Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Posto se pravis pismen , ili samo calam diganje…..filterot e odozgora….vidi ja slikata pa posle tresi zeleni.

Filterot ti e od gore, se vadi za cistenje. Vnatre nema, zatoa sto veke ima odozgora e. Klimata e super, uzivaj.
Океј, еве неписмен сум..
Денес благодарение на тебе научив дека постојат пола филтри, кои покриваат само дел од изменувачот!
Тоа е некоја нова физика.. ама еве ќе научиме?

Бтв, можете слободно и ова да го ставите во реклемата...
G-filtration with partial filter covering
или така неш... ќе смислите нешто вие, "креативни" сте ;)

Океј, еве неписмен сум..
Денес благодарение на тебе научив дека постојат пола филтри, кои покриваат само дел од изменувачот!

Onaka citam i pobarav bidejki sum videl ma reklami i slusnal deka ima samo gornin filteri na nekoj klima uredi na Gree pa i jas lani samiot si napraviv nadvoresen goren filter posle hemisko cistenje na vnatresnata edinica bidejki turbinata imase nafakano mnogu prljavstini znam i deka stavav ovde sliki.

Eve ti od you tube dve sliki za goren filter a ednata e od mojte dva vnatresni filtri i eden goren nadvoresen kade jas samiot si go napraviv i vrse eptem rabota seta prasina ostanuva gore a na vnatresnite mnogu malku a tirbinata e cista kako nova e posle godina dena koristenje.

Attachments

• Screenshot_2025-04-16-18-16-06-182_com.google.android.youtube.jpg
    Screenshot_2025-04-16-18-16-06-182_com.google.android.youtube.jpg
    751,9 KB · Прегледи: 25
  • Screenshot_2025-04-16-18-15-59-732_com.google.android.youtube.jpg
    Screenshot_2025-04-16-18-15-59-732_com.google.android.youtube.jpg
    676,1 KB · Прегледи: 26
  • Screenshot_2025-04-16-18-28-31-514_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2025-04-16-18-28-31-514_com.google.android.apps.photos.jpg
    1,6 MB · Прегледи: 26
Океј, еве неписмен сум..

Ne se pravi pismen koga si nepismen…..uci malce, ne samo da treses zeleni.

Onaka citam i pobarav bidejki sum videl ma reklami i slusnal deka ima samo gornin filteri na nekoj klima uredi na Gree pa i jas lani samiot si napraviv nadvoresen goren filter posle hemisko cistenje na vnatresnata edinica bidejki turbinata imase nafakano mnogu prljavstini znam i deka stavav ovde sliki.

Eve ti od you tube dve sliki za goren filter a ednata e od mojte dva vnatresni filtri i eden goren nadvoresen kade jas samiot si go napraviv i vrse eptem rabota seta prasina ostanuva gore a na vnatresnite mnogu malku a tirbinata e cista kako nova e posle godina dena koristenje.
Ова ти е паметно, нема што... добра идеа!

Ама шу прајме што новиве им модели немаат внатрешен филтер? м?

Еве го ботов над мене без аргументи...

Eve kako izgleda Filterot koga e gore, nikakva novina go ima so godini kaj razlicnni marki i modeli. Ova e pred 3godini staveno na YT.
Прегледај го приврзокот 448981

Прегледај го приврзокот 448980
Стрелчо, ова е убаво во теорија..
Кога површината не би играла улога, а пластиките на внатрешната би дихтувале херметички!
Арно ама...

Плус, од практична гледна точка, ја со 5-6цм размак, би се мачел да го извадам и вратам.
Автоматски споено мислење:

едит:
IMG_0150.jpeg
Да се пофалам, мењав инсталација дома.. :cool:
(сеуште work in progress)

Па климата си доби посебен штек со осигурач :)

е сега кабелот уште е од десната страна, и само префрлен ми е преку нејзе..
Не иде ред и тоа да го средам никако.. поулавев од работа :place:

После празниците, здравје Боже, пак штемање и прашиништа..

Последно уредено:
Стрелчо, ова е убаво во теорија..
Кога површината не би играла улога, а пластиките на внатрешната би дихтувале херметички!
Арно ама...

Плус, од практична гледна точка, ја со 5-6цм размак, би се мачел да го извадам и вратам.
I ovoj serviserov ima tuka negde 5-6cm pa si go izvadi filterot najnormalno, sto pojse od toa sekako e podobro.
I positen e toj filter koga e odozgora i moze da sobira bajagi positni partikuli.
Eve uste edno

Планирам да реновирам т.е. да ставам термоизолациона фасада, пвц прозори - за греење што би било најдобро(4 простории) ?

Планирам да реновирам т.е. да ставам термоизолациона фасада, пвц прозори - за греење што би било најдобро(4 простории) ?
Постави прашање, даде некои информации ама искрено сосема небитни за твоето прашање :)

Прво се е сведено на тоа колку планираш да инвестираш, па следи што точно сакаш да реновираш.
Ако реновираш подот, кога веќе вадиш што и да имаш и ставаш ново тогаш е одлична шанса да ставиш подно греење. Истото ќе ти даде најдобар комфор и на месечна сметка за струја ќе ти биде најекономично, ама па купување на топлотна пумпа, инсталација, бафер ... е доста скапо како почетна инвестиција.

Ако менуваш само дограма и ставаш фасада, тогаш најлесно решение ти е да ставиш инвертер уреди. Трошат малку повеќе струја од горе наведеното, ама се значително поефтини како почетна инвестиција.

Постави прашање, даде некои информации ама искрено сосема небитни за твоето прашање :)

Прво се е сведено на тоа колку планираш да инвестираш, па следи што точно сакаш да реновираш.
Ако реновираш подот, кога веќе вадиш што и да имаш и ставаш ново тогаш е одлична шанса да ставиш подно греење. Истото ќе ти даде најдобар комфор и на месечна сметка за струја ќе ти биде најекономично, ама па купување на топлотна пумпа, инсталација, бафер ... е доста скапо како почетна инвестиција.

Ако менуваш само дограма и ставаш фасада, тогаш најлесно решение ти е да ставиш инвертер уреди. Трошат малку повеќе струја од горе наведеното, ама се значително поефтини како почетна инвестиција.
Надворешна термоизолациона фасада ќе ставам со 5мм стиропор, подот имам ламинат , врз него ќе ставам нов, прозорите ми беа од дрво сега ќе ставам пвц, 4 соби сакам да греам, до сега се греев со инвертер клима една соба , другата на дрва. Сакам и останатите 2 да ги затоплувам...Лаик сум во овие работи - пумпи, подни греења итн...

Последно уредено:
Надворешна термоизолациона фасада ќе ставам со 5мм стиропор, подот имам ламинат , врз него ќе ставам нов, прозорите ми беа од дрво сега ќе ставам пвц, 4 соби сакам да греам, до сега се греев со инвертер клима една соба , другата на дрва. Сакам и останатите 2 да ги затоплувам...Лаик сум во овие работи - пумпи, подни греења итн...
Веројатно ставаш 5цм стиропор а не мм ама пак ќе ти речам небитно е се тоа. Промена на фасада и ставање на ПВЦ дограма ќе ти ги намали топлинските загуби, значи ќе ти треба помалку топлотна енергија за да го загрееш истиот простор.Тоа влијае греењето но не мора да значи дека влијае на тоа како сакаш да се загреваш.

Инвертерот е еден вид на Топлотна Пумпа од типот воздух-воздух (зема топлина од надворешниот воздух и ти ја предава внатре во просторијата во форма на загреан воздух), додека кај оние уреди кои се користат за парно или за подно греење наместо да ти дува топол воздух загрева вода која подоцна на некој начи ти ја загрева просторијата (преку радијатори или преку цефки сместени под подот)

Имам ламинант и врз него ке ставам ламинант ми е глупа логика што очекуваш да добиеш? зашто не го извадиш стариот и да ставиш само нов? Ама ти си знаеш тоа.
Чим менуваш под тоа е добро време за да инвестираш во ставање на цефки испод него кои ќе ги користиш за подно греење (топла вода загреана од описот погоре циркулира низ тие цефки и целиот под ти зрачи со топлина која ја загрева просторијата), имај предвид дека со подно греење подобро е плочки наместо (паркет или ламинат),како што гледаш има доста повеќе работа вадење на стариот под, поставување на цефки, нов под врз цефките ...
се тоа влијае на цената, плус цените на топлотни пумпи за оваа намена се доста повисоки споредено со купување на инвертер клима.

Ако сакаш да поминеш поевтино не ја гледај таа опција, тогаш сакаш да грееш со 1 или повеќе инвертер клима уреди како што викаш дека си имал. За да грееш со еден уред ти треба правилно димензиониран уред, кој може да ја испорача топлината која ти треба, но имај во предвид дека постојано треба вратите дома да ти се отворени за да топлината стига во сите простории. Доколку сакаш поголема приватност ти требаат повеќе уреди (со помал капацитет поединечно, но сепак сите заедно пак да даваат капацитет кој ти е потребен за твојот простор)
Овој начин на греење ќе ти конзумира малку повеќе електрична енергија од системот со подно греење, но е поевтин како првична инвестиција (без разлика дали ќе одбереш греење со еден или повеќе помали инвертер уреди)

Zdravo decki, momentalno sum pred vseluvanje vo nov stan i dojde red za razmisluvanje za opciite za greenje i ladenje.
Situacijata e sledata, vo stanot vekje ima instalacija za toplinska pumpa (taka mi kaza investitorot jas ne se razbiram ic vo ova) prikaceni se slikite od instalacijata, kako i cevkite do site sobi (3) kade sto pretpostavuvam treba da imam fenkojleri. Citajki niz forumot i onaka od logika mi nema smisla mnogu toplinska pumpa samo so fenkojleri a bez podno greenje, istoto bi mozelo da se dobie so split sistem 1 nadvoresna edinica i 3 fenkojleri.

Moeto prasanje e, dali nekako ovaa instalacija moze da se iskoristi za split sistem ili sum primoran da kupam toplinska pumpa i da koristam fenkojleri? Vekje parketot e namesten taka da nema moznost sega za podno, sto znaci taa opcija otpagja. Isto taka po proekt e predvideno da ima protcen bojler, a ne bojler od toplinskata pumpa sto znaci vo mojot slucaj jas ne bi go koristel celosniot potencijal na toplinskata pumpa a bi bil "primoram" da ja stavam.

Koe e vaseto mislenje?Прегледај го приврзокот IMG_5964.jpegПрегледај го приврзокот IMG_5967.jpegIMG_5958.jpegПрегледај го приврзокот IMG_5960.jpeg

Zdravo decki, momentalno sum pred vseluvanje vo nov stan i dojde red za razmisluvanje za opciite za greenje i ladenje.
Situacijata e sledata, vo stanot vekje ima instalacija za toplinska pumpa (taka mi kaza investitorot jas ne se razbiram ic vo ova) prikaceni se slikite od instalacijata, kako i cevkite do site sobi (3) kade sto pretpostavuvam treba da imam fenkojleri. Citajki niz forumot i onaka od logika mi nema smisla mnogu toplinska pumpa samo so fenkojleri a bez podno greenje, istoto bi mozelo da se dobie so split sistem 1 nadvoresna edinica i 3 fenkojleri.

Moeto prasanje e, dali nekako ovaa instalacija moze da se iskoristi za split sistem ili sum primoran da kupam toplinska pumpa i da koristam fenkojleri? Vekje parketot e namesten taka da nema moznost sega za podno, sto znaci taa opcija otpagja. Isto taka po proekt e predvideno da ima protcen bojler, a ne bojler od toplinskata pumpa sto znaci vo mojot slucaj jas ne bi go koristel celosniot potencijal na toplinskata pumpa a bi bil "primoram" da ja stavam.

Koe e vaseto mislenje?Прегледај го приврзокот 449456Прегледај го приврзокот 449458Прегледај го приврзокот 449459Прегледај го приврзокот 449460
Сликај ни го крајот на цревата...
Вака гледам само замотано, и нит знам дали е полиетиленско дали е бакарно.

Ако тоа е коленото е одвод за кондензат, има шанса да се работи за мултисплит (оти по дефиниција секоја клима е ТП), ама додека не го видам крајот на цревата.. ништо!

Сликај ни го крајот на цревата...
Вака гледам само замотано, и нит знам дали е полиетиленско дали е бакарно.

Ако тоа е коленото е одвод за кондензат, има шанса да се работи за мултисплит (оти по дефиниција секоја клима е ТП), ама додека не го видам крајот на цревата.. ништо!

Fala ti na odgovorot pred se,

prikaciv povekje sliki no samo edna e prikazana, drugite se prikacile kako linkovi, mozes da gi vidis mislam deka dobro se gledaat crevata tamu. Ali eve ke prikacam ovde pak slika kade sto najdobro se gledaat crevata.

Attachments

• IMG_5959.jpeg
    IMG_5959.jpeg
    471,5 KB · Прегледи: 18
  • IMG_5953.jpeg
    IMG_5953.jpeg
    229,8 KB · Прегледи: 22

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom