Најди дополнителна утеха во тоа што Бог и да не постои, постои (во недостиг на подобар избор на збор) карма. Не таа класичната со средно-виша моќ што ја романтизираш, туку таа рутирана во законите на веројатностите. Па така, на една подолга временска линија, секој нешто лошо евентуално го снаоѓа и секоја империја неизбежно паѓа. Макар да треба сонцето да стане црвено џуџе за тоа. И сега, кога "oдмаздата" е горе-долу гарантирана, зошто имаш нечисти мисли и посакуваш зло на твојот непријател наместо да свртиш образ? That ain't Christ like. Mожеби тоа што немало разврска во Хаг е дел од Неговиот мистериозен план, култниот trust me bro modus operandi. Наместо да очекуваш oд Него одмазда, прашај се кога последен пат си Му се заблагодарил за твојата борба.
Го препрочитав мојот пост и личи како некому да посакувам одмазда, бетер, како да му се молам на Бога за тоа.
Никогаш не би му се молел на Бога да наштети на некој.
Кога го пишував постот друго имав во мислите и тоа - во 90ти Европа беше чиста, гледана како елита полна Историја. Економската стабилност? јагодата на шлагот.
Некој негде реши дека Југославија требало да се распадни. Ние? Сами криви за ова.
Но. НО. Се удира по Србија и Македонија немилосрдно. Смрди на горчина од првата и втората Светска војна во која Србија сруши неколку Империи, а на некој не му одговараше тоа. Прво Турчиштата, заедно со Грција, а потоа самостојно (со помош од неколку други тогашни европски сојузнички) ја сруши и
Австро-Унгарија
.
Нормално е дека некој би се одмаздувал. Но, 100 години подоцна? Невкусно. Посебно кога ќе се земи во предвид дека истите тие Европските, кој ја осудуваа во 90ти и по пропастот на нивните Империи продолжија да живеат ко бубрег во лој. А се задеваат со народи векови страдани под турско.
Логиката на Гаврило Принцип? Досега ме владееше Турчинот, сега че ме владеј Хабсбург? Па нормално дека им било преку ташак на Србите. Ова е народ на кој му скипило и сакал своја самостојност. Не да ги угнети ил уништи нив - пола Белград е на работа во Виена - туку остај ме да бидам џинот што сум, и немој да ми се мешаш. А ти биди си што сакаш. Но ете удрија по незе.
И во 90ти глумеа светци, бранеа, сакаа, поддржуваа муслимани - кои беа бетер свирепи од Милошевиќ.
Тој тоа што сака - тоа и добива. Па така Бога им даде токму она што сакаат во 2017та со мигрантската криза на европејците. Не, русокоси Србинки од 2 метра и црномурести дваметраши Срби во Виена. Туку Хасан, Џемил, Мохамед.
Јас не им посакувам зло на Ханс и Курц. Сами си го направија тоа. Ова допрва ќе има реперкусии низ континентот.
Да им посакам зло? - ќе сум ист ко нив. Исто како кога тие ситно се ситеа, кога гореше средновековна Српска архитектура на Косово во 2004та. 80ет манастири во еден ден? Се газеше на православни крстој со нозе. Лешок во Тетово кај нас беше наполнет со динамит и распрснат во воздух.
НАТО дури и прифрли и некоја бомба во Белград. Што сега? Само жнеат. Не затоа што јас сакам така. Туку Бог ги учи на лекција. Ги учи дека не се тие Бог да одлучат кој ќе постои а кој не. Ако не постоиме ние, тогаш на Бога ваљда не им одговара да постојат ни тие. Но, испитот, нема да го положат.
Не си играј со помал и понастрадан од тебе. Оти и да си помоќен, Бог пак ќе застани на негова страна.