Најекономично греење и ладење

Член од
14 август 2018
Мислења
4.903
Поени од реакции
10.968
Баферот не служи за акумулација на топлина која понатаму системот ке ја користи. Неговата улога е балансирање на притисокот во системот.
,,И зошто делта Т од 8ц?'' Не знам стварно. Што и да кажам ке те излажам.
Ако тоа е бојлер за вода, тогаш не е бафер. Толку едноставно. Ти имаш бојлер за топла вода со/во внатрешната единица на пумпата.
Мора да има експанзионен сад,ама па и не мора да е голем, многу често тие се вградени се во една амбалажа ткн внатрешна единица.
Ако е вака, тогаш е добро оти директно е врзано подното со пумпата.
Значи сигурно немаш друг голем резервоар покрај внатрешната единица??

За хистерезисот... криви се тие што ја сетирале пумпата... а и целото парно!
место да модулира рецимо на 33ц со 2ц разлика постојано, они направиле да работи на 35ц, ама да гаси по потреба, па пак да се залетува од нула, па па да гаси...
Сега може и до пумпата е тоа... ама повеќето имаат опција да регулираат Т на вода спрема надворешната температура. Ако нема потреба од мн топлина, на 28-30-32 ватевер она ќе грее, ќе одржава, и ќе модулира без тие он-офф циклуси.

Член од
7 октомври 2014
Мислења
86
Поени од реакции
91
Ако тоа е бојлер за вода, тогаш не е бафер. Толку едноставно. Ти имаш бојлер за топла вода со/во внатрешната единица на пумпата.
Мора да има експанзионен сад,ама па и не мора да е голем, многу често тие се вградени се во една амбалажа ткн внатрешна единица.
Ако е вака, тогаш е добро оти директно е врзано подното со пумпата.
Значи сигурно немаш друг голем резервоар покрај внатрешната единица??

За хистерезисот... криви се тие што ја сетирале пумпата... а и целото парно!
место да модулира рецимо на 33ц со 2ц разлика постојано, они направиле да работи на 35ц, ама да гаси по потреба, па пак да се залетува од нула, па па да гаси...
Сега може и до пумпата е тоа... ама повеќето имаат опција да регулираат Т на вода спрема надворешната температура. Ако нема потреба од мн топлина, на 28-30-32 ватевер она ќе грее, ќе одржава, и ќе модулира без тие он-офф циклуси.
Сега гледам каде сме се недоразбрале – во терминологијата. Значи, да, топлата вода за бања и сл. е целосно одвоена од грејниот систем. Имам втор бафер резервоар, кој е многу помал, но како што претходно споменав, тој служи само за израмнување на притисокот во системот.

За жал, мојата топлинска пумпа е постар модел и не може да модулира. Денес, меѓутоа, постојат и модулаторски модели. Сепак, имам одличен SCOP, кој во јануари изнесува околу 4.4. Сакам да додадам дека оваа вредност ги вклучува сите дополнителни агрегати, како што е пумпата за циркулација, бунарска пумпа, фреквентно за бунарска пумпа а и самата топлинска пумпа која колку толку исто троши некој ват и кога компресорот не работи. Значи се комплет. Ова се вредности од практичното користење, а не само на хартија.

Тоа што карактеристиките на подното греење дозволуваат поевтино греење во тарифа за ниска струја е дополнителен бонус

Последно уредено:
Член од
29 септември 2012
Мислења
1.249
Поени од реакции
2.291
Сега гледам каде сме се недоразбрале – во терминологијата. Значи, да, топлата вода за бања и сл. е целосно одвоена од грејниот систем. Имам втор бафер резервоар, кој е многу помал, но како што претходно споменав, тој служи само за израмнување на притисокот во системот.

За жал, мојата топлинска пумпа е постар модел и не може да модулира. Денес, меѓутоа, постојат и модулаторски модели. Сепак, имам одличен SCOP, кој во јануари изнесува околу 4.4. Сакам да додадам дека оваа вредност ги вклучува сите дополнителни агрегати, како што е пумпата за циркулација, бунарска пумпа, фреквентно за бунарска пумпа а и самата топлинска пумпа која колку толку исто троши некој ват и кога компресорот не работи. Значи се комплет. Ова се вредности од практичното користење, а не само на хартија.

Тоа што карактеристиките на подното греење дозволуваат поевтино греење во тарифа за ниска струја е дополнителен бонус
E taka de.
Baferot e akomulator na rezerva na toplina,i nema nikakva vrska so ekspanzionit sad koj otprilika e so volumen prema goleminata na pumpata i sistemot so nekoj si prosek 1kw so 1 dm3(litar).E toj ekspanzionen sad sluzi za balansiranje na pritisocite a ne baferot.
E sega imas ili nemas ti bafer vo tvojot sistem,ili imas boljer za topla voda od 500 litri.
Ne gi mesajte poimite bafer , ekspazionen lonec(sad) i bojler.

Последно уредено:
Член од
7 октомври 2014
Мислења
86
Поени од реакции
91
E taka de.
Baferot e akomulator na rezerva na toplina,i nema nikakva vrska so ekspanzionit sad koj otprilika e so volumen prema goleminata na pumpata i sistemot so nekoj si prosek 1kw so 1 dm3(litar).E toj ekspanzionen sad sluzi za balansiranje na pritisocite a ne baferot.
E sega imas ili nemas ti bafer vo tvojot sistem,ili imas boljer za topla voda od 500 litri.
Ne gi mesajte poimite bafer , ekspazionen lonec(sad) i bojler.
Боилер од 500 литри + бафер за подното.
Не знам зошто цело време ви е важен тој баферот. Значи тој не акумулира значителна топлина за подното. Експанзиониот сад си е башка

Член од
14 август 2018
Мислења
4.903
Поени од реакции
10.968

Па ќе кажам.. немаш бафер! Имаш експанзиона посуда.. која ете е можеби предимензионирана..
Секој затворен греен круг мора да ја има.

И што модел и година е, оти баш ме чуди што велиш дека не може да модулира?!

П.С. тоа понајвеќе зависи и од самото греење како е изведено. И најнова не знам шо да е, ако има бафер, па автоматизирани кругови, па термички вентили, па термостати на се посебно..
Буквално циркус е тоа! Никако луѓето да сфатат дека се работи за споро и пасивно греење.

Член од
7 октомври 2014
Мислења
86
Поени од реакции
91
Па ќе кажам.. немаш бафер! Имаш експанзиона посуда.. која ете е можеби предимензионирана..
Секој затворен греен круг мора да ја има.

И што модел и година е, оти баш ме чуди што велиш дека не може да модулира?!

П.С. тоа понајвеќе зависи и од самото греење како е изведено. И најнова не знам шо да е, ако има бафер, па автоматизирани кругови, па термички вентили, па термостати на се посебно..
Буквално циркус е тоа! Никако луѓето да сфатат дека се работи за споро и пасивно греење.
Марка: IDM
Модел: TERRA SW10 Complete (HGL)
Год. На производство 2017
Софтвер: Navigator 1.7
Автоматски споено мислење:

не е баш толку топло да не може да модулира..
а и кажа 2017-та го местел, па сигурно е инвертер.
Нема модулација мојот модел. Но сега веќе има модел и со модулација.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.249
Поени од реакции
2.291

Ova e tvojata?
Austisko proizvodstvo.

Член од
7 октомври 2014
Мислења
86
Поени од реакции
91
Член од
14 август 2018
Мислења
4.903
Поени од реакции
10.968

Ова е вода-вода :cautious:

Член од
7 октомври 2014
Мислења
86
Поени од реакции
91
Член од
29 септември 2012
Мислења
1.249
Поени од реакции
2.291
Беше негде 9000€ без монтажа

Да вода вода
Epa ajde sega od pocetok.
Kade e montazata,vo germanija,avstrija ili tuka,vo sto ti staveni sondite,vo bunar,vo bara,reka,potok,kladence ezero,daj ni malku poopsiren opis,i zapoznaj ne malce.
Ova za vo gradska sredina ne mozime da go montirame.
Kopavte bunari ili ne,zedni sme za informacii.
Nekogas koga e denski napravi nekoj snimki,sliki,informiraj ne.

Kajgana Shop

На врв Bottom