Македонци во Германија

• Креатор на темата Креатор на темата Rocky990
  • Време на започнување Време на започнување
Штета што не се праи муабет на вакви теми и само се префрла топката

Да се плука по своите

Јас кога ќе отидам доле ми е убавина, душата ми е исполнета, убави луѓе гледам за промена.

Парите имаат вредност кога ги немаш
Кога ги имаш, друго бара душата

Да ми го кажеше ова некој пред 7 год , ќе му речев ти си ваков, таков

Сега..
Автоматски споено мислење:

Чекај ти муџите и транџите да земат уште појше замав и ќе си ебе се мајката

Сегде се котат
Убавина ти е оти си со свои, носталгија те фаќа оти тоа ти е родно место, и мене ми е секогаш убаво кога ќе се вратам дома ама една недела ми трае убајната после реалити чек шо вика Кадаиф, ми иди од а да избегам, кога гледам од страна шо се дешава, кога го гледам градот во хаос, ѓубре, гнасотија, некултура, ми иди да се телепортирам назад.

И кои пријатели жити се, јас сум ептен социјална личност, порано имав еден куп пријатели, секој ден бевме во кафана, дешавки еден куп, последниве години кој преселен, кој во брак, кој во врска, кој со обврски на работа, од толку пријатели стигнав да нема кафе со кој да се напијам шо се вика.
Домот ти е кај што ти е фамилијата, без разлика дали е Германија илиТумбузија
Ако вас ви е побитен социјалниот живот од сите други работи кои ни фалат во државата тогаш не знам стварно.
Не знам во кој дел во Европа живеете ама и надвор има живот ако се има финансии.

Пробајте патувајте, направете си да ви е комфортно и таму, не само работа дома.
Има толку работи што да се прават во овој живот, јас стварно не знам како ве опфаќа толку депресија и носталгија за дома.
Пак ќе речам не знам во кој регион живеете и какви ви се финансиите ама да кукате цело време за назад нема да ви поможи, ако толку се мачите ич да не чекате, правец со првиот авион, јас од секогаш тоа го викам, секој си знае најубо за себе, мене ако ме опфати таква криза ич не чекам, животот е прекраток за да се живее тмурно.

Јас би се вратил од истите причини како @HoT iCe , стварање фамилија.

Скоро 9 години сум иселен, јебеш ти и идеологија и здравство и добро уредена држава кога немаш со кој да го споделиш сето тоа. Во последните 2 години сум во Швајцарија, имам повеќе пари отколку што сум сонувал дека ќе имам али џабе кога нема со кој да ги трошиш. Како да заглавиле во емоционалниот развој и на 32-33 години ги имаат истите интереси како на 19-20.

Сега некој ќе се избаци ќе каже исто и долу, ама не е исто. Тоа што го видов тука по Европата, во Македонија вакви сцени никојпат не сум сретнал.

Во последните неколку месеци се мислам да се вратам, уште не сум одлучен ама ако нема некои драстични промени до пролетта најверојатно и ќе се вратам. Јебеш пари, и долу се вадат ако ти фаќа малку главата.
Da! imas parkcka i toa e vo red!
Samo shto koga ce si vo Mk?

Jas lichno tolku sum razocaran shto nikogash nema da se vratam i ne samo toa tuku i ne mi se ni odi ni na 5 min! Djabe ti e se koga se e u P.M. otideno.
Nema edno neshto shto funktionira normalno. Samo gi zhalam ludjeto shto zhiveat tamu i im pomagam kolku mozham ama toa ne topli koga utre pak nekoj ce gi zaebi.

I da bideme jasni za se e kriva drzhavata a ne obichniot narod koj shto e prekrasen ama shto ti vredi seto toa koga ne sekoe choshe te dupi drzhavata.
posledno pred nekoj den za eden smrden dokument chekavme edna nedela i na krajot pak ne e toa shto go baravme.

Ne fala.

I da ubavo kazha, djabe Pari koga nema so kogo da spodelish! Samo nemoj da mislish deka koga ce pojdish vo Mk ce ima so kogo!
Ne! Toa ce bidat vo 99% od sluchaevite gladni volci koi namirisale mrsha!
A i ako najdish nekoja i taa ce bidi tokmu zaradi toa shto ce te gleda kako "poln kako so slama". A tie dobrite i vrednite 18-30g vejche odamna se sredeni!

Moj sovet baraj si nekoja od okolinata i stvori si semejstvo i ce ti se smenat mislite.

I da! Sekako ima po nekoj iskluchok ama toa e mnogu retko i treba so borinche da go barash!

Убавина ти е оти си со свои, носталгија те фаќа оти тоа ти е родно место, и мене ми е секогаш убаво кога ќе се вратам дома ама една недела ми трае убајната после реалити чек шо вика Кадаиф, ми иди од а да избегам, кога гледам од страна шо се дешава, кога го гледам градот во хаос, ѓубре, гнасотија, некултура, ми иди да се телепортирам назад.

И кои пријатели жити се, јас сум ептен социјална личност, порано имав еден куп пријатели, секој ден бевме во кафана, дешавки еден куп, последниве години кој преселен, кој во брак, кој во врска, кој со обврски на работа, од толку пријатели стигнав да нема кафе со кој да се напијам шо се вика.
Домот ти е кај што ти е фамилијата, без разлика дали е Германија илиТумбузија
Ако вас ви е побитен социјалниот живот од сите други работи кои ни фалат во државата тогаш не знам стварно.
Не знам во кој дел во Европа живеете ама и надвор има живот ако се има финансии.

Пробајте патувајте, направете си да ви е комфортно и таму, не само работа дома.
Има толку работи што да се прават во овој живот, јас стварно не знам како ве опфаќа толку депресија и носталгија за дома.
Пак ќе речам не знам во кој регион живеете и какви ви се финансиите ама да кукате цело време за назад нема да ви поможи, ако толку се мачите ич да не чекате, правец со првиот авион, јас од секогаш тоа го викам, секој си знае најубо за себе, мене ако ме опфати таква криза ич не чекам, животот е прекраток за да се живее тмурно.
Ниту е носталгија , ниту е депресија.
Си имам и пријатели и колеги и фамилија.
Имам се што на човек му треба за да живее
Ама џабе јас сега ќе си ги трошам овде зборовите

Очигледно ти не ги разбираш дупките во општеството во кое живееш..

На еден другар еден пенер му го отвори окото без ниту една причина.
Надлежните креваат раце , нудат само паричен надоместок за последиците.
Еден ден смирување и пак ќе биде пуштен надвор..

Утре тоа може да биде и ваше дете ;)

Тоа е само еден пример , а тој е еден од многуте кои укажуваат дека западната куротресина е отидена во неповрат

Ниту е носталгија , ниту е депресија.
Си имам и пријатели и колеги и фамилија.
Имам се што на човек му треба за да живее
Ама џабе јас сега ќе си ги трошам овде зборовите

Очигледно ти не ги разбираш дупките во општеството во кое живееш..

На еден другар еден пенер му го отвори окото без ниту една причина.
Надлежните креваат раце , нудат само паричен надоместок за последиците.
Еден ден смирување и пак ќе биде пуштен надвор..

Утре тоа може да биде и ваше дете ;)

Тоа е само еден пример , а тој е еден од многуте кои укажуваат дека западната куротресина е отидена во неповрат
Ама ти не го посочи тоа како причина за враќање назад туку напиша дека социјалниот живот ти фали.

Ама ти не го посочи тоа како причина за враќање назад туку напиша дека социјалниот живот ти фали.
Па добро бе стефи, си правиме овде муабет

Има многу причини , не е само една

Социјалниот живот е последен на листата, затоа ти го разбирам и одговорот

Те сфаќам и јас, една од причините поради која се двоумам за живеачка таму е токму тоа што го напиша, ама какво време дојде и овде не си безбеден, колку само убиства, несреќи и сообраќајки се случија изминативе години, не сме ни сами свесни.

More prijatele ako si videl eden sluchaj vo godinata ne znachi deka med i mleko e i vo Germanija ili kade i da si!
Ama vo Makedonija sekoj 10ti slucaj u P.M. otiden.

Vo Mk im pravat operacii od perde i im stavaa nova lejcha po principot koja prva ce mu dojde pod raka bez na pacientot da mu se izmeri koja dioptrija mu treba i shto ti jas se znam potrebno za taa operacija. Pacientite pola izleguvaat so "dobar vid" posle toa, pola so naocharite na nos, makar shto do togash nikoghash ne nosele!
Znam barem 5 primeri vo momentov.

More prijatele ako si videl eden sluchaj vo godinata ne znachi deka med i mleko e vo Germanija ili kade i da si!
Ama vo Makedonija sekoj 10ti slucaj u P.M. otiden.

Vo Mk im pravat operacii od perde i im stavaa nova lejcha po principot koja prva ce mu dojde pod raka bez na pacientot da mu se izmeri koja dioptrija mu treba i shto ti jas se znam potrebno za taa operacija. Pacientite pola izleguvaat so "dobar vid" posle toa, pola so naocharite na nos, makar shto do togash nikoghash ne nosele!
Znam barem 5 primeri vo momentov.
Абе и двајцата ќе дадеме примери , не е тоа муабетот

Јас не ти го негирам кажаното, муабетот е дека веќе сегде работите се менуваат и не е веќе како што било.

Така да, Македонија ова, Македонија она.. уште малце нема да држи вода, тоа е вистината.

Ги напунија Украинците со пари, гратис се тука дојдени.

Битно ја ќе им давам брдо пари за они да спијат по хотели.
Не јас, него сите што дошле поштено да си живеат и да си интегрираат.. плаќаат данок итн.

Те сфаќам и јас, една од причините поради која се двоумам за живеачка таму е токму тоа што го напиша, ама какво време дојде и овде не си безбеден, колку само убиства, несреќи и сообраќајки се случија изминативе години, не сме ни сами свесни.
Тоа е тоа што сакам да го кажам..

Како ќе се осеќа маж ти ако му се јавиш на телефон и му кажеш дека некој курот ти го извадил додека си чекала превоз за накај дома?

Страв ми е стефи да не испразнам шаржер во некого и да заглавам за цел живот, а верувај ми дека тоа ќе го направам за да си ги заштитам саканите, бидејќи друго решение не нудат..

Денес луѓе бараат станови на 3,4 спрат, бидејќи ако си на приземје, може да ти влезат и да те опљачкаат и силуваат.
Не бираат машко , женско

Последно уредено:

Скоро 9 години сум иселен, јебеш ти и идеологија и здравство и добро уредена држава кога немаш со кој да го споделиш сето тоа. Во последните 2 години сум во Швајцарија, имам повеќе пари отколку што сум сонувал дека ќе имам али џабе кога нема со кој да ги трошиш. Како да заглавиле во емоционалниот развој и на 32-33 години ги имаат истите интереси како на 19-20.

Сега некој ќе се избаци ќе каже исто и долу, ама не е исто. Тоа што го видов тука по Европата, во Македонија вакви сцени никојпат не сум сретнал.

Во последните неколку месеци се мислам да се вратам, уште не сум одлучен ама ако нема некои драстични промени до пролетта најверојатно и ќе се вратам. Јебеш пари, и долу се вадат ако ти фаќа малку главата.
Јас па сакам да си идам од тука затади истото. Тука не е човек да расте дете. Чергари те трујат, никој ништо не превзема, греота биле. Некоја апатија, безживотност во сите.

Сите сме со различни приказни, на никој никаде не му е погодено.

Јас во недела си одам за цх, и ми се повраќа оти треба да си одам. И проблемот е што не е период, туку неколку месеци веќе.

Никаде не очекувам да биде сјајно или перфектно или како и да е. Во ноември тука ќе направам 2 години и неможам да кажам дека не ми се свиѓа, многу работи ми одговараат и веќе пишав на кратко што и како. Ама едно нешто ме затече изненаден и уште неможам да го прифатам а тоа е проблемот со муслиманиве и немање безбедност.
Живеев 1 година во Баерн, 1 година во Северна Рајна, исти курац. Станува се понебезбедно и полошо, да излезеш по град, кај и да се завртиш они се, нема ќорав германец или бел човек. Секој ден ми искача на фејсбук од групиве што известуваат, крадење ваму, крадење онаму, тепачки, силувања. И све се крие, све се бутка под тепих, ниту еден медиум, протест, ништо. Све е супер во Германија. Киднапирани у сопствена држава. Работам со еден куп германци и холанѓани и сите ќутат за истово и стискаат рамења, тоа е, се надевам ќе се среди, ова е класична реакција. Тотално им е сеедно, животот им е сведен на работа од 9 часа, комјут сат време и под черга, „ваљда ќе биде боље“..
Многу можам да пишувам зошто се изнагледав глупости ама дефинитивно ако мислев дека тука е стабилно и подобро за основање фамилија, очигледно сум голема, голема грешка.
И што е најтрагично пошто доаѓаме од распадната држава и народ со растурен дух, едноставно знаеш на кај води оваа држава и народ и си викаш, доаѓаш од иста мизерија, во место кај што нема никад да поседуваш свое а знаеш дека децата со овие диви племиња од муслимани овде, пак ќе растат во иста мизерија како тебе.
И си викам од двете зла, подобро тоа веќе што го знаеш, зошто овие муџи се тотално непредвидливи.
Не е се во пари.

Сите овие работи се многу побитни од тоа дали ќе излезиш на пиво со другар.
Па уште кога ќе почне да го труе за вемерео и скљдсм или сте слушнале ли за лајонес со ROI. Многу јак муабет на пиво ќе си направи. :D

Никаде не очекувам да биде сјајно или перфектно или како и да е. Во ноември тука ќе направам 2 години и неможам да кажам дека не ми се свиѓа, многу работи ми одговараат и веќе пишав на кратко што и како. Ама едно нешто ме затече изненаден и уште неможам да го прифатам а тоа е проблемот со муслиманиве и немање безбедност.
Живеев 1 година во Баерн, 1 година во Северна Рајна, исти курац. Станува се понебезбедно и полошо, да излезеш по град, кај и да се завртиш они се, нема ќорав германец или бел човек. Секој ден ми искача на фејсбук од групиве што известуваат, крадење ваму, крадење онаму, тепачки, силувања. И све се крие, све се бутка под тепих, ниту еден медиум, протест, ништо. Све е супер во Германија. Киднапирани у сопствена држава. Работам со еден куп германци и холанѓани и сите ќутат за истово и стискаат рамења, тоа е, се надевам ќе се среди, ова е класична реакција. Тотално им е сеедно, животот им е сведен на работа од 9 часа, комјут сат време и под черга, „ваљда ќе биде боље“..
Многу можам да пишувам зошто се изнагледав глупости ама дефинитивно ако мислев дека тука е стабилно и подобро за основање фамилија, очигледно сум голема, голема грешка.
И што е најтрагично пошто доаѓаме од распадната држава и народ со растурен дух, едноставно знаеш на кај води оваа држава и народ и си викаш, доаѓаш од иста мизерија, во место кај што нема никад да поседуваш свое а знаеш дека децата со овие диви племиња од муслимани овде, пак ќе растат во иста мизерија како тебе.
И си викам од двете зла, подобро тоа веќе што го знаеш, зошто овие муџи се тотално непредвидливи.
Не е се во пари.
Да се запишеш на некој боречки спорт штом си му се уцвикал на хамзите или муџите.
Screenshot_20250919_224406_YouTube.jpg

Последно уредено:
Да се запишеш на некој боречки спорт штом си му се уцвикал на хамзите или муџите.
Идам у ФитХ со нив, носам крст на мајца од надвор, како Ван Хелсинг сум, чим видат бегаат со поглед, им свети многу среброто.

Сеуште е пресна темата па ајде.

Ако некој сака да се сели во Швајцарија и бара стан ќе му го отстапат мојот. 3 собен стан, 65 квадрати, идеален за млад брачен пар со дете. 2 спални, дневна, кујна купатило и мал ходник. Мебелот го купив во ноември минатата година 4000 франака ми стојат сите сметки, ќе го дадам на пола само телевизорот ќе си го земам.

Киријата е 1015 франака со небенкостен, струја се доплаќа плус. Се наоѓа во Гренхен кантон Солотурн. На 35 км од Берн. Германско говорно подрачје.

Додека земате виза можам да го држам и на мое име, се додека не средите документација. Само плаќајте киријата и сметките.

Последно уредено:
559737479_25604280122507763_7176590405657131916_n.jpg556883641_2198375707348052_4627777757053277547_n.jpg

...ејј, вие таму во дијаспората, што не пишувате вакви убави работи, да нашата струмичанка ги воодушеви сите на шоуто „The voice of Germany“ ќе ја гледавме онлајн :boksix:

1f4fa.png
Гледајте ме на “The Voice Of Germany“
1f5d3.png
02.10.2025
⏰
20:15

20 годишната струмичанка од Ливеркузен- Тина многу јако и со многу позитивна енергија ја израпува песнатата „Do It Like A Dude“.
Браво !!! :zver:

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom