Кое е твоето контроверзно мислење? (ТЕМА 10 - @Stefan-kobе : Хомосексуалноста е болест и треба да биде медицински третирана)

Дали хомосексуалноста е болест и треба да биде третирана медицински?

• Да

• Не

• Воздржан

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Bravo Vlade, nadam se ke ti se ispuni zelja mada dok toj bidne realnost, dosta pogolemi problemi od bugari ke imas ako ostane nesto od Severdzaniju.
Mene ne mi nisto menja, niti vi se situ, niti pa ke pomagam, svak ss svoe magare ke tera i toj e.
Da de, znam, ti i takvite ko tebe ni zakacivte noz vo grb i si go trgnavte gazot na strana, nie tuka da gi vadime zeskite kostenja.
Dosta sebicno od vasa strana, ali pak i so da ocekuvas od nekoj koj se pisal bugar radi matetijalna korist i licen benefit :toe:
Sekoj narod si ima predavnici vo svoite redovi, ama kaj nas centralata e izgleda :(

Бугарите секако за нас ќе пишуваат дека сме бугари, без разлика дали некој се пишал на документ или не. Ако имал пасош тогаш бил бугарин. Ако немал пасош, тогаш исто бил бугарин ама се плашел да признае.
Имам доста колеги бугари и често знаеме да дискутираме на темата. Поголем дел од нив не се замараат многу по ова прашање (или барем така зборат со мене) и ми викаат ОК си е Македонија, вие сте си Македонци тоа е тоа. Ама има дел од нив тврдат работи како: "Има многу бугари во Македонија ама се кријат, Југославија нас не присилила да ги мразиме бугарите итн...". Е со овие знаам со саати да се карам на темата. На крај кога ќе снемаат аргументи те гледаат како теле и си одат, ама следниот пат кога ќе се видиме, истата приказна.
Едноставно, државата таму им го пере мозокот за нас и тоа е многу тешко да се смени.
Затоа викам, не е битен пасошот, битно е зошто го вадат луѓето. Ако утре ја направиме Македонија подобро место за живеење, голем дел од тие Македонци со бугарски пасоши може ќе се вратат да живеат тука. Дали треба да ги гледаме со потценување затоа што биле "пичкици" и избегале од тука кога било тешко? Можеби. Ама тогаш треба исто да гледаме на сите групи на луѓе кои ги набројав погоре, кои на овој или оној начин и наштетуваат на државата.
Луѓе што ја напуштиле земјата е различно од луѓе што извадиле бугарски. Да ти разграничам. Тие што ја напуштиле, иако се екстремно досадни, не ми направиле никаква штета. Дури би рекол иаме и корист.

Луѓето со бугарски индиректно ни штетат на останатите луѓе кој сакале нејкеле сме Македонци. Нивно право, нивен избор. Ама дека ќе им аплаудирам бидејки за нивна лична корист ни наштетуваат на сите останати, нема. Напротив, треба што поише да им се плеска у фаца тоа.

Ајде еве , да кажеме дека не е ни битно кој од кои причини станал бугарин.
Факт е дека главен адут во рацете на бугарија се правата на тие наши сограѓани, и истовремено они се метата нивна, што прави да е многу иронично што ние нема да сме во ЕУ, баш ради тие наши што се во ЕУ одамна. :toe:

Последно уредено:
Многу разни услови играат улога, нема врска тоа со лесно кршливи.

90% од дијаспората во Европа се во Германија и Швајцарија, двете најголеми курви бирократски што постојат. Квалификуван кадар како програмер/доктор за 2 месеци може да се среди со македонски пасош, на шофер и бургер флипери истата процедура може да се раздолжи и на 2 години. Дури и да добие маките не престануваат овде, во 90% од случаевите ќе му се дешава секс на работното место а нема да може да го напушти оти е обврзан со визата.

Многу курци палци има, кој искусил знае. Со пасошот нешто ако не ти се свиѓа одма покажуваш средниот прст и си одиш.

Иначе браво за Владе, го зовре форумот. Е ова е право контроверзно мислење. :LOL:
Едно си заборавил само, патот за да станеш квалификуван кадар, дали програмер или што било, е многу подолг од 2 години. Така да тоа не е никакво оправдување.
Автоматски споено мислење:

Ајде еве , да кажеме дека не е ни битно кој од кои причини станал бугарин.
Факт е дека главен адут во рацете на бугарија се правата на тие наши сограѓани, и истовремено они се метата нивна, и многу иронично е што ние нема да сме во ЕУ баш ради тие наши што се во ЕУ одамна. :toe:
Вакви работи со пасошите се многу подалеку од едно вето или ЕУ. 100 години од сега при богзнае каква геополитичка состојба во светот, имаш 250 000 бугари кој извадиле пасош и покрај екстремно антибугарска власт тука од 45та навака ( кога наводно сме создадени). Со среќа да го побиеш ова.

Da de, znam, ti i takvite ko tebe ni zakacivte noz vo grb i si go trgnavte gazot na strana, nie tuka da gi vadime zeskite kostenja.
Dosta sebicno od vasa strana, ali pak i so da ocekuvas od nekoj koj se pisal bugar radi matetijalna korist i licen benefit :toe:
Sekoj narod si ima predavnici vo svoite redovi, ama kaj nas centralata e izgleda :(
Nene greska si, centrala vi e u toj VMRO u koe se klnes i SDSM i svi sto imaste del od tj sistem i jos uvek imate.
Ne e od sg, odamna e.

Си имале луѓето товар на душата, но ако го избришаме цел офтопик каде не се збори за децата, тогаш на претходната страна ќе имаше мислења од претходната тема! :P

Колку и човек да ви го цени патриотизмот, многу е долно да казнувате некого преку неговите деца! Тоа е подолно од вадење пасош. Сами напишавте дека е техникалност и инает, не дека навистина им е матичен јазик. Колку деца моментално во земјата мислите ќе треба да одат вечерна школа за да вие осетите сатисфакција од тоа ако веќе правиме гимнастики? Има бројка што ќе направи да спиете полесно?
Toa e tvoe mislenje i stav.
Od moja gledna tocka takvata postapka ne samo sto e pozelna tuku e i neminovna ako sakame da se prekini ili namali trendot na pisenje bugari, a pri toa da ne uspadni republikata deka ima diskriminatorska politika. Ako toa znaci deka decata na predavnicite na svojot narod ke treba da ucat na bugarski, mala cena e toa sto treba da se plati.
I site. Ne se raboti tuka za satisfakcija tuku nuzno zlo.
I na kraj od kaj si tolku siguren deka toa ne im e majcin jazik ? Deka taka velat. Zborot nisto ne im vredi, do vcera se kolneja deka se bugari. Utre kojznaj so ke im istekni ako imaat licna korist od toa.

За мислењето на Владе милион посто се согласувам. Не само децата, туку и родителите и тоа да одат во Софија на крај да полагаат, на нивен трошок нормално. Ако немаат деца, од ЕУ земја каде што се онлајн часови 3 пати неделно, на нивен трошок полагање земјите да се договорат. Нека протестираат 150 000, сакаат во Софија сакаат во Скопје, нивно право

Мислев дека упознав нормален бугар во поголема група есенва хаха хехе муабети. Чат пат и друга една се убацуваше у муабет во групава на англиски од коа заврши настанот сфатив дека е бугарка.

И после некој ден ми вика бугаров абе нова претседателка имате како е дали е подобра од Пендаровски. Викам подобро да не знаеш шо мислам за него да речеме само дека беше најлош. Каква и да е секако е подобра од него т.е сите кандидати беа подобар избор. Ме отследи од инста коа ни заврши настанот и не ми зборна до крај. И тој и бугаркава.

Сум лајкнал некоја страна на фб што ја споделиле за време на настанот, и двајцата се во некое младинско тело кај шо се среќаваат со ЕУ претставници во Брисел и Стразбур. Тоа е се шо треба да знаете за било каков дијалог, ЕУ кога млади од 26-27 години демек најобразовани те множат со 0. Секако оставам простор и ко човек да не ме бендисувале баш од тој момент : ))))))

Името на прадедо ми е напишано на костурница, во споменари, во музеи, работава ми е таква да секој месец ми виси и мене и на сите колеги, и шо бугар да се пишам

Вакви работи со пасошите се многу подалеку од едно вето или ЕУ. 100 години од сега при богзнае каква геополитичка состојба во светот, имаш 250 000 бугари кој извадиле пасош и покрај екстремно антибугарска власт тука од 45та навака ( кога наводно сме создадени). Со среќа да го побиеш ова.
Ama znaes niv tesko im bilo, daj da ne se delime, dosta e razdor pomegju nas.
Автоматски споено мислење:

Вака или онака, благодарение на темата на @мкд владе открив, веројатно повеќе од што требало, за одредени ликови овде. Па ќе знам дали воопшто да реплицирам на наредни преписки со нив ил не.
So otkri ziti se, deka pola forum se naturalizirani bugari , koj tuka koj vo stranstvo ?

Едно си заборавил само, патот за да станеш квалификуван кадар, дали програмер или што било, е многу подолг од 2 години. Така да тоа не е никакво оправдување.

Апсолутно небитно.

Демек сега јас треба да ги трпам условите во државата и да не барам вакви решенија само заради тоа што немам стручен факс? У кој утопија живеете не ми е јасно. :LOL:

Крварев за Македонија, буквално. Сплет на околности беше шо не бев во собрание на 24 април 2017, сеа можда немаше и да бидам на форумот. Кој ме познава лично, знае. Ама кога видов отпосле дека апсолутно ништо не им е свето и дека договорија се на маса а ги затворија тие што стварно веруваа, е од тогаш ми се исклучија сите емоции по ова прашање.

А дека ќе смениме нешто со некој пркос и инает мало морген, помина времето на Комити во шумата.

... ај, ај опасен си ти, мислењето ти е провокативно и цинично, кој може да ти го прочита меѓу редови, но добро поставено, ако е бал нека биде маскембал, а не исполнување на желби до каде е личниот интерес, а после пу пу не важи и како пишува Мад членот, нема тука двојно државјанство и проблемот е решен!

... и треба еднаш да се научи, разбере, сфати, дека националност е едно, а државјанство е друго, не е исто и не е едно! националност може да си и Бугарин, Албанец, Кинез, Французин - но дома, а живееш и работаш во Македонија и си македонски државјанин и точка и ќе функционираш по тие закони на државата, нема тука сакам ова, она, сега ќе правиме десет држави во една!
Problemot so dvojnoto drzavjanstvo e sto ke gi opfati site koi imaat takvo, a se zdobile po sosem drug osnov sto nema nikakva vrska kako ovie koi se targetirani. Ne moze pokraj suvoto i surovoto da gori radi tamu nekoj predavnici na svojot narod koi se pisale bugari oti taka im bilo najlesno i pri toa napravile nepopravliva steta na svoite sonarodnici. Ne mozes ti da tokmis nekoj koj se steknal so drzavjanstvo na osnov na prestoj primer so nekoj koj se pisal bugar.
Edniot posteno se steknal so toa drzavjanstvo, drugiot e predavnik na svojot narod. Nesporedlivo e toa. Mad tolku razbira sirotiot, a izgleda i ti vaka po muabetot :toe:

@Византиецот ако продолжиш со оф-топици ќе одмориш малце од темава.
Исто така, не мора 5 страни или цело семејно стебло да си раскажуваме.
Муабетот е за Бугарите.

@Византиецот ако продолжиш со оф-топици ќе одмориш малце од темава.
Исто така, не мора 5 страни или цело семејно стебло да си раскажуваме.
Муабетот е за Бугарите.
Za koj bugari, onie pravite ili onie naturaliziranite ? :cautious:
Oti rabotata ispadna deka pravoto na decata da sledat del od nastavata na majcin jazik bilo mnogu diskriminatorski prema tie deca, im se perel mozokot.
Da se cudat budalite rabotata.

Апсолутно небитно.

Демек сега јас треба да ги трпам условите во државата и да не барам вакви решенија само заради тоа што немам стручен факс? У кој утопија живеете не ми е јасно. :LOL:

Крварев за Македонија, буквално. Сплет на околности беше шо не бев во собрание на 24 април 2017, сеа можда немаше и да бидам на форумот. Кој ме познава лично, знае. Ама кога видов отпосле дека апсолутно ништо не им е свето и дека договорија се на маса а ги затворија тие што стварно веруваа, е од тогаш ми се исклучија сите емоции по ова прашање.

А дека ќе смениме нешто со некој пркос и инает мало морген, помина времето на Комити во шумата.
Апсолутно битно е, зашто пат има за сите, и секој си избрал што и како ќе прави. Од небо не се родил на 40 години без струка па да мора да вади бугарски.
А ја не сум некој патриот уште помалце вмровец па да ми се фалиш што си правел на 27 ми и кај си бил, мило ми е што не си заглавил ради партиски пресметки.

Сепак со бугарскиот си не поебал сите останати, и тоа не го мислам од патриотизам туку од практични причини. Но, ете други не поебале за многу други работи па мирно спијат, така да ова и не е толку страшно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom