Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
вие гледавте нешто крисмаси? Рано е за магија? Излезе нешто вредно по апликациите?
Го репризирав Klaus, првпат го гледав лани, сега пак. Мислам дека и тогаш пишував тука за него. Нетфликс филм е и по мене е најдобриот крисмаси филм што излегол во последнава декада и нешто. Обожавам ваква анимација, а и плус Норм Мекдоналд има епизодна улога тука :D

Креативен начин да кажеш дека си невработен.
A vidi kako ja butaat agendata, se pojavila na 18 sekundi u filmot, instantno Star stanala samo za da se izgura mentalnata bolest sto ja pretstavuvaat ko novoto normalno od cij trend sega e i '' zvezdata '' od najdobriot film za ovaa godina.

A i da, kreativen nacin da kazes deka si nevraboten no i deka gi ispolnuvas segasnite uslovi za da bides del od inkluzivnosta vo slednite retardirani woke proekti.

Џек Блек е забавен

Последен филм што сум го гледал со овој е Gulliver's Travels од 2010, значи еве фаќам 15 години каде ми е на игнор листа...крајно антипатичен и несмешен лик, тука во иста клапа ги ставам Винс Вон, Вил Фарел и Кевин Џејмс.

Последени нови филмови што го имам гледано се Ајришмен и Once Upon a Time in Hollywood. И може гордо да речам дека ништо не сум пропуштил. У меѓувреме и на Де Ниро, Ди Каприо и Скорсезе им летна пилето. Така да не верувам нешто ново да гледам у догледно време.

Последени нови филмови што го имам гледано се Ајришмен и Once Upon a Time in Hollywood. И може гордо да речам дека ништо не сум пропуштил. У меѓувреме и на Де Ниро, Ди Каприо и Скорсезе им летна пилето. Така да не верувам нешто ново да гледам у догледно време.
IMG_6076.jpeg

Во време кога се повеќе филмови изгледаат како да се генерирани од страна на вештачка интелигенција, мора да го пофалам Emilia Perez, филм со најмногу номинации за Златен Глобус оваа година, кој најверојатно ќе освои неколку вакви награди, а најверојатно ќе има и многу номинации (и награди) кај Оскарите.

Го фалам бидејќи поприлично сум сигурен дека знам како е направен филмов и воопшто не делува како да користеле AI.
Напротив, тие седнале вистински луѓе во една соба.
Американци, конзервативци, ама онака, луѓе што би биле дел од партијата на Палчо да беа од Македонија
И ги прашале "Која е вашата перцепција за Холивуд и филмовите што ги правиме?"
Одговорите биле у стил на "Многу трансџендери имате, само тоа форсирате!", "И шо кур е ова бе Мексиканци ни ја земаат работата!!!!", "Нема христијански пораки, све нешто филмови со мафијаши има...", "У мое време се знаеше, мачо филмови, Клинт Иствуд, машки главни улоги, каубојци, ова-она, сега све праите некои мјузикли, ко педерчиња некои пеете песни. А бе ја сум платил филм да гледам или концерт?!?!"

И овие наместо да вратат "А бе ова нема врска со реалноста, што ви е на вас, од кај ги вадите муабетиве, дали сте нормални, сега да ве прашам да наброите два филма од овие што ги имплициравте нема шанса да ви текне, дали сте нормални, тоа фејсбук постовите ви ги имаат испиено мозоците"... зеле го направиле филмов.
Мјузикл за екс-мафијаш Мексиканец, трансродово лице кое сега е жена.
Или тоа, или планот за филмот е направен вака:

Последен филм што сум го гледал со овој е Gulliver's Travels од 2010, значи еве фаќам 15 години каде ми е на игнор листа...крајно антипатичен и несмешен лик, тука во иста клапа ги ставам Винс Вон, Вил Фарел и Кевин Џејмс.

Тично дека Винс Вон има некои апла досадни комедии ама па за акција/трилер е сосема солиден.

Мене ми беше досаден Анора, посебно на почетокот мислим дека цел саат се развлекуваше толку бавно и све едни исти сцени гледав не знам како не заспав на пола филм. Јес да на моменти беше смешен, на моменти со некој бајат хумор што потсеќа на стара балканска комедија, ама overall ништо спешл.

Substance од друга страна интересен и со одлична презентација што се случува у Холивуд (не дека не знаевме) и желбата да се остане вечно млад, пошто нели, секогаш ќе има некој помлад и позгоден што ќе ти го земе работното место. Зачинето со хумор и налудничавост, мнооооогу налудничавост. Деми ја немам гледано у филм одамна, ете и глобус зеде за перформансот у филмов.

И на крај The wild robot ако имате потреба да си заплачете ко мало дете, а и да немате потреба филмов гарант ќе ви ја извади на површина, нема вие сакам нејќам. :) Ако не ви смета да сте бомбардирани со емоции од сите страни (хумор исто има, слатки животинчиња има) ништо друго не ви треба реално, филмов е the whole package.

Мене ми беше досаден Анора, посебно на почетокот мислим дека цел саат се развлекуваше толку бавно и све едни исти сцени гледав не знам како не заспав на пола филм.
Ти не си машко, затоа. :D

Кога ќе ми текне само на Eraserhead .....
Уште ме прогонува. Колку само забеган филм.
Лесна земја маестро. Ќе останеш еден од најголемите на сите времиња.

Вечна му слава !!!

https://netpress.com.mk/de-vid-linch-avtorot-na-kultniot-tvin-piks-pochina-na-79-godini/

Дејвид Линч, авторот на култниот „Твин Пикс“, почина на 79 години

четврток, 16 јануари 2025, 21:11

dejvid-linc.jpg

Дејвид Линч, американски режисер, писател и уметник кој освои номинации за Оскар за најдобар режисер за филмовите „Син сомот“, „Човекот слон“ и „Малхоланд Драјв“, како и еден од сценаристите на револуционерната телевизиска серија „Твин Пикс“ почина непосредно пред својот 79-ти роденден, објави неговото семејство во четвртокот.

„ Со длабока тага ние, неговото семејство, ја објавуваме смртта на овој човек и уметник Дејвид Линч “, се вели во соопштението на фејсбук-страницата на Линч.

„ Сега, кога тој повеќе не е со нас, остана голема празнина во светот. Но, како што би рекол и самиот, важна е крофната, а не дупката “.

Tvin-Piks.webp

Со своите визуелно зачудувачки, вознемирувачки и неразбирливи дела полни со сцени слични на соништата и бизарни слики, Линч важеше за мајстор на надреализмот и еден од најиновативните филмаџии на неговата генерација.

Тој ја доби почесната награда на Академијата за животно дело за 2019 година.

Загадочниот уметник и приврзаник на трансценденталната медитација се спротивстави на објаснувањето на неговите сложени филмови, вклучително и „Диви во срцето“, добитник на Златната палма во 1990 година на Канскиот филмски фестивал, „Eraserhead“, хорор од 1977 година и трилерот „Изгубениот пат“ од 1997 година.

„ Филм или слика е секој посебен јазик, па не вреди да се обидуваме да го кажеме истото со зборови. Нема зборови “, изјави тој за весникот The Guardian во интервју во 2018 година.

Неговиот стил на снимање изведе нова придавка – „линчовски“, која магазинот Vanity Fair го опиша како чуден, морничав и бавен. Линч во своите филмови го вметнува морничавото и вознемирувачкото во обичното и секојдневното, а впечатокот дополнително го засилува со музиката.

Режисерот велеше дека не го интересира само приказната, туку и атмосферата на филмот поставена од комбинираното дејство на визуелни и аудитивни елементи.

„ Неговото око за апсурдни детали што предизвикуваат сцена во шокантно олеснување, и неговиот вкус за ризичен, често гротескен материјал, го направија можеби најпочитуваниот ексцентрик во Холивуд, еден вид психопат Норман Роквел “, објави The New York Times во 1990 година во пресрет на прваета сезона на „Твин Пикс“.

Дејвид Кит Линч
20 јануари 1946 - 16 јануари 2025

Лесна му земја
нека почива во мир !!!

R.I.P. :(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom