Пензиите и пензискиот столб во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Ireal
  • Време на започнување Време на започнување
Едно е пензиски а друго здравствен фонд, не го шетај муабетот, а и немаат врска едното со другото..

Ти ја водиш строго комунистичката, братство единство, каде сите се исти освен оние што не се....За да земам јас еве харикирам со 100.000 плата, да плаќам 10.000 денари пензиски фонд месечно, не може да земам исто пензија со некој што плаќал по 1.000 денари месечно. Проста математика..

Е сега, ако може и тој да зема колку мене пензија, па и јас ќе плаќам пензиско колку него. Таа е таа математика...

Значи здравствена услуга со пензиска услуга неможеш да токмиш, здравството е за сите, а за пензиите многу е едноставно, кога си плаќал цел живот нормално очекуваш тоа да ти се врати..Е сега, во склоп на околности си останал цел живот на минималец, тука може државата нешто да им помогне... Но никако не на грбот на оние што си го заработиле тоа што си го земаат како пензија....
Ne znam ti kako si go sfakjas osiguranjeto ama cisto informativno ne se vika djabe fond za penzisko i zdravstveno osiguruvanje . Mi e maka da go prajme pak istiot muabet od drugata tema.
I ne mi odgovori, kako planiras toa da se izvedi, site da plakjaat ista suma za penzisko.
Ete od utre se nosi zakon site isto plakjame. I posle sto ? Ke cekame ovie dosega sto plakjale prema osnovica na plata da izumrat pa tamu po 40 godini da pocni da se primenuva ista penzija za site ili kako ?

Ne znam ti kako si go sfakjas osiguranjeto ama cisto informativno ne se vika djabe fond za penzisko i zdravstveno osiguruvanje . Mi e maka da go prajme pak istiot muabet od drugata tema.
I ne mi odgovori, kako planiras toa da se izvedi, site da plakjaat ista suma za penzisko.
Ete od utre se nosi zakon site isto plakjame. I posle sto ? Ke cekame ovie dosega sto plakjale prema osnovica na plata da izumrat pa tamu po 40 godini da pocni da se primenuva ista penzija za site ili kako ?
Малку болно ќе оди воведувањето, но поинаку нема за жал, со рез. Урамниловка.

Ако се прашувам јас би вовел фиксна минимална сума, која ќе си оди правопропорционално нагоре. И секој да си одлучи колкава сума сака да си плаќа во неговиот фонд, толкава пензија да земи. Некој можи работи за минималец, работи лагана работа, има наследство зад себе кое му дава можност за лагоден живот, и ќе си плаќа повеќе во пензискиот фонд, и ќе си зема поголема пензија.

Некој исто така што зема висока плата, можеби има исто така наследство, и ќе си ја намали сумата која ја плаќа, и може на крај да зема и минимална пензија, бидејќи толку си плаќал....

Има Фонд за пензиско и инвалидско осигурување и Фонд за здравствено осигурување. Башка башка се.

На 30000 плата се двои 8400 за Пиом. Со 45000 се двои 12750.

Без врска е хигиеничар, доктор, сметководител или електро сите да добијат по 500 денари.
Во тој случај уште толку ќе се намали продуктивноста. Али тоа се тие глупи потези за чии последици не се размислува. Во ЈУ бевме република со скоро најниска продуктивност.
Ова е приватен сектор. Не сме ни Албанија на Хоџа ни Северна Кореја.

Последно уредено:
Многу ќе ми биде МИЛО ем ДРАГО ваквиот став да го имаш и кога и ти самата ќе заминеш во пензија.
Тогаш обрати се до ПИОМ и потпиши дека се откажуваш од својата пензија за да се покачат платите.

Какво образование имаш ако не е тајна, знаеш ли ти воопшто како се доаѓа до пензија, си слушнала ли за месечни давачки за пензиони фонд додека си во работен однос, ебате тоа собната IQ па овде Црпе бил помеѓу поинтелигентните :yid::yid::yid:
Делумно си во право. И пензионерите треба да имаат достоен живот. Ама дека кога уплаќаш во пензиски фонд (државните) уплаќаш за сопствената пензија е заблуда. Во пензиски фонд уплаќаш солидарно за денешните пензионери, со надеж дека идните вработени ќе уплаќаат за тебе. И ако уплаќаш повеќе денес, како пензионер ќе добиваш повеќе во таа иднина. Ама системот е дизајниран во време кога на еден пензионер имало 9 вработени. Денес таа бројка е многу помала, со тенденција уште да се намалува. Пензискиот систем ќе колабира, ама добрата вест е дека нема само кај нас. Ќе мора да се смисли нов начин на обезбедување достоинствена старост.

Пензиите треба да се врзат со годишна стапка на инфлација и така да се зголемуваат, неможе покачувањата да служат како мито пред избори.
Невозможно е ова, рецепт за колапс на една економија. За вториот дел од реченицата се согласувам ама за жал кај нас тие се методите, ситни покачувања на плати/пензии, асфалтирање улички, подзакрпување некои канализации и ете ти предизборна кампања.

на љангарицата Дарлинг криво и е што не отидоа тие пари за ранење улични кучиња. Им дадоа на пензионерите вкупно 7000 покачување.

Ама системот е дизајниран во време кога на еден пензионер имало 9 вработени. Денес таа бројка е многу помала, со тенденција уште да се намалува. Пензискиот систем ќе колабира, ама добрата вест е дека нема само кај нас. Ќе мора да се смисли нов начин на обезбедување достоинствена старост.

Во др развиени држави ќе се снајдат имаат простор за маневр колку толку, ама кај нас ќе биде претурање од шупливо во празно

на љангарицата Дарлинг криво и е што не отидоа тие пари за ранење улични кучиња. Им дадоа на пензионерите вкупно 7000 покачување.
На здравје Мамичка ќе даде за во кафанче :giggle:

Факт е дека сме социјална држава, посоцијална него ли во комунизмот што сме биле!
Едини начин Курто и Мурто да ја задржат власта (како и во изминативе 35 години) е преку вакви ефтини популистички методи..

Можеби непопуларно, и погрешно ќе бидам сфатен.. ама кај нас треба засекување! Нож! Амерички систем!

И онака го воведоа концептот на бруто плата...
треба да се укине постепено ПИОМ, и да се воведе приватно инвестициско осигурување!
По закон секој е да е должен сам да уплаќа минимум процент во еден од приватните фондови..
А понатаму, ако некој сака поголема/посигурна пензија, може слободно да си укине од платата и да си уплаќа во втор, трет, четврт... фонд!
Државата строго да ги контролира законски тие фондови, со се реосигурање на истите и се останато..

Идеш у пензија бато.. еве црно на бело толку ти следува! Не ти се свиѓа? Кој те е*е!
Кој ќе си плаќа(инвестира) на тој и ќе му се враќа!

А не како сега, на кој не му се работело, кој само 15 години стаж, кој наследна пензија, кој земјоделска, триста дупки и ПИОМ што ги користат на велико..
И баш тие се тие што највеќе се бунат! Оние на минимална пензија! А да видиш да провериш, сите тие со причина се на минимална!
Лично знам човек што нејќе да се осигура оти зима пари на рака и тоа не мали, ама најдоа некоја дупка у законот, го пишаа земјоделец (и си уплаќа некоја смешна сума сега), и оп за 15год ете му пензија!

Некој 40 години работел, маме му се ебавало и у смени и со работа, на крај 26 ќе добие..
Некој љоптар, мрза светска, со 15 години стаж, 18...

И ќе дојде @Ron Burgundy од детската, и ќе просерава колку дпСмне ги качиле пензиите..!

Факт е дека сме социјална држава, посоцијална него ли во комунизмот што сме биле!
Едини начин Курто и Мурто да ја задржат власта (како и во изминативе 35 години) е преку вакви ефтини популистички методи..

Можеби непопуларно, и погрешно ќе бидам сфатен.. ама кај нас треба засекување! Нож! Амерички систем!

И онака го воведоа концептот на бруто плата...
треба да се укине постепено ПИОМ, и да се воведе приватно инвестициско осигурување!
По закон секој е да е должен сам да уплаќа минимум процент во еден од приватните фондови..
А понатаму, ако некој сака поголема/посигурна пензија, може слободно да си укине од платата и да си уплаќа во втор, трет, четврт... фонд!
Државата строго да ги контролира законски тие фондови, со се реосигурање на истите и се останато..

Идеш у пензија бато.. еве црно на бело толку ти следува! Не ти се свиѓа? Кој те е*е!
Кој ќе си плаќа(инвестира) на тој и ќе му се враќа!

А не како сега, на кој не му се работело, кој само 15 години стаж, кој наследна пензија, кој земјоделска, триста дупки и ПИОМ што ги користат на велико..
И баш тие се тие што највеќе се бунат! Оние на минимална пензија! А да видиш да провериш, сите тие со причина се на минимална!
Лично знам човек што нејќе да се осигура оти зима пари на рака и тоа не мали, ама најдоа некоја дупка у законот, го пишаа земјоделец (и си уплаќа некоја смешна сума сега), и оп за 15год ете му пензија!

Некој 40 години работел, маме му се ебавало и у смени и со работа, на крај 26 ќе добие..
Некој љоптар, мрза светска, со 15 години стаж, 18...

И ќе дојде @Ron Burgundy од детската, и ќе просерава колку дпСмне ги качиле пензиите..!
A oti da ne bidi avstraliski sistem ?
Site da zemaat zadolzitelna penzija so koja bi imale dostoinstvena starost. Ako nekoj imal otopkje pari i mu igrat ocite vo glata ko @Darling na primer ke si vlozat tamu vo investiciski fondovi, ke si kupat akcii od neznam kade i kapata na krivo.
I volkot sit i ovcite na broj, a ne ko sega nekoj cepka na 80 godini po kontejneri a nekoj da ne znae so da mu pravi na parite.
A oti i zdravstvenoto da ne bidi po americki sistem vekje ko zemate primeri od tamu?
Автоматски споено мислење:

Малку болно ќе оди воведувањето, но поинаку нема за жал, со рез. Урамниловка.

Ако се прашувам јас би вовел фиксна минимална сума, која ќе си оди правопропорционално нагоре. И секој да си одлучи колкава сума сака да си плаќа во неговиот фонд, толкава пензија да земи. Некој можи работи за минималец, работи лагана работа, има наследство зад себе кое му дава можност за лагоден живот, и ќе си плаќа повеќе во пензискиот фонд, и ќе си зема поголема пензија.

Некој исто така што зема висока плата, можеби има исто така наследство, и ќе си ја намали сумата која ја плаќа, и може на крај да зема и минимална пензија, бидејќи толку си плаќал....
E kako de ?
Utre se nosi zakon za uplakjanje na ist iznos vo fondot bez razlika na visina na plata. Posle prodolzi, bas bi sakal da procitam kako bi ja izvedil taa uramnilovka.

A oti i zdravstvenoto da ne bidi po americki sistem vekje ko zemate primeri od tamu?
Да, тоа ми е втората идеа... ама знам дека многу шок ќе ви дојдеше!

Бтв, чисто да си знаеш.. секаде пропаѓаат пензиските и здравстените системи!
Ние сме сме само малку понапред!
Пропаднати сме одамна!

П.С. тоа што ти го замислуваш, може само во земји што се големи извозници на енергија како: ОАЕ, Норвешка, Австралија..
Кај што парите извираат од земја!

Да, тоа ми е втората идеа... ама знам дека многу шок ќе ви дојдеше!

Бтв, чисто да си знаеш.. секаде пропаѓаат пензиските и здравстените системи!
Ние сме сме само малку понапред!
Пропаднати сме одамна!

П.С. тоа што ти го замислуваш, може само во земји што се големи извозници на енергија како: ОАЕ, Норвешка, Австралија..
Кај што парите извираат од земја!
Nema vrska muabetot. Jas toa so go zboram e penzija za dostoinstvena starost. Osnovni potrebi na random penzioner. Znaci da si plati smetki, lekarstva, hrana i takvi raboti. Da ne moraat na starost da cepkaat po kontenjeri, da pitacat za korka leb , da se smrznuvaat vo zima ili da ne mozat da si dozvolat lekarstva da si kupat. Toa e taa dostoinstvena starost.
P.s privlecen ti e amerikanskiot sistem duri na svoja koza ne go osetis. Da ne si sposoben za rabota od x pricini i niti da mozis da rabotis, niti da se lecis. Ke te vidam togas kolku ke ti bidi privlecen. Ili mislis toa samo na nekoj drug mu se desava. Edno nevnimanie, skrsis kicma primer na 20 godini i posle ke te vidam kolku ke se zalagas za takov sistem.

Nema vrska muabetot. Jas toa so go zboram e penzija za dostoinstvena starost. Osnovni potrebi na random penzioner. Znaci da si plati smetki, lekarstva, hrana i takvi raboti. Da ne moraat na starost da cepkaat po kontenjeri, da pitacat za korka leb , da se smrznuvaat vo zima ili da ne mozat da si dozvolat lekarstva da si kupat. Toa e taa dostoinstvena starost.
P.s privlecen ti e amerikanskiot sistem duri na svoja koza ne go osetis. Da ne si sposoben za rabota od x pricini i niti da mozis da rabotis, niti da se lecis. Ke te vidam togas kolku ke ti bidi privlecen. Ili mislis toa samo na nekoj drug mu se desava. Edno nevnimanie, skrsis kicma primer na 20 godini i posle ke te vidam kolku ke se zalagas za takov sistem.
Владе... реков дека погрешно ќе бидам сфатен...
И мене ми е многу жал кога ќе видам некој стар да буричичка по контејнери!
Ама за жал тоа сум го видел и во Холандија, и во Германија.
Бездомници секаде има...

Нема идеален систем никаде на светов!
Тоа што ти го бараш е утопија!

Рандом пензионер ни во европа нема достоинствен живот. Колку побрзо се помириме со фактите, толку подобро.

Сум да има социјална заштита, еден вид мрежа, да не дозволи некој да падне под човечкото достоинство...
Ама тоа никако не смее да биде на сметка на останатите!
Државата нека си обезбеди други приливи за таа намена!
Нека го крстат социјална ватевер помош!
Ама заслужена пензија, си е заслужена пензија! И не смее да се меша со оба што ти го зборуваш!

Има разлика помеѓу америчкиот систем и не-популистичко работење. Не може да имаат пристап до здравствени услуги луѓе кои не уплатиле ниту денар во системот а се работоспособни. Јас плаќам како будала придонеси на цела плата, една армија шиптaри, цигани и партиски црви немаат платено денар за ништо. Ама за апсолутно по ниедна основа немаат платено данок на државата. И јас и он на крај чекаме во истата линија, и тоа најчесто и они привелегирани се и преку ред одат. Секое одење на доктор ми е патешествие. Има разлика помеѓу солидарност и некој да те прави будала. Секој според своите способности, секому според неговите потреби, КОЈ НЕ РАБОТИ НЕМА НИ ДА ЈАДЕ.

Околу пензискиот систем, пензискиот систем го банкротираа сите влади на РМ од 91 навака, и сите знаеме дека е банкротиран. Моментално сме на 1.6 вработени на еден пензионер и јазот само се продлабочува и на крајот ќе резултира со колапс. И сега нумерички најголемите генерации, кои ги изгласаа сите влади до сега реално зошто само они се апсолутното мнозинство кое излага на гласање, треба да проживеат достоинствена старост. Тоа што јас кога ќе треба да се пензионирам за 20 години, 95% е шансата дека ќе треба да работам до 70+ години, тие генерации кој ги ебе.

Ќе речам скоро невозможно е во Македонија да има чесна влада и чесен државен апарат, зошто ние сме нација на питачи и "снаоѓачи". Сите се само со испружени рачиња, некој да им даде паричиња. Не ни размислуваат од каде доаѓаат парите ниту ги интересира. Од кога сум дете истиот муабет го слушам. Види за што потрошиле 1 милијарда евра Америка/ЕУ/Јапонија итн.. нас тие пари да ни ги дадат 10 години ќе живееме со нив. И сегашната генерација сега не сака да го гризне куршумот, или барем да го подели до негде со другите идни генерации и целиот товар го префрла во иднина додека не се дојде до ситуација кога една генерација нема веќе да има на кој да го префрли и они сакале или не сакале ќе го гризнат куршумот. Па ќе имаме како во Бугарија 90тите, 25 марки пензија за сите.

Човек кој денеска е помеѓу 20-30 години нека си планира дека под 4 деца не смее да биде и да си планира дека они ќе се грижат за него. Пензија вие не дочекувате. Последна генерација која ќе дочека пензија се тие што се помеѓу 50 и 55 години. Помеѓу 30 и 50 може ќе дочекаат некаква солидарна пензија, како што е Social Security во Америка а прашање е дали и тоа ќе го има.

Последно уредено:
Владе... реков дека погрешно ќе бидам сфатен...
И мене ми е многу жал кога ќе видам некој стар да буричичка по контејнери!
Ама за жал тоа сум го видел и во Холандија, и во Германија.
Бездомници секаде има...

Нема идеален систем никаде на светов!
Тоа што ти го бараш е утопија!

Рандом пензионер ни во европа нема достоинствен живот. Колку побрзо се помириме со фактите, толку подобро.

Сум да има социјална заштита, еден вид мрежа, да не дозволи некој да падне под човечкото достоинство...
Ама тоа никако не смее да биде на сметка на останатите!
Државата нека си обезбеди други приливи за таа намена!
Нека го крстат социјална ватевер помош!
Ама заслужена пензија, си е заслужена пензија! И не смее да се меша со оба што ти го зборуваш
!

Болдот. Тоа е интергенерациска грижа, едни создаваат за другите, многу држави имаат такви социјални системи. Тоа се пред сѐ пензиите, социјалната помош, здравственото. Сите давачки нели кои ни се одбиваат од бруто платата. Тоа е уредување со кое државата (треба да) се грижи за луѓето кои не можат само за себе да ствараат. Деца, студенти, стари и изнемоштени лица, лица со попречености. И тоа е сосема фер и легитимно, да сме нормална држава. Тоа дека секаде има бездомници има, ниедна држава нема таков систем. Најразвиен имаат Скандинавските земји по тоа прашање. Ама тоа се Скандинавските земји..

Треба да помагаме на некој што нема, не може.
Само да е на правилен начин.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom