Serie A 2024/25

Кој?

• Вкупно гласачи
    51

Nik20

Неверификуван член од немаштија
Член од
13 јули 2009
Мислења
5.539
Поени од реакции
7.062
Зш викаш дека никој не се замара, види ја Сузи Кампанале(навивачка на Јуве е иначе оваа) -

За неа овој момент со интер и фиорентина е смртта на фудбалот на пример.

А ова на пример(голот на Мунтари шо не го виде линискиот судија) за Сузи не е смртта на фудбалот. Тогаш типката па вака викаше -

"I expect some fans, pundits and Presidents wouldn’t be happy unless we had robot referees – and even then they’d complain the computer programmer was a Juventino." - Susy Campanale

Член од
12 март 2024
Мислења
350
Поени од реакции
650
Зш викаш дека никој не се замара, види ја Сузи Кампанале(навивачка на Јуве е иначе оваа) -

А ова на пример(голот на Мунтари шо не го виде линискиот судија) за Сузи не е смртта на фудбалот. Тогаш типката па вака викаше -

"I expect some fans, pundits and Presidents wouldn’t be happy unless we had robot referees – and even then they’d complain the computer programmer was a Juventino." - Susy Campanale

За Милан е таа дебелата мислам. Многу се вознемирува кога Интер ќе победи, во секој случај.

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.525
Поени од реакции
14.992
Abe ti klasika uvek istoto go pravis, u sekoja diskusija, go gledas ona samo sto ti odgovara, a koga nekoj ke ti proiznese drugi fakti ti se pravis so sila gluv i slep, ko na primer, firmite sto se spomnati ko fiktivni u videoto od 3 minuti, defakto, ne bile fiktivni nego postojat i imale ogromni prihodi vo istite tie godini na sponzorstvo na inter, ili ... faktot deka inter nikogas ne dobil 140m od sponzori vo 2019 kako sto vo videoto se tvrdi. Da, da bese sve ova vistina, mozebi ke imase nekakvi slicnosti so Siti, iako da te prasa covek da povleces paraleli, prilicno sum ubeden ke nemas poim toa da go napravis, za da istite gi najdes kako takvi deka postojat.

Fejk njuz e ova, klasicen, zatoa nieden jak medium vo Italija ne pisuva za istoto a videovo cirkulira na internetot od 3ti Fevruari, duri ni klubot ne se zamara da go dematira. Veruj si ti na italijanskite maktel ako ti e ubavo na dusickata.
Како што најавив почна да ме анализираш. :D

Син, ти се трудиш мене да ме убедиш, не јас тебе. Немам јас проблем со тебе, ниту со тоа да не се сложуваме.

Што толку го тупиш, јас напишав што мислам, ти напиша што мислиш. Ти мислиш дека јас сум селективен, истото го мислам и јас за тебе, што е и природно, навивачки, кога се во прашање клубови за кои навиваме.

И овие што читаат навивачки ќе се определат, според клубовите за кои навиваат.

Нема сега пресуда да донесеме, па толку да се потресуваш, ниту ќе одлучиме кој има монопол на вистина.

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.282
Поени од реакции
46.733
Јас сум на страната на Syn, пошто е тој како шилото на лагата од Груевски, боди боди и некако гледам многу лаги во твојот пост.
my job here is done

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.525
Поени од реакции
14.992
Јас сум на страната на Syn, пошто е тој како шилото на лагата од Груевски, боди боди и некако гледам многу лаги во твојот пост.
Доколку има лаги јас не сум ги измислил, што би рекол Балашевиќ: "Ако су лагали мене и ја лажем вас" :icon_lol:

Ibrakadabra

Wimoweh, wimoweh...
Член од
17 јуни 2007
Мислења
1.676
Поени од реакции
803
So zborite be hahaha, uste pa da se zataskalo nesto :pos:, gleate izmislen muabet na tviter od random navivaci na juve, toj i sto mu e izvor na muabetov si go trgnal tvitot ovoj frapantni 50 lajka ima, neregularni bile titulite na Inter zasto Suning sega bankrotirale...

Прегледај го приврзокот 443090
Шампиониве на Арабија, како ја свртеа утакмицата, памтиш?

Чист фаул од Мората над Аслани на средина на терен, не свири судијата, па следи фаул у опасна зона и паѓа гол од слободен од лиглено Тео.

Гони ги у 3 лепе. Камо сите вака да ги добива Интер, и не да паѓа од корна гол, некако другше за повеќе да боли :)

Нека плачат и се жалат дека сме местеле шогие*ам

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.798
Поени од реакции
17.733

За Милан навива Сузи иако смена 3 тимови во 7 години :vozbud: :pos:

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.525
Поени од реакции
14.992
Интер почнува да склучува регионални спонзорски договори од 2017 година, од тогаш е тој пресврт во нивните финансии. Не е само 2019 г., што беше спомната, која е гранична, после неа ги снемува регионалните спонзори. Веројатно затоа и ја спомнуваат, а за разликите во буџетот се земени и спонзорските договори од претходните години, не знам што точно пресметувале. Подолу споделувам кои се бројките, за да нема забуна.

Зошто се појавуваат, па ги снемува овие договори? Првин ги склучуваат за Интер да може да го заобиколи ФФП, потоа почнуваат да заработуваат на друг начин, па затоа ги снемува.

Баш чудно, се појавуваат кинески компании, поврзани со Жанг, како регионални спонзори, ја вршат работата што треба и ги снемува.

Кога Интер ги зголемува приходите, спонзорските договори престануваат, ниту Интер има проблем со тоа, ниту компаниите. Испратете било кое озбилно преговарање на клуб со спонзор и како тече таа соработка потоа.

Што е тука слично со Сити? Најкратко, Арапите преку разни договори, пумпаат пари во клубот и ги зголемуваат приходите. И сега треба да се види дали и тоа ќе е проблем.

Абрамович немаше вакви проблеми, затоа што тогаш регулативите беа поинакви.

Но, интересна е последната голема инвестиција на Арапите, купувањето на Њукасл. И тие се соочија со сличен проблем како да ги зголемат приходите. Имаат желба да трошат, но проблем е што не смеат.

И кога го променија главниот спонзор, мораше регулаторно тело да го одобри договорот со новиот спонзор (поврзан со сопствениците), а бројките не смееа да отскокнуваат во однос на спонзорските договори на другите клубови, за така да не добијат некаква предност на тој начин. Ниту можат да измислуваат иновативни решенија, имаат тие некои договори, но многу потешко им оди и се е под строг мониторинг.

Да се вратиме на Интер. Еве од финансиски извештаи, да не биде дека измислувам. Тука се гледа како се појавуваат овие спонзорства во 2017 година. 2017 - 75 милиони, 2018 - 92 милиони и 2019 - 97 милиони.

А еве подолу како следната година "губат" спонзори, односно Жанг веќе нема потреба на ваков начин да пумпа пари во клубот. Може за споредба да провериме, дали кај другите клубови од 2019 година наваму, растат приходите од спонзорствата или паѓаат драстично, дали е тоа некој тренд или Интер е некој исклучок!?

Во 2020 година, Интер паѓа под 100 милиони приходи од спонзори. Значи од сите, не од регионални кинески, а само од регионалните, претходната година имаат речиси 100 милиони, а сега ни 80 милиони приходи од сите спонзори заедно.

И сега мора да прифатиме дека е лудо да се верува дека овие регионални спонзорски договори, не се ад хок решение, во клубот да се вбризгаат 260 милиони за три години, за да немаат проблем?!

Дали е казниво, не знам со сигурност, можеби се е направено по прописи. Уште малку ќе биде донесена пресудата за Сити, па да видиме дали воопшто ќе бидат посочени како проблем нивните шеми за вбризгување на пари во клубот, а не па казнети за тоа.

Инаку, збориме за 2020 година, уште е далечно банкротирањето на нивниот главен спонзор, па една година и поради тоа Интер имаше пад во оваа категорија. Да не ги помеша некој овие работи, тоа е некоја година подоцна.

Тука може да се види падот во 2020 г. од овие спонзори за кои збориме. А дури во последните извештаи за 2024, Интер и Милан не можат да се доближат до 100 милиони од спонзори, додекс Интер во 2017 оди изнад 100 милиони, а во 2019 речиси на 140 милиони.

Во меѓувреме имаат и нови повисоки договори, во просек се зголемени спонзорските договори во фудбалот во однос на 2019 година, а не можат да се доближат до 100 милиони?

Треба да поверувам дека овој Интер, кој игра константно ЛШ, освои две титули во првенство, стигна до финале во ЛШ, е помалку атрактивен за спонзори, од оној Интер што се бореше да се пласира во ЛШ!?

Друг е проблемот околу онаа тело (COVISOC) и притисокот за наводно да му се погледне низ прсти на Интер, за да можат да се натпреваруваат, па едниот поднесува оставка. Барем така велат, дека поднел оставка поради притисок, можеби е лага, но факт е дека еден од тоа тело навистина поднесува оставка.

Колку е серизно се ова, не знам, но дека позади овие муабети не стојат и бројки, не е точно. Можеби биле само инвентивни и нашле решение, за кое не треба да бидат казнети, па останува само дилемата дали е морално.

Што е точно, сигурен сум дека никој од нас не знае толку во детали, какви се прописите и што е направено.

Последно уредено:

Syn

Член од
23 декември 2007
Мислења
30.282
Поени од реакции
46.733
@Hm_Hm

Realno nemase potreba od vakvo pisanie, ok e da si zainteresiran na ovaa tema, ama mnogu vleze noob-ski vo celiot ovoj muabet i uste treba da se educiras ocigledno, ova najdobronamerno ti go kazuvam.

I pricinata e prilicno ednostavna, go zaboravas najvazniot parametar vo celata tvoja prikazna, sto za nekoj sto se obiduva da pametuva na ovaa tema, vo najmala raka deluva loso, a toa e kineskiot ban za investiranje nadovr od Kina vo 2019 godina. A deluva loso zasto ova imase globalen impakt, i sekoj sto projavil interes na tema ekonomija toj period, ova mora da go znae, a istoto i za tebe vazi ako veke projavuvas vakov Interes konkretno za Inter i nivnite kineski gazdi.

Za ova e debatirano i debatirano i debatirano na nasa tema toj period, prasaj go @Marquess ako mene ne mi veruvas.

I sega, ti vakov biten, ne biten, prebiten element zaboravas, i pocnuvas da vleces zaklucoci ili pretpostavki koi instantno ti se probieni, zasto eve ti go odgovorot zasto do 2019 taka, pa posle 2019 onaka. :) A ti vidi sto sve pretpostavuvas zasto ne si znael deka poisle 2020 Inter veke ne bese vo moznost da uziva vo parite od Kina. Vrska nema so toa sto ti si go izvlekol, ko pretpostavka ete, i samiot si kazuvas, deka pretpostavuvas. Ok e sve toa, ama ova e uste eden primer deka diskusijava sto ja nacna, blage veze nema so realnosta.

Последно уредено:

Nik20

Неверификуван член од немаштија
Член од
13 јули 2009
Мислења
5.539
Поени од реакции
7.062
Види реална е анализата ја ја исчитав.
Како е можно бе во 2020та да им паднат така приходите ?
Коа демек нешто глобална пандемија да имало и коа демек сите утакмици се играле без публика.... муабети....

Syn

Член од
23 декември 2007
Мислења
30.282
Поени од реакции
46.733
Коа демек нешто глобална пандемија да имало и коа демек сите утакмици се играле без публика.... муабети....
Pa post nad tvojot ti pisuva zasto, parite sto Inter mozese da gi zima od Kina, veke ne mozese da gi zima, poradi politikata na Kina i noviot zakon donesen taa godina poradi zaladenite odnosi so Amerika pred se a i zapadot generalno gledano. A podocna na toa ke dodades i globalnata pandemija, od koja Kina isto bese mnogu pogodena bidejki tamu imase mnogu jezivi restrikcii i zabrani i mnogu biznisi propadnaa, vsusnost Suning kako kompanija radi toa i dozivea takov meltdown.

Do 2019 imase zamav na kinesko invesitranje vo fudbalot ne samo so Inter, isto investiraa i vo Anglija kade imaa klubovi i vo Spanija, a i vo sopstvenata zemja izvesen period imase takov investicski bum vo toj sport, bea toa sto sega se arapite, ama im propadna cel toj proekt. I noviot stadion na Atletiko nosese ime na kineska kompanija na primer do 2021, ili 2022, sega nosi ime na drug sponzor.

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.525
Поени од реакции
14.992
@Hm_Hm

Realno nemase potreba od vakvo pisanie, ok e da si zainteresiran na ovaa tema, ama mnogu vleze noob-ski vo celiot ovoj muabet i uste treba da se educiras ocigledno, ova najdobronamerno ti go kazuvam.

I pricinata e prilicno ednostavna, go zaboravas najvazniot parametar vo celata tvoja prikazna, sto za nekoj sto se obiduva da pametuva na ovaa tema, vo najmala raka deluva loso, a toa e kineskiot ban za investiranje nadovr od Kina vo 2019 godina. A deluva loso zasto ova imase globalen impakt, i sekoj sto projavil interes na tema ekonomija toj period, ova mora da go znae, a istoto i za tebe vazi ako veke projavuvas vakov Interes konkretno za Inter i nivnite kineski gazdi.

Za ova e debatirano i debatirano i debatirano na nasa tema toj period, prasaj go @Marquess ako mene ne mi veruvas.

I sega, ti vakov biten, ne biten, prebiten element zaboravas, i pocnuvas da vleces zaklucoci ili pretpostavki koi instantno ti se probieni, zasto eve ti go odgovorot zasto do 2019 taka, pa posle 2019 onaka. :) A ti vidi sto sve pretpostavuvas zasto ne si znael deka poisle 2020 Inter veke ne bese vo moznost da uziva vo parite od Kina. Vrska nema so toa sto ti si go izvlekol, ko pretpostavka ete, i samiot si kazuvas, deka pretpostavuvas. Ok e sve toa, ama ova e uste eden primer deka diskusijava sto ja nacna, blage veze nema so realnosta.
Син, делиш добронамерни совети, но дури и се е да е точно ова што го пишуваш (знам дека имаше нешто, од кога точно е таа одлука?), тоа воопшто не менува ништо околу проблемот со спонзорите.

Затоа што таа пракса можела и да продолжи и ништо не би сменило во однос на тоа дали може или не може на таков начин да се вбризгуваат пари во клубот. Еве, за споредба, Арапите немале такви проблеми со кинески одлуки.

Значи, се фати за најнебитната работа, за да пробаш се друго да демантираш.

И да сум грешка за ова, не е проблем, ќе признаам, другото останува.

Најважно е дека имало такви договори и дека не се "реални", дека на таков начин се вбризгувани пари во клубот и дека таа пракса е проблематизирана. Ти наведов примери од ПЛ. Дека нема логика, тогаш Интер да бил поатрактивен за спонзори, отколку сега.

Проблемот е што имало такви спонзорски договори, не што престанале.

Да не се повторувам, напишав погоре подетално.
Автоматски споено мислење:

Исчитај ја повнимателно, ќе видиш дека имаш за приходи од спонзори и од стадион, посебно се. Погледни за 2021 и се ќе ти биде појасно.
Автоматски споено мислење:

:blablab:

Два збора никој нема да прочита од ова, Хм Хм брате искулирај малку со овие анализи.
Еве Син ќе прочита.

А и не мора други, што ќе смени, дали еден, десет или сто ќе прочитаат?

Расправаме со Син за тема што се интерисираме. Да го знам од факултет, работа, исто би збореле за ова во кафана или по пораки.

Глупо ми е што премногу лично ги сваќа работи, но тоа е.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom