Кошаркарска репрезентација на Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Христов
  • Време на започнување Време на започнување
Во Феникс има еден Давид Нешиќ, нз дали е 2006 или 2007 генерација, одличен впечаток ми остави, играше и во Втора лига.
2007 или 2008 е

Минатава сезона се изнагледав М12, М14 и М16 натпревари. Ова што го гледам во репрезентација не ја отсликува македонската кошаркарска младина. Имаше деца како Марио Тодоровски (Феникс) кои во лига покажуваа 10 пати подобра игра од ова што го гледам тука. Дечкото беше на поширокиот список на репрезентација и во последен момент го сменија со не знам кој. Кој и да бил, селекторов направил ужасна грешка :(
Автоматски споено мислење:

Него у Јане има повеќе Пољаци од Македонци... ало, кај се децата од македонскиве екипи? Толку е тешко да организираат поддршка? Беда.
Само да се мрчело од дома. Ете си можел ти да одиш. Бев на сите три натпревари и посетеност има задоволителна, посебно со оглед на резултатите. Најмалце половина трибина е полна, можеби вчера и цела. Пољаци немаше повеќе од 50-тина, нормално семејството и гракаат Defense, Defense, NBA го уништува навивањето.

Што се однесува до играта, не ми е јасно како изгубивме од Кипар и Ирска, посебно што 30-35 минути бевме подобар противник, можеби требаше повеќе притисок да правиме како публика. Денес немавме шанса, не утепаа со тројки, а под кош бевме немоќни, нивниот центар е 212 см, ние немаме таков во сениори, не па до 16. Тоа е тоа. Не знам дали можам да издвојам некој играч, можеби Павел Ѓиновски на вчерашната утакмица. Солев е голем борец. Чучанов имаше добра прва утакмица, но некако немам надеж дека ќе стигнат до сениори. Тоа е тоа, спортот најдобро ни ја покажува сликата на државата, тонеме од ден во ден.

Само да се мрчело од дома. Ете си можел ти да одиш. Бев на сите три натпревари и посетеност има задоволителна, посебно со оглед на резултатите. Најмалце половина трибина е полна, можеби вчера и цела. Пољаци немаше повеќе од 50-тина, нормално семејството и гракаат Defense, Defense, NBA го уништува навивањето.

Што се однесува до играта, не ми е јасно како изгубивме од Кипар и Ирска, посебно што 30-35 минути бевме подобар противник, можеби требаше повеќе притисок да правиме како публика. Денес немавме шанса, не утепаа со тројки, а под кош бевме немоќни, нивниот центар е 212 см, ние немаме таков во сениори, не па до 16. Тоа е тоа. Не знам дали можам да издвојам некој играч, можеби Павел Ѓиновски на вчерашната утакмица. Солев е голем борец. Чучанов имаше добра прва утакмица, но некако немам надеж дека ќе стигнат до сениори. Тоа е тоа, спортот најдобро ни ја покажува сликата на државата, тонеме од ден во ден.
Не биди цреп сеа, бев у сала, затоа и мрчам :)
Публика мртва, да не свикав немаше да му текне на никој да навива "Македонија" или да изврши притисок кога Пољаците се у напад. Резервите на Полска беа погласни од нашата публика. Играта - катастрофа, шпагета до шпагета, ко да беа 2-3 години помлади делуваа нашиве. Да се запраша човек дали воопшто имале некој заеднички тренинг пред првенствово... :(

Која мизерија сме на спортски план тоа е чудо. Ама што и да се очекува од партиска држава.
Да сум министер за спорт, би ги избркал сите кои работат со младински селекции и рестарт систем. Не може во секој можен спорт да сме последни.
Брука сме, сите не гледаат како одлична шанса за билдање статистика. Еве и на европскиот младински олимписки фестивал беше така.
Треба да се воведе систем како што прават Исланд, Холандија, итн. Донеси странци, обезбеди услови, направи селекција, работи со нив и резултатите ќе дојдат.
Само што тоа кај нас никогаш нема да може да се случи, бидејќи сите сакаат нивното дете да игра. А и младиве повеќе сакаат да се сликаат на инста и да глават по кафичи (па во кафани кога ќе пораснат) отколку да се професионалци посветени на кариерата.
И се додека не почне да се критикува и да се бара одговорност ќе тонеме, баш како што се случува во моментов.
Жално до кое дереџе сме дојдени ...

Освен Нено немаме играч шо игра АБА лига а не пак некое посериозно првенство, убедливо најлоша генерација во било кој спорт е оваа, господ да ни е напомош.

Освен Нено немаме играч шо игра АБА лига а не пак некое посериозно првенство, убедливо најлоша генерација во било кој спорт е оваа, господ да ни е напомош.
Странциве што играат да не се нека се забрани играње кошарка како спорт во Македонија.

Главниот проблем е што немаме никаква работна етика како нација за кошарка веќе 10 години, играчите во домашното првенство се во комфорт зона и сите земаат дури и најслабите по 1000 евра од играч. Домашните најаки играчи стигаат од 5 до 10-15.000 евра месецот заради правилото да мора да има мкд играчи на терен и сите знат дека ќе земат пари и никој не работи, во последните години во подем е и местењето на утакмици и играчите вртат големи пари, му е гајле нив дали ќе играле за Македонија и дали Македонија ќе била на Европско или нема биди.

Да одат во Романија да играт нема да земат толку пари пример колку во Македонија, страшни суми земат играчи што во нормално првенство тешко и дека 12ти играч би биле.

Ima dosta pričini za ova deredže. Se soglasuvam so se što e napišano. Bi dodal ušte edna rabota, se e pomal interesot da se trenira košarka
Znam po sin mi, go teram ama ne saka. Veli nikoj ne ide od drugarite na košarka. Ili se na futbal ili na rakomet, atletika.... Nemame baza za site sportovi.

Искрено, греота е што има толку многу места да се игра баскет, а нема голови и теренчиња толку надвор да шутираш ракомет да играш. Кош има на секое поле ко за репрезентација која секојдневно го допира дното и ова последното е дека веројатно по втор пат (од можни три) нема да играме квалификации за СП. Да не коментирам дека две млади репрезентации (едната во тек) завршија катастрофално во Б-дивизијата, а и таа што играше А-дивизија се прослави негативно поготово против екипи како Литванија и Шпанија.

Искрено, греота е што има толку многу места да се игра баскет, а нема голови и теренчиња толку надвор да шутираш ракомет да играш. Кош има на секое поле ко за репрезентација која секојдневно го допира дното и ова последното е дека веројатно по втор пат (од можни три) нема да играме квалификации за СП. Да не коментирам дека две млади репрезентации (едната во тек) завршија катастрофално во Б-дивизијата, а и таа што играше А-дивизија се прослави негативно поготово против екипи како Литванија и Шпанија.
Еден кош не е по стандарди. Обрачите на пола се едвај да помине топка. Висината од око ставена, таблата врска си нема како е нацртана. Кај мене во маало 2 коша, едниот повисок од другиот, обрачите различни и не може да играш кошарка, мора баскет на еден кош.

Прибидејќи до сега идеше редовно на собири :)
Јас кажав инфо од денес сигурно,следно е Ти Џеј Шортс да стави крај со настапи за Македонија што до крајот на годината ќе се случи.

Јас кажав инфо од денес сигурно,следно е Ти Џеј Шортс да стави крај со настапи за Македонија што до крајот на годината ќе се случи.
Шортс и грциве сигурно нема да го пуштаа да игра. Којзнае што се прави во таа федерација. Откако Петар Наумовски ја презеде и го избрка Џикиќ, дно допираме...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom