мкд владе
arch-enemy
- Член од
- 21 ноември 2009
- Мислења
- 20.030
- Поени од реакции
- 25.196
Ne znam ti kako si go sfakjas osiguranjeto ama cisto informativno ne se vika djabe fond za penzisko i zdravstveno osiguruvanje . Mi e maka da go prajme pak istiot muabet od drugata tema.Едно е пензиски а друго здравствен фонд, не го шетај муабетот, а и немаат врска едното со другото..
Ти ја водиш строго комунистичката, братство единство, каде сите се исти освен оние што не се....За да земам јас еве харикирам со 100.000 плата, да плаќам 10.000 денари пензиски фонд месечно, не може да земам исто пензија со некој што плаќал по 1.000 денари месечно. Проста математика..
Е сега, ако може и тој да зема колку мене пензија, па и јас ќе плаќам пензиско колку него. Таа е таа математика...
Значи здравствена услуга со пензиска услуга неможеш да токмиш, здравството е за сите, а за пензиите многу е едноставно, кога си плаќал цел живот нормално очекуваш тоа да ти се врати..Е сега, во склоп на околности си останал цел живот на минималец, тука може државата нешто да им помогне... Но никако не на грбот на оние што си го заработиле тоа што си го земаат како пензија....
I ne mi odgovori, kako planiras toa da se izvedi, site da plakjaat ista suma za penzisko.
Ete od utre se nosi zakon site isto plakjame. I posle sto ? Ke cekame ovie dosega sto plakjale prema osnovica na plata da izumrat pa tamu po 40 godini da pocni da se primenuva ista penzija za site ili kako ?