Курсеви по „меки вештини“ (soft skills)

Член од
31 август 2019
Мислења
279
Поени од реакции
26
Здраво на сите,

јас сум млад човек во 20тите, работам како програмер и сум прилично успешен за еден помлад вработен. Но, пополека сфаќам дека за раст нема да се доволни моите технички способности.
На мојата последна евалуација ми беше кажано дека моите вредности не ги пренесувам на другите колеги околу мене, јас од ова заклучив дека никој не би сакал да наследи особини од еден „IT nerd“.
Се согласуваат дека моите технички способности се на високо ниво, но за да бидеш лидер, т.е. да бидеш некој кој ќе одлучува и на кој луѓето ќе се потпираат, треба едноставно да бидеш пример или идол...
Јас многу не сакам да филозофирам, не верувам дека некој се раѓа ваков некој онаков туку дека се се учи, дека одговорот на мојов проблем лежи во специфики, во детаљи, и сметам дека мене ми фали некој добар курс или часови по софт скилс. Читав дури и дека курс по маркетинг или sales, иако нешто што не е поврзано со мојата професија, сепак би можел да ми биде од помош. Дали би можеле да ми предложите некој таков курс? И би сакал да биде со физичко присуство а не онлајн, мислам дека со самото закачување онлајн се губи голем дел од она што треба да се научи за софт скилс.

и сметам дека мене ми фали некој добар курс или часови по софт скилс
Не ти фали ова. Самиот факт дека си решен да се надградуваш и напредуваш значи дека имаш правилен мајндсет и тоа ќе ти овозможи во иднина да направиш чекор напред. За да бидеш лидер прво ти е потребно да акумулираш искуство, со искуството доаѓа самодоверба. Штом бидеш полн со самодоверба ќе почнеш тоа да го пренесуваш на околината. Во меѓувреме, учи од повозрасните колеги или претпоставени, потребен ти е модел и ако имаш модел во опкружувањето каде што работиш, со време ќе научиш многу. Ако немаш таков модел, тогаш си во погрешно опкружување.

И не си земај при срце коментари од типот дека ти фали ова или она. Никој не се родил подготвен за работата која ја работи, и луѓето кои ти го кажуваат ова некогаш биле изгубени во време и простор и немале појма што да прават, додека не научиле и собрале искуство.

Се надевам дека ова е од помош.

На Linked Inn имаш доста бесплатни курсеви за софт скилс.
Ја имам слушано курс од Пивара. Види на ЛИ. Таму објавуваат кога има.

Бара вежбање. Не само курс.
Ќе разговараш, ќе се мешаш со народ, ќе работиш на самодоверба. Некогаш у за се згреши, или лапсус да кажеш, океј е.
Имам колеги што не можеле пред цел Амфи да зборат. Ја сум можела. И нема срамота. Сите сме различни.

Кај мене у фирма тоа Шер Контекст многу е важно. Треба да шириме работи и култури. Еве ја у друга брашна сум, ама твојата ми треба. Ние се усовршуваме у АИ за финансии.
Да ми прочита фактура, да преброи колку ставки има на фактура, дали се соодветсвува со договор и други работи.
Ја ако научам ова. Треба да пренесам на друг, па на друг и даље.
Така растат фирмите

Во однос на IT nerds, мислам дека има 2 типа
  1. Тие што се прават паметни (и стварно се) и знаат да ги заебаваат/омаложуваат другите колеги. Работи во стилот "хахаха брат, како си го напраил ова без генерици", "како може да не знаеш да го конфигурираш Х", "па ова е ептен просто, брат"...
  2. Тие што се повлечени и не сакаат воопшто да споделуваат знаење ако не бидат прашани
Ако си во првите, тогаш луѓето ќе те сметаат за одбивен, нема да сакаат да те прашаат за ништо затоа што знаат што следува. За овој тип на луѓе, или ќе седнат и ќе пробаат да го сменат карактерот, или треба да станат големи експерти, па луѓето да ги "трпат". Во секој случај, не е убаво да си ваков човек. Ќе бидеш исклучуван од сите активности што се надвор од фирма. Никој нема да те дружи на пауза. Утре ќе треба да се возите со автобус некаде, никој нема да сака да седне до тебе :D. Mенаџментот ќе го примети ова ќе бидеш последен за било каков leadership promotion.
Ако си во вторите, тогаш мораш да почнеш повеќе да се дружиш со колегите. Мислам дека тоа е најлесниот начин. Кога луѓето подобро те познаваат, ќе можат полесно да преминат преку маните што ги имаш (ова важи и за првиот тип до некаде). Ќе те викнат на некој афтер иако ти сам нема да се пријавиш. Ќе се начукате заедно. Ќе зборите на рандом теми. И следниот ден кога ќе дојдете на работа, луѓето ќе те гледаат со други очи. Наместо само да ти речат здраво, ќе седнат до тебе и ќе ти раскажат за рандом случка што им се десила од сабајлето.
И така се продлабочуваат врските.

Всушност, се што ти треба за развивање на soft skills е комуникација. Кога ќе имаш добра комуникација со колегите, ќе можеш да сфатиш кои им се слаби страни во секојдневната работа. Ќе можеш да им понудиш совет или да им помогнеш во таа насока. И така ќе прераснеш во природен лидер. Унапредувањата ќе си дојдат сами после тоа.

Здраво на сите,

јас сум млад човек во 20тите, работам како програмер и сум прилично успешен за еден помлад вработен. Но, пополека сфаќам дека за раст нема да се доволни моите технички способности.
На мојата последна евалуација ми беше кажано дека моите вредности не ги пренесувам на другите колеги околу мене, јас од ова заклучив дека никој не би сакал да наследи особини од еден „IT nerd“.
Се согласуваат дека моите технички способности се на високо ниво, но за да бидеш лидер, т.е. да бидеш некој кој ќе одлучува и на кој луѓето ќе се потпираат, треба едноставно да бидеш пример или идол...
Јас многу не сакам да филозофирам, не верувам дека некој се раѓа ваков некој онаков туку дека се се учи, дека одговорот на мојов проблем лежи во специфики, во детаљи, и сметам дека мене ми фали некој добар курс или часови по софт скилс. Читав дури и дека курс по маркетинг или sales, иако нешто што не е поврзано со мојата професија, сепак би можел да ми биде од помош. Дали би можеле да ми предложите некој таков курс? И би сакал да биде со физичко присуство а не онлајн, мислам дека со самото закачување онлајн се губи голем дел од она што треба да се научи за софт скилс.
Del i se uci, del i e karakterno. Po toa sto imas ambicija verojatno si na dobar pat za ucenjeto.
Menadzerskite najcesto gi fakjaat lugje koj se prirodno po harizmaticni, znaat da se laktaat za toa vo kompaniski politiki i po mene najbitno, imale srekja da se na pravo mesto vo pravo vreme. Nisto od toa nema da go naucis na kurs za soft skills.

Po mene, ima dobri sansi i da te driblaat so evaluacijata.

Во однос на IT nerds, мислам дека има 2 типа
  1. Тие што се прават паметни (и стварно се) и знаат да ги заебаваат/омаложуваат другите колеги. Работи во стилот "хахаха брат, како си го напраил ова без генерици", "како може да не знаеш да го конфигурираш Х", "па ова е ептен просто, брат"...
  2. Тие што се повлечени и не сакаат воопшто да споделуваат знаење ако не бидат прашани
Ако си во првите, тогаш луѓето ќе те сметаат за одбивен, нема да сакаат да те прашаат за ништо затоа што знаат што следува. За овој тип на луѓе, или ќе седнат и ќе пробаат да го сменат карактерот, или треба да станат големи експерти, па луѓето да ги "трпат". Во секој случај, не е убаво да си ваков човек. Ќе бидеш исклучуван од сите активности што се надвор од фирма. Никој нема да те дружи на пауза. Утре ќе треба да се возите со автобус некаде, никој нема да сака да седне до тебе :D. Mенаџментот ќе го примети ова ќе бидеш последен за било каков leadership promotion.
Ако си во вторите, тогаш мораш да почнеш повеќе да се дружиш со колегите. Мислам дека тоа е најлесниот начин. Кога луѓето подобро те познаваат, ќе можат полесно да преминат преку маните што ги имаш (ова важи и за првиот тип до некаде). Ќе те викнат на некој афтер иако ти сам нема да се пријавиш. Ќе се начукате заедно. Ќе зборите на рандом теми. И следниот ден кога ќе дојдете на работа, луѓето ќе те гледаат со други очи. Наместо само да ти речат здраво, ќе седнат до тебе и ќе ти раскажат за рандом случка што им се десила од сабајлето.
И така се продлабочуваат врските.

Всушност, се што ти треба за развивање на soft skills е комуникација. Кога ќе имаш добра комуникација со колегите, ќе можеш да сфатиш кои им се слаби страни во секојдневната работа. Ќе можеш да им понудиш совет или да им помогнеш во таа насока. И така ќе прераснеш во природен лидер. Унапредувањата ќе си дојдат сами после тоа.
Ako ova ne go pravi vekje, ima daleku pogolem problem od liderskoto mesto :D Ima problem so bazicna socijalizacija na rabotnoto mesto.

Па што знам, кога некој ќе каже дека е nerd, мене на такво сценарио ме асоцира.
Zasto ova e nivo pod normalnoto, opis za antisocijalen lik. Takov lik e problematicen da go imas kako kolega, a ne pa lider. Verojatno vo druga industrija i bi bil izbrkan ili piknat vo nekoe kjose, bezrazlika na negovoto tehnicko znaenje.

Zasto ova e nivo pod normalnoto, opis za antisocijalen lik. Takov lik e problematicen da go imas kako kolega, a ne pa lider. Verojatno vo druga industrija i bi bil izbrkan ili piknat vo nekoe kjose, bezrazlika na negovoto tehnicko znaenje.
Според мене, ако во IT добиеш feedback дека не споделуваш знаење, тогаш се движиш во таа насока. Таква е индустријата. Сигурно си работел со такви ликови. Без повеќе информации од ОП, јас во таа категорија го сместувам.

Плус новиве генерации имаат малце поразлични сфаќања за нештата. Јас ко почнував, mindset-от беше: work hard, play hard. Ќе работиш, ќе заглавуваш, после тоа ќе одиш по кафани, дискотеки, евенти.
Сега, повеќе се фокусираат на парите, на условите итн. Даваат помал фокус на дружењето, а тоа е многу битно ако сакаш да изградиш добар однос со колегите.

Здраво на сите,

Чичино, заборави ги претходните постови. Заборави ја „евалуцијата“ од твојата фирма, нека се ебат в газ.

1. Почни да се цениш самиот себе. Вредиш многу повеќе од тоа што ти мислиш или што работодавецот те плаќа.
2. Биди Мастер на сопствениот код.
3. Рефакторирај го сопствениот код. (Ултра Мастер, ниво на кое навистина си програмер)
4. Лапкај 0 и 1 за доручек.
5. Кур те боли

Тебе ништо не ти фали. Постојат фирми што ќе те земат за пута три од моменталната твоја плата.

Те шупчат во здрав мозок за да им помагаш. Не споделувај знаење и идеи.

Се е ок тука терај.

Те шупчат во здрав мозок за да им помагаш. Не споделувај знаење и идеи.

Се е ок тука терај.

Па добро да не тргнеме во погрешна насока, секако дека претпоставив сценарио дека можеби ме дупчат, ама мислам дека тука станува збор за друго. Едноставно мојот баланс меѓу технички и софт скилс е многу поместен на едната страна.

Мора да признаам дека терам во оваа насока, антисоцијалност... Јас се дружам и имам блиски колеги во фирма, ама никогаш не сум тој што е меѓу „поистакнатите“ во групата, некој што без да прашаш би рекол еве го овој е лидерот. Да не се разбереме погрешно не барам да сум центар на внимание 24/7, ама да бидам центар на внимание барем 20% од времето :). И мојата антисоцијалност не е нешто за кое не сум свесен, сакам активно да работам на ова. Убеден сум дека постојат недостатоци во моето знаење и дека софт скилс треба да се стави на исто ниво како техничките способности односно дека си има конкретни чекори како да се подобри. Можеби едноставно сум испуштил клучни моменти од мојот живот што би довеле до мојата асоцијалност, ама нејсе не е темава на постов да барам вина за мојата антисоцијалност, туку да најдам решение да ја оттргнам.

Какви глупости. Заради вакви барања и образложувања кои ми беа давани зошто не ми растела платата имам дадено отказ у лице. Ако планираш цел живот во една фирма да остануваш, терај со меки вештини и други меки ствари, ја неам намера да губам време на ствари кои не ме интересираат и на газолижачи, пичка им мајчина нивна. Тоа е исто ко на електричарот што ми доаѓа да ми поправа дома, мртов ладен да му речам - Ќе ти дадам помала сума од договореното, пошто не си лидер, немаш такви способности и слабо стоиш со меки вештини.

Карактерни особини не се учат на курсеви.
не верувам дека некој се раѓа ваков некој онаков туку дека се се учи
Тука си грешка. Ти си тој што си. Ако беше така сите ќе бевме по калап правени.
Што ќе учиш? Како да бидеш лидер? Како се станува оратор? Како да менаџираш група од 5-10 луѓе?
А по природа си интроверт каде при дадена задача попрво би се изолирал и би ја завршил сам наместо да ја споделиш и разглобиш со останатиот тим.

Тргни од тоа дека те повредило
На мојата последна евалуација ми беше кажано дека моите вредности не ги пренесувам на другите колеги околу мене
Тоа доволно говори за твојата самодоверба и колку си несгурен во себеси. Дотука што се преоптоваруваш со денови и отвараш теми за дискусија
И сега тоа ќе го усовршуваш со курсеви за асертивност, смисла за хумор, емпатија, заземање став, деперсонализација.... аууууу лошо :P

Еби им матер на сите. Цени се повеќе таков каков си и терај си ја работата што си ја работиш. Ако си јак од технички аспект, усовршувај се таму каде што не можат да ти припарат и користи го нештото како leverage.
Сега ако ти се увртело во глава дека сакаш да бидеш шеф/лидер/газда/the cool guy .... тоа си е твое право да се стремиш кон нештото, ама тоа или го имаш или го немаш.
Good luck in your endeavors!

Здраво на сите,

Six Sigma, Lean Six Sigma и PMP. Не мора да ги земаш како сертификати, ама е добро да ги познаваш принципите.

Споделување на знаењето, документација и носење на одлуки, тоа ја формира базата на еден водич/менаџер/директор. А како книга ако имаш слободно време: Extreme Ownership - Jocko Willink .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom