Океј, а класичниот машки аргумент е “ние сме само робови на своите нагони и немаме капацитет за контрола или подлабока перцепција на жената”. Пак ќе ве прашам, зошто си го правите тоа? Зошто сами себе се понижувате и дискредитирате како особи? Јас имам малку повисоко мислење за мажите од тоа вие што го имате за себе.
Не велам дека не е природно да се завртите по убава и привлечна жена, исто како што е природно и ние да бидеме привлечени од таков маж. Ама тоа што некој те привлекува, не би требало да ти влијае на способноста да размислуваш трезвено.
Споредбата со гол маж не ти е соодветна, затоа што да бидеш гол на улица е законски прекршок и нормално е сите да бидат испаничени пред се затоа што и многу деца шетаат по улиците.
Не треба ти да помислиш колку жената е паметна и дали знае да готви грав или не, туку сакам да кажам дека привлечноста што би ја чувствувал од таква жена не е дозвола за непочитување.
Не е убаво вакви дебати да сведувате на такви банални примери, нема поента за дискусија.
ne se site maski robovi na svoite nagoni, ama ima maski koi se i te kako robovi na svoite nagoni i ti kako zena pred se treba da si svesna za toa.
ne toa "ja za sebe se oblekuvam" i slicno, koga namerno se oblekuvas na nacin se so cel da stimuliras maski nagoni za da dobies maska paznja.
i toa ne e kao "zenata ne saka", tuku zenata i e prioritet dobivanjeto na paznja i go zanemaruva faktot deka paznjata ja dobiva kako rezultat na objektificiranje.
so samoto takvo oblekuvanje ne se cudi koga lugje ke te objektificiraat i manijaci ke ti se lepat, zatoa sto kako sto ti kazav, ne deka jas gi sakam tie lugje, tuku tie lugje postojat i takvi lugje stimuliras pred se so takvo oblakanje, ne stimuliras kvalitetna maska populacija.
toa ne znaci deka ke te napadnat (iako i toa e mozno), tuku edinstveniot interes sto ke go imaat sprema tebe ke bide seksualniot, ke "sakaat" da te zapoznaat samo za da te ebat, ne za da navistina podlaboko da te zapoznaat.
okej, preterana mi bila hipotezata so gol covek po ulici, ke ja smenime.
ako jas na sostanok vo korporativna sredina dojdam vo dukser, zatoa sto jas lagodno i ubavo se osekjam vo istiot i kolegite me gledaat kako neseriozen, kako izguben vo vreme i prostor i letam od rabota zatoa shto sum doshol takov, cija e krivicata?
na mene shto sum znael deka ke bidam percepiran na x nacin, no sepak poradi toa shto sum se chustvuval ubavo i lagodno vo dukser i ne me interesiralo kako ke me percepiraat, ili na niv sto me sudat za toa kako sum ja oblecen.
ja odamna zborev, maskite gi delat zenite na onie sto gi gledaat short term i long term, a samite zeni si se svrstuvaat vo edna od dvete spored toa kako se oblekuvaat, odnesuvaat i nekoi drugi faktori.