Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    748
Член од
24 април 2008
Мислења
11.128
Поени од реакции
12.711
Нереално ми е македонец да се радува на ова предавство на украинскиот народ. Безброј пати нашиот народ го доживеал ова сценарио. За мене нашата приказна е многу слична со украинската. Жално.

Едит: 90% од радевпутинистите сте ми на блок, не се замарајте да ми реплицирате.
Радување и вчудоневидување не е исто.

Вчудоневидувачки и неразбирливо е како тоа државата чија што официјална надворешна политика во однос кон анти-македонските договори од Охрид од 2001 и од Нивици од 2018 година гласи дека забранува влез на нејзина територија на било кои личности кои се противат на тие договори и/или се залагаат за нивно поништување и укинување, до вчера безусловно - па не баш, во замена за економска експлоатација и економско осакатување на Украина - поддржуваше нео-нацистичка хунта во Киев, за денес да им става до знаење на украинските нео-нацисти дека ќе мораат да договорат и да прифатат примирје.

А споредбата на македонската трагедија со украинската трагедија ниту малку не ти држи вода.

Во 2001 година никој од северна Америка и од Европа не и` нудеше оружје и муниција на Македонија, со исклучок на Украина се разбира, на која не само што и` се раздолживме подарувајќи и` ги борбените авиони во 2022 кои своевремено не ни беа подарени во 2001 година, туку ги купивме од Украина, но истовремено и` испративме далеку повеќе оружја на нео-нацистичката хунта во Киев после 24 февруари 2022 отколку што купивме од Украина во 2001 година, така да барем кон Украинците не само што сме раздолжени туку сега тие на нас ни должат.

За разлика од Македонија во 2001 година, оставена сама на цедило против вооружени злосторници обучувани и вооружувани од страна на САД и Велика Британија на Косово, Украина не е оставена сама на цедило ниту еден ден после 24 февруари 2022, 3 (ТРИ) години по ред никој не им бараше да потпишуваат рамковен договор, туку токму спротивното - кога веќе имаа договорено прелиминарен мировен договор во Истанбул во 2022 година, истиот експресно беше саботиран од страна на Велика Британија бидејќи наводно Русите биле премногу слаби и неподготвени за војна против нео-нацистичката хунта во Киев, па затоа полесно ќе било за украинските нео-нацисти да војуваат против Русија отколку да потпишат примирје со Русија.

Од северна Америка и Европа во 2001 година добивме единствено олеснувачи за полесно да договориме и да потпишеме примирје со терористи и воени злосторници во Охрид, таканаречен рамковен договор, за разлика од нас нео-нацистичката хунта во Киев веќе 4-та година по ред масовно се вооружува до заби со оружја и муниции од северна Америка и Европа.

Споредбата ниту малку не ти држи вода.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.886
Поени од реакции
25.363
На Зеленски изгледа не му кажале дека не е веќе Бајден Претседател. Му се восхитувам на имањето муда така да разговара, ама не е свесен дека им е во раце, и дека сега ке почне шамарањето.
koj muda? ova e odlika na glup covek, radi nego iljadnici ke umrat.
Автоматски споено мислење:

Не очекувам Венс да му е благодарен на Зеленски. Туку коментарот на Венс е мочање во фаца и јасна е намерата зашо тоа му го кажаа. Не требаше воопшто да оди кај нив. Откога почнаа, немаше друга опција освен да им врати.

Вчера се смеевте што тој британецот кур му пушел на Трамп и овој се исмевал со него. Денес Зеленски е ретарда зашо му вратил. Кое е сеа подоброто, треба да се ќути и и пуши или да се држи до своето?
diplomatija e tokmu toa, nekogas treba zabi da pokazes nekogas da pusis za zal. britanecot nema vojna doma ima nuklearki neka pokaze zabi, ovoj pola drzava mu ja sjebaa se nadeva i nema da prezivee bez usa oruzje neka pusi.... i 2cata ispadnaa glupaci i so pravo im se smeeme.

Франција и Германија, со кинеска помош може да пробаат да ја осамостојат Европа од америчко-руската прегратка што и се спрема. Ама не ни мислам дека се храбри и да помислат на нешто такво.
zosto kina bi gi sakala toa? kolku cudno i da zvuci ova kina voopsto ne ja interesira evropa i i odgovara deindustilizacijata.

Последно уредено:
Член од
2 февруари 2014
Мислења
70
Поени од реакции
57
Нереално ми е македонец да се радува на ова предавство на украинскиот народ. Безброј пати нашиот народ го доживеал ова сценарио. За мене нашата приказна е многу слична со украинската. Жално.

Едит: 90% од радевпутинистите сте ми на блок, не се замарајте да ми реплицирате.
Се радуваат и ситат нашите што Трамп одбива да му даде некакво уверение на Зеленски дека нема да биде нападнати после тоа, нешто слично како и Македонија што бара од бугарија уверение дека нема да не блокира после значи доста слична ситуација, ама толку ни чукаат тиквите на нас битно Трамп е испаднал сигма.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.886
Поени од реакции
25.363
После доаѓањето на власт на Трамп престана некако да се зборува за БРИКС, мулти-поларен свет, дедоларизација. Отиде целиот проект во заборав. Толку беше од друштвото? :D

Путин во разговорот со Трамп барал укинување на санкциите на Русија. Нели сега се самостојни и самоодржлива економија?

Дали и кога Русија ќе удри нож на Иран и Кина во замена за некакви бенефиции во Украина и укинување на санкциите?
a sto sakas da zborime pri vakov cirkus?

ali eve posto prasa,vcera Lula jasno kaza deka na samitot 2025 vo Brasilia fokus na diskusija ke bide finaliziranjeto na BRICS trgovskata platforma ili so drugi zborovi dedolarizacija na trgovijata na drzavi so populacija od skoro 4 miljardi...

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
4.607

Напротив другар, очекувано ми е. Цела историја од предавници си страдаме, зошто сега нешто би се сменило?

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.975
Поени од реакции
3.377
Франција и Германија се важни у овој случај само ако Трамп успее да ги насамари да водат своја војна против Русија!
И да сакаат немаат со што да ја водат, Русија има 10 пати повеќе боеви глави од цела ЕУ заедно,и останат воен арсенал, а затоа што САД ќе остават ЕУ сама да се "брани" само усијани глави како оној новиот секретар на Германија Мерц, може да ја вовлечат цела Европа во војна. Ако се паметни ќе си ја свиткаат опашката.

Историски, курот секогаш без исклучок го јадела Германија.
Јас мислам дека и овој пат таа држава ќе испровоцира војна во цела Европа.А Да не заборавиме дека И Трамп е Германец исто така по татко. Германците не се многу интелегентна нација, докажано во текот на историјата повеќе пати, Америка им ја обнови срушената индустрија по Втората светска, со Маршаловиот план, иначе ќе беа со стандард послаб од Албанија да не беше така, за тие пак се да усерат и да се вратат на фабричко подесување. Поента, кога некој не го бива не го бива.

Последно уредено:
Член од
3 јули 2016
Мислења
201
Поени од реакции
627

Thank you for your support.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.838
Поени од реакции
17.061
Voa mora da e napraeno so AI.

Последно уредено:
Член од
13 април 2021
Мислења
3.517
Поени од реакции
11.487
Војната не носи ништо друго освен страдање на невини луѓе и уништување на инфраструктурата. Зеленски, ако беше паметен фокусот требаше да го стави на тоа како да најде дипломатско решение, а не да форсира воена ескалација која може да доведе до катастрофални последици во целиот свет.

Негов најголем талент е да ги натера другите да веруваат дека војната е единственото решение. И додека он е фокусиран на претстави и драматургија, Путин си фаќа белешки и си се смешка.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.470
Поени од реакции
31.010

Vo pravo si, ne e za radost.
Prikaznata za Ukraina bese zapisana vo kamen koga go pocnaa ova.
Predvidlivo scenario sto sekoj go predvide, duri i radevputinistite.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.349
Поени од реакции
6.037
„Или ќе склучите договор, или ќе се борите сами...“ На крајот, пак ќе страда обичниот украинец, додека шмркачот ќе се шета наоколу облечен во униформа. Абе кај е Тимошенко со калашникови се сликаше добра е?

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.018
Поени од реакции
51.248
Напротив другар, очекувано ми е. Цела историја од предавници си страдаме, зошто сега нешто би се сменило?
Каква врска има нашата историја со некој што е неспособен да размотри можни сценарија за барем три години унапред пред влегување во војна, поготово што сѐ му беше јасно кажано и беше уредно предупреден. Трамп од старт негодуваше за војнава и можноста да се врати како претседател беше секогаш висока.

Разумно би било и при најмала можност сојузникот да ти го сврти грбот, да се прибереш и да чекаш подобри времиња.

Има врска со нас додуша. Ние слични вакви гомна сме изеле за Илинден и цената може да се каже дека ја плаќаме до ден денес.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.838
Поени од реакции
17.061
Зелениот дојде кај Трамп до Црнокошуљашка униформа, уште фалеше Азовски Симбол да стаи...

Kajgana Shop

На врв Bottom