Демографија

• Креатор на темата Креатор на темата Gags
  • Време на започнување Време на започнување
Toa e gore dole istoto sto i jas go kazhav? Na kraj se sveduva na zelba, i opsto cost/benefit vo moderniot zivot.

Inaku ja nigde ne spomnav za resvanje, zaso ne veruvam deka mozhe da se resi. Ona sto treba da se napravi e da ima pofer raspredelba na posledicite od toa, zasto ovaa sega ne e fer. Lugjeto so deca i nivnite potomci ispagjaat suckers.
Се надоврзав на твојот пост бидејќи викаше дека треба да се менува, поентата ми беше дека решенијата што ги предложуваат другите членови се плукни-залепи, дискриминаторни а и сигурен сум дека нема да бидат ефективни во пракса пошто не ја гледаат големата слика на проблемот.

Исто и јас неверувам дека може да се реши проблемот, бидејќи повеќе параметри се во прашање а нема поттик да се менуваат многу од нив бидејќи битна група на луѓе ќе губи од тоа, а и не само тоа туку и не гледам како некој од нив би се решиле, како ќе направиш луѓево да не се огледуваат на инстаграм wonderworld? Ќе го банираш инстаграм? Како ќе го средиш тоа што за голем дел од млади брачни парови е невозможно да купат дом адекватен за 6 члено семејство? Ќе правиш економски прераспределби и даноци? Good luck with that.

Суштината ми беше дека треба да се направат стимулации каде што за голем дел од популацијата ќе биде исплатливо и ќе сакаат да раѓаат деца, а не да ги стреламе (не буквално де) тие што сега немале и несакале деца.

Се надоврзав на твојот пост бидејќи викаше дека треба да се менува, поентата ми беше дека решенијата што ги предложуваат другите членови се плукни-залепи, дискриминаторни а и сигурен сум дека нема да бидат ефективни во пракса пошто не ја гледаат големата слика на проблемот.

Исто и јас неверувам дека може да се реши проблемот, бидејќи повеќе параметри се во прашање а нема поттик да се менуваат многу од нив бидејќи битна група на луѓе ќе губи од тоа, а и не само тоа туку и не гледам како некој од нив би се решиле, како ќе направиш луѓево да не се огледуваат на инстаграм wonderworld? Ќе го банираш инстаграм? Како ќе го средиш тоа што за голем дел од млади брачни парови е невозможно да купат дом адекватен за 6 члено семејство? Ќе правиш економски прераспределби и даноци? Good luck with that.

Суштината ми беше дека треба да се направат стимулации каде што за голем дел од популацијата ќе биде исплатливо и ќе сакаат да раѓаат деца, а не да ги стреламе (не буквално де) тие што сега немале и несакале деца.
Se pokazhalo deka nieden stimul nema efekt. Ima drzavi so perfektni socijalni sistemi (nordiskite zemji) i pak rezultatot e porazitelen. Znaci stimul ne funkcionira. Vo madzarska bukvalno stan im davaat za 3to dete. Lugjeto nejkat deca, too much efort e. Ne e do parite, do vremeto e. Bi sakale ako se ekstremno bogati, da imaat dadilki cuda ama toa ne e realno ostvarlivo za groto od populacijata.

E sea doagjame na moeto. Imas odreden kolac koj go delat site. Vo ovoj slucaj toj kolac se primer 10 rabotnici koj kje treba da rabotat za 20 penzioneri. I del od niv si uzivale, del gi iscuvale tie deca. Fer li e da uzivaat isti privilegii site? Nema nacin da go naprais isplatlivo za ednite ako ne im zemes na drugite.
Кој рече дека е купче што го чуваат?
Rece deka imal moralno pravo za toa, zaso plakjal sea. On plakja danok, nisto poise od toa. Danok ne ti garantira neso sto kje bide za 50 godini.

Ево да појаснам ако не сум јасен - пензиските фондови се проточен бојлер, тие што работат во моментов, вршат уплата, а средствата ги користат денешните пензионери. Не е тоа данок, но ако ти е така полесно (бидејќи сакаш филозофирање).
За неколку години кога ќе заминат во пензија денешните работиници, некој друг треба да уплатува во тие пензиски фондови.
Доколку нема доволно уплати тогаш пензиите или ќе бидат помали или ќе ги нема или некој друг ќе уплаќа (банки, држава итн.).
Законски ( па ни морално) нема никој право да му одзема пензија некому затоа што нема деца или затоа што неговите деца не живеат тука.
и уште еднаш да повторам - ВОВЕДУВАЊЕ ДАНОК ЗА НЕМАЊЕ ДЕЦА НЕМА ДА ГО РЕШИ ПРОБЛЕМОТ! Само ќа направи уште поголеми поделби и проблеми.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom