Sussaro
Southern comfort, southern sun
- Член од
- 27 декември 2005
- Мислења
- 6.394
- Поени од реакции
- 27.473
Не ми е прва книга од Достоевски
Во кој смисол неженска?
Има некоја најверојатно еволутивна причина зошто жени пројавуваат диспропоционално далеку помалку интерес за одредени теми од мажи и обратно. Ако можеш да приметиш и тука на форумов и на други форуми, а и во живо, женскиот интерес за политика, филозофија, историја (онаа општествената, не онаа која со кого се ебела кој и бил бивши, која кого го изварала пред 5 години и слично) е далеку во дисбаланс од машкиот. Епа од сите негови книги оваа е таа која обработува најмногу вакви "машки теми" од оние погоре набројаните плус тука љубовната тематика како тема која статистички е од поголем интерес за жени му е најмалку застапена од сите останати книги.
Или може и вака. Ако одбереме 100 Трајанки од улица на рандом и ги "принудиме" на сила да ги прочитаат книгите на Достоевски јас познавајќи ја женската психологија онолку колку што ја познавам сум убеден дека оваа ќе им биде најгадна. Не дека и другите ќе ги мирисаат многу-многу, ама оваа посебно ќе им одмили. Е сега тоа што ти како една од петте Трајанки за кои нема да важи ова те прави исклучок, а не негација на правилото, затоа што пер капита повеќето ќе ја одвојат баш неа во негативна смисла.
Па така како што Ед Ширан е повеќе "женски" пејач, Сексот и Градот е повеќе "женска" серија, а Дневникот на Бриџит Џонс повеќе "женска" книга и филм, по истиот принцип оваа книга е "(по)машка" или "неженска".