Прилеп и Мариово

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Се кладам дека има милион места од градов да те однесам шо прв пат че ги видиш, иако цел живот си тука. Џабе потроши букви горе.
Ајде бе полека....че ме отепате:)
Кој мисли сериозно?Никој не сакав да навредам, одморете малце:helou:

BusHav

Е ајде де.....можеш и така
Член од
5 декември 2005
Мислења
4.343
Поени од реакции
81
Ми треба една мала помош од прилепчани.......ако може некој да ми даде броеви од кладилниците во Прилеп:smir:

OdMitico

Rajko Mitic
Член од
4 мај 2008
Мислења
1.381
Поени од реакции
328
048/437-400 Deportivo
048/435-600 Deportivo

048/416 587 Horizont (kaj Tabana)

Член од
2 август 2008
Мислења
743
Поени од реакции
460
Незнам, мене повеќето прилепчани ми изгледаат како „подмукли“ луѓе.
Значи треба да се пазиш од нив. Ни еден момент не сум сигурен до прилепчанец, и секогаш мислам дека ми „кова“ нешто зад грб.

Се сеќавам дека и последен пат кога бев во Прилеп на натпревар, мораше да излеземе од градот со полициска придружба (од што се многу гостопримливи!) :twisted:
знајте шо велиме ние прилепчани за прилеп?....ВО ПРИЛЕП МАЈМУН НЕ ИГРА ОТИ НЕМА КОЈ ДА МУ ГО ДРЖИ СТАПО...и ако го имате гледано солунски патрди забележете шо вика Пејо:"Во Прилеп многу курназлаци нема оти во Прилеп има и од курнази покурнази" демек колку и да се креваш на високо секогаш че се најди некој да те акни од земја и да те напрај од лајно подолу

Член од
20 август 2008
Мислења
92
Поени од реакции
13
Вака сеа прилепчанка сум и според мене нешто нај нај карактеристично за Прилеп не се ни споменици ни маркови кули ни фонтани ни ништо нешто посебно е народо кај нас.....секој си има посебна приказна која шо сакал или не ја споделува со цел град.....зато овде најубо е да си раскажуваш твоја верзија од то шо ти се случило оти полошо че си поминиш :wink::wink::wink::wink::wink::wink::wink: за корзо и за шетање мене ми се чини дека е досадно то па то само 1-2 кафичи и сите внатре ги знајш му ги знајш сите бивши знајш со која се шемел минато викенд и така.....се на се забавно е да не е оговарањето че умриме од досада :wink:

Член од
2 август 2008
Мислења
743
Поени од реакции
460
Имам една забелешка.Барам промена на насловот Прилеп и Мариово.Ако ги даваме насловите на градовите според тоа од кое селско подрајчје или општо кое било подрачје има најмногу населено луѓе би требало насловот да биде Прилеп,Мариово и Егејците.
П.с а јас тогаш Че бидам многу благодарна и на милите кренати скопјани(со исклучоци) Че му отворам тема :Скопје-дувлото на љочките т.н Албанци.:wink: Или Скопје идниот главен град на албанија.Ви оставам простор да си изберете.
Данкешен.
:bip:

Член од
2 август 2008
Мислења
743
Поени од реакции
460
Abe sto d avi kazam sekogas koga sum odela vo prilep kako da se vrakam nazad so vremeto, ekonomski siromasen grad, samo tutunje se susat po toa kaldrmite, necist grad, ogovaranje i prostitolak kolku sakas, grubi luge, amozebi jazikot e takov mosen grub:toe: , nesto vo posledno vreme se investira vo centarot i nekoi drugi mesta inace pojdete naokolu pa da vidite kako ziveat lugeto, ziva siromastija, ustavri i tamu vazi zakonot bogatite se bogata a siromasnite prezivuvaat i se macat so sadenje tutun i nekoi privatni mali pai nelagalni biznis.
nema prespektiva ednostavno sega za sega nema, a i mozebi menatlitetot e takov, industrijata i ekonomijata zamre pa sto da se ocekuva.
tek kakov bese pred edno 10 i poveke godini, vodovod asalen nemase,,,golemo selo, iskreno kazano, i ne deka ne sakam sela, bas naprotov , ama mnogu bre kako kaza onoj clen "portarki" i rekla kazala.
Provincija teska, iskrena sum i tak mislam, a tie sto si se naviknale taka i tamu da ziveat , ubavo im e i ne mozat da go sogledaat seto ova, ili se premladi ili ima i nekoi kako primetiv sogledale...
Ova go zboram zatoasto stalno koga odev imam tamu rodnini, nema covek da ne se pozali za gradot i celata ekonomska situacija voopsto, ne vikam dek a enajlos grad, ama mene ednostavno ne mi se sviga i tocka!!!
ne se lutete, prilepcani, sepak sekoj ima svoj ukus, et ena primer sum bila vo skoro sit emakedonksi gradovi, i mali i golemi , ima i drugi koi ne mi se svigaat , a ima i koi mi se svigaat mnogu..
iako toa ne e temata sepak najubavi mi se Ohrid, Strumica, Struga, Bitola, Gevgelija, pa i tetovo ima svoj sarm , i sekako najmnogu Skopje!
АХАХАХ е ова стварно од срце ме изнасмеа.Треба да си талентиран жими се ваква глупост да тресниш-сиромашните саделе тутун и се занимавале со нелегален бизнис.Хаха као демек сиромашни се ама со нелегален бизнис..А бе тие што се бават со нелегален бизнис имаа три викендици во Охрид малааа!!!А шо као демек во Скопје нема хахаха врија од дрога на сред бел ден се дрогираа со свои очи сум видела.Или пак никаде на друго место нема само во Прилеп.А бе ти стварно си била под дејство на некоја супстанца ова ко си го пишувала ама ај простено ти е.:back:
А и за индустријата па добро не е умрена индустријата баш како ти шо си мислиш Витаминка растур прај од извози во странство,има и други индустриски приватни така помали институции кои што работат одлично.Е па види сега,следниот пат кога ќе идиш во Прилеп речи му на тие роднините твои да ти направат една обиколка низ градот малце подобро да видиш,или на пример јас можам да ти бидам туристички водич и да ти објаснам.
А то дека не сме гостопримливи грешка си.Оти неко да дојди од друг град на пример од Скопјееее маааа... и да се прај голема офарда и да се занаша да изиграва кизнеј шо,е па то кај нас не можи оти никој не те чепка и не ти вели ништо ако не му се прајш К*рац и пол.

Член од
27 август 2008
Мислења
291
Поени од реакции
9
Јас по дедо ми имам потекло од с.Зрзе, близу Прилеп! Сум бил повеќе пати и многу е убаво! Имам и куќа таму! Поздрав!:salut:

Член од
3 ноември 2007
Мислења
189
Поени од реакции
58
Дојдете во Прилеп па ќе видите, доста тие озборувања дека сме најсиромашни и заостанати дека живееме само од тутунот и тн.
Во Прилеп се живее најубаво колку и да несакате да го признаете тоа. А дека сме економски заостанати не сме, колку само економски гиганти има во Прилеп да ги спомнам Витаминка, Мермерен Комбинат, Прилепска Пивара, Тутунски Комбинат, Микросам...економијата во Прилеп оди во нагорно ниво. :baeh:
Затоа велам дојдете поминете некое време во Прилеп и ќе се уверите!!!

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.309
Поени од реакции
3.697
Поздрав ПрилепЧани и ПрилепЧанки

Прво кој ли го напиша тоа Мариово во насловов на темава нека го смени пошто под Прилеп не е само Мариово шо прајме со сите села низ пелагонијава и тие се прилепски а нив никој не ги спомнува. Значи или само нека стои Прилеп или пак нека биди тоа Прилеп , Пелагонија и Мариово оти вака не го бива.

Значи да се вратиме на темата Прилеп бил и останал нај мирниот град во Македонија ако не ги сметаме оние со еден грст луѓе во него каде нема кој да прави лоши работи. Овде можеш навечер мирно да си прошеташ , да си поминиш одлично а да не мислиш дека онде зад чошон има некој глупаци кои можат да ти излезат со нешто в раце и да ти скршат глата, овде кој сака така си прави но никој на никого не му смета, и нему досаѓа, секој си ја гледа својата работа и сите се среични и задоволни... толку за сега понатака фазла...

Че разберите си велам шо пишав иако се мислев дали да пазам на зборојве да не се ногу на прилепски ...

Член од
6 август 2006
Мислења
201
Поени од реакции
29
Вака... прочитав некои мислења и добив впечаток дека некои од лујџево последно дошле во Прилеп пред 10 години, па сега мислат дека се’ е така исто... лујџе, во последно време доста е изменет градов... барем во фацата... нема појче тутуни по улиците (се’ помалку и помалку лујџе садат тутун во Прилеп, за жал, а инаку да е добра откупната цена добар фамилијарен бизнис е то), градов не бил почист никогаш, плус и многу се менува и реновира... дали сте ја виделе последно време Могилата на излезот накај Битола? Свети местоно, навечер врија од народ, летно време сето млади е горе, играат одбојка на песок, мал фудбал, и слично... а за в центар да не прајме муабет... сега, точно дека со оние доградби (фонтани на секој чекор, споменици, и шо уште не ) се перат огромни пари... сето то во ред, ама ако вејче периш пари, барем прави нешто повкусно, не само кичурајки да редиш ( на пример, на сред плоштад ни поставија, не една, ами две фонтани, со мовче, еееј, дречат навечер, очајни се!...) .
Е сега за економијата, нема врска дека бил сиромашен народот, во секој случај стандардот не му е понизок од еден просечен македонски град... плус, има стварно доста добри производни капацитети (Витаминка, Пивара, Тутунски Комбинат, Мермерен Комбинат, Милина сладоледи, и ред други). На пример, колку од вас знаат дека во Микросам во Прилеп се произведуваат роботи и автоматски машини кои се извезуваат надвор, а кај нас ни реклама, ни прилог, ни ништо?! После, и факултет Економски имаме (иако е, да ви кажам најкорумпиран во цела Македонија, и најмонотон...).
Она шо најмногу си го сакам кај нас во Прилеп е саботното излегување на кафе денски, в чаршија... Еееее то мора секој да го доживеј... и старо и младо се’ е излезено в чаршија, одиш се чекаш на реклами (btw ни ги реновираа реклами, со сите нишани се сега), седнуваш на кафе негде на плоштад, шеташ по плоштад, се видуваш со секого, и со диш дома кај 3 попладне... поезија... Ееее то ти е дел од една долга традиција во Прилеп, исто како добрата скара, фаќањето сеир, играњето мајтап со секого, и сл.
Прилеп дефинитивно е доста побезбеден одошто беше пред некоја година, главно поради шо локалните „мафијаши“ и бељаџии се истребија мејџусебно, останаја само неколку шо не се многу опасни, плус и дрога има како и секаде, само шо кај нас се знаат тие неколку шо ја држат и тие се изолирани во мал круг, дејствуваат само на одредени места, во одредено време, и на одредени кафичи...
Засега толку, па еве подолу и некоја слика да видите од Прилепов наш :smir:

Attachments

Devil-King

Пациентот од Бардовци
Член од
3 февруари 2007
Мислења
1.009
Поени од реакции
67
Прилеп последно време,особено оваа година,можеби живна со реновирање на мн постари знаменитости, но најважното, ноќниот живот е мртов веќе одамна.И ќе ја искористам приликава за ноќниот живот во пп да објаснам малце.
Имаме неколку дискотеки и многу кафитерии, што газдите многу ретко сфаќаат дека атмосверата не се прави само со луксузни маси и столици туку со нешто старо многу векови, наречено МУЗИКА.Сигурно би поминал болје да седам на обично сепаре со добра музика него ли на нови фотелји а во позадина да слушам холидеј радио, радио скопје или антена 5 и пола саат реклами и поздрави и честитки. (Ова иде во склоп со кафитериите)
Е сеа дискотеките.
На прво место би ја ставил дискотеката Студио 54. Ремек Дело!
Една од најпосетуваните и по познатите дискотеки што постоеле некогаш во прилеп.Ентериерот по светски стандарди со добра атмосвера,што на почетокот беше навистина многу добра дискотека и некоаш потешко се влагаше.Ди-џејот одбираше добра музика,разновидна,Техно,Хаус,Денс,Поп,Р`н`Б и Хип Хоп,али по смртта на првиот газда тако звани Кољо,дискотеката си еба мајката и ја држеше валјда брат му што врска немаше како се одвива атмосверата,почнаа да влегуваат премногу малолетници,да се пушта селјачана и турбо фолк шабанерија,и се расипа во секоја смисла освен што остана ентериерот ист.Идеа луѓе од околните села кај 22 часот се преполнуваше дискотеката со непожелни фаци кои штотуку завршиле со чистењето на шталите,комбето, и правец 54- На журка че ода брату!
Али дискотеката веќе не работи одамна.

Трокадеро/Елемент/и што уште не.
Ноќна детска градинка,исполнета со детска радост,наоколу трчкаат дечиња си играат криенка,фудбал, некои од нив вртат оро на сред кафиќ мислејќи дека ,така и треба да се игра,и секој 3 со желба wanna be Dj,седнуваше на Ди=Џеј стејџот и проучуваше кое копче на миксетата за што служи.
Еднаш дури и концерт одржа Врчак! И сите беа Double Рапери.Особено тие што појдоа да се поздрават со врчак веќе можеа да се сметаат од висока класа.

Во вип од секоаш се собирале едни од потешките крем фаци,дигнати шмизлички,лесни курвичиња,тешки глупаци, паметни луѓе,запечени богаташи,грди богаташи,сиромашни лепотани,и сиромашни грдотии.
Тој кафич никогаш не ми бил по кеиф, благодарен сум на мене што не сум си дозволил да влезам досега.Ни во ентериер е океј, нити во екстериер.
Тhe End. Долгометражна дискотека,која, можеби и долго време држи рејтинг и е за комерцијалната повозрасна маса.

Едно време беше популарно габијано.Од секогаш одеа деца,и служеше 50% боксерски ринг, затоа што секоја вечер имаше тепачки и причина да те тепаат беше Што ме гледаш бе, а причина да си тепал - Не те гледав тебе...
исто така останатите 50 % служеа за кршење шишиња коа ќе ја пуштеа Трула Вишња од цеца,место за турканици,штипење млади момички за гз,оговарање, и набљудубање кој од кај е и зошто е.
После некое време дојде во мода коа носеа секоја вечер кафанска певачица во живо,што за многу мина беше причина да се запознаат себеси и својата сексуалност,задоволувајќи се ракоблудно за 100 денари од песна.

Апореа.
Е за овој можам до утре да зборам и да не се доискажам
Додека влезите во овој кафиќ/дискотека ќе се сопните неколку пати на олд скул амбиенот што го има со камења.
Во овој кафиќ кој опстои многу одамна, на почетокот беше зацртано да се собираат андерграунд луѓе.И тоа и беше,бар пред околу 5-6 години.
Се пушташе рок музика,помалце на грешка и метал,некогаш транс се славеа нови години стари години и други свечености,се правеа шутки,се фаќаа женски и слично.
али газдата,не мислејќи дека луѓето идат за МУЗИКАТА во тој кафиќ,мислејќи дека идат ради Изгледот на кафиќот си остана со 30-40 луѓе од вечер.
Сега скоро цела андерграунд популација одбегава да иде во апореа од една причина,што веќе истите песни пред 5-6 години се вртат на едно це-де што веќе преку глава ќе му дојде на човек исти па исти хитови да слуша.Али сепак се наоѓаат 40-50 луѓе што ќе подвлезат од кремската шема ради што им е досадно во The End или не ги пуштаат во VIP (моментално други нема) па ќе влезат апореа.И од немај каде пак ќе подвлеземе некогаш накај апореа,али тапа е.Репрзиа пичку мајчину.

И тоа е за ноќниот живот во прилеп, недоволно така развиен,да се надеваме дека ќе биде далје.

За прилепчани како луѓе тврдам лично дека можат да ви бидат добри пријатели,уште подобри непријатели,можат да ве зезнат кога било, каде било, со кого било,а воедно уште повеќе можат да ви се најдат во било што.Зависи како се поставувате со НАС. Е сеа не да се делиме како друга нација зашто е многу глупаво сакам да кажам дека менталитетот е тој,што еве на пример скопјанец да дојде, на прилепчани ќе им биде навистина смешен ради така што имаат скопјаните по нежно понашање или ако сакате речете по фино,а овде ќе испадне геј.Во прилеп ич не се преферираат Геј фацки,нежни сурати, Албанци и други срање работи,во прилеп имате добро пиво, добра трева,прилепчанките се стегнати пичку мајчину,иако сум од прилеп ете не сум фан на прилепчанки што има многу многу да учат да го достигнат почетното ниво на модата.

П.С. Една актуелна работа што ми текна да ја ставам, пред некое време беше тоа во прилеп,некоја си момичка што валјда ја изгубила невиноста од тај синиша, сакајќи да и ја врати го направи ова ремек дело,го украси бизнис центарот почнувајќи од скалите па се до крајот на првиот спрат.

Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312
Како прилепчанец нема за шо да се препирам или контрам во врска со коментарите на темава со моите сограјџани.Можи нешто само да додадам ама во моментов не ми текнува па зато само че демантирам еден батка погоре шо пишал.Муабето му бил во врска со денското саботно излегување и седење на кафе.Е па батка грешка си!А зошто? Ради то шо сабота е пазарен ден во Прилеп.Тоа значи дека во сабота вчаршија се излезени сите селани од сите можни околни китни села.То е таква неподнослива гужва,реа,смрдеа шо едноставно дур да втасаш до некој кафич гарант че бидиш исцапан изгужван и т.н.Во Прилеп машко,грајџаните излегува на кафе во недела.Башка од то......Ако си боемџија чоек и ако си акал по кафани(кафичи,клубој,дискотеки) до ниедновреме во петоко,ај да те видам стани рано сабајлето всабота па излези на кафе.То ми е типично селска работа,излегувањето на кафе во сабота денски.КРАЈ.

За културнозабавнио живот,економијата,развојо на стопанството,говедарството,офчарството и КЛОШАРСТВОТО во Прилеп,во некоја наредна прилика.Ајт

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
Koga i kaj go kladovte spomenikov na pejo da ve onadam? Ich ne mi teknuva kaj e mestovo ej, sum pochnal da si go zaboravam grado be!!!

Член од
2 август 2008
Мислења
743
Поени од реакции
460
Како прилепчанец нема за шо да се препирам или контрам во врска со коментарите на темава со моите сограјџани.Можи нешто само да додадам ама во моментов не ми текнува па зато само че демантирам еден батка погоре шо пишал.Муабето му бил во врска со денското саботно излегување и седење на кафе.Е па батка грешка си!А зошто? Ради то шо сабота е пазарен ден во Прилеп.Тоа значи дека во сабота вчаршија се излезени сите селани од сите можни околни китни села.То е таква неподнослива гужва,реа,смрдеа шо едноставно дур да втасаш до некој кафич гарант че бидиш исцапан изгужван и т.н.Во Прилеп машко,грајџаните излегува на кафе во недела.Башка од то......Ако си боемџија чоек и ако си акал по кафани(кафичи,клубој,дискотеки) до ниедновреме во петоко,ај да те видам стани рано сабајлето всабота па излези на кафе.То ми е типично селска работа,излегувањето на кафе во сабота денски.КРАЈ.

За културнозабавнио живот,економијата,развојо на стопанството,говедарството,офчарството и КЛОШАРСТВОТО во Прилеп,во некоја наредна прилика.Ајт
Во сабота излегувам ретко зато шо спијам до 1-2 сатот и после тоа касно е!Или пак може да се случи да излезам кај 1 и пол со мајка ми ако треба да си купам нешто ако не сме се погодиле во работните денови морам да чекам да дојди сабота.Иначе не сум мала мочла ама си ја носам мамичка со мене ради совет!
А за реата во сабота посебно близу до пазаро не ми спомнувај баце оти че повратам,и за гужвите и то шо влегуваш в кафич со исцапани чевли/патики!Ама ај јас и ти че протестираме Сабота да не биди пазарен ден за да пука шемава и во Прилепа града!

Kajgana Shop

На врв Bottom