Станови во Скопје, совети за купување.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.051
Поени од реакции
8.786
da, i se ova aludira na pokacuvanje na cenite/vrednost na postoeckite.

tie sto drzat poveke stanovi ne im e problem da platat danok... ke naebat tie so 2-3 ali tie ke prodadat i pak zarabotat.
Да, но тие што поседуваат стан граден во 1990 година кој е релативно не толку стар, немаат ниту топлотна изолација, ниту панели, ниту греење без CO2, а долколу треба (А СЕ ОДИ НА ТОА ДА МОРАШ) да го вградиш сето ова, со новиве цени ќе излезе колку вредноста на самиот стан.

Цената на становите во МК е друга приказна. Државата се празни а станови (читај нови фушарски) се градат. Цените нереално растат заради масовната евакуација на населението во странство во последниве 7-8 години кое од Х причини сака да купува стан во МК. Реално со МК примања не можеш месец да истуркаш, камо ли да одвоиш 150 000 евра.

Па така се купуваат станови од дијаспора која нема НИКАД да живее таму и на крај се ќе иде куршлус.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.695
Поени од реакции
25.094
Да, но тие што поседуваат стан граден во 1990 година кој е релативно не толку стар, немаат ниту топлотна изолација, ниту панели, ниту греење без CO2, а долколу треба (А СЕ ОДИ НА ТОА ДА МОРАШ) да го вградиш сето ова, со новиве цени ќе излезе колку вредноста на самиот стан.

Цената на становите во МК е друга приказна. Државата се празни а станови (читај нови фушарски) се градат. Цените нереално растат заради масовната евакуација на населението во последниве 7-8 години кое од Х причини сака да купува стан во МК. Реално со МК примања не можеш месец да истуркаш, камо ли да одвоиш 150 000 евра.

Па така се купуваат станови од дијаспора која нема НИКАД да живее таму и на крај се ќе иде куршлус.
znaci novi zakoni se za novi gradbi, starite sekogas ke se isklucok. koga ke renoviras ke nemozes da kupis poveke postari materijali i ke koristis novi (primer prozori) itn ali nikoj nema da te tera da rusis i prepravas postoecki stan. vrednosta na eden imot ustvari ne e gradbata nejzninata vrednost sekogas se namaluva se amortizira nego LOKACIJATA i GOLEMINATA na placot. zatoa kuki sekogas poveke vredat nego stanovi... zatoa naselbi na ubava lokacija so dobra infrastruktura ke vredat poveke. glup primer e ama imas x zemjishte ostanato vo aerodrom ili debar maalo, i toa sozdava pritisok na cenata tamu. loso e koga se zbori za celo skopje kako celina a 90% od narodot saka da kupi na 5 lokacii.

toa drugoto sto si pisal da taka e do nekade. mislam deka dijasporata na stari godini se poveke ke se vraka/kombinira kade ke zivee posto ili ke im bide preskapo da ziveat na zapad bez plata i prihodi (penziite sekade ke seknat ili drasticno ke padnat naredinite 20-30 god) ili tie sto mozele mislele i planirale ke imaat mnogu pari i vreme u penziski denovi pa ke setaat i ke si idat vo mk pocesto. jas ovoj trend veke go gledam kaj postarite iselenici, eve ubav primer kako nekoj sto go znaeme site ti e andon doncevski koj i na 90 god sekoja godina pominuva po nekolku meseci vo mkd a ostatokot na vremeto e u aus.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.051
Поени од реакции
8.786
znaci novi zakoni se za novi gradbi, starite sekogas ke se isklucok. koga ke renoviras ke nemozes da kupis poveke postari materijali i ke koristis novi (primer prozori) itn ali nikoj nema da te tera da rusis i prepravas postoecki stan. vrednosta na eden imot ustvari ne e gradbata nejzninata cena sekotas se namaluva se amortizira nego LOKACIJATA i GOLEMINATA na placot. zatoa kuki sekogas poveke vredat nego stanovi...

toa drugoto sto si pisal da taka e do nekade. mislam deka dijasporata na stari godini se poveke ke se vraka/kombinira kade ke zivee posto ili ke im bide preskapo da ziveat na zapad bez plata i prihodi (penziite sekade ke seknat ili drasticno ke padnat naredinite 20-30 god) ili tie sto mozele mislele i planirale ke imaat mnogu pari i vreme u penziski denovi pa ke setaat i ke si idat vo mk pocesto. jas ovoj trend veke go gledam kaj postarite iselenici, eve ubav primer kako nekoj sto go znaeme site ti e andon doncevski koj i na 90 god sekoja godina pominuva po nekolku meseci vo mkd a ostatokot na vremeto e u aus.
Законите да, но даноците за CO2 те приморуваат да инвестираш во ново греење и фасада.

Големината и локацијата е точно. И баш тоа е муабетот дека локацијата во празните македонски градови надвор од Скопје и те како е неатрактивна локација. Андон Дончевски не е луд да живее за стално во МК каде нема здравствена заштита, а баш во тие години на тие луѓе им е најпотребна. Затоа и догурал до 90. Во МК не ми се верува дека би ја стигнал таа бројка.

Ако требаш да се лечиш во МК таа пензија помалку че ти вреди во МК него ли во странство.

Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.570
Поени од реакции
5.616
Така да кога пазарот ќе се засити со недвижнини дискутабилно е колку ќе има раст.
Веќе е заситен пазарот со сите нови градби што ги имаме. Кога веќе се дискутира на темава треба и да се види колку е реалната побарувачка, а не само да се пука бетон околу нас на и така лошата инфраструктура што ја има градов наенет за не повеќе од половина милион жители.

Ама за жал, гледано годиниве наназад цените само ќе растат, бетон само ќе се лие и Скопје ќе се шири и кон Исток и кон Запад и кон Север, а нормално становите на „добра“ локација (збориме 5-10км од Плоштад) да бидат тотално недостапни за обичен народ што живее со две просечни плати.

Океј, освен ако не се донесе закон за луксуз, каде што 1 семејство ќе може да има 1 недвижен имот - стан или куќа и вториот недвижен имот да има огромен данок % од вредноста на самата дополнителна инвестиција. На пример, Х% од вредноста на имотот да ти биде оданочена годишно јер луксуз.

Capture.JPG

Доколку е ова точно, ајде хипотетички муабет,
1% данок годишно за вториот стан/куќа нека биде, и за секој следен нека се зголемува.

Ама нормално, ова ми одговара мене, што неам 2-3 стана низ Скопјево, јебеш га, Скопско дете неам ни ниви за продавање.. :D

Ама океј, ми ја сфати поентата на муабетот, генерално презаситеност нема да се осети се дур парите повеќе ти се исплати да ги стаиш во стан него во банка (за голем дел од луѓето)

Ќе видиме, и дуќан во ГТЦ пред 20 години бил нешто највредно во Скопје па сега ги издаваат без кирија само за да има некој да им ги покрива месечните трошоци.

Sent from my SM-S921B using Tapatalk
Зависи кој дуќани во Гтц да бидеме реални, на прв спрат дуќан во гтц сеуште вреди многу и капитал и кирија.
Другите спратови дискутабилно, ама дуќан во Гтц верувај уште кошта многу и да го купиш и да го ренташ (ако е на океј локација, ама океј локацијата за се е битна особено за дуќан/бизнис).

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.695
Поени од реакции
25.094
Законите да, но даноците за CO2 те приморуваат да инвестираш во ново греење и фасада.

Големината и локацијата е точно. И баш тоа е муабетот дека локацијата во празните македонски градови надвор од Скопје и те како е неатрактивна локација. Андон Дончевски не е луд да живее за стално во МК каде нема здравствена заштита, а баш во тие години на тие луѓе им е најпотребна. Затоа и догурал до 90. Во МК не ми се верува дека би ја стигнал таа бројка.

Ако требаш да се лечиш во МК таа пензија помалку че ти вреди во МК него ли во странство.
danoci za CO2 moze samo u ludi sredini kako EU da se sprovedat duri narod ne se pobuni koga ke vidi deka ostatokot na svetot nema da gi sprovede... toa e za kaj vas u imacka problem, na drugi mesta ke bide preku sila samo za korporacii. ne me sfakaj gresno jas sum za renovacii po site najnovi standardi, toa vo moj oci ja kreva i vrednosta na nekretninata i go podobruva kvalitetot na zivot vo nea sto normalno mi e bitno ako ziveam tamu.

najnebitno dali ke zivee za stalno ili privremeno, bitno ide, mu treba imot i poseduva so sk i kavadarci. toa i go zborime 20% od stanovite u sk se prazni, ama i tolku skopjani imas nadvor taka da toj "problem" e preuvelicen vo moj oci. moze gresam, ama eve i da ne e taka pak golem del od stanovite gi drzi i koristi dojasporata. pocni od tebe, pretpostavuvam seuste imas stan nekade vo mkd?

Член од
27 октомври 2017
Мислења
669
Поени од реакции
955
Ne mi e jasno, vi smetalo deka beton se lie I lie I se gradat novi stanovi vo Skopje, a barate cenite da padnat. Pa sto ke se sluci Ako se prestane da se lie svesni li ste?

Член од
24 август 2017
Мислења
593
Поени од реакции
1.351
Ne mi e jasno, vi smetalo deka beton se lie I lie I se gradat novi stanovi vo Skopje, a barate cenite da padnat. Pa sto ke se sluci Ako se prestane da se lie svesni li ste?
Е шо ќе се десит бе брат ? Па пред 20год бевме 2.1 милиона, денес сме 1.81 милиони со каде каде повеќе изградени домаќинства, сеа испаѓат дека сам себе си ја побиваш теоријата со маркетот :) Тоа со бетонот прашај си се за три месеци од сега па сам ќе го имаш одговорот.

Член од
27 октомври 2017
Мислења
669
Поени од реакции
955
Е шо ќе се десит бе брат ? Па пред 20год бевме 2.1 милиона, денес сме 1.81 милиони со каде каде повеќе изградени домаќинства, сеа испаѓат дека сам себе си ја побиваш теоријата со маркетот :) Тоа со бетонот прашај си се за три месеци од сега па сам ќе го имаш одговорот.
A togas rabota da najdes za 12000 bese premija, RSM se namaluva ama Skopje raste

Член од
23 август 2010
Мислења
39.778
Поени од реакции
115.708
Искрено, не го разбирам моментот со купување стан, и оставање да стои празен, за да би заработил на евентуално качување на цена на квадрат. А ги има таква бајаги низ Куманово. Дур да се случи тоа покачување, ке имаш паушални сметки, двоен данок на имот и други давачки. Свесно станот, од капитал, го правиш liability, наместо asset.
Освен.... Ако не переш пари преку нив, нели? :) Што е проблем за тебе и паушални сметки и двоен данок ако переш десетици илјади евра? А вака за нормален човек да купиш само стан и да ти седи празен е тотална глупост и нонсенс.

Член од
27 октомври 2017
Мислења
669
Поени од реакции
955
Samo tugjoto gajle go berete, svoeto ne go gledate. Mozda zatoa nemate pari Stan da si kupite...

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.141
Поени од реакции
11.758
Добро е војводо, одмори.

Оди после плати си рата во банка и радвај се дека твој е имотот. Дури да го исплатиш ќе начукаш 75 во газот и нема да му го видиш лезетот на парите од продажбата, ако некогаш и го продадеш.

Нема поглупа варијанта од затворање пари во цигла за „инвестирање“ ама јбг... златна тема ја ебавте за да ги вреѓате тие што не размислуваат како СкопјеМцето е Мека и Медина за живот и за купување на имот.

Купува тој што мора, не тој што има. Тој што има, знае што е подобро. ;)

Член од
23 август 2010
Мислења
39.778
Поени од реакции
115.708
датум на ратаратаглавницакамата
28.02.202515321065467
31.03.202515321003529
30.04.202515321041491
31.05.202515321045487
30.06.202515321049483
31.07.202515321054478
31.08.202515321058474
30.09.202515321062470
31.10.202515321067465
30.11.202515321071461
31.12.202515321076456
31.01.202615321080452
28.02.202615321115417
31.03.202615321060472
30.04.202615321094438
31.05.202615321098434
30.06.202615321103434
31.07.202615321108429
31.08.202615321112424
30.09.202615321117420
31.10.202615321121415
30.11.202615321126411
31.12.202615321131406
Вкупно353262485614113

Еве за кредит од 120.000 денари на 8 години, ама само првите две ги запишав чисто да се види како оди динамиката на отплата.
Вкупно за 8-те години ќе се врати камата 25.560 денари, чисто информативно.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.413
Поени од реакции
7.798
Еве ти со тоа што на 6.1% камата рачунав, тој ми е последен за проверка па затоа со него идев, секако разликата не е голема за оваа сума. Ова е за денари секако, на една година.

Едит: Сеа и за 5% пресметав, 123.323 ќе вратиш за една година.
Ако износот е 120.000, 5 % на 120.000 се 6.000 денари, а во пресметката ти излегува 3.323 денари ќе и вратиш на банката (со 6.1% ти е 4.061 денари). Зар банката на крајот помалку добива од 5%, иако договорот е 5%...

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
870
Поени од реакции
1.322
Цената на становите во Скопје може да падне само ако во одреден момент во иднината под притисок од ЕУ биде наметнато да се реши прашањето со празните станови. Ова веројатно ќе биде преку некој данок на луксуз(и сега го има ама не е доволно голем) со кој на никој нема да му се исплати да држи празен стан, и или ќе мора да го издаде или да го продаде. У тој момент, кога сите тие празни станови ќе излезат на пазарот, што за издавање што за продажба нормално е цената да оди долу. Е сега дали и кога тоа ќе се деси е знак прашалник, според мене у наредните 10 години нема сигурно.

Sent from my SM-S921B using Tapatalk
Да, овој данок на луксуз го има во многу Европски земји, и ги форсира тие што имаат имоти да ги издаваат или да ги продаваат. Ако не ти е издаен, ќе идеш во минус прогресивно, така да многу од становите ќе мора да ги продадат бидеќи нема толку побарувачка за изнајмување колку што има за купување ако тоа се воведе овде во Македонија, а би било баш добро бидеќи има премногу празни станови со напумпани цени заради профитерство и би паднале цените и ќе можат повеќе луѓе да си дозволат да си купат свој дом а и малце да им се скратат нозете на лудиве профитери.

Последно уредено:
Член од
23 август 2010
Мислења
39.778
Поени од реакции
115.708
Ако износот е 120.000, 5 % на 120.000 се 6.000 денари, а во пресметката ти излегува 3.323 денари ќе и вратиш на банката (со 6.1% ти е 4.061 денари). Зар банката на крајот помалку добива од 5%, иако договорот е 5%...
Не се рачуна така, да помножиш само сума по проценти. :D Викса има напишано на претходните страници, можеш да видиш од него, да не пишувам јас накнадно, иако јас на кредитен калкулатор го правам ова и е точно до денар.

Целта на банката се долгорочните кредити, зашо така те задржува како клиент, користиш нивни производи и плаќаш поголема камата, нели што е поголем периодот на враќање толку е поголема каматата.

Kajgana Shop

На врв Bottom