Македонци во Германија

• Креатор на темата Креатор на темата Rocky990
  • Време на започнување Време на започнување
Дали има некој што ќе оди на 10ти на мечот меѓу Белгија-Македонија да делиме трошоци а е од NRW.

Никаде не очекувам да биде сјајно или перфектно или како и да е. Во ноември тука ќе направам 2 години и неможам да кажам дека не ми се свиѓа, многу работи ми одговараат и веќе пишав на кратко што и како. Ама едно нешто ме затече изненаден и уште неможам да го прифатам а тоа е проблемот со муслиманиве и немање безбедност.
Живеев 1 година во Баерн, 1 година во Северна Рајна, исти курац. Станува се понебезбедно и полошо, да излезеш по град, кај и да се завртиш они се, нема ќорав германец или бел човек. Секој ден ми искача на фејсбук од групиве што известуваат, крадење ваму, крадење онаму, тепачки, силувања. И све се крие, све се бутка под тепих, ниту еден медиум, протест, ништо. Све е супер во Германија. Киднапирани у сопствена држава. Работам со еден куп германци и холанѓани и сите ќутат за истово и стискаат рамења, тоа е, се надевам ќе се среди, ова е класична реакција. Тотално им е сеедно, животот им е сведен на работа од 9 часа, комјут сат време и под черга, „ваљда ќе биде боље“..
Многу можам да пишувам зошто се изнагледав глупости ама дефинитивно ако мислев дека тука е стабилно и подобро за основање фамилија, очигледно сум голема, голема грешка.
И што е најтрагично пошто доаѓаме од распадната држава и народ со растурен дух, едноставно знаеш на кај води оваа држава и народ и си викаш, доаѓаш од иста мизерија, во место кај што нема никад да поседуваш свое а знаеш дека децата со овие диви племиња од муслимани овде, пак ќе растат во иста мизерија како тебе.
И си викам од двете зла, подобро тоа веќе што го знаеш, зошто овие муџи се тотално непредвидливи.
Не е се во пари.
Dojdi si Schleswig Holstein - Nord Friesland..

90% Germanci, vo 4 se e zatvoreno pile ne pej i ne mrazat site bez razlika so sme i od kaj sme duri na muslimanite im davaat prednost.

Poslednava godina se budat ama kasno im e...

Fala mu na gospod kaj nas gi nema mn, mozebi deka e x Danska drzava i Danska ima mn vlijanie ili pak ednostavno deka e mn daleku ....

Здраво,ако сте заинтересирани за онлајн индивидуални часови по германски јазик,слободно може да ми пишете

Здраво луѓе
Што мислите вие за враќање?
Еве @HoT iCe индиректно на некој начин го спомна тоа и сакам да знам какво размислување имаат тие што се иселени.. не е битно од кога се

Јас ќе напишам во продолжение некои работи кои можеби на поголемиот дел нема да им се допаднат..

Горе-доле ги знам причините зошто не би се вратиле.. мене ме интересира друго,што треба за да се вратите?
Дали треба да изгорат сите шуми, да ни ги испоубијат сите деца и сите сакани..?
Дали нашиот личен интерес е на исто рамниште со личниот интерес на тие што цело време се зборени?
Поточно,дали ние спаѓаме во таа група „Секој си го гледа своето“?
Дали ние станавме исти како тие што ги збориме?
Секој за себе, ама државата нека гори и народот нека трпи.
Што има ние да му ја мислиме,нека дишат они загаден воздух,нека ги тепаат, нека им го перат паметот..
Ние битно ќе си седиме безбедно низ светот,заштитени од правата на тие што на х начини допринесоа за нашата мала земја да биде во оваа состојба
(Демек безбедно е надвор од Македонија.. :) )
Дали ние како иселеници нешто ќе направиме за моменталната состојба на нашиот народ и нашата матична држава,или само ќе го свртиме грбот,секој со своите причини?

Е сега јас мислам искрено дека нас не нѐ боли доволно..
Не толку за да биде над личниот интерес

Дали чекаме некој да смени нешто ?
Ако никој ништо не направи, без разлика на замерките, што тогаш?
Дали треба да се бара кај кој е вината,или треба да се бараат решенија без разлика на тоа кој е виновен?

Кој да ги реши работите, ако сите сакаат да си заминат и никој нејќе да се врати?
КОЈ?
Сакав да пишам уште кога ти го пиша ова, пред месец дена, ама не пишав.
Овие дена продолжувам виза/дозвола за работа тука и немам волја да ја продолжам.
Тука сум околу 6 години од кои првите 3 бев во локдауни и забрани за невакцинирани, а вторите 3 пробав да влезам во ИТ дека имам ИТ завршено, ама е многу тешко и е сменето на полошо.
Во меѓувреме се случија доста работи во Мк со фамилијата и не бев присутен и ме боли тоа. Не можев никако ни да помогнам ни да бидам поддршка.
Требаше да пресечам после корона да се вратам и онака имам пикирано работа во некое место со германски јазик.
Мене само една работа ме одржува тука. Како што пишав сум околу 6 години и имам право на пасош. Сеуште немам аплицирано, ама само таа мисла ме држи тука. Ако аплицирам, ќе одат уште година две.
Ама па од друга страна дојдов за да имам рает, не дојдов во Германија за да дојдам во Германија. Не ми беше целта, туку така испадна, прва можност да заминам. И сега да речам со ладна глава поинаку ги гледам работите.
Би се вратил веднаш, ама ако испадни пак да заминувам, ќе треба пак по истиот пат да одам.
Јас сум источна Германија и понекогаш сакам да би бил во западна, ама кога тука има премногу мигранти, можам да замислам како е во западна.

Последно уредено:
Овие дена продолжувам виза/дозвола за работа тука и немам волја да ја продолжам.
Тука сум околу 6 години од кои првите 3 бев во локдауни и забрани за невакцинирани, а вторите 3 пробав да влезам во ИТ дека имам ИТ завршено, ама е многу тешко и е сменето на полошо.
Во меѓувреме се случија доста работи во Мк со фамилијата и не бев присутен и ме боли тоа. Не можев никако ни да помогнам ни да бидам поддршка.
Требаше да пресечам после корона да се вратам и онака имам пикирано работа во некое место со германски јазик.
Мене само една работа ме одржува тука. Како што пишав сум околу 6 години и имам право на пасош. Сеуште немам аплицирано, ама само таа мисла ме држи тука. Ако аплицирам, ќе одат уште година две.
Ама па од друга страна дојдов за да имам рает, не дојдов во Германија за да дојдам во Германија. Не ми беше целта, туку така испадна, прва можност да заминам. И сега со да речам ладна глава поинаку ги гледам работите.
Би се вратил веднаш, ама ако испадни пак да заминувам, ќе треба пак по истиот пат да одам.
Јас сум источна Германија и понекогаш сакам да би бил во западна, ама кога тука има премногу мигранти, можам да замислам како е во западна.
Незнам што да кажам веќе..
Во неколку страни се кажаа многу работи

Треба да си ја цениме повеќе државата и народот, тоа е мое искрено мислење

За промени треба да се жртвуваат некои работи, ако не сме спремни на тоа колективно, не заслужуваме подобро

Незнам што да кажам веќе..
Во неколку страни се кажаа многу работи

Треба да си ја цениме повеќе државата и народот, тоа е мое искрено мислење

За промени треба да се жртвуваат некои работи, ако не сме спремни на тоа колективно, не заслужуваме подобро
Ti dodeka da gi docekash promenite ce ja gledash trevata odozdola kako rasti.

Мигрантите не се твој проблем. Уствари и ти си мигрант и влегуваш во истиот кош. Западна Германија е поскапа во однос на кирии, давачки, додека позитивното е што западњаците се навикнати на доселеници (не секаде). Гледај си ја својата ситуација како е најдобра, тоа политики, мигранти не треба да те интересира.

Ajde decki eden sovet, momentalno ziveam vo germanija od 2018 sum tuka, tuka gi zavrsiv studiite i pocnav da rabotam, sega kade sto rabotam mi se dava prilika da mozam da ja prefrlam rabotata vo MKD i da rabotam kako Freelance za istata brutto plata koja ja zemam tuka. Dosta vreme razmisluvam veke mesec i pol, dva ne znam sto da pravam dali da se ostanuva vo DE kade sto netto zarabotuvam malce podobro od prosekot i ziveam onaka normalen zivot no bez nekoj komfort bidejki ziveam so uste eden cimer vo stan. Ima nekoi pozitivni pricini i tuka vo DE kako sistemot i ostali raboti, no malku me mami zarabotuvackata vo Makedonija bidejki bi bila nekade 6 pati pogolema od prosekot i iskreno iako ne sum ohrigjanec moite imaat stan tamu pa bi se preselil tamu da ziveam. Iskreno kako bi postapile vie vo vakva situacija, od edna strana bi sakal da ostanam vo DE poradi site moznosti i funkcionalniot sistem no od druga strana vaka bi bil em doma, em bi imal dosta pogolema plata nego li vo Germanija...

Ама па од друга страна дојдов за да имам рает, не дојдов во Германија за да дојдам во Германија. Не ми беше целта, туку така испадна, прва можност да заминам. И сега да речам со ладна глава поинаку ги гледам работите.
Каде си во источна Германија? Живеев и јас таму некоја година не е лошо зависит каде си. Ако гравитираш некаде околу поголем град и не е лошо.
Ако ти се оди на запад, оди. Не го разбирам проблемот со мигрантите како тебе те засегнува? 60 милиони живеат на запад па и ние мора да живееме. Исто така не секој град е ист, оди во средно голем град а не во Франфурт, Дуизбург или други проблематични градови. Градови со слаба социјална структура го продлабочуваат проблемот. Иначе ако си издржал до сега а сакаш пасош доиздржи и земи го. После тоа е полесно кога не си ограничен да одбереш место или држава за живеење.
Автоматски споено мислење:

Ajde decki eden sovet, momentalno ziveam vo germanija od 2018 sum tuka, tuka gi zavrsiv studiite i pocnav da rabotam, sega kade sto rabotam mi se dava prilika da mozam da ja prefrlam rabotata vo MKD i da rabotam kako Freelance za istata brutto plata koja ja zemam tuka. Dosta vreme razmisluvam veke mesec i pol, dva ne znam sto da pravam dali da se ostanuva vo DE kade sto netto zarabotuvam malce podobro od prosekot i ziveam onaka normalen zivot no bez nekoj komfort bidejki ziveam so uste eden cimer vo stan. Ima nekoi pozitivni pricini i tuka vo DE kako sistemot i ostali raboti, no malku me mami zarabotuvackata vo Makedonija bidejki bi bila nekade 6 pati pogolema od prosekot i iskreno iako ne sum ohrigjanec moite imaat stan tamu pa bi se preselil tamu da ziveam. Iskreno kako bi postapile vie vo vakva situacija, od edna strana bi sakal da ostanam vo DE poradi site moznosti i funkcionalniot sistem no od druga strana vaka bi bil em doma, em bi imal dosta pogolema plata nego li vo Germanija...

Тоа прашање не можеме да ти одговориме, тоа е индивидуално.

Најдобро напиши на хартија што ти е важно и што не. Каде најмногу можеш да добиеш од тие работи што ти се важни. Пробај објективно и искрено да одлучиш. Нема место каде што 100% ќе бидеш задоволен ама па ако некои работи не можеш да ги трпиш тогаш не е добро со сила да седиш. Мислам ме разбираш.

A da si sedish miren na gazot tamu kade si se nashol?
Freelance ovo ono. A shto ako po 5-6 meseci im tekni i ti rechat rekovme ama ni fali coek tuka?
Togash go napapa.

Samo ushte edna srpska pogovorka pa ti misli shto sakam da ti kazham:
Ne mozhe kurac u dupe a dusha u raju!

Другар, осигурај си се црно на бело, да не ти кажат утре „враќај се“ и од тебе мајмун да направат.

Јас би те советувал сам да си одлучиш и да си размислиш кои ти се приоритетите а не да ме слушаш мене или некој друг за да донесеш одлука
Ти си знаеш најубаво кои се твоите приоритети, не ние што коментираме по темиве

Што се однесува до мигрантите, сите тоа го гледаме, не само ти.
Во последните 15 години се околу 7-8 милиони дојдени(као последица од војните) , што е 10 % од населението во Германија, па сега ти види во која насока одат работите..
Нормално е дека тебе тоа ќе те засега, единствено ако не планираш дома да се затвориш?
Мене не ми се свиѓа текот на настаните и како они се шират и котат, дури и во помалите места.. Искрено не сум спремен да се согласам децата да ми растат во средина со џихадисти и екстремно либерални ликови.

Има луѓе кои мислат поинаку и тоа си е сосема ок, времето ќе покаже кој бил во право за тоа.

Мое мислење е дека една третина од нашите ќе се вратат, бидејќи не се научени да ќутат. Веќе почнува да се забележува дека не е баш сигурно за живеачка и тоа не се само рандом измислици.
Другите две третини ќе си останат, без разлика на ситуацијата, тие ќутеле кај и да живееле
Паричка чим има и се е како подмачкано, не се замараат они за други работи..

Не дека Македонија е нешто сјајно, немој многу очекувања да имаш и ако се одлучиш да се вратиш..
Го кажувам ова бидејќи мислам дека неможеме да го игнорираме општеството, тоа е дел од нас и ние сме дел од него, колку и да сакаме да си гледаме за себе
Членовите што пишуваа последниве страни се апсолутно во право за состојбата во нашата држава, веројатно и ти до некој степен си свесен за тоа..

Мигрантите не се твој проблем. Уствари и ти си мигрант и влегуваш во истиот кош. Западна Германија е поскапа во однос на кирии, давачки, додека позитивното е што западњаците се навикнати на доселеници (не секаде). Гледај си ја својата ситуација како е најдобра, тоа политики, мигранти не треба да те интересира.

Ne se negov problem se dodeka ne go izbodat u nekoj sokak, ili ne ja siluva nekoj devojka mu.

Francija e zavrsena prikazna, a Germanija slepo ja sledi. Toa sto vie ste u denial e druga stvar.

Ne se negov problem se dodeka ne go izbodat u nekoj sokak, ili ne ja siluva nekoj devojka mu.

Francija e zavrsena prikazna, a Germanija slepo ja sledi. Toa sto vie ste u denial e druga stvar.
Џабе брат, на темава ако го кажеш тоа на нож ќе бидеш дочекан со писанија за ситуацијата во Македонија.

Како да има тоа некаква важност за тоа што се случува во ЕУ

Ти кога се шеташ низ Скопје, правиш корзо на улица "Xhon Kenedi"?

Демек во Македонија која во последно време е полна џанаци, секој ден читаме во црна хроника како некој заклал свој роднина, фемицид, палчо и ред други глупости од психопати кои се на прашкасти материи.

Посигурно е?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom