Да, ама тие возат со 40-50, никој не шиба со 130 по германски улици.
Треба многу, многу едукација на народов. И казни, сејф сити или како и да се викаше тој проектот. И малце намалување на тоа големо куре синдромот.
Ама труло е се, се бараат врски за најмали ситници.
Смешен ми е еден пример на еден познаник тука во Шведска, македонец. Типот возеше без дозвола 4-5 години. Го сопира полиција, ем вози без возачка, ем над дозволеното, ем претицува на полна. Патроли има цело време во цивилка, цивилна кола, немаш пандур со радар што се познава од километар.
И го застануваат типов, возачка господине. Му ја дава македонската. Му викаат не важи оваа. Ах, извинете не знаев, се прави на глуп. И полицаецов му вика нема што да ми се извинувате мене, на домашна адреса ќе ви стигне покана за на суд, извинувајте се таму.
Доби казна и забрана за учество во сообраќај 5 години, дури и на точак. Па ако му се ризикува да повтори и да лежи, изволте.
Во случајов со Васо има системски failure на повеќе нивоа. Почнувајќи од родители, наставници/психолози во школо, подмитливоста на полицијата, судот, обвинителството. Во суштина секој слој од општеството потребен за нормално функционирање на една држава.