ТОП 100 МАКЕДОНСКИ АЛБУМИ

• Креатор на темата Креатор на темата Zlatikevichius
  • Време на започнување Време на започнување
Само да се надоврзам на ова “Тошо Филиповски во 2020 направи една ваква листа“. Со должна почит кон човекот и секоја чест за трудот, но очигледно не е лик со познавања на рап музиката и со доволно преслушани албуми од тој жанр, бидејќи Стр2 - Не заборавај е албум кој не може да биде изоставен од една ваква листа. Своевремено поставија пик на мак рапот по квалитет на кој никогаш не успеа да му се приближи некој, а не пак да го достигне. До ден денес субјективно мое мислење е дека е далеку најдобар рап албум направен во Македонија, како и топ5 во екс Ју државите. Втората честа работа што се случува при вакви листи е тоа што кога некој нема доволно познавања од жанрот, често го вметнува највлијателното/најкомерцијалното т.е. најрпифатеното од широката маса во листата, што скоро никогаш не претставува “најдоброто/најквалитетното“.

Баш пред некое време бев во Вудсток и видов дека после 17 години уште не се заборавени стиховите од албумот.

Прегледај го приврзокот 452039
Не сум многу упатен во начинот на кој е составена листата, но сигурен сум дека он не ја составувал сам. Мислам дека имаше покането музичари и музички работници, преку 100, кои гласале за албумите. Тие бројки после насловот на албумот се бројот на добиени гласови.

Нормално, јас го предлагам мојот омилен албум, со тоа што ова е реиздание со неколку бонус песни. Додава на тежина бидејќи сеуште мислам дека е првиот македонски метал албум.

Ги пишувам на латиница за полесно наоѓање на јутјуб.

Saf - Safizam
Str2 - Ne zaboravaj
Strajk - Kutija
Strajk - Zemen Raj
Strajk - Niz mojot zhivot

Овие се во топ 10 сите. Ставени хронолошки.

Dlaboka traga - Nikogash isto
Legijata - Los den za imperijata
Legijata - Legijata na prokolnatite
Tonyo san i kemp od - Cairski album
Ld pistolero - Posle mostot
Ld pistolero - Druga klapa
SLD - Ubice nas zene (македонско-српски албум)
Kemp OD - Skrieniot Zmej
Tonyo san - Drushtvo na mrtvite poeti
Green out - Nekoi skopski banditi
Zad agolot - Chuvaj go vistinko
Martix - Neveramore
Titanium - Prometej
Ulicen Ritam - Ulicen Ritam
Имам некои пропуштено сигурно, ама тоа е.
На твојата листа од рап албумите би го додал и “Цветот на светот“, издаден во 2004 година, каде што Рнс е 18 години, песни пишувани и снимени од 14 до 18 години негови. Нереална зрелост во песните и песни кои до ден денес се актуелни и подобри од 95% песни што излегле после албумов. Знам доста луѓе родени во 90тите што први допири со рапот им беа 'Ме мрзи (Црногорско поткровје)' и 'Жешка линија' кои масовно се ширеа по телефони со Блутут своевремено.

На твојата листа од рап албумите би го додал и “Цветот на светот“, издаден во 2004 година, каде што Рнс е 18 години, песни пишувани и снимени од 14 до 18 години негови. Нереална зрелост во песните и песни кои до ден денес се актуелни и подобри од 95% песни што излегле после албумов. Знам доста луѓе родени во 90тите што први допири со рапот им беа 'Ме мрзи (Црногорско поткровје)' и 'Жешка линија' кои масовно се ширеа по телефони со Блутут своевремено.
Јас би го додал и албумот на Џака Неопходно зло од 2001 година

- Секој понеделник да се отвара тема за посебен жарн.
- Секој може да пријави песни што одговараат на дадениот жарн до четврток.
- Во петок се отвара тема за гласање. Првите 10/15/20 зависно од пријавените, влегуваат во листата.
И така ќе ја составиме комплетната листа. Оваа генерална тема може да стои за договарање на предлози, предлог жанрови, за дискусии кои албуми би требало да влезат во листата, а не влегле и зошто.

Против сум за да се делиме на 3-4 луѓе по жанрови, затоа што вака е потранспарентно. Моментот на „да бееееееее, како не се сетив на тој албум“. Повеќе луѓе даваат свои предлози, видувања. Сепак зборуваме за македонска музика, горе долу ни е позната, без разлика дали слушаме или не слушаме одреден жарн. Не станува збор за музика од Зимбабве, па не сме ја слушнале. Не треба да си љубител и експерт на народна музика, за да знаеш дека еден Гоце Арнаудов заслужува свое место на оваа листа, само како пример :icon_mrgr:

Ова е само едно видување. Само предлог, идеја.

- Секој понеделник да се отвара тема за посебен жарн.
- Секој може да пријави песни што одговараат на дадениот жарн до четврток.
- Во петок се отвара тема за гласање. Првите 10/15/20 зависно од пријавените, влегуваат во листата.
И така ќе ја составиме комплетната листа. Оваа генерална тема може да стои за договарање на предлози, предлог жанрови, за дискусии кои албуми би требало да влезат во листата, а не влегле и зошто.

Против сум за да се делиме на 3-4 луѓе по жанрови, затоа што вака е потранспарентно. Моментот на „да бееееееее, како не се сетив на тој албум“. Повеќе луѓе даваат свои предлози, видувања. Сепак зборуваме за македонска музика, горе долу ни е позната, без разлика дали слушаме или не слушаме одреден жарн. Не станува збор за музика од Зимбабве, па не сме ја слушнале. Не треба да си љубител и експерт на народна музика, за да знаеш дека еден Гоце Арнаудов заслужува свое место на оваа листа, само како пример :icon_mrgr:

Ова е само едно видување. Само предлог, идеа.
Скроз си и право!

Само ако веќе имате идеа да правите Топ100 албуми... мислам дека е проблематично во поглед на жанровите.
Сигурен сум дека имаме доволно квалитетна продукција за 50 поп албуми да влеза на таа листа! Од рок/метал/алт ако не 50 бар 30 се сигурно!
Ами кај е народно/фолк?!

Ако ги делиме по 20-25 за да испоштуваме од сите жанрови, нема да биде фер! Во некои жанрови чисто ради бројка ќе влезат чкљ албуми, а во други ќе мораме да испуштиме стварно добри ствари...
Не е фер така :oops:

Скроз си и право!

Само ако веќе имате идеа да правите Топ100 албуми... мислам дека е проблематично во поглед на жанровите.
Сигурен сум дека имаме доволно квалитетна продукција за 50 поп албуми да влеза на таа листа! Од рок/метал/алт ако не 50 бар 30 се сигурно!
Ами кај е народно/фолк?!

Ако ги делиме по 20-25 за да испоштуваме од сите жанрови, нема да биде фер! Во некои жанрови чисто ради бројка ќе влезат чкљ албуми, а во други ќе мораме да испуштиме стварно добри ствари...
Листата не мора да биде Топ 100. Може да биде и 150, 200, 500. Дај Боже да имаме толку албуми што би требало да бидат на листа.

Не е возможно да се стави на вага и точно да се определи по колку песни ќе има секој жарн и од секој жарн да има ист број албуми. Затоа што од еден жарн имаме повеќе, а од друг жарн имаме премалку.

Не може џез и рок албуми да имаат ист број, затоа што џез имаме далеку помалку од рок. Или електроника од народна музика.
Важно е секој жарн да биде застапен и од секој жарн да бидат избрани најдобрите. Ваква листа не смее да помине без имиња како Тоше Проески, Калиопи, ДНК, Есма Реџепова, го споменав Гоце Арнаудов, без Кирил Џајковски или еден Галоски, Дина Јашари и уште многу други.

Листата не мора да биде Топ 100. Може да биде и 150, 200, 500. Дај Боже да имаме толку албуми што би требало да бидат на листа.

Не е возможно да се стави на вага и точно да се определи по колку песни ќе има секој жарн и од секој жарн да има ист број албуми. Затоа што од еден жарн имаме повеќе, а од друг жарн имаме премалку.

Не може џез и рок албуми да имаат ист број, затоа што џез имаме далеку помалку од рок. Или електроника од народна музика.
Важно е секој жарн да биде застапен и од секој жарн да бидат избрани најдобрите. Ваква листа не смее да помине без имиња како Тоше Проески, Калиопи, ДНК, Есма Реџепова, го споменав Гоце Арнаудов, без Кирил Џајковски или еден Галоски, Дина Јашари и уште многу други.
Точно...
Ами Ерзана? Драган Вучиќ? :D

И обавезно, ако треба на 50-то место, на 50-то, ама мора да ја испоштуваме нашата форумска муза Нонето :цицки:
Автоматски споено мислење:

Едит: лелеее
ами ги заборавив Кисми :love:

:D

И обавезно, ако треба на 50-то место, на 50-то, ама мора да ја испоштуваме нашата форумска муза Нонето :цицки:
Со Нонето играјте си во „цицки за златен медал“. :icon_mrgr:

Ако се прашувам јас, нема што Нонето да бара на една ваква листа. Освен цицки, не поседува ништо друго.
Листава е за најдобри албуми.:vozbud:

Ако се прашувам јас, нема што Нонето да бара на една ваква листа. Освен цицки, не поседува ништо друго.
Освен ако има категорија топ 10 албуми во кои би ја ебеле пеачката. Може да се слушаат и без звук.

please reconsider :D

Посебно ангелскиот глас што го поседува :ROFLMAO:

Каде без Ѓоко Ѓорчев, македонскиот Том Џонс!?
Каде без 2бона, македонските Елитни Одреди!?
Каде без Гоце Бананата, македонскиот Брус Спрингстин!?
Каде без Јордан Митев, македонскиот Џони Кеш!?
Каде без Биоритам, македонските Lynyrd Skynyrd!?
Каде без Адријана Кеш, македонската Ники Минаж!?
Каде без Фанк Шуи, македонските Twenty One Pilots!?
Каде без Боби Спасенцовски, македонскиот Иги Поп!?
Каде без Сузана Гавазова, македонската Џенифер Лопез!?
Каде без Медуза, македонските Whitesnake!?
Каде без Спасен Сиљаноски, македонскиот Боб Дилан?
Каде без XXL, македонските Spice Girls!?
Каде без Бени Шакири, македонскиот Кет Стивенс!?
Каде без Нокаут, најоригиналниот бенд на светот!?
Каде без Тајзи, македонскиот Боб Марли!?
Каде без Трифун Костовски, македонскиот Крис де Бург!?

Скроз си и право!

Ами кај е народно/фолк?!

Не, не. Јас го замислував соодносот пример: 30 рок, 25 поп, 10 народна, 5 етно, 5 електронска, 10 хип хоп, 5 алтернатива/инди и 10 останати. Бројкиве горе-долу, секако, би имало отстапки.

Точно...
Ами Ерзана? Драган Вучиќ? :D

Едит: лелеее
ами ги заборавив Кисми :love:
Ноне има албум? o_O Јас мислев само цицки има.

Мизар и Хармосини - Детето и белото море
Толку уникатен звук, можеби единствен албум со православна готика. Жанробразувачки, бидејќи православна готика нема смисла.
Ги гледам другите од Мизар, а најуникатниот не е спомнат...

Последно уредено:
Знаев дека испуштив некои албуми :D

+Кискинов - на пат кон дома

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom