Кое е твоето контроверзно мислење? (ТЕМА 11 - @курајбер : Треба да се укинат некои државни празници )

Дали сметаш дека треба да се укинат некои државни празници кај нас?

• Да

• Не

• Воздржан

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Da znam da citam! So Pakistan sigurno ne!
Albania ne e
Makedonija isto
Turcija ich ne ja sakash
Za bugarija da ne zboruvam!
E koja de Zlaten? Daj prosvetlime
Ајде, еве, разџвакано. Единствена копнена граница која ја има Грција со држава со која ние не граничиме е со Турција. Сум бил два пати за Истанбул низ Грција (и никогаш веќе по копно!), значи да, низ Грција се транзитира по копнен пат. И не, во Истанбул не сум одел на одмор. И не знам кај прочита дека ја мразам Турција. Турција е прекрасна земја и со години уназад летниот одмор го поминувам таму, а плус одам и работно, релативно често. Може сум рекол некогаш дека народот, Турците не чинат. За Турција никогаш не сум рекол такво нешто.

Poarno jas od na Darling otkolku Ti od na Vouager ;)
Да беше тоа случајот, ќе прашав дали имаш деца за кои би ризикувал да имаат уште полоши услови во училиштата поради скратен буџет на сметка на дополнително едуцирање бугари?

:kuracc:

Абе Бугарија не блокирала оти 250к имаат бугарски. Според вас они се виновни.
А тоа што Грција не блокираше, кој беше виновен? Тоа што Албанија ќе не блокира за некоја година, кој ќе биде виновен? Кога ќе сфатите дека сево ова со вета и глупости е дело на големите сили, ние тука на Балканот сме само една шаховска табла. Сеење омраза меѓу луѓето и без врска кочење на економија и бизнис. Младите бугари со кои имам правено муабет никој не се замара со прашањето Македонија. Секој рекол дека сакаат да влеземе у ЕУ и да нема граници. Никогаш не сум мразел човек од друга држава, се додека тој со мене е коректен. Само Евреите ги мразам по дифолт.

Абе Бугарија не блокирала оти 250к имаат бугарски. Според вас они се виновни.
А тоа што Грција не блокираше, кој беше виновен? Тоа што Албанија ќе не блокира за некоја година, кој ќе биде виновен? Кога ќе сфатите дека сево ова со вета и глупости е дело на големите сили, ние тука на Балканот сме само една шаховска табла. Сеење омраза меѓу луѓето и без врска кочење на економија и бизнис. Младите бугари со кои имам правено муабет никој не се замара со прашањето Македонија. Секој рекол дека сакаат да влеземе у ЕУ и да нема граници. Никогаш не сум мразел човек од друга држава, се додека тој со мене е коректен. Само Евреите ги мразам по дифолт.
Знаеш дека те поштувам, ама Грчка ни го спореше името пошто имаат дел Македонија, да крадениот, шо си го дрпнаа кога ја раздавале државава.
Они викаат, имаме и ние Македонија, затоа вие ќе сте С... А Бугариве викаат ,,аха у Македонија има 200,000 Бугари, сакаме да добијат права како сите други малцинства''.
Епа тие 200,000 Бугари или колку и да се, не се Бугари. Него се Македонци родени во Македонија, што нашле некој си таму у Бугарија, и преку него вадат ,,корени''.
Епа тие што се пишале ко татарчиња, си живеат доста голем дел по Европа. И со нивниот фејк идентитет, ни праат проблеми на тие што останавме овде. Со фиктивни татари во Устав.

Знаеш дека те поштувам, ама Грчка ни го спореше името пошто имаат дел Македонија, да крадениот, шо си го дрпнаа кога ја раздавале државава.
Они викаат, имаме и ние Македонија, затоа вие ќе сте С... А Бугариве викаат ,,аха у Македонија има 200,000 Бугари, сакаме да добијат права како сите други малцинства''.
Епа тие 200,000 Бугари или колку и да се, не се Бугари. Него се Македонци родени во Македонија, што нашле некој си таму у Бугарија, и преку него вадат ,,корени''.
Епа тие што се пишале ко татарчиња, си живеат доста голем дел по Европа. И со нивниот фејк идентитет, ни праат проблеми на тие што останавме овде. Со фиктивни татари во Устав.

Ако прави Бугарија проблем со 250к фиктивни, замисли што ќе прави Албанија со 400к реални.

Така е, ама вето со или без бугарските пасоши ќе имаше. На повисоко ниво е целава работа.

Ако прави Бугарија проблем со 250к фиктивни, замисли што ќе прави Албанија со 400к реални.
Веќе прави.
Шо дека сме у НАТО или ватевер, кога немаме мир на улица. И внатрешно во државава.
Плоштад е Бангладеш.

jebiga, i mesto nie da si go promenevme imeto na drzavata na vreme i denes da bevme vo pozicija na mokj, nie glumevme ludilo na drzava koja sto ima istoriski vrski so mnozinskiot del od EU clenkite, za pak na kraj da go promenime imeto na drzavata.

vo megjuvreme Bugarija stana clenka na EU so pravo na veto i cim zavrsi sporot so Grcija, ni udri uste edno veto, i sega pak se pravime pametni i cekame i Albanija da vleze, pa koga eventualno ke se prifati se shto Bugarija bara (a bidete sigurni deka toa ke se sluchi), ke jademe uste edno veto od Albanija.

makedonceto obozava da ja gleda kratkotrajnata slika i da tera inaet sam na sebe.

ps, ako mislite deka baranjata na bugarite se destruktivni za drzavava, cekajte Albanija da vleze i da ni udri veto so vistinski destruktivni baranja.

za razlika od bugarite, albancite vo drzavava gi ima vo seriozen broj, seriozno se infiltrirani vo raznorazni institucii i za tolkav broj kolku sto se, go dominiraat biznis sektorot.

jebiga, i mesto nie da si go promenevme imeto na drzavata na vreme i denes da bevme vo pozicija na mokj, nie glumevme ludilo na drzava koja sto ima istoriski vrski so mnozinskiot del od EU clenkite, za pak na kraj da go promenime imeto na drzavata.

vo megjuvreme Bugarija stana clenka na EU so pravo na veto i cim zavrsi sporot so Grcija, ni udri uste edno veto, i sega pak se pravime pametni i cekame i Albanija da vleze, pa koga eventualno ke se prifati se shto Bugarija bara (a bidete sigurni deka toa ke se sluchi), ke jademe uste edno veto od Albanija.

makedonceto obozava da ja gleda kratkotrajnata slika i da tera inaet sam na sebe.

ps, ako mislite deka baranjata na bugarite se destruktivni za drzavava, cekajte Albanija da vleze i da ni udri veto so vistinski destruktivni baranja.

za razlika od bugarite, albancite vo drzavava gi ima vo seriozen broj, seriozno se infiltrirani vo raznorazni institucii i za tolkav broj kolku sto se, go dominiraat biznis sektorot.
Тоа е дур нѐ лажат со ЕУ.
Народов мисли ако влеземе во ЕУ, ќе се среди сѐ ко на Дизни филмовите.
Ќе се репарира сѐ. У ЕУ ваквите ко нас им требаат за прљавите работи, не CEO, CFO.

За тие 400к покрај тоа што ние сносиме дел од кривицата голема улога игра и надворешниот фактор т.е. Западот кој ни натопори прво бегалци 1999 година, потоа војна 2001 и на крај Рамковен договор со кој го удрија последниот клин од таа агенда, се после тоа е само брусење на каузата и идеалите кои ги носат со нив, а за тие 250к сами ко народ сме си криви и никој друг. Разбирам да немало други опции па да се посегне по таа, ама вака...

Тоа е дур нѐ лажат со ЕУ.
Народов мисли ако влеземе во ЕУ, ќе се среди сѐ ко на Дизни филмовите.
Ќе се репарира сѐ. У ЕУ ваквите ко нас им требаат за прљавите работи, не CEO, CFO.
ne nè lazat, tuku nie se lazeme, den sakame da sme vo EU, drug den ne sakame, a alternativa nikoj nitu da ponudi, nitu pak ima.

nie vo trka sakame da ostaneme vo mesto, a potoa se cudime zasto drugite se pred nas i zasto ima blokadi po patot.

narodov mozese da bide severdzan so benefiti, EU fondovi, shengen, investicii i nadvoresen kamsikar koj sakale ilk ne gradualno ke ja sreduvase drzavava, no narodot izbra da e severdzan bez nisto.

so inaetenje sprema drzavi koi se vo pozicija na mokj nisto ne se postignuva, treba da se izborime nie da sme tie sto ke se vo pozicija na mokj i ke gi uslovuvame komsiite-drzavi i da go podobrime statusot na nasite malcinstva vo drzavite kandidatki.

sakale ili ne, edinstven nacin Makedonija da e cela (celadae!!11) e preku vlez vo EU, se drugo se prikaski.

За тие 400к покрај тоа што ние сносиме дел од кривицата голема улога игра и надворешниот фактор т.е. Западот кој ни натопори прво бегалци 1999 година, потоа војна 2001 и на крај Рамковен договор со кој го удрија последниот клин од таа агенда, се после тоа е само брусење на каузата и идеалите кои ги носат со нив, а за тие 250к сами ко народ сме си криви и никој друг. Разбирам да немало други опции па да се посегне по таа, ама вака...

Си има и власта механизми да се спречи ова. Уставни измени, забрана за двојно државјанство и готово. Сакаш бугарски океј нема проблем, потпиши се дека не си македонец и завршена работа.

Пак ќе имаше некои што ќе се откажеа од мк државјанство, али ќе беа минорен број.

ne nè lazat, tuku nie se lazeme, den sakame da sme vo EU, drug den ne sakame, a alternativa nikoj nitu da ponudi, nitu pak ima.

nie vo trka sakame da ostaneme vo mesto, a potoa se cudime zasto drugite se pred nas i zasto ima blokadi po patot.

narodov mozese da bide severdzan so benefiti, EU fondovi, shengen, investicii i nadvoresen kamsikar koj sakale ilk ne gradualno ke ja sreduvase drzavava, no narodot izbra da e severdzan bez nisto.

so inaetenje sprema drzavi koi se vo pozicija na mokj nisto ne se postignuva, treba da se izborime nie da sme tie sto ke se vo pozicija na mokj i ke gi uslovuvame komsiite-drzavi i da go podobrime statusot na nasite malcinstva vo drzavite kandidatki.

sakale ili ne, edinstven nacin Makedonija da e cela (celadae!!11) e preku vlez vo EU, se drugo se prikaski.
Не би се сложила со тебе.

Народов можеше да си е топ, да ни е мајндсетот топ и да сме средени. Има држави, како Швајцарија, кои не се во ЕУ, ама функционираат топ, дури боље од држави во ЕУ, да не ги спомнувам Романија, Бугарија, Унгарија.
Ама Швајцарците си имаат систем, дисциплина, си почитуваат закон, си почитуваат држава, ресурси. Швајцарските селца се на гз да паднеш, поише се оди во Швајцајрија за живописни селца и природа него Женева, Цирих и слично. Ама знаат да си чуваат бе. Хартивче да не се фрли. Си ги видел репортажите на Алексадар Видиновски за Центар во Скопје на што личеше? И Вардар? Колку тон ѓубре извадија.
Ние еден ден нема да преживееме во ЕУ со овој мозок. Еден ден еве, да си дадеме предизвик да живееме ко Европејци, без дигање на телефон, без алкохол, храна, цигари и дрога еден тон, без да фрлиме ѓубре на улица, без сообраќаен прекршок, сите кафичи кафани во 21:00 затворени, сите по дома во духот на семејството. Еден ден. Цела држава ако издржи од најмлад до најстар, ние сме супернарод.
Еден ден нема да издржиме. Сериозно мислиш дека ќе нѐ толерира некој таму? Не дека се цвеќиња, пола се болни во главите и му се тресат на Трампче. Ама си ги имаат поставено државите. Велика Британија искочи од ЕУ. Они глупи се? Ние најпаметни?

Кај нас има масовен одлив мозгова, за прошлата година постирав, повеќе починати него новородени, дишеме канцер а нѐ праат мрднати дека имале А+ не знам си каква лиценца од ПРИВАТНА лабораторија, од земја на преубави ресурси, тутун, афион, Пелагонија, житни полиња, Овчеполско, Кочанскиот регион. Се дешава кило патлиџан преку лето да кошта 2.5 евра. Ало, патлиџан. Ајвар место да штанцаме да продаваме, на Подравка се продава на велико. Тегла ајвар 300 денари. Не се тера така држава бе дечки. Секоја држава треба да увезува, ама треба и да извезува за да опстои. Ние сме увозно зависни земји. Шо имаш ти веќе да ѝ дадеш на Европа, што она нема, за да те прими? Мислам, ние ко држава?
Што? На Шангајска листа веќе нѐ нема бе. Овде уште се пишува мајками, таткоми, незнам, несакам, на латиница пишувате, со точки пред реченица. Така држава не се тера дечки.

П.С: Од влез во НАТО што добивме освен што ни цицаат пари од БДП секоја година? Нема исплата на ддв, социјално, и ред други додатци, ама пари за НАТО мора да има. Пошо ние сме јака држава со ресурси ко Украина еве која цвили буквално да влезе у НАТО, ние моравме да влеземе иначе готово ќе нѐ нападнеше некој. А да зееме да преброиме од 2001ва навака колку Македонци имаат умрено од рака на шпанец? И уште ко вчера протест ќе праат, као несакајќи возел со мотор на пешачка патека. Дома нѐ испозаклаа бе.

Sega me razocara!
Si zaboravila Google da go prashash.
Mozhebi ne razbirash germanski ama Datumot ce go razberish!
Прегледај го приврзокот 465615
... па и ти ме разочара што го читаш почетокот, но не до крај каде убаво преведува гугл транслејт и го потврдува мојот пост и коментар дека граѓани од ЕУ најмалку 20 години живеат таму и имаат во Германија двојно државјанство, пример грчко и германско!

20260103_155142.jpg

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom