Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    747

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.835
Поени од реакции
25.287
Никој нема да ја уреди САД, и понатаму ќе има бездомници, сиромаштија и дрога низ улиците на градовите. Гангстерски банди и гетоизирани квартови ќе има и во иднина.
40 и кусур милиони црнци и уште толку Хиспаноси не е мала бројка за да се променат, факт е дека тие две групи на население во затворите во САД се 80 %.
veruvam deka ako nekoj moze da go pocne toj proces e tramp i ovaa grupa okulu nego. nema se da resat ama barem da zalicat na drzava od prviot svet... godinava za prv pat mozam da kazam deka poveke mi se ide u kina nego vo usa...

Член од
22 јули 2011
Мислења
1.067
Поени од реакции
1.185
МАКЕДОНИЈА Е КОСПОНЗОР НА РЕЗОЛУЦИЈАТА НА САД ЗА УКРАИНА Документот не е против Русија и бара брз крај на конфликтот

Со ова и дефинитивно застануваме на страна на Америка против Европа. Ќе видиме во иднина дали облогов ќе се исплати, али ќе повторам, добро е за прв пат знаеме официјален став.

Јак сме фактор.
Колку бројка сме само во листата на држави подржувачи на резолуцијата и ништо повеќе.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.246
Поени од реакции
5.490
МАКЕДОНИЈА Е КОСПОНЗОР НА РЕЗОЛУЦИЈАТА НА САД ЗА УКРАИНА Документот не е против Русија и бара брз крај на конфликтот

Со ова и дефинитивно застануваме на страна на Америка против Европа. Ќе видиме во иднина дали облогов ќе се исплати, али ќе повторам, добро е за прв пат знаеме официјален став.
Ставот од „нашата земјата„ го знаевме и до сега...а тоа што беше неофицијален, не значи дека беше непознат.

Севернава биртија е политички зависна од САД, а економски од ЕУ.

Каков е односот од биртијава кон Русија е познат, а познат е и рускиот однос кон нас...

Се‘ е познато, џабе ку*чење со некакво „коспонзорство„...освен како Мицика сака да ќари некој поен кај големата ембаси.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.473
Поени од реакции
5.171
Pa ne bu rekol deka Nato e vo podobra sostojba. Koj novi clenki? Nie svedska i finska? Pa toa bea vekje defakto nivni zemji. Vlezot bese sami formalnost. Nato e sad.

Drzavite vo evropa se nacionalni drzavi, ne stignaa do fazata evropski identitet i veorjanto nema ni da stignat. Kako takvi, nemaat potencijal da se nosat so super drzavi kako Kina ili Sad.

Site drzavi si imaat svoi interesi koj kje gi gledaat pred zaednickite na eu.
Се прашувам зошто САД пробуваат да ја држат Европа разделена, зошто држат толку војска во Германија (СССР умре одамна), зошто со самото НАТО пробуваат да го ослабат воениот производствен капацитет на Европа, зошто толку пробуваат да влијаат врз изборите во Европа... Зошто ли Русија/САД/Кина градат сопствени коридори за снабдување кон Европа? :D

Моменталната политичка состојба е таа, ама ако нешто може да научиме од историјата тоа е дека може преку ноќ да се сменат работите. Не мора да одиме пред точно 100 години за да видиме какви чудовишта произведуваат обични кризи.

НАТО има драстично зголемен буџет, зголемен воен аутпут (најмногу од Европа) и плус 2 нови членки, прилично богати и воено одлично опремени. Најбитно од се, има причина за постоење, благодарение на војната во Украина.

ubavo sredenite singapur, tokio, shangai ili sidnej ne gi pravi drzavite slabi, gi pravi pametni i pred se pokazuva deka imaat dobar sistem na vladeenje.

tie sto za sebe ne moze da se grizat ne treba ni za drugi, dzabe muskulite koga doma zivees kako svinja. valjda tramp ke ja sredi usa ama evropa ni gospod ne ja sreduva.
Тоа ти е само илузија.
Има два аспекти.
Секој поголем град што е економски центар привлекува луѓе од секаде и потреба за секакви работни позиции, што неминовно со тоа носи и гнасни луѓе.
Второ, тие луѓе немаат никакво влијание врз економската моќ.
Јапонија и Австралија се досега само безгласни букви во одлучувањата на светските настани.

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.838
Поени од реакции
8.314
Ставот од „нашата земјата„ го знаевме и до сега...а тоа што беше неофицијален, не значи дека беше непознат.

Севернава биртија е политички зависна од САД, а економски од ЕУ.

Каков е односот од биртијава кон Русија е познат, а познат е и рускиот однос кон нас...

Се‘ е познато, џабе ку*чење со некакво „коспонзорство„...освен како Мицика сака да ќари некој поен кај големата ембаси.
Факт е дека е чивава комплекс моментов, али да видиме обично европјаниве едвај чекаат на некој небитен и мал да проектираат сила. Истиов наратив го имаат Орбан и Фицо па не смеат да им писнат, ама Мицика е надвор од друштвото. Ваљда има таму некој кој му праи стратегија.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.399
Поени од реакции
18.556
ubavo sredenite singapur, tokio, shangai ili sidnej ne gi pravi drzavite slabi, gi pravi pametni i pred se pokazuva deka imaat dobar sistem na vladeenje.

tie sto za sebe ne moze da se grizat ne treba ni za drugi, dzabe muskulite koga doma zivees kako svinja. valjda tramp ke ja sredi usa ama evropa ni gospod ne ja sreduva.
Mislam muabetov nema veze, u pravo e zatoa. Drzavite ne se moknji zaso im e sredeno doma, sad duri i vo zlatnata doba na pax americana imale crack epidemii vo gradovite. Istoto vazi i za Kina i za Rusija. Da bese ko so vikas Luksemburg kje vladeese so svetot.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.835
Поени од реакции
25.287
Се прашувам зошто САД пробуваат да ја држат Европа разделена, зошто држат толку војска во Германија (СССР умре одамна), зошто со самото НАТО пробуваат да го ослабат воениот производствен капацитет на Европа, зошто толку пробуваат да влијаат врз изборите во Европа... Зошто ли Русија/САД/Кина градат сопствени коридори за снабдување кон Европа? :D

Моменталната политичка состојба е таа, ама ако нешто може да научиме од историјата тоа е дека може преку ноќ да се сменат работите. Не мора да одиме пред точно 100 години за да видиме какви чудовишта произведуваат обични кризи.

НАТО има драстично зголемен буџет, зголемен воен аутпут (најмногу од Европа) и плус 2 нови членки, прилично богати и воено одлично опремени. Најбитно од се, има причина за постоење, благодарение на војната во Украина.

Тоа ти е само илузија.
Има два аспекти.
Секој поголем град што е економски центар привлекува луѓе од секаде и потреба за секакви работни позиции, што неминовно со тоа носи и гнасни луѓе.
Второ, тие луѓе немаат никакво влијание врз економската моќ.
Јапонија и Австралија се досега само безгласни букви во одлучувањата на светските настани.
vo koj pogolem grad zivee ti da znaes dali e iluzija? i da nosi sekakvi luge samo sto gnasite se uglavno u usa e eu, vo ostatokot na svetot ne e bas taka...

jap i aus si se fokusirani na sebe i toa treba da go pravi i usa i eu. preku takvoto od sherifi sto i doma ne se sposobni da si ja sredat kukata...
Автоматски споено мислење:

Mislam muabetov nema veze, u pravo e zatoa. Drzavite ne se moknji zaso im e sredeno doma, sad duri i vo zlatnata doba na pax americana imale crack epidemii vo gradovite. Istoto vazi i za Kina i za Rusija. Da bese ko so vikas Luksemburg kje vladeese so svetot.
da e samo crack epidemija ke e ok... toa sto bilo porano so ova sto im se slucuva sega nema blage veze...

i luksemburg voopsto ne treba da vladee so svetot, dovolno e da zivee i zivee ubavo. problemite na svetot treba da se resavaat vo ON, zatoa postojat...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.473
Поени од реакции
5.171
vo koj pogolem grad zivee ti da znaes dali e iluzija? i da nosi sekakvi luge samo sto gnasite se uglavno u usa e eu, vo ostatokot na svetot ne e bas taka...

jap i aus si se fokusirani na sebe i toa treba da go pravi i usa i eu. preku takvoto od sherifi sto i doma ne se sposobni da si ja sredat kukata...
Лондон во 19ти век, Константинопол пред милениум и нешто и секако стариот Рим не би се согласиле со тебе. :D

Ќе го видиш Трампчо кога ќе дојди таму кај вас кога ќе ви речи потпишете го ова десетина милијарди договорче да купите оружје од главниот шериф. Ќе потпишете со двете раце.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.077
Поени од реакции
6.560
Никој нема да ја уреди САД, и понатаму ќе има бездомници, сиромаштија и дрога низ улиците на градовите. Гангстерски банди и гетоизирани квартови ќе има и во иднина.
40 и кусур милиони црнци и уште толку Хиспаноси не е мала бројка за да се променат, факт е дека тие две групи на население во затворите во САД се 80 %.
Па добро тие 40 милиони на популација од 336 милиони е некои 12-13%, не знам колку има легални латиноси а никој не знае колку има илегалци. Миуслиманите биле 0,83% и тоа голем дел од таа бројка биле нејшн оф ислам црнечка секта.

Иначе слушнав од украински извор нешто чудно а тоа е дека од 2015 до 2021 била планирана операција за враќање на Крим и Донбас со поддршка од запад во оружје, обука и тактика, нешто како хрватските Олуја и Блијесак кога се деси тракторијада во Крајина и Славонија. Според него, русите нападнале преемптивно имајќи масовна агентура во состав на Украинските оружени сили и политичко раководство и на тој начин знаеле све до најситен детал. Наводно офанзивата кон окупираните Крим и Донбас требало да се случи во пролетта 2022, па затоа русите направиле изнуден потег со напад на среде зима. Тоа ми беше чудно тогаш, но ако ова е точно тогаш стварите добиваат друг правец.
Русите избегнаа тракторијада и збегови со што ја зацементираа власта над Крим и Донбас. Денес имале 16,8% од онаа Украина со која потпишале Будимпештански меморандум со кој целосно го признавале територијалниот интегритет на Украина во границите од 1991.
Но тие 16,8% вклучуваат и оние територии освоени 2014. Русите копнено го поврзаа Крим со Доњецк-Луганск и тоа е едини успех во второто полувреме на војната а тоа е пред точно три години на ден денешен. Три години! И за тоа време настрана териториите од 2014 имаат завземено некои 4% од Украина. Но, по која цена?

Последно уредено:
Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.838
Поени од реакции
8.314
Лондон во 19ти век, Константинопол пред милениум и нешто и секако стариот Рим не би се согласиле со тебе. :D

Ќе го видиш Трампчо кога ќе дојди таму кај вас кога ќе ви речи потпишете го ова десетина милијарди договорче да купите оружје од главниот шериф. Ќе потпишете со двете раце.
Во замена за што? После повлекувањето од Европа и Украина, паѓа во вода илузијата за долгорочно партнерство со Америка. Се гледа дека сами незнаат што ќе им текне за 5 години од сега. Мислам дека за брзо време ќе почнат да се откажуваат нарачки за американските оружја не па некој да темели безбедносна иднина врз база на нивните ветувања кои гледаме се мењаат на 4 години у зависност кој е на власт.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.835
Поени од реакции
25.287

site gradovi sto gi nabroja bile miljarda pati ponapredni i posredeni od slicnite (sto i gi nemalo bas vo toa vreme rim i konstaniopol)... sega americkite i eu gradovite se shutki u sporedba so azija i aus i tokmu toa e problemot... ne si go gledaat sopstveniot dvor a ispravaat krivi drini na tugi kontinenti.

sto se 10 miljardi za nas da mu pomogneme na prosjakot koga mu gori pod noze...

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.077
Поени од реакции
6.560

Тоа веќе се случи со атомските подморници, ози имаа веќе склучен договор со Армарис и Талес, француски фирми како најдобри од сите понуди за 6 атомски хантер килер подморници но Трамп во прв мандат ги погледа попреку и сега ози ќе набавувале половни подморници од кај нив или пак без учество на аустралски бродоградилишта not sure, за поништениот договор со французи вероватно ќе платат некои пенали но како и да е, тоа укажува на драматичната разлика во меѓународно влијание од САД во споредба со една Франција која баш и не е шега.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.399
Поени од реакции
18.556
site gradovi sto gi nabroja bile miljarda pati ponapredni i posredeni od slicnite (sto i gi nemalo bas vo toa vreme rim i konstaniopol)... sega americkite i eu gradovite se shutki u sporedba so azija i aus i tokmu toa e problemot... ne si go gledaat sopstveniot dvor a ispravaat krivi drini na tugi kontinenti.

Mislam ne si ja razbral podredenosta u odnosite megju Sad i Aus/Nz :D

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.473
Поени од реакции
5.171
Во замена за што? После повлекувањето од Европа и Украина, паѓа во вода илузијата за долгорочно партнерство со Америка. Се гледа дека сами незнаат што ќе им текне за 5 години од сега. Мислам дека за брзо време ќе почнат да се откажуваат нарачки за американските оружја не па некој да темели безбедносна иднина врз база на нивните ветувања кои гледаме се мењаат на 4 години у зависност кој е на власт.
Каде гледаш повлекување? :D

Тоа веќе се случи со атомските подморници, ози имаа веќе склучен договор со Армарис и Талес, француски фирми како најдобри од сите понуди за 6 атомски хантер килер подморници но Трамп во прв мандат ги погледа попреку и сега ози ќе набавувале половни подморници од кај нив или пак без учество на аустралски бродоградилишта not sure, за поништениот договор со французи вероватно ќе платат некои пенали но како и да е, тоа укажува на драматичната разлика во меѓународно влијание од САД во споредба со една Франција која баш и не е шега.
Баш на ова мислев.
Се знае кој е шериф.
Чистиот Сиднеј уште децении ќе крка наредби од валканиот Вашингтон.

Кој не учи од историјата е осуден да ја повтори.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.835
Поени од реакции
25.287
Тоа веќе се случи со атомските подморници, ози имаа веќе склучен договор со Армарис и Талес, француски фирми како најдобри од сите понуди за 6 атомски хантер килер подморници но Трамп во прв мандат ги погледа попреку и сега ози ќе набавувале половни подморници од кај нив или пак без учество на аустралски бродоградилишта, за поништениот договор со французи вероватно ќе платат некои пенали но како и да е, тоа укажува на драматичната разлика во меѓународно влијание од САД во споредба со една Франција која баш и не е шега.
nisto od ova sto napisa ne e tocno.

aus imase dogovor so francija za konvencionalni podmornici ne nuklearni. takvi si proizveduvavme i sami predhodno.

dogovorot bese ponisten da se kupat NOVI nuklearni podmornici sto ke imaat znacitelno pogolem domet i dvizenje.

podmornicite ke se gradat vo osborne, juzna australia vo sklop na aukus programata.
Автоматски споено мислење:

Mislam ne si ja razbral podredenosta u odnosite megju Sad i Aus/Nz :D
5te oci se eden sistem samo sto nie si funkcionirame kako treba delumno radi geografijata delumno radi podobri politiki a oni ne. nemam jas iluzii deka sme na razlicna strana ili se natprevaruvame za nesto, isto sme. mene me nervira sto se tolku padnati da veke se duri i smesna "velesila"...

Kajgana Shop

На врв Bottom