ИТ фирми и пракси во Скопје

kazioX

Примерен форумџија
Член од
28 април 2011
Мислења
3.861
Поени од реакции
10.705
Кој му се тие 3 мултимилионски компании? Brainster сигурно не е една од нив :icon_lol:
Автоматски споено мислење:

+ Today, he’s a key employee in one of our companies. А, тој key role е уствари како и сите нормални што работат за плата, Lecturer во Brainster.
Мултимилионски во денари можеби. :D

Член од
16 мај 2016
Мислења
462
Поени од реакции
621
Кој му се тие 3 мултимилионски компании? Brainster сигурно не е една од нив :icon_lol:

+ Today, he’s a key employee in one of our companies. А, тој key role е уствари како и сите нормални што работат за плата, Lecturer во Brainster.
Brainster, Brainster Next и NU College.
Другите компании (Laikа, colony) пропаднаа.

Член од
30 август 2024
Мислења
205
Поени од реакции
886
Ми излезе огласов па да споделам и тука... Сепак „ИТ“ сектор е.

Каде е границата кога станува збор за „маркетинг“? Што се бара? Графика, веб, анализа...? Последниве 5+ години веќе сите огласи кога имаат маркетинг во насловот се сведуваат на ова.

Се бара Вордпрес, се бара дизајн и графика, видео едитирање, контент/текстови, анализи, рекламирање итн итн итн. Успат да не ни почнуваме што се случува кога работиш во канцеларија со колеги/колешки кои секогаш имаат нешто проблем.

Не ми треба работа ама ќе им аплицирам. Се надевам ќе ми се јави некој само за да им кажам кога ќе ме прашаат за плата, барам 200.000.

Screenshot_2.png

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.250
Поени од реакции
1.324
Убаво пиша некој погоре, дајте да ги игнорираме овие копачиве во ИТ секторот, нема потреба да ги промовираме тука.

Каде е границата кога станува збор за „маркетинг“? Што се бара? Графика, веб, анализа...? Последниве 5+ години веќе сите огласи кога имаат маркетинг во насловот се сведуваат на ова.

Се бара Вордпрес, се бара дизајн и графика, видео едитирање, контент/текстови, анализи, рекламирање итн итн итн. Успат да не ни почнуваме што се случува кога работиш во канцеларија со колеги/колешки кои секогаш имаат нешто проблем.

Не ми треба работа ама ќе им аплицирам. Се надевам ќе ми се јави некој само за да им кажам кога ќе ме прашаат за плата, барам 200.000.

Прегледај го приврзокот 445649
Огласов е како дечкото во другата тема што бара Ангулар девелопер што знае SQL, NOSQL, .NET, Redis, Messaging итн.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.578
Поени од реакции
29.209
Дали имаш killer instinct или пак си „убиец од програмер“?
Или можеби претпочиташ да имаш живот во 20ите? (skill issue).

Без разлика дали те седнале на муабет скоро или пак мислиш дека е добра идеја да одиш на пракса кај CEO _без да му платиш_, добредојден си на 25тото издание на BeerJS Скопје.

Пиво ќе има. Бесплатно, секако. 25тото издание ќе биде посветено на game development во контекст на JavaScript. Детали за презентациите наскоро

---
Секоја сличност со реални лица и настани е случајна
IMG_6984.jpeg

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.214
Поени од реакции
2.733

Прегледај го приврзокот 445649
Една од намените на преувеличувањето на квалификациите што се потребни е штит против кандидати што ќе влезат на работа со лажен CV и лажење на интервју.

Едно интервју кога праев пред 3-4 години, типот изгледаше како топ избор, се што требаше имаше на CV, интервјуто му беше одлично, сите термини ги употребуваше, технологии што ги користиме и слично за да испадне на крај дека освен за интервју за ништо друго не го бива. Не ја работеше секојдневната работа, избегнуваше одговорности, кога беше во канцеларија на телефон играше игри во cubicle. Десет пати требаше да го опоменам, дури и го менав да оди во други згради што ги покривавме и пак исто па исто. Мораше да го отпуштам и како причина наведовме ги немаше потребните квалификации, не му останува него причина за тужба против нас.

После тоа колегите негови кажаа абе само youtube видеа гледал со интервјуа и научи да лаже перфектно на интервју. Тоа е професионален грифтер, оди од компанија до компанија, влегува во нив за 3-6 месеци и или дури не го фатат во лага па продолжува во друга компанија.

Член од
16 мај 2016
Мислења
462
Поени од реакции
621
Една од намените на преувеличувањето на квалификациите што се потребни е штит против кандидати што ќе влезат на работа со лажен CV и лажење на интервју.

Едно интервју кога праев пред 3-4 години, типот изгледаше како топ избор, се што требаше имаше на CV, интервјуто му беше одлично, сите термини ги употребуваше, технологии што ги користиме и слично за да испадне на крај дека освен за интервју за ништо друго не го бива. Не ја работеше секојдневната работа, избегнуваше одговорности, кога беше во канцеларија на телефон играше игри во cubicle. Десет пати требаше да го опоменам, дури и го менав да оди во други згради што ги покривавме и пак исто па исто. Мораше да го отпуштам и како причина наведовме ги немаше потребните квалификации, не му останува него причина за тужба против нас.

После тоа колегите негови кажаа абе само youtube видеа гледал со интервјуа и научи да лаже перфектно на интервју. Тоа е професионален грифтер, оди од компанија до компанија, влегува во нив за 3-6 месеци и или дури не го фатат во лага па продолжува во друга компанија.
Затоа се става пробен период од 3 месеци, ако не го бива вработениот одма го раскинувате договорот без да барате причини.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.214
Поени од реакции
2.733
Затоа се става пробен период од 3 месеци, ако не го бива вработениот одма го раскинувате договорот без да барате причини.
Не правиме муабет за компанија од 20-30 вработени.

Обично се фаќаат во лага во тие 3 месеци и немаш liability тогаш, ама после тие 3 месеци, не можеш лесно да го избркаш ако ги исполнува сите CV квалификации, треба write up, па PIP, па втор write up, па дискусии со HR.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.581
Поени од реакции
27.428
@Menethil @Емкаа
Мислам дека сте грешка. Tој grind менталитет мене лично многу ми се исплатил. Накај 9 години сум во индустријава и до ден денес наплаќам за работи што сум ги научил пред 7-8 години затоа што не ми било проблем да заглавам или да се напнам и да правам нешто што требало некој многу поискусен да го прави. На овој начин највеќе се учи.
Сеа, не е муабетот секој ден да работиш по 12 саати, ама факт е дека во 20тите години ќе имаш највеќе слободно време. Така да наместо да изгледаш 20 епизоди од некоја серија неделно или да испиеш 5 кафиња, намали по 2 од секое и имаш 5-6 саати плус во кои што можеш да се надоградуваш.

Кога гледам на колегите со кои што сум работел во изминативе 7-8 години, можам да кажам дека тие со grind менталитет на почетокот имаат догурано многу повисоко од тие што се лабавеа од самиот почеток. И првите и вторите си тераат лабаво сеа. Само едни земаат многу повеќе пари од другите.
И јас сум на иста линија. Тоа што сум се вложил 100% кога сум работел за друг, многу ми помогнало во животот.

да печали на мој грб,
Ако не печали на твој грб, зошто воопшто да те вработи ? Мислам башка што неетички се поставил кон клиентите..

Последно уредено:
Член од
30 август 2024
Мислења
205
Поени од реакции
886

Ок разбирам филтер да направиш, ама 95% од фирмиве кога бараат маркетинг лице... у принцип не знаат што бараат. За нив маркетинг - е се.

Сакаат еден човек да им работи и флаер и графика (принт) и видео и дневни објави и социјални мрежи и веб објави и веб едитирање .... налет.

Има такви не викам. Јас уште од основно поради желбата за „правење пари“ сум сакал од се да чепнал, и мање више добар сум во повеќево бранши. Ама не е нормално бе еден човек се да ти знае и уште истиот се да ти работи. Т.е ок е нормално е, ама тој да е некаков шеф/директор/менаџер и да ги регулира и контролира сите други. Да ги држи под конец. Но во случајов бараат 1 човек да им покрие 2/3 сектори.

Мислиш дека имаат тим од 10 души па ќе делат обврски? Не бе брат, пуштиле оглас, ќе најдат млади деца за 35.000 и на 6 месеци ќе ги мењааат.

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.492
Поени од реакции
4.669
Е ова баш не ми е јасно - ако некој се спремал да биде добар на интервју, нели може да ги наведе сите вештини што ги знае (и не ги знае), колку и да биле тие?

Напротив, листањето на потребни квалификации за маркетинг (или било која друга бранша), и плус да се додаваат квалификации од други (сродни и несродни) бранши е чиста експлоатација на работникот, и се додека не се регулираат вакви глупости, новопечени газди ќе си играат играчки со вработените.

Дајте ми еден странски оглас од ИТ фирма каде што е наведено дека ќе седиме на иста маса со газдата, каде што ќе научиме многу од него, а ќе добиваме минималец, најверојатно и непријавени.

И вие што сте грајндале како средношколци и студенти, можеби сега ви се исплаќа повеќекратно, но некој не може да си дозволи да работи бесплатно цела година по 10 саати за некого, за да му се исплати за 9 години од сега. Долговите, трошоците и гладта е сега во моментот, не може да се одложи за 9 години. И преку таквото од грајндери, хаслери, менаџерчиња - вие сте избрале така, и ако заработувате супер, тоа е за вас, не мора и јас или некој друг да работиме така.

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.250
Поени од реакции
1.324
@KaWa мислам дека ниту еден член на темава не пиша дека треба да грајндаш за без пари, поготово не за овие wannabe инфлуенсери што ги спомнаа на претходните страници.
Ама ако имаш шанса да "грајндаш" за солидна фирма каде што ќе можеш да научиш еден куп работи, нема логика да не го правиш тоа. Тоа што го збориме е дека треба да бидете спремни на некаква жртва во првите години од работата, ако сакате да напредувате побрзо. Овие од brainster или тој ликот што го спомнаа претходно не влегуваат во асална фирма бидејќи немаат еден асален продукт. Ама пример да имаш шанса да работиш на проект како X.com (ова е друг екстрем) треба да го прифатиш без разлика колку ти е платата. Тоа што ќе го научиш таму, ќе ти овозможи да најдеш 10 пати подобра работа во иднина од некој што почнал со работа во некоја лабава фирма. Тоа е тој муабет. Не треба да гриндаш за газдата, треба да гриндаш за себе си.

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.492
Поени од реакции
4.669
@KaWa мислам дека ниту еден член на темава не пиша дека треба да грајндаш за без пари, поготово не за овие wannabe инфлуенсери што ги спомнаа на претходните страници.
Ама ако имаш шанса да "грајндаш" за солидна фирма каде што ќе можеш да научиш еден куп работи, нема логика да не го правиш тоа. Тоа што го збориме е дека треба да бидете спремни на некаква жртва во првите години од работата, ако сакате да напредувате побрзо. Овие од brainster или тој ликот што го спомнаа претходно не влегуваат во асална фирма бидејќи немаат еден асален продукт. Ама пример да имаш шанса да работиш на проект како X.com (ова е друг екстрем) треба да го прифатиш без разлика колку ти е платата. Тоа што ќе го научиш таму, ќе ти овозможи да најдеш 10 пати подобра работа во иднина од некој што почнал со работа во некоја лабава фирма. Тоа е тој муабет. Не треба да гриндаш за газдата, треба да гриндаш за себе си.
Точно, ама сѐ во свое време, добра прилика значи и добар момент за прифаќање на истата. Ако ти имаш две деца, тазе кренат кредит за стан и работиш за 1000 евра, замисли да те викнат за неплатена пракса во Твитер, на 10.000 километри од дома, и ти ќе си речеш, кој ве врти, идам јас, ќе грајндам за себе, па кога ќе се вратам ќе се оддолжам.

Некој има болен родител, брат/сестра, маж... Некој има кредити, некој долгови, некој нема амбиција и тоа е тоа. Ама овие што успеале, им се серат од горе на другите што демек ги мрзело да работат. Нивен избор, и тоа е тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom