Фотоволтаични панели

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.777
Поени од реакции
4.313
Фала @Гард за објаснувањето, ние не сме некој големи потрошувачи (се грееме на дрва, добра изолација и гледаме да штедиме кога е можно тоа) но сепак по математикиве што ги пишуваш и те како се исплати да ставиш барем 3-4KW да се стави на кров кога веќе ги имаш парите. Инаку уште мора задолжително елаборат што кошта околу 1000 евра што си пишал на предходниве страни ?

Член од
27 септември 2017
Мислења
73
Поени од реакции
127
Компензацијата за даден вишок струја ти се одразува на сметките за декември и јуни. Доколку имаш уште повеќе произведено, каде сметката пример за јуни ти е 2000,а имаш произведено 5000 денари (од јануари до јуни), сметката за јули исто така ќе ти биде покриена (па и за следен месец, додека не ги покриеш тие 5000).
Koj ja odreduva otkupnata cena za kwh, i kolku e vo momentov?

Член од
27 септември 2010
Мислења
5.076
Поени од реакции
7.163
Фала @Гард за објаснувањето, ние не сме некој големи потрошувачи (се грееме на дрва, добра изолација и гледаме да штедиме кога е можно тоа) но сепак по математикиве што ги пишуваш и те како се исплати да ставиш барем 3-4KW да се стави на кров кога веќе ги имаш парите. Инаку уште мора задолжително елаборат што кошта околу 1000 евра што си пишал на предходниве страни ?
Сега е олеснета процедурата за неколку чекори. Најдобро прашај човек што мести фотоволтаици.
Koj ja odreduva otkupnata cena za kwh, i kolku e vo momentov?
ЕВН (2-3 денари)

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.010
Поени од реакции
1.313
Од денес конечно и јас сум приклучен на двосмерно броило кое е во функција, локација Гевгелија. Во наредниов период ќе ве известувам како оди производството.

Член од
24 септември 2016
Мислења
567
Поени од реакции
748
Од денес конечно и јас сум приклучен на двосмерно броило кое е во функција, локација Гевгелија. Во наредниов период ќе ве известувам како оди производството.
Kolku kilovati si montiral odnosno paneli?

Член од
5 март 2019
Мислења
15
Поени од реакции
14
Сакам да наместам мал систем за во викендичка, потрошувачи би биле: фрижидер, телевизор, тв бокс, 5-6 лед сијалици, можеби и камери. Би сакал да употребувам литиумски батерии. Препорака некоја од ваша страна, што систем и кај се најевтини литиумските батерии? Вкупен буџет околу 1500 евра.

Член од
21 февруари 2023
Мислења
23
Поени од реакции
16
Како ќе се пофалиш со фотоволтаиците во зимскиов период?

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.010
Поени од реакции
1.313
Како ќе се пофалиш со фотоволтаиците во зимскиов период?
Помина почетната еуфорија, ја добив првата сметка за месец декември во износ од -1290 денари. Ова е само делот за прозиводство што треба да се одбива од сметката после првото шестмесечје кога се врши порамнување, барем така сум сфатил јас. @Гард еве може и Гард да каже како беше кај него па да направиме споредба.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.260
Поени од реакции
3.008
Некој да има фотоволтаичен систем во монофазна изведба, да сподели искуства, дали е возможна он-грид имплементација со продажба на вишокот кој ЕВН?
Дали може домашното броило да си остане трофазно ама системот/инвертерот да е монофазен и само на една фаза да се враќа вишокот.

Немам услови (нити потреба) од голем систем, можам да сместам 4 макс 5 панели...
2kw производство апсолутно би ми бркало работа.... па размислувам онака ентузијастички на таков подвиг, да ставам само на една фаза за зимо преку ден да ми го покрива греењето на инвертери 1-1.5kw... а летно време 80% од производството ќе е вишок па да не се фрла :)

Kajgana Shop

На врв Bottom