Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Фала Тончи за трудот вложен во постот, ме врати во една фаза од животот која ми се чини дека била "во друг живот"Холи гауакамоли... 20 години, кога пројдоа... ваљда вчера...
Памтам кога се регистрирав јуни 2005та, работев во интернет кафе и си викам ајде да се регнам тука, може ќе биде океј место. Го видов @rymz со 70 мислења и си викам, аа сеа има да го стигнамИ додека да искуцам 70 мислења видов дека форумов е мошне интересно место, различно од претходните форуми кои ги читав и ретко пишував на нив.
Првата собиранка ја пропуштив бидејќи бев ептен тазе член и срамежлив, ама затоа кога почна Кајгана фудбалската лига прв дојдов на терен со @Lou_Weed, фурумџија чија легендарност ќе биде надмината само од неговото фрижидерче (кој памти утре да си закаже редовен лекарски преглед, јер старост). Lou исто така беше домаќин на првиот Кајгана роденден. Келнерката во неговиот кафиќ умре од работа
Мислам дека околу 200 души дојдоа во место кое збира околу 120 луѓе
Вториот Кајгана роденден го славевме кај што е сегашна Буква (или некое од местата таму). И тогаш форумот беше паднат па по MSN се договаравме. Кога се врати форумот се врати со ГАЛЕРИЈА, каде што форумџии и пред се форумџики можеа да стават фотографии од себе, па имаше гласање која е најубава. Па KaiTekk напиша туторијал How to score a blonde in 10 steps... Инаку форумот пак за малку ќе паднеше од оваа фотографија...
Прегледај го приврзокот 452156
и коментарите на сите форумџики загрижени за модниот вкус и изгледаот на Ива Скорпија
Во овој период имаше и многу помали и поголеми собиранки. Кајгана фудбалската лига беше редовно нешто. Пиењето пиво после натпревар уште поредовно. Ме мрзи сеа да барам по интермец ако уште ја има фотографијата од @Acid со две шишиња Каменица споделена на бугарски портал со опис под неа „Мразат ни хората ама пијат ни бирата. Този човек е администратор на најголемиот македонски веб саит.“
Во тоа време имаше многу луѓе кои не беа задоволни од модераторската политика на Кајгана па самите си формираа свои форуми. Најмасовен од сите тие беше Марифет кои дури и успеаја да организираат голема собиранка во Лондон (пред да стане Тренд). Истата вечер Macedalien дојде во Скопје, ама се појавивме јас, Ацева, Вирус (ако не грешам...) и го однесов на собиранката на Марифет. Тој ми викаше дека не знае никого на тој форум а јас му викав да не се грижи има неколку луѓе што го имаат читано на Кајгана. И кога се појави беше изненадување на вечерта бидејќи беше единствениот универзално сакан админ од Кајгана.
Интересно во тоа време беше што имаше и форуми кои воопшто не беа поврзани со Кајгана како X-MKD или dnb.com.mk а најголем хејт доаѓаше од Idividiза да се реши дилемата кој форум е најјак во фудбал се собравме во игралиштето во дворот на гимназијата ЈБТ каде што во првиот меч ги демолиравме X-MKD а во вториот меч се измешавме едни со други за и момците од dnb.com.mk да шутнат некоја топка. Idividi нормално не дојдоа.
Многу битен дел од историјата на Кајгана е и Здружението на Клабери на град Скопје.
Прегледај го приврзокот 452158
*Бушаф, Батистута, јас, Земзела, Воткамикс и Гижо (на фотографијата фалат Сусаро и почесната членка БејбиГрл од Штип)
Фотографијата е од 10 годишнината на Кајгана.
Јас сум роден, пораснав и уште живеам во Миладиновци. Во моето село имам еден комшија Никола кој слуша хаус музика и во другиот крај на селото имаше една Рената која слушаше се од убавите музики, ама ретко се гледав со неа. Кога почнав да пишувам на Кајгана нешто што највеќе ми се допадна е што се склопи екипава за клабинг. Мислам дека отидовме на се живо-диво што дојде во Македонија и прекрасно си поминавме.
Потоа Фејсбук стана популарен па форумов почна да намалува во популарност, меѓутоа сеуште е место број еден во македонскиот сајбер простор ако бараш некоја специфична информација.
Тоа што станав модератор на Кајгана во раната фаза индиректно влијаееше и на мојот сегашен живот. На почетокот немав воопшто компјутер дома. Се поврзував или од работа (интернет кафе) или од други интернет кафеа, најчесто интернет кафето во студентскиот дом Кузман каде што дел од вработените беа активни кајганџии. Во ова интернет кафе се идеше и бидејќи добар дел од јадрото на форумот беа со живеачка во близина на студентскиот дом или беа сместени во истиот. Како на пример Ване од Штип чиј јузер беше Анонимус ама бидејќи сите го знаевме лично го викавме Ванонимус
Сега овој пост го пишувам на лаптоп од 1500 долари
Памтам и на времето се натпреварувавме кој ќе запознае највеќе членови од форумот во живо и кога почнавме да надминуваме 100 веќе престанавме да броиме. Сега некои од тие луѓе се мошне познати на интермец. Некои не толку многу, меѓутоа од време на време ќе прочитам на нет или некој ќе ми каже во живо „еј те знам од Кајгана“.
Драги кајганџии и уште подраги кајганџики, ви праќам топли поздрави од ладното море северно од Исланд.
Еве повеќе слики од таа хуманитарна акцијаЕве една фотка од 2009, организиравме хуманитарка со Црвен крст, и децата ми се на сликава
Прегледај го приврзокот 452160
Ауу какви спомени ти и @Tonchie (косата долга најубава)Еве повеќе слики од таа хуманитарна акција
![]()
Кајганџии - хуманитарци
Форумџиите на Кајгана во хуманитарна акција за собирање на стара облека и трајна храна за социјалните случаи и децата без родители. Дел од случувањата на Пло...youtu.be
Леле за момент го заборавив овој протест, и оној не баш успешно организиран од Даденце и уште неколку форумџии по кој следеше овој на плоштадот Пела на кој јас, Трн во Око и уште еден форумџија делевме знамиња на луѓе... Па сите говори од млади говорници беа од кајганџии... Гуд ол' дејс...Еее темава ме врати 17 години назад...Кога се зачленив под user makedonka 1985 само за да видам кога ќе се оддржи митингот против промена на името на плоштад Пела
https://forum.kajgana.com/threads/ploshtad-pela-sreda-27-mi-fevruari-19-00-miting.16445/page-48
Па редовен член на политика и вести, дур не отиде под клуч, многу банирања од страна на администратор и после банирањата нови подфоруми Туризам и патувања, Гурманско катче...
Убави собиранки се организиираа, + 25 год... па и пикник за 1мај
Многу луѓе запознаени, различни очи в очи од форумџиски препукувања...Доста пријателства, променети ставови - сончогледи од денешен аспект, исселувања од убавава ни Македонија
Сега "преживуваме" reels, shorts, facebook, insta, tik tok, но на Кајгана форум секогаш се враќаме...макар и по неколкугодишна "пауза"
П.С промена на име на форум уште се прави на полноќ за нова година?
Имаше најјак јузернејм на времетоЧлен од 2007ма но тогаш под друг Јузернејм. До ден денес другар со неколку форумџии уште од тоа време, пријателства за навек. Редовно посетував собиранки во Бариста, Миднајт итн итн да не ги редам местата, а и не ми текнува кои беа искрено
А богами и по некоја љубовна авантура имаше од времето во teen годините.![]()