Демографија

Член од
17 август 2011
Мислења
10.443
Поени од реакции
18.629
Мешање на фамилиите то од стално било кај нас. Само не знам со кој памет сè уште то го дозволуваат. Најпрвин би почнал шо најмногу се случува од страна на мажот на фамилијата, синот многу ја слуша мајката а таа можи да манипулира со него, а знам многу такви. Јас лично немам таков проблем, а тие шо ми се мешале порано и сега понекогаш и то роднини не моите, у курац ги терам, не се замарам. Т.н.р. професионалци во сè не ми треба. То го сфатив од многу рана возраст, и видов колку искомлексирани личности има кај нас, а сета кривица ја наојџам во неписменоста.

Сигурен си во то?
Druze, nema zasto da go mozgas. Makedonija nikogas ne bila pobogata od sea, a mladite nikogas ne ziveele poodvoeno do svoite. Rekto koj zivee zaedni so starite.A obratno proporcionalno, razvodi eden kup.

Ednostavno razvodot ne e tabu kako porano i lugjeto go dozivuvaat kako raskin na dolga vrska. Papirologija. Bez deca, toa e cista formalnost.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.057
Поени од реакции
51.425
Мешање на фамилиите то од стално било кај нас. Само не знам со кој памет сè уште то го дозволуваат. Најпрвин би почнал шо најмногу се случува од страна на мажот на фамилијата, синот многу ја слуша мајката а таа можи да манипулира со него, а знам многу такви. Јас лично немам таков проблем, а тие шо ми се мешале порано и сега понекогаш и то роднини не моите, у курац ги терам, не се замарам. Т.н.р. професионалци во сè не ми треба. То го сфатив од многу рана возраст, и видов колку искомлексирани личности има кај нас, а сета кривица ја наојџам во неписменоста.

Сигурен си во то?
Последна ситуација што ја знам со еден другар иде вака . Нејзините и ја пунат главата дека не заработувал доволно(гине на две тешки работи јадниов) и дека не е доволно добар за нејзе, идиоткава трга по нивниот памет и сега се разведени. Предничи татко ѝ иначе, не мајка ѝ што би било вообичаено.
Кој е тој што е подобро ситуиран , што ќе им ја земе на 37 години со дете имаат заборавено да ѝ кажат, ама тоа понатака ќе и текне.

Бракови што пукнаа ради бездетност не можам ни да ги избројам. Хорор е по Скопје моментално со овој проблем.

Член од
2 април 2023
Мислења
356
Поени од реакции
792
Голем број бракови кај нас се последица на дигнат кур и навлажнета пичка. Повеќе од онс нема што да се очекува.
И порано било така, затоа се земале на 16-17, проработува биологијата и за да се испоштува редот, прво во црква па после во спална.

Сега е обратно, прво во спална (мада и не е спална, туку некое вц од некој кафич/клуб), па "ситуејшеншип", па курци палци, па врска, па раскинување, па враќање на бивши (да се осигури дали овој/оваа е подобра замена за него/неа, или да се враќа на старото),
па повторно помирување, па клуч од стан, па фаќање анксиозност како со само еден човек до крај на животот, па клецање нешто ново за последен пат (се почесто и заедно во 3ка) додека не стане се официјално.

Па тек онда ако се уште заедно , некое запросување со лоша копија од некој инстаграм тренд, од типот на плажа во некоја егзотична дестинација, за после да се прави свадба у ресторан “Кај Кољо“.

Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.188
Поени од реакции
5.920
ТФР во Европа за 2024 година. Косово е прв додека Украина е последна.

Прв резултат за 2025 година, секако премногу е рано за било каква прогноза но некои држави уште на самиот почеток имаат ужасен старт.

Мислам дека високата фертилност во странство е поради потценување на бројот на Косовари на Запад отколку дека навистина толку деца раѓаат.
kosovarite ragaat mnogu deca, na zapad retko ke naides na braken par so pomalku od dve deca. razlikata megu kosovarite vo stranstvo i tie vo kosovo e mozda zaradi razlicnata vozrast, sepak najcesto se iseluvaat ljuge na vozrast od 20 do 45 godini i tie se generaciite koi veke imaat deca ili planiraat da imaat.

dodaj sto na zapad finansiski e polesno da imas deca. decki dodatok, besplatno zdravstvo, pogolemi plati itn. toa vlijae i kaj nashite koi poslednite godini se preselile, bi rekol deka ima povise so 2+ deca vo sporedba so makedoncite koi ostanale vo makedonija (za toa nemam statistika). ako vo makedonija sekoe dete plus finansiski e dosta pogolem tovar na zapad zaradi pojakiot socijalen sistem ne e do tolku. nekoj koj vo makedonija zaradi parite se dvoumi dali da ima edno ili dve deca na zapad pre ke tendira nakaj vtoro.

modelot koj go vovede ungarija mi se sviga bidejki od neplakanje danok profitira samo toj koj inace bi plakel danok, ergo tie koi legalno rabotat. efekt sigurno ke ima, za zal sepak verovatno nema da bide golem. problemot e potemelen. vo zapadnite evropski pobogati drzavi finansiite ne se precka za da imas deca, sepak natalitetot paga i paga. prosto e do mind setot na pomladite generacii. ljugeto sakaat da imaat sloboda vo smisla da nemaat mnogu obvrski, a na dete treba da se posvetis. i ne bi rekol deka e samo do zenite, treba da bideme realni i da priznaeme deka golem udel imaat i maskite. kao vo teorija skoro sekoj saka da ima deca, ama poveketo od pomladite ne se spremni na pogolemi kompromisi za da uspee. isto ne mi se veruva deka e mozno da se "vrati vremeto", barem ne kaj hristijanite i ateistite i slicni.

Последно уредено:
Член од
12 март 2024
Мислења
424
Поени од реакции
812
Предничи татко ѝ иначе, не мајка ѝ што би било вообичаено.
Жив го јаде тоа што некој ја ебе ќерка му. Многу такви примери има и лично сум слушал од повозрасни луѓе (мажи) дека душата ги јаде знаејќи дека ќерка им се ебе.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.638
Поени од реакции
29.407
Жив го јаде тоа што некој ја ебе ќерка му. Многу такви примери има и лично сум слушал од повозрасни луѓе (мажи) дека душата ги јаде знаејќи дека ќерка им се ебе.
А мајка им нивна некој ја ебел или писмо му пишала на штркот за да и ги донесе децата ?

Член од
30 јануари 2014
Мислења
970
Поени од реакции
657
и јас знам за сличен случај. Но овој пат, мешањето беше „оправдано„. Зетот беше пијаница и многу коцкаше, можеби и ја тепаше жена си, тоа не го знаеме точно. Направи 4 деца, таман жената да се разведе, тој ќе напраеше дете, и таа немаше сили сама да го напушти. Кога ја преврши мерката се вмеша татко и. Отиде по неа кога овој беше бо кладилница и је зема дома, плати адвокати и покрена разводна парница. Зетот полуде, се закануваше, доаѓаше кај нив дома, имаше некој пријател во полиција па доаѓаа заедно, си ги бараше децата и жаната назад, не дека ги сакаше туку гордоста му беше повредене. но нејзините останаа цврсти. И на крајот се разведоа, тој замина некаде , таа се премажи (со 4 деца), колку што знам, се е ОК.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.057
Поени од реакции
51.425
и јас знам за сличен случај. Но овој пат, мешањето беше „оправдано„. Зетот беше пијаница и многу коцкаше, можеби и ја тепаше жена си, тоа не го знаеме точно. Направи 4 деца, таман жената да се разведе, тој ќе напраеше дете, и таа немаше сили сама да го напушти. Кога ја преврши мерката се вмеша татко и. Отиде по неа кога овој беше бо кладилница и је зема дома, плати адвокати и покрена разводна парница. Зетот полуде, се закануваше, доаѓаше кај нив дома, имаше некој пријател во полиција па доаѓаа заедно, си ги бараше децата и жаната назад, не дека ги сакаше туку гордоста му беше повредене. но нејзините останаа цврсти. И на крајот се разведоа, тој замина некаде , таа се премажи (со 4 деца), колку што знам, се е ОК.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.638
Поени од реакции
29.407
родителите и другарки дефинитивно знаат да умешаат прсти. Нон стоп тоа се дешава.
Тука е проблемот до карактерот на дечкото или девојката. Ако се слаби карактери и дозволуваат влијанија од надвор да им влијаат на размислувањата и одлуките тогаш тие самите си се криви.

Kajgana Shop

На врв Bottom