум го приметила тоа. Поготово ако сум со друштво, а не со моите. Моите се постари и си тераат празник кај и да сме. Да не зборам што за споени викенди пуниме каси на грчиштата. Место да оставаме пари низ државава, Евзони и паљба.
Сеа за Бадник и Божиќ беше празно. Гледам сториња журки на Водно (прокоментирав на друга тема), просидби тој ден, патувања. Се губи осетот, на 6ти и 7ми се знае фокусот на кој/што е.
На Први Мај се знае што се слави, на 24ти Мај исто се знае што се чествува. Плус како за сиромашен народ, многу бе чекаме споен викенд да се иде негде.
Не викам дека и мене не ми се шета.
Дур почнам да работам, сум шетала колку сум можела. По три месеци ме немало дома. Сеа работата ми е сезонска, од јан до јуни скапаваме од работа.
Лани од март као шо останав сама, сите споени викенди дома ги преседав. Не ми беше проблем. Ама и мене некад ми бара душата одмор. Ја не идам ко шо реков по Грчка за празници, или сум дома, или Охрид или нагоре нешто.
Сеа за Бајрам ден не можам да земам, ќе има работа еден тон. Ние за Бугарија што работиме, ни е сезона до 30.09, ја и летно време иам доста работа.
Епа ако можам на Први Мај да се одморам, ќе се одморам. Или за 24ти.
Ги зиам за психички одмор.

Стварно не сфаќам од кај ми се закачи па ти и зашто како стрина некоја идеш во некои безвезни лични напади. Ни се знаеме, ни се познаваме, интернет е, олабави се.

Иначе, ме мотивираше(така да кажам) тоа што периодов имав некои работи по некои институции и не завршив ништо работа пошто све живо споило.
Мои блиски пред некој период на лекар не можеа да отидат зашто некој вечно е на скијање.

Затоа и кажувам. Штом не сме синхронизирани, најубаво е сите на работа.
Добро утро.
Во државни институции у петок и така не можеш да најдеш никого у петок, муслите се на џума а после не се ни враќаат, нашите да не останат подоле и они фаќаат џаде, ако имаш среќа ќе налеташ на некоја чистачка или портир.
Сеедно им е нив ти Свети Климент дали ќе го стаиш работен пак ќе си фатат кривина.
Ја пред некоја година у подрачна единица на министерство за земјоделие пола ден го утепав пошо било летна света петка и овие отишле у света петка црквата а шипките исто ги немаше не знам ни дали беа дојдени или биле на џума.

Во земја каде што здравството ни е на колена, образованието ни тоне, а администрацијата едвај функционира, ние се однесуваме како да сме Швајцарија со 50 неработни денови. Секој втор месец празник, сѐ е затворено. Доктори нема. Институции не работат, а проблемите не одат на одмор.
Ако ти се слоши, ако ти затреба лекар, ако имаш итен проблем не прашува дали е празник.Ама системот прашува. И ти вели дојди после. Празниците треба да бидат за одмор и достоинство, не алиби за нефункционалност.
Во држава што едвај преживува, луксуз е да си дозволиме парализа поради секој датум од календарот. Ние сме земја каде што баш тогаш најмногу треба некој да работи.Ама нека е среќно.Само нека не е итно.

Слободни врзување и без неработни си го прават. Секоја година ова време вадам потврда за резидентност и само едно Маре во ујп ја издава која овој период е обично на боловање до крај на месецот. На толку превработеност во администрација ова Маре нема замена.

Недостигот на кадар за празници се регулира со добра ротација, секоја европска држава функционира на тој начин. Обично се деца на пракса по институциите, али за да завршиш некоја обична работа немаш гајле.

Ако земеме у предвид колкава е нашата администрација, треба да имаат за дупло повеќе празници покритие. Тоа што немаат добро менаџирање е проблем на некој си таму претпоставен. А да се бара од приватниот сектор укинување на празници е апсурдно, знаеме кој ќе го јаде курот, продавачката во Кам и Трајче во некоја фабрика на 3 смени. Сигурно не некоја шалтеруша Весна со плава коса пунџа, издркан поглед и здив шо корне на Родео меко.

Зошто? Ви пречат мислења и ставови кои не се woke и либтардски? Мене баш ми беа топ до сега темиве, освен на Вот секако, некако многу замав земаа пролибералните ментоли у општеството, заштитени ко бели мечки да не смееш свое мислење да кажеш, па права, па Хелсиншки комитети, па курци па палци. Впрочем темава е и за тоа, контроверзно мислење, нешто кое ќе поттикне дискусија и ќе го запали огнот. Ај ако не да пишеме дека небото е сино и сите среќни и весели да ја заборавиме темава. Мене ми е многу драго што искочив победник на мојата тема која опфаќа многу дирливо прашање во денешно време, така да може да се премине на следна тема и на следна номинација.

@курајбер те номинирам тебе брату, ајде да ја продолжиме миланската конекција. :D
Не бе па ти. Нека има од се по нешто, само да мешаме. Ќе пишам за мислењето на курајбер попосле.

P.S.
Твојата блискост со миланезите е загрижувачка.

Јас не би укинала ниту еден празник, туку би сакала да се врати празнувањето како во екс Југославија.
01.01 би го поврзала да се празнува до 07.01, убаво беше порано, споено ни беше од нова година до божиќ, децата на распуст и цело смејство да си се посветат еден на друг...а дали некој ке оди во Грција, Рим или Париз е нивна работа, нивен буџет.

Први мај би го споила со 2ри мај...обично одевме на излети во Сарај на 2ри мај.

Спојување на празници е боља работа, можност семејството да биде заедно, а за други работи како намалување на гужви во сообраќај, загадувањето на воздухот, штедење на струја во фирмите идр.да не правиме моабет.

Таму каде што има вишок на работници нека се воведе втора смена.
Не можеме од работа да излегуваме за да завршиме работа во банка, на лекар или било која институција...не може се да работи до 16 часот.

Од празнување на многу празници никој не го боли глава, ниту фирма пропаднала.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom