Значи умрени институции.Шарено тркало, ајде кажи ми, која е функцијата на Претседателот на Комисијата освен церемонијална да се шета по Македонија, Србија, БИХ, и да тапша по рамо? Која извршна функција ја има па од неа да зависи политиката на ЕУ? Кој чекор може да го преземе а да не е согласно интересите на Германија и Франција? За се во ЕУ, одлучуваат Претседателот/Премиерот на Германија и Франција, се друго има церемонијална улога, налик на Англиска кралица. Ако сакаат Германија и Франција да влеземе во ЕУ, ќе видиш уште утре како Бугарија нема да има никакви примедби за тоа. Умрени институции ти се Европската Комисија и слични нив. Неможат да донесат една обична одлука сами на свои раце, па ти ми ги спомуваш како да светот зависи од овие функции. Тие функции се избираат без избори од самото создавање на Европската Унија, баш поради тоа што немаат извршна улога.
Лукашенко е докажан атеист, црвен комунист и неверник а ти ми кажуваш овде било ширено Православието. Оди лупни ја таа глата во некој ѕид можи ќе ти проработи мозокот.
27 држави се слуги на интересите на Германија и Франција. Притоа "моќната" Германија не може претседател да одбере без амин од јенките, Французите а малку мрднат, пола Париз им гори, но ете Лукашенко бил лошиот, иако мнозинството во Белорусија никако да излезе на улица.
Претседателот на ЕУ ако нема моќ, тогаш нема да има ни потреба од негов потпис и печат.
ЕЦБ одлучува за сите 27 држави, а претседателот на ЕЦБ кој ли го поставува...
Самиот потврдуваш колку тоталитарен систем е ЕУ, наместо ЕУ да ги критикуваш, како да се подобрат, каде се проблемите, ти си се фатил Лукашенко.
Англиската кралица имала церемонијална улога, аха важи, наивна шупелка.