Конфликтот во Сирија

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.425
Поени од реакции
6.734
Па се гледа дека си простак, не читаш ко што треба. Каде реков јас лично дека се радував на 7-ми октомври? Реков што правеа ПАЛЕСТИНЦИТЕ. Мене искрено баш ми беше гајле.
Да почнеш пост со дека ги мрзиш СИТЕ муслимани и евреи во светот од ДНОТО НА ДУШАТА, мислам дека е доволен показател за психичко растројство. Извини али нормален човек неможе такви чувства да има према толкава група на луѓе. Односно може, али тие ги викаме нацисти, расисти итн. Или кога омразата е према евреи и муслимани ова не се важи?

Ne zborav za Hamas tuku opsto. Vo negoviot post ne bese spomnat samo hamas tuku uck, nie, bugari, grci, srbi ili site opsto vo edno hipoteticko scenario i pisanata istorija.
Taka da ajde ako ti preci trgni gi hamas od ravenkata, so ne e tocno za site drugi primeri ?
Владе ја никогаш не би скокал од радост во случај македонска војска или паравојска да отиде на Косово и да се врати со богат плен од цивили меѓу кои стари луѓе и деца. Тебе изгледа би ти се напунила душата. И тоа ми беше муабетот.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.849
Поени од реакции
34.091
Се одмотува клопчето пополека, на сите настани поврзани околу "упадот" на палестинците лани у Израел и одговорот на Израел на тоа денеска го гледаме плодот. Сите заврзлами околу Блиски Исток се у функција на војната против Русија....историјата се повторува.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.062
Поени од реакции
24.972
Наводно им се спремаат Шиитите од Ирак.

Автоматски споено мислење:

А ова за некои од вас може да е и новост, викиликс со свиркање за официјални лица како кажуваат за кој работи Aл Каеда. И подолу како се влечат Ујгури за мозок перење и радикализирање... Накратко кој ги овозможува муџите да прават муџовски работи.

Размислувам, се обидувам да видам чекор напред пред да го направам. Ти не? Пошто после ако ние некогаш се најдеме на примачкиот крај, како што сме се нашле наназад низ историјата - што тогаш?

Не мора да идеш во Египет ете ти го нашиот пример земи го, македонскиот. И нас етнички не чистеле и геноцид ни правеле во окупираните делови од Македонија... Грци, а всушност Англичани/Британци ги влечеле конците. Како што денес на УЧК конците им ги влечат САД и олигархијата (еврејска која ги води).

Муџи? Не бе, нас други ни се крвниците. Тогаш Грците а уствари Британците. Дури и денес УЧК се само алатката, и да треба да се справиш и со алатката ама џабе ако не го гледаш мајсторот кој ја ракува... Или во случајов (твој и на многумина), од дрвата не ја гледате шумата.

Хиптетичниот Перо дали ќе му го вратам новчаникот? Во тесна темна уличка? Абе да му се плукнам на новчанокот ама ипак ќе морам да го земам, за Перо со скршената глава да изгледа како да е ограбен.
Преседанот е како сезамот на баба рога кој е отворен прв па пред илјада години и се има случено илјада пати. Ирак не беше преседан? Либија? Косово? Никарагва? Знаеш ако за некое нешто викаш дека е раритет ако го гледаме сто пати секој ден значи не е раритет. Никаков преседан нема да не спречи да не го ебеме ежот ако така се наредиле коцките.

Човек ај да го решиме и ова со газдите, ама инат си нема да сакаш. Денес им биле газди Америка, вчера Британија, завчера османлиите, превчера она што денес е модерна Саудиска Арабија. Утре може ќе им биде Боливија, или може нема да имаат газда и ќе се шетаат како глутница волци. Менува ли тоа нешто, ако газдата им се смени ќе го смени ли нивниот нарав да ти силуваат се по дома а тебе да те набијат на кол. Дали ако утре Америка си отиде од регионот и местото го преземе Турција ќе се смени тоа.

Затоа аналогијата не ти е точна ама премногу се инатиш и не отстапуваш од твоето по никоја цена. Ако Америка е управувачот, а учк е алатката еве во случајот да речеме ножот, тоа имплицира дека утре ако управувачот умре ножот станува неупотреблив, нели нож сам од себе не боде некој треба да го ракува. И ок сега, Американците си отидат од Балканот, шиптaрите ќе престанат да бидат шиптaри ли? Ако некој друг ги управува или ако никој не ги управува што ќе смени тоа.

Значи ако веќе аналогии правилната аналогија е оваа. Перо тебе те мрази од дно на душа 50 години, да може ќе ти збрца нож и тебе и на сите што ти се блиски. Трајко го упознава Перо пред 5 години а пази Перо тебе те мрази тебе 50 години, многу пред да се упознаат со Трајко и поради негови лични интереси го користи тоа, го снабдува со оружје, го насочува против тебе итн... Ако Трајко ненадејно умре, тебе Перо ќе престане да сака да те убие? Дополнително на ова, за Трајко знаеме дека е флуиден, денес си му пријател утре непријател (Садам, Талибанци и тако даље ти текнува?) и дека може да се смени ветарот. Што значи тоа, ако се смени ветарот дека тебе ти се решава проблемот со Перо? До тука ок сме?
Ај сега другата страна на паричката. Замисли Перо да го нема. Прво Трајко нема адут карта против тебе и не може да те подјебава толку добро и ефикасно како ако Перо беше жив, потшо за Трајко знаеме дека ептен не сака да си прља раце освен ако ептен не мора и не е пребитно. Второ, познавајќи го опортунизмот на Трајко, ако види дека нема плодна почва ќе смени плоча и ќе се фокусира на други цели.

Ти си сега во ситуација кога е Перо пред тебе со ножот, веќе те има прободено во рака, секој момент може да те заколе и ти на мене ми викаш фокусирај се гледај ја шумата. Која шума бе друже? Мене апаш што сака да ме убие ми влегол дома и само што не ме заклал, ти ми викаш батали тоа глеј кој му е шефот, шумата глеј ја. Размисли убаво пред да ми реплицираш на ова. Прочитај 5 пати ако треба.

Ти само за последиците пишуваш, ама штом причините ги игнорираш, резултатот ќе ти е ист, негативен.

Дали муслиманите пред 70-100 години биле со иста свест, односно како сегашниве муџи или "некои" им го сјебале претходниот начин на живеење?
Западните држави од нормални општества не дојдоа случајно до вакви ретардирани да се. Кај нас, а и кај нив, намерно се дозволува муслиманите да се однесуваат како животни, не дека не можат да ги стокмат.
Како тоа Евреите доселеници во Палестина биле пречекани малтене како шќиптарите кај нас, наместо силувани и набивани на кол.

Дали тебе кога со години би те држеле затворен на одреден простор, притоа без основни услови за живот, со секојдневни малтретирања, со религиско перење мозок, ќе израснеш во нормална особа или како муџите ќе си..... дел од Евреите доселеници иако ги имаат сите услови за нормален живот, они се однесуваат полошо од муџите.

Тоа со педофилот е поврзано со движењето на некои небесни тела и месечината. Истото за сексуален однос со деца до 3 години според некои рабини било океј, ама чудно не ги критикувате и нив.
Сараево 20ти години на 20 век. Пред 70-100 години како што викаш ти. Истиот менталитет, пластичарска, Багдад. На 5:52 па надаље ќе ги видиш и бурките и се. 500 години граѓани од прв ред, 500 години привилигирана класа, 500 години одврзани раце за се. Значи збориме Сараево 20ти години уште еднаш да повторам. Ете ти ги истите орки истите шиптaри. И кој е крив во тоа видео што биле такви? Америка, Бил Клинтон, Жак Ширак? Не сакам да вреѓам ама бранење на муслимани ме пизди многу. Отаресете се од тие глупости дека они не се такви, нив ги направиле такви. Добро сте читале нешто во животот? Мостот на Дрина сте ја читале? Знаете ли муслимани како насптауваат од позиција на моќ? Пратите што се дешава во малцинства каде што муслимани доминираат и ги уживаат сите права и слободи? Без навреда доста со оваа ретардација.

Ги мразам и евреите и муслиманите од дното на мојата душа, но сепак не треба да ни биде чудно тоа што скоро сите Палестинци се Хамас и го славеа 7-ми октомври. Пример еве утре Албанците да си ја прогласат Илирида, и после замисли во 2040 некоја македонска терористички организација, еве "Вардарска Фаланга" нека се вика, земе испали 1000 ракети кон Илирида и влезе во Тетово и Гостивар. И ти ќе бидеш тогаш Вардарска Фаланга претпоставувам така? И ти ќе славиш како 97% од Македонците. Тоа за Палестинците што го велиш дека е неблагодарен и гнасен народ апсолутно се сложувам и не негирам и немам апсолутно никаква емпатија кон нив. Но кога се во прашања војните работите се црно-бели. Просечниот Палестинец е Хамас, Просечниот Израелец е ИДФ, Просечниот албанец е УЧК, Просечниот Србин беше Аркановски Тигар во војните 1990-тите во Босна и Хрватска., Просечниот Германец беше Вермахт,СС и НСДАП во втора светска војна, Просечниот Русин е Путин сега, Просечниот Азербејџанец се радуваше кога ги чистеа Ерменците од Карабах.утре еве Бугарија да ја нападне Македонија Просечниот Бугарин ќе биде Бојко Борисов. Утре Егејците во Лерин да земат да кренат бунт и да земаат да убиваат и силуваат просечниот Македонец ќе ги поддржува. Нема философија тука, работите се едноставни и црно-бели, освен кога се работи за граѓанска војна.
Глеј технички Палестинците имаат право. Ти дошол некој и ти тврди дека од таму потекнува и те ебава како сака и ти присвојува територија. Замисли сега сите така да правеа. Замисли сега Австралија да ја нападне Англија со алибито дека тоа е нивна земја и предците им се од таму па према тоа ги полагаат правата на таа територија. Или Турција да го нападне Казахстан и Узбекистан од истите причини.

Ама кога се работи за муслимани, апсолутно кур не ме боли. Утре ако Индија го окупира Пакистан за Индија ќе бидам. Ерменија ако го окупира цел Азербејџан, за Ерменија ќе бидам. Грузија ако ја окупира Турција за Грузија ќе бидам. Апсолутно кур не ме боли за најдолниот слој на човештвото, не е ни човештво наречено муслимани, затоа што они немаат емпатија, милост, хуманизам, човечност за никој и ништо. Луѓе за чија доктрина е алал воен плен жени ако се каурки да се силуваат и тоа со амин од алах пишано се црно на бело во нивните книги, педофилија и уште 300 други работи не заслужуваат ништо освен 2 кубика земја. Ги малтретирале во затвори, ги бркале од своја земја, им рушеле згради им блокирале хуманитарна помош. Апсолутно за ништо од ова кур не ме боли. Секој ден пратам ситуација во муслимански земји од Северна Нигерија, Мали, Сомалија, Блиски Исток па се до Пакистан. Пакистан посебно. Нема ден без силувани индијки или христијанки, запалени храмови и куќи на малцинства, генгрејпинг на немуслимански жени без никакви судски разврски и последици. Замисли која е таа траума 30 души да те силуваат само затоа што не си муслиманка. Нека умрат сите, одма, апсолутно кур не ме боли.

И докурца не ми се објаснува веќе за ова и не ме тагирајте. АПСОЛУТНО КУР НЕ МЕ БОЛИ за што им се дешава на Палестинците. Да можам да спасам 100000 улични кучиња од еутаназија или 100000 муслимани од смрт од земјотрес ќе спасам 100000 кучиња од еутаназија.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.368
Владе ја никогаш не би скокал од радост во случај македонска војска или паравојска да отиде на Косово и да се врати со богат плен од цивили меѓу кои стари луѓе и деца. Тебе изгледа би ти се напунила душата. И тоа ми беше муабетот.
Izvini Gostivar i Tetovo ne se Kosovo. Preprocitaj ubavo sto napisa clenot.
I da vo edno takvo scenario nasa vojska paravoena ili regularna vleze vo Gostivar i Tetovo, od moja gledna tocka go oslobodile od okupatorot i vo megjuvreme im ebale mater na se so mrda posto jbg okupator. I da ke mi se napolni dusata. Tebe ne ? Cisto da znaeme na sto sme i koj sme :cautious:
Patem receno ova go napisa clenot:
Пример еве утре Албанците да си ја прогласат Илирида, и после замисли во 2040 некоја македонска терористички организација, еве "Вардарска Фаланга" нека се вика, земе испали 1000 ракети кон Илирида и влезе во Тетово и Гостивар. И ти ќе бидеш тогаш Вардарска Фаланга претпоставувам така? И ти ќе славиш како 97% од Македонците.

Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.525
Поени од реакции
27.343
Гледај сега како во цел пост немаш ниеден аргумент што е поврзан со факт... Знаеш дека те ценам како соговорник, и затоа уште еднаш најискрено ти кажувам дека најбуквално не си кадарен за критичко и објективно размислување кога се работи за Израел и срањата поврзани со Евреите. Врати се некогаш кога ќе можеш пообјективно да погледаш на ова, и погеледај каков муабет враќаш на факти дека Израел и САД ги финансираат овие кољачиве кои меѓу другото прават и етничко чистење на Христијаните во Сирија.
Гледај сега како во цел пост немаш ниеден аргумент што е поврзан со факт... Знаеш дека те ценам како соговорник, и затоа уште еднаш најискрено ти кажувам дека најбуквално не си кадарен за критичко и објективно размислување кога се работи за Палестина и срањата поврзани со Палестинците. Врати се некогаш кога ќе можеш пообјективно да погледаш на ова, и погеледај каков муабет враќаш на факти дека Муслимански браќа ги финансираат овие кољачиве кои меѓу другото прават и етничко чистење на Христијаните во Сирија, во Либан, а во минатото и на Балканот...

Еве како соверниците на @Ron Burgundy се однесуваат со христијаните во Сирија.

Последно уредено:

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.705
Поени од реакции
1.106
Ова е заедничко масло на западот заедно со Турција и Израел во пакет.
1. Да и се забие нож на Русија бидејќи има веќе еден фронт во Украина.
2. Турција ја чекаше можноста да ги потисне Курдите ако не директно индиректно тие се следни на списокот.
3. Израел го десеткуваше Хезболах што со пејџерите што во војната и сега ќе гледа копнено да ја превземат границата сунитските бунтовници и така Хезболах освен воздушно нема да има можност до оружје, а знаеме воздушно нема шанса бидејќи израелски ловци и дронови го надлетуваат тој регион.

Ете видов пак се прекршило примирјето во Либан што значи ќе продолжи судирот и Хезболах ќе биде принуден да се бори само во Либан и ќе ги повлече сите свои борци од Сирија.
Ова е тежок удар за Иран ризикува копнено да изгуби контакт со Либан.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.525
Поени од реакции
27.343
Глеј технички Палестинците имаат право.
Од кај кур на Палестинците тоа право? Палестинците на крајот на 19 век и почетокот на 20 век учествувале во наголемите масакри после монголската инвазија во регионот. Во регионот на блиски исток, Мала Азија и Одринско се исчистени буквално 15 милиони христијани (повеќе од 50% од населението во тие региони). Најглавните актери во тие масакри биле Туркмените, Палестинците и Курдите. Палестинци во 1948 како поим не постоело, тие биле нарекувани и самите се нарекувале арапи. Евреите воопшто не постоеле таму во тој период.

И BTW, Израел и Сирија се официјално во војна незнам веќе колку децении и нормално е Израел да има некакви си акции против Сирија и vice versa.... Што е работата со Хамас и Палестинците, кај што буквално сите кои беа примени од Хафез и неговиот претходник му забија нож во грб на режимот на Башар ? И бргу побргу земаа учество во уништување на све што е христијанско во Сирија.

Таа гамад не заслужила ништо подобро.

Последно уредено:

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.062
Поени од реакции
24.972
Од кај кур на Палестинците тоа право? Палестинците на крајот на 19 век и почетокот на 20 век учествувале во наголемите масакри после монголската инвазија во регионот. Во регионот на блиски исток, Мала Азија и Одринско се исчистени буквално 15 милиони христијани (повеќе од 50% од населението во тие региони). Најглавните актери во тие масакри биле Туркмените, Палестинците и Курдите. Палестинци во 1948 како поим не постоело, тие биле нарекувани и самите се нарекувале арапи. Евреите воопшто не постоеле таму во тој период.

И BTW, Израел и Сирија се официјално во војна незнам веќе колку децении и нормално е Израел да има некакви си акции против Сирија и vice versa.... Што е работата со Хамас и Палестинците, кај што буквално сите кои беа примени од Хафез и неговиот претходник му забија нож во грб на режимот на Башар ? И бргу побргу земаа учество во уништување на све што е христијанско во Сирија.

Таа гамад не заслужила ништо подобро.
Злосторства на страна (затоа и реков технички гледано), скоро сите Палестинци што ќе ги сретнеш на територија на Израел+Палестина се од таму барем неколку колена. Од друга страна, игла во сено е да најдеш Израелец кој може да ти најде предок што живеел пред 48ма на истата територија. Апсолутното мнозинство се дојденци пост 48ма. Без разлика дали се нарекувале Арапи, Палестинци или гомна бројките се тие, ти може се викаш Трајко утре да се прекрстиш во Петко ама земјата кај што си бил е таа. Пак ќе повторам, ова го коментирам технички гледано ако одиме by the book и му го вратиме новчаникот на тој што ни должи 1000 евра од примерот што му го дадов на Ванлок погоре. Строго од таа перспектива коментирам.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.997
Поени од реакции
5.611
Башар ел Асад пред една година:

Нека не му ја даеше Латакија на Русите, ќе видеше на дело и дека и Русите немаат пријатели и непријатели и дека се е интерес.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.525
Поени од реакции
27.343
Нека не му ја даеше Латакија на Русите, ќе видеше на дело и дека и Русите немаат пријатели и непријатели и дека се е интерес.
Според мене тој пристап во надворешната политика доаѓа со втора светска војна. Претходно повеќе се имало во предвид пријателски односи со некоја држава. Принципиелноста во политиката е едно нешто што сака Русија да го врати на сцената. Во моментов на Русија тоа и е и најголем политички аргумент. Принципиелноста на САД не се покажа баш низ децениите.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.060
Поени од реакции
9.451
Според мене тој пристап во надворешната политика доаѓа со втора светска војна. Претходно повеќе се имало во предвид пријателски односи со некоја држава. Принципиелноста во политиката е едно нешто што сака Русија да го врати на сцената. Во моментов на Русија тоа и е и најголем политички аргумент. Принципиелноста на САД не се покажа баш низ децениите.
Цел Колективен Запад го води една структура и нема сувереност, затоа е тоа така.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.432
Поени од реакции
114.102
Најпосле ако не ги сакаш Палестинците (а не ги сакам ни јас кога сме веќе тука), зошто тогаш би навивал за да завршат овде во Европа?
Значи логикава вели: САД и Западот (знаеме кои земји се тие) им помагаат на Израел, што е точно. Е сега твојата логика вели дека Израел врши етничко чистење/геноцид и сака да ги избрка Палестинците од Газа за да ги насели во Европа, поточно во тие западни земји што ги помагаат Израел. Значи сума сумарум, ете една ќе земам за пример, Германија му помага на Израел во сите овие операции за потоа на своја територија да си насели Палестинци кои ги сметаат за олош и огромен ризик? Seems legit нема што.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.060
Поени од реакции
9.451
Значи логикава вели: САД и Западот (знаеме кои земји се тие) им помагаат на Израел, што е точно. Е сега твојата логика вели дека Израел врши етничко чистење/геноцид и сака да ги избрка Палестинците од Газа за да ги насели во Европа, поточно во тие западни земји што ги помагаат Израел. Значи сума сумарум, ете една ќе земам за пример, Германија му помага на Израел во сите овие операции за потоа на своја територија да си насели Палестинци кои ги сметаат за олош и огромен ризик? Seems legit нема што.
Ти со цел памет мислиш дека Германија има некаква моќ на одлучување?

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.312
Поени од реакции
7.668
Ете ти ги истите орки истите шиптaри. И кој е крив во тоа видео што биле такви? Америка, Бил Клинтон, Жак Ширак? Не сакам да вреѓам ама бранење на муслимани ме пизди многу. Отаресете се од тие глупости дека они не се такви, нив ги направиле такви. Добро сте читале нешто во животот? Мостот на Дрина сте ја читале? Знаете ли муслимани како насптауваат од позиција на моќ? Пратите што се дешава во малцинства каде што муслимани доминираат и ги уживаат сите права и слободи? Без навреда доста со оваа ретардација.
Не ги бранам муслиманите.
Врска видеото од Сараево, што ти е беше поентата, дека носат бурки ли или дека биле крволочни животни. Стави видеа од 10тина држави, Авганистан, Иран, Египет итн. како живееле во тој период, а каков им е сега системот.

Ако муслиманите по дифолт биле крволочни, зашто тоа не го практикувале во континуитет, зашто Евреите во Палестина кога ги носеле, не биле десеткувани. Бидејќи постоело владеење на правото и немало услови за религиско перење на мозок. Косово сигурно самите муслимани им текна да прават своја држава. Кај нас нели Америка (калето) одлучува што и како, или Ердоган и Катар се главните што од 90тите па навака не важи законот за шќиптарите.

Пак ќе повторам, немам причина да ги бранам муслиманите, дури сигурен сум дека имам многу поголема причина од било кој на темава да ги мразам и да повикувам на нови крстоносни војни. Но што со тоа... Христијани на клучни позиции во државниот систем се од почетокот и кај нас и во сите западни држави, па еве гледаме кои се последиците.

Таков религиски судир одговара на интересите на одредена група, затоа и со децинии работат да се создадат услови за такво сценарио. Штом успеале кај личност како тебе да создадат толкава омраза, блиску се до остварување на глобален конфликт.

Ти со цел памет мислиш дека Германија има некаква моќ на одлучување?
Па со оглед на досегашните глупости од негова страна, нема многу памет.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.496
Поени од реакции
24.741
posto toa ne se slucuva veke? aj pogodi kade e najgolemata palestinska dijaspora vo evropa.

Kajgana Shop

На врв Bottom