крвта ми се смрзна кога ги видов сликите на децата, чиишто најблиски ги барат. жално е мал збор да се кажи за ваква трагедија и загуба. ехх.... 60 починати и еден куп повредени со трауми за цел живот. 60 фамилии се то шо цел живот ќе бидат завриени во црно. за нив живот поќе нема.
причините ете горе долу стануваат јасни зошто се десило, чија грешка итн итн. мене ме интересира шо ќе се деси понатаму?
ништо нема да се деси, како и за сите трагедии досега, ова ќе се заборави по некој месец, ќе однесат неколку души во судница, еден можи да го „јади“ 5 години затвор зошто се извинил и никому ништо.
ме интересира дали некој ќе си дај морална оставка? ме интересира дали и кога овај народ ќе излези еднаш на улица и ќе го покажи својот гнев и да му докажи на цела онаа политичка елита дека не се господ. ова е резултат само на едно нешто, на корупцијата. сигурно отишол таму некој инспектор, му дале едно виски и потпишал дека се е во ред. не се доволни коментарите по фб „сочувство до фамилиите“, треба цела држава на нозе да стани и да простестира, нешто слично како во Србија шо се дешава.
овде се отвара една голема работа за еден куп инситуции. се надевам, СЕ НАДЕВАМ дека ќе си ја сфатат сериозно работата, и не само за ова, туку и за сите други објекти, за сите надлежности кои ги имаат како инситуции. оти ваква трагедија пак ќе се случи и нема да е диско, нема да е автобус, нема да е болница, сегде е истиот ризик. една бандера ако не наместат убо и правилно е ризик на некој да му падни на гла и да го отепа, а не на места кај шо се собираат повеќе луѓе.
живеам во Германија и се чудев (и смеев) како германците вршат годишно тестирање на сите работи шо ги имаат во инстутициите. во фирмата кај шо работам, секој кабел има лепенка дека на хх.хх датум е проверен и функционален. пред некој ден новиот купен виљушкар беше на ново тестиран дали е исправен (безразлика шо има гаранција). во една болница кантата за ѓубре беше проверена дали е исправна, со иста таква TÜV лепенка. ама подобро така, секој ќош да биди сигурен, отколку ко кај нас. кај нас се водиме по правилото „ај бе шо можи да се деси, нема гајле“ .... е се деси ... еве ова денес. не е прво, нема да е ни последно.