Се замараме и со транс-мажите, еве school shooters се во Америка. Кога ќе им ги прегориш рецепторите на жени со машки хормони не знаат да се контролираат и одат дирек на бес. Само не е многу за рекламирање тоа, затоа не гима има за добри работи на насловни страни.
Повеќе се замараме со транс-жените затоа што феминизмот и лгебете ги собра под крило. Постоеле и на времето и пак ќе постојат, само не беа пред ова екпоненцирани на прва страна. А на моќниците, читај, луѓето со многу париња што цел им е депопулација на земјата само финансираат вакви движења.
Ако жената поседува силни женствени карактеристики, природно може да бара маж со изразени машки особини за да ја надополни. Спротивно на тоа, ако жената покажува повеќе традиционално машки карактеристики, може да најде хармонија со маж кој носи повеќе женствена енергија во врската.
Ова Boss Lady attitude и сакам маж да биде со традиционални машки карактеристики нема никогаш да работи. Премногу конфликт. Боси треба да си најде фемина маже и да си бидат среќни.
Конкретно прашањето исклучиво ми беше за транс лицата, веќе се согласивме дека не им е место во феминизмот, оти не се жени, нема потреба тоа да се објаснуваме кога сме согласни.
Друго ми беше прашањето, еве мое мислење зошто толку помалку се зборени - прво се помалку - од проста причина што жена е поприфатливо да има андрогин изглед (да не е стереотипно женствена), не сме осудувани ако имаме кратки коси, носиме панталони, итн. за разлика од маж кој кога би облекол фустан, не би бил баш прифатен.
Моја лична теорија е дека најголем дел од транссексуалците се хомосексуалци, кои имаат родови (не полови) стереотипно женствени карактеристики (манеризам на пример). Мислам дека им е "идентификувањето како жена" начин да успеат да се чувствуваат поприфатени, ако успеат да pass како жени. Како хомосексуалци со изразени немажествени карактеристики, веројатно повеќе наидуваат на неприфаќање.
Мене самиот момент "се чувствувам како жена" ми е проблематичен, за да се чувствуваш како нешто, прво треба да знаеш како изгледа нештото. Не се "чувствуваат како жени" туку не се вклопуваат во родовите мажествени карактеристики. Бидувањето жена не е само имањето вагина, дојки, цел систем на воспитување, искуства, работи кои ги доживуваме од раѓање се различни отколку некој кој е роден маж, ма колку и да не се чувствува машки, реално не ги има искуствата на девојче.
Не исклучувам дека постои помал дел кој навистина има дисфорија, но апсолутно тоа не е во оној процент кој се прикажува. Конкретно за САД можам и да изгуглам, цела клиника за "менување на пол" (невозможно е да се промени пол) затворија, затоа што беа фатени како си прават пресметки. И мислам дека најголем поттик на целиве трансови е токму капиталистичката природа на здравството во САД, едноставно преголем профит е во прашање, тренд е кој сериозно ме загрижува, посебно затоа што не се веќе само возрасни (нека кршат глава искрено), туку почнаа да пукаат со хормони деца и да ги касапат.
Мислам дека овој тренд страшно ќе ни се одбие од глава на сите.
П.С. Реално мажи се скул шутерс, да не речам "традиционално" веќе. Ова некоја рендом женска што се осеќа како маж ги испукала. Што е ај пак друг муабет да не го отвараме овде, толку шутерс има, што ни на вести не се веќе онака бомбастично прикажани, стана "нормално". Инаку имате позната транс-жена јутјуберка, републиканка, ако не ја знаеш ѕирни ја (го), Блер Вајт. Доста омразена од 4 бран феминистки, мене ми е најреален примерок меѓу транс-жените. Има баш една дебата кај што ги отепа воук ликовите, мене туѓ срам ме фати. Еве линк ако сакаш да видиш. Црнкињава у мозок мава колку е кринџ и нема поима што зборува.