Сè за опаѓањето на косата - совети и искуства

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.215
Поени од реакции
939
Прегледај го приврзокот 400729

Може ли некој да преведе што пишува на рецептава? Ова е рецепт кои го прават аптекиве, издаден од дерматолог против опаѓање на коса но ме интересира што се содржи? Благодарам
Не сум доктор ама разбирам едното е Capsaicin, другото Ricini. За поточно нека потврди некој друг :)

Член од
4 ноември 2017
Мислења
2.194
Поени од реакции
4.164
Не, нема да имам опаѓање на косата повеќе бидеќи истиот hairline ми е веќе 4 години, исто така споредив со татко ми му е истиот.
Тоа не можеш да го знаеш. Јас имам брат, и исто почна да ни паѓа косата. Така беше со години, деценија, со залистоци кај двајцата, на левата страна повеќе, ама мене продолжи да ми паѓа, и дифузно, а него скоро му застана и му се одржува на исто ниво без третман со години. Технички на сите им паѓа косата, само темпото е различно. Кај тие што немаат многу осетливи фоликули на андрогени, темпото е скор неприметилво. Во секој случај, не е добро да се ориетнтираш од други во фамилија. Ако сакаш да си ја задржиш косата, најдобро е да почнеш со лекарства. Ако не, се изложуваш на ризик да ја изгубиш косата. Мислам дека имаше некоја статистика дека 60% од луѓе со трансплантации ја бричат косата на крај, а ретко кој поминува со една. Имаш некои фаци на нет со 7-8. Проблем е овој тука во Скопје, многу графтови користат, по 5,000 кај некои лица, а тоа е многу за една процедура според Американски стандарди. Па те трошат многу од прва.

Последно уредено:

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
837
Поени од реакции
1.219
Тоа не можеш да го знаеш. Јас имам брат, и исто почна да ни паѓа косата. Така беше со години, деценија, со залистоци кај двајцата, на левата страна повеќе, ама мене продолжи да ми паѓа, и дифузно, а него скоро му застана и му се одржува на исто ниво без третман со години. Технички на сите им паѓа косата, само темпото е различно. Кај тие што немаат многу осетливи фоликули на андрогени, темпото е скор неприметилво. Во секој случај, не е добро да се ориетнтираш од други во фамилија. Ако сакаш да си ја задржиш косата, најдобро е да почнеш со лекарства. Ако не, се изложуваш на ризик да ја изгубиш косата. Мислам дека имаше некоја статистика дека 60% од луѓе со трансплантации ја бричат косата на крај, а ретко кој поминува со една. Имаш некои фаци на нет со 7-8. Проблем е овој тука во Скопје, многу графтови користат, по 5,000 кај некои лица, а тоа е многу за една процедура според Американски стандарди. Па те трошат многу од прва.
Се надевам дека нема да имам повторно опаѓање. Така ми стои hairline-от веќе години и ми нема попаднато, а трансплантацијата баш ги покрива добро деловите и повеќе отколку што треба. Ќе видиме резултат за 4-5 месеци.

Член од
4 ноември 2017
Мислења
2.194
Поени од реакции
4.164
Се надевам дека нема да имам повторно опаѓање. Така ми стои hairline-от веќе години и ми нема попаднато, а трансплантацијата баш ги покрива добро деловите и повеќе отколку што треба. Ќе видиме резултат за 4-5 месеци.
Дај боже да испадне ко што треба. Со среќа.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
961
Поени од реакции
1.568
Не сум доктор ама разбирам едното е Capsaicin, другото Ricini. За поточно нека потврди некој друг :)
тие и јас ги разбрав, ова другово ме мачи :) Благодарам!
Автоматски споено мислење:

Прегледај го приврзокот 400729

Може ли некој да преведе што пишува на рецептава? Ова е рецепт кои го прават аптекиве, издаден од дерматолог против опаѓање на коса но ме интересира што се содржи? Благодарам
bump

Член од
19 јануари 2024
Мислења
1
Поени од реакции
0
Имам купено екстра KIRKLAND SIGNATURE Minoxidil for Men 5% Minoxidil Hair Regrowth Treatment 12 Months Supply Unscented 1 Year од Амазон. Да не му треба на некој да сака да купи?
Dali sisencata se zapecateni so fabricki ( seal) i kolku e edno sise od 60 ml 5% . Fala pozdrav

Член од
10 декември 2017
Мислења
7
Поени од реакции
1
Дечки, продаваат финастерид табелти кај нас нас од 1мг?

Член од
10 февруари 2012
Мислења
18
Поени од реакции
4
не, само 5мг.
ќе ги сецкаш на пола или четвртини
Ako e za kosopast, cetvrtinka e najvisokata doza (teoretski 1.25mg ...vo praksa megju 1 i 1.3 zavisno kolku se istroshi i kako seces). Kupi providen seckac na tableti (eurofarm). Finasteridot kaj nas e mnogu sitna tabletka. Izbegnuvaj dozi od polovina ili cela tableta, tie se nameneti za reguliranje na prostata i ke imaat osetni kontra efekti.

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.382
Дечки абе има ли студија во мк шо прават микропигментација ? На нет неможам ништо да најдам у пм. Ако има повеќе да препорачате благодарам ...
Едит - Ај сам да си одговорам најдов за некое си студио Дадар у Ск ... нешто познато ми е тој познат фризер ќе да беше... ако некој може да даде мислење ... или да препорача други ако има подобри во таа бранша...

Последно уредено:
Член од
10 март 2014
Мислења
1.027
Поени од реакции
1.286
Финастеридот оди само со рецепта нели?
Мора ли да посетам дерматолог па тој да ми препиши?

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.419
Поени од реакции
9.747
Дечки абе има ли студија во мк шо прават микропигментација ? На нет неможам ништо да најдам у пм. Ако има повеќе да препорачате благодарам ...
Едит - Ај сам да си одговорам најдов за некое си студио Дадар у Ск ... нешто познато ми е тој познат фризер ќе да беше... ако некој може да даде мислење ... или да препорача други ако има подобри во таа бранша...
ti pishav togash vo poraka, za vo negotino. sigurno imash i po skopje ama ne gi znam tie.

Kajgana Shop

На врв Bottom