Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.147
Поени од реакции
23.648
Епа колку треба да имаш вработени, за еден пензионер достоинствена пензија да добива?
Ако ти се намалува бројка на вработени, а бројка пензионери е иста или се зголемува, нормално ќе имаш крах.

Под вработени, се мисли исклучиво на приватно вработени, оти за тие на државни јасли, 3 пати народ ги плаќа. Главни паразити за секое општество.

Како и секоја понзи шема, првин мора крах, па после нов систем.
Ne te prasav toa, prasav oti ponzi shema .

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.334
Поени од реакции
7.699
Ne te prasav toa, prasav oti ponzi shema .
Понзи шема како функционира?
Пензискиот фонд е во дупка затоа што има се помалку што уплаќаат. Значи за пензискиот фонд да е одржлив, мораш редовно да имаш одредена бројка на приватно вработени кои ќе го полнат.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.147
Поени од реакции
23.648
Понзи шема како функционира?
Пензискиот фонд е во дупка затоа што има се помалку што уплаќаат. Значи за пензискиот фонд да е одржлив, мораш редовно да имаш одредена бројка на приватно вработени кои ќе го полнат.
Pozni ili piramida e koga prvite ke se ofajdat od uplakjanhata na slednite. Za koi prvi zborame tuka, umreni se tie bog znae od koga.
Toa deka ne e oddrzliv e direktno povrzano so soodnosot na rabotosposobnoto naselenie prema penzionerite. Ima tuka i stavka prodolzuvanje na zivotniot vek i itn itn ali toa e toa.
Ok, neodrzliv e.
Care nekoe imas, idejno resenie. Jas vo druga tema go predloziv avstraliskiot metod, oci ke mi izvadea, taka da nesto drugo pametno i tehnicki izvodlivo ako imas, slobodno , ne si ja stegaj dusata.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.334
Поени од реакции
7.699
Pozni ili piramida e koga prvite ke se ofajdat od uplakjanhata na slednite. Za koi prvi zborame tuka, umreni se tie bog znae od koga.
Toa deka ne e oddrzliv e direktno povrzano so soodnosot na rabotosposobnoto naselenie prema penzionerite. Ima tuka i stavka prodolzuvanje na zivotniot vek i itn itn ali toa e toa.
Ok, neodrzliv e.
Епа кога ти е јасно, што прашуваш.

За кои први збориш дека се офајдиле!
Првите во самостојна МКД се немаат офајдено, оти некој што почнал да работи од почетокот на осамостојување, сеуште не е заминат во пензија.

Care nekoe imas, idejno resenie. Jas vo druga tema go predloziv avstraliskiot metod, oci ke mi izvadea, taka da nesto drugo pametno i tehnicki izvodlivo ako imas, slobodno , ne si ja stegaj dusata.
Првин кажи за што ти треба решение.
Секако дека има решенија, не треба да се измислува топла вода.

Австралискиот не знам каков е, има членови од таму, нека споделат. Не верувам дека ни тие не се ефикасни.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.147
Поени од реакции
23.648
Епа кога ти е јасно, што прашуваш.

За кои први збориш дека се офајдиле!
Првите во самостојна МКД се немаат офајдено, оти некој што почнал да работи од почетокот на осамостојување, сеуште не е заминат во пензија.
Od ko pocna da se plakja penzisko na ovie prostori .
Првин кажи за што ти треба решение.
Секако дека има решенија, не треба да се измислува топла вода.

Австралискиот не знам каков е, има членови од таму, нека споделат. Не верувам дека ни тие не се ефикасни.
Za penziskiot fond be Bafra, za so drugo, za so prajme muabet tuka. Sigurno ne mi treba resenie za gradba .

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.236
Поени од реакции
84.243
Бизнисмени од Косово, Албанија, Италија и Македонија замешани во голем скандал за перење пари

Финансиската полиција на Италија побарала информации за неколку македонски бизнисмени кои биле замешани во голем меѓународен скандал за перење пари, затајување данок и злоупотреба на службената положба поврзан со продажба на цементарница во Падова, Италија. Од Косово замешани се фирмата „Клинацем“, команданти и генерали на ОВК, адвокати и бизнисмени од Дреница, Приштина и Урошевац.

кој би рекол...

Член од
7 јуни 2011
Мислења
4.295
Поени од реакции
3.334
Старосната граница секаде низ светот е поголема неголи од кај нас. Прашање на време е кога ке се зголеми дали со оваа или со некоја идна власт. Не е тоа дека мицко сака да ја зголеми, фондот неможе вака да издржи.
Точно се сложувам..Ајде ако веќе си ги мериме со Германија,Швајцарија,Австрија и слични за швабата не е проблем на 70 години да излезе во пензија..Тие си работаат во канцеларија зима топло,лете ладно...Никаква физичка работа ,додека ние балканците им работаме на бауштела и слично..
Овде друже еден џандар ќе излезе на 55 год и ќе вози такси со приватен автомобил Скопје - Велес и ќе си лапа паричиња..
Од друга страна некој на 67 години ќе куцка во банка а третото лице на 67 ќе работа со бастумче гипс картон на промаја и кога ќе исполни право на пензија дали 6 месеца ќе и се радува на истата..
Треба друга стратегија нека му ја мислат вака е ван памет ова..
Работаш цел живот 30-40 години и заминуеш а ваму си искористил година дена пензија ок..Кога така рестото нека им го исплатат на семејството..Како народ ебани сме од сите страни..

Член од
12 март 2009
Мислења
20.327
Поени од реакции
16.490
Ok, neodrzliv e.
Не е само пензиски фонд проблем, се е проблем поради огромната инфлација...парите губат вредност...еве да НЕМА, да ти каже Издвојувај САМ, во што да издвојуваш ??
Биткоини, акции, цигли, бетонски железо, злато ???

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.908
Поени од реакции
37.034
Родени од 80та па навака нема да земаат пензија, барем не во тој сразмер што го земале родителите. Затоа што, намалена е работната сила и нема приход во фондот, бруто платата слабо расте, секоја власт го користи фондот како бунар без дно за криминално крадење. Убаво пиша човекот, немаш ли до 60та година некој пасивен приход обезбеден, си го наебал.
Ама нели родени од 80 па навака нема да земаат пензија (само) од Фондот?

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.481
Поени од реакции
9.221
Бизнисмени од Косово, Албанија, Италија и Македонија замешани во голем скандал за перење пари

Финансиската полиција на Италија побарала информации за неколку македонски бизнисмени кои биле замешани во голем меѓународен скандал за перење пари, затајување данок и злоупотреба на службената положба поврзан со продажба на цементарница во Падова, Италија. Од Косово замешани се фирмата „Клинацем“, команданти и генерали на ОВК, адвокати и бизнисмени од Дреница, Приштина и Урошевац.

кој би рекол...
не престануваат маките

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.236
Поени од реакции
84.243
Пропушти Косово да се етаблира како независна држава и влезе во ООН. Не го искористи моментумот за тоа, туку за некакви си инфантилни национал-шовинистички обиди. Србија издржа (за разлика од некои други).
Косово требаше да покаже зрелост и во моментите на триумф да покаже зрелост и да се помири со Србите на Косово, наместо тоа они си мислеа дека Америка е на нивна страна и сега нема да мораат ни тоа што го потпишале да го исполнат и дека ќе можат да ги тепаат Србите. За тоа го искористија моментумот како најглупи балкански дебили, додека Вучиќ работеше на меѓународно поврзување и негово проширување и утврдување.
Тркалото се сврти.

Пројде возот за ООН, сега може да се надеваат као најбољи исход на некакво вечно тајванско лимбо.

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.315
Поени од реакции
18.398
Епа колку треба да имаш вработени, за еден пензионер достоинствена пензија да добива?
Ако ти се намалува бројка на вработени, а бројка пензионери е иста или се зголемува, нормално ќе имаш крах.

Под вработени, се мисли исклучиво на приватно вработени, оти за тие на државни јасли, 3 пати народ ги плаќа. Главни паразити за секое општество.

Како и секоја понзи шема, првин мора крах, па после нов систем.
Znaci niso ne konkretno ne kaza. Ete hipoteticki da krahira, kako bi idelo ponataka?

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.334
Поени од реакции
7.699
Znaci niso ne konkretno ne kaza. Ete hipoteticki da krahira, kako bi idelo ponataka?
Па муабетот беше зашто си наивен, а сепак имаш акал...

Врска проблемот, многу лесно, зголеми број на приватно вработени. Како тоа би се направило? Многу лесно, отпушти 50% од 200.000 паразити, намали даноци, тргни 100тината регулации што Грујо ги донесе (а ветуваше ќе ги намали) или тргни персонален данок, ќе дојдат странски фирми и ете ти нови вработени.

Kajgana Shop

На врв Bottom