Пожар во Кочани, диско Пулс.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.552
Поени од реакции
23.657
Сега па не знаат каде е Андреј, наводно тој Андреј во Штип бил фудбалер... Најдобро ништо конктретно да не се коментира некој период. Секакви муабети се шират без да се знае што е точно а што не, обично во вакви ситуации најголемиот дел се погрешни вести.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.777
Поени од реакции
8.578
Koj kur e bitno koj donel pirotehnika, se znae ako ima moznost za pustanje pyro - se pusta. ako ne - ne.

Sum bil prisuten na eden kup koncerti mali i stadionski i vo klubovi i se znae kade moze da ima pirotehnika kade ne.

ova ne znam ni dali se racuna vo pirotehnika ama fakt e deka ne smeelo da se sluci.

batak e rabotava covece neam zborovi
Kako be koj kur donel pirotehnika?
I da ova e pirotehnika!

Vo 50 g. Stara kujcha prepravena podobro recheno zamackana pravat diskoteka. Bez nikakvi uslovi za seriozen nastan.
Gledaj za kolku sekundi se pali

Член од
20 јануари 2009
Мислења
659
Поени од реакции
549
крвта ми се смрзна кога ги видов сликите на децата, чиишто најблиски ги барат. жално е мал збор да се кажи за ваква трагедија и загуба. ехх.... 60 починати и еден куп повредени со трауми за цел живот. 60 фамилии се то шо цел живот ќе бидат завриени во црно. за нив живот поќе нема.

причините ете горе долу стануваат јасни зошто се десило, чија грешка итн итн. мене ме интересира шо ќе се деси понатаму?
ништо нема да се деси, како и за сите трагедии досега, ова ќе се заборави по некој месец, ќе однесат неколку души во судница, еден можи да го „јади“ 5 години затвор зошто се извинил и никому ништо.

ме интересира дали некој ќе си дај морална оставка? ме интересира дали и кога овај народ ќе излези еднаш на улица и ќе го покажи својот гнев и да му докажи на цела онаа политичка елита дека не се господ. ова е резултат само на едно нешто, на корупцијата. сигурно отишол таму некој инспектор, му дале едно виски и потпишал дека се е во ред. не се доволни коментарите по фб „сочувство до фамилиите“, треба цела држава на нозе да стани и да простестира, нешто слично како во Србија шо се дешава.

овде се отвара една голема работа за еден куп инситуции. се надевам, СЕ НАДЕВАМ дека ќе си ја сфатат сериозно работата, и не само за ова, туку и за сите други објекти, за сите надлежности кои ги имаат како инситуции. оти ваква трагедија пак ќе се случи и нема да е диско, нема да е автобус, нема да е болница, сегде е истиот ризик. една бандера ако не наместат убо и правилно е ризик на некој да му падни на гла и да го отепа, а не на места кај шо се собираат повеќе луѓе.

живеам во Германија и се чудев (и смеев) како германците вршат годишно тестирање на сите работи шо ги имаат во инстутициите. во фирмата кај шо работам, секој кабел има лепенка дека на хх.хх датум е проверен и функционален. пред некој ден новиот купен виљушкар беше на ново тестиран дали е исправен (безразлика шо има гаранција). во една болница кантата за ѓубре беше проверена дали е исправна, со иста таква TÜV лепенка. ама подобро така, секој ќош да биди сигурен, отколку ко кај нас. кај нас се водиме по правилото „ај бе шо можи да се деси, нема гајле“ .... е се деси ... еве ова денес. не е прво, нема да е ни последно.

Член од
11 октомври 2024
Мислења
425
Поени од реакции
761
Работата е што ни ти ни јас не знаеме кој ја донел пиротехниката и кој одобрил користење па затоа излишно е да се пишуваат постови како оној на Рон, дека избегал Андреј, Панчо демек гасел, не би ги жалел бла бла бла, бог да чува и да брани.
Не реков јас ништо такво. Баш спротивно. Дај боже сите да се живи и здрави да се вратат дома.

Само кажувам дека палење пиротехника во затворен простор мора да се пријави во МВР и да се следат безбедносните регулативи.

Ако ДНК донеле со себе пиротехника и осветлување за настап (а некои тука спомнаа дека истото го правеле и на други настапи), истото не го пријавиле во МВР и не направиле проценка на ризик, тогаш тоа е тешко кривично дело заради кое страдале веќе еве 59 млади животи.

„Од Министерството за внатрешни работи велат дека во согласност со постојните законски норми и процедури, изведувачот на огнометот при неговата изведба е обврзан од страна на Министерството за внатрешни работи да ги преземе сите безбедносни мерки за заштита во согласност со Законот за заштита од експлозивни материи и упатствата за употреба на пиротехничките средства издадени од производителот.
– Известувањето од страна на изведувачот се доставува до надлежниот орган МВР, врз основа на членот 39 од Законот за прекршоци против јавниот ред и мир. Времетраењето за изведбата на огнометите е пропишано и се ограничува до 23 часот. Доколку пропишаниот временски интервал за изведба на огномети од II категорија (обични огномети во организација на граѓани по повод роденденски или други прослави, за разлика од огнометите од I категорија, кои по правило ги организираат институции или други правни субјекти) не се почитува, граѓаните можат да се обратат до надлежната полициска станица, која по службена должност ќе ги преземе сите неопходни мерки за заштита на граѓаните во согласност со Законот за прекршоци против јавниот ред и мир – велат од полицијата.“

Член од
5 март 2018
Мислења
17.644
Поени од реакции
20.202
Објектов бил само со еден влез, еден, како е можно да има лиценца за работа
Ја виде таканаречената дискотека како изгледа ? Ако стварно е таа која врти по нет она повеќе личи на штала за животни не на објект за забава.

Член од
6 ноември 2014
Мислења
4.334
Поени од реакции
10.623
Дечки мене ми даваат инфор за 86 починати. Се надевам дека не е вистина.
Јас гарантирам дека ќе бидат над 70-80. На 60 потврдени, 120 хоспитализирани, повредите од изгореници се најтешки за санирање.. за жал, ова ќе е најголемата трагедија у државава, имајќи ја у обзир возраста на децава.

Член од
14 април 2012
Мислења
33.127
Поени од реакции
68.257
Погоре пишаа 59 официјално починати. Не знам дали се сите тела изнесени од дискотеката и дали тоа е финалниот број, не можам да гледам вести заради ретардираните новинарки. Таткото на детето што му е починато, синот единец, збори некои страшни бројки од 150 луѓе, се надевам дека греши. Каква трагедија е ова.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.601
Поени од реакции
29.428
Мене ми даваат инфо дека многу гомна се јаде по интернетов и да намалите со вакви дез/информации. Апсолутно на никого не помагате со ова. Воздржете се. Многу слични ситуации и настани сме имале каде се излетувате со секакви небитни информации. Океј детективи браво за ексклузивата.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.777
Поени од реакции
8.578
1
Според коментарите на реддит, ваква пиротехника имало и порано во дискотеката, бил пишал што приствувал во дискотеката.
Toe e taka zatoa shto toa im stanuva kako moda!
Nikogo ne go interesira kade pali i kakvi zashtiti ima

Член од
10 мај 2022
Мислења
1.260
Поени од реакции
3.348
Незнам дали во дискотеката сите тела се извадени, се збори дека бројката е и поголема,ама да не веруваме на шпекулации.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.777
Поени од реакции
8.578
Извини ама ти си непријатно глупав човек. На секоја тема си глуп, не само на оваа.
Da be nekoj mora da bidi.ako ne ti koj drug.

Se prashuvam kolku treba da di glup i pri ocigledo neshto da barash nekoj drug za krivec.
Abe nepismen. Organizatorot za koj kur zema pari?
Dnk na sekoj koncert so ognometi!
Ushte dokazi barash???

Gi gledav ped nekoj mesec vo prilep istoto go pravea srejcha peea na otvoreno.

Kajgana Shop

На врв Bottom