Monster

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.842
Поени од реакции
36.892
Monster е американска биографска крими-драма anthology серија креирана од Рајан Марфи (American Horror Story) и Иан Бренан за Нетфликс. Серијата во секоја сезона ги следи животите на вистински „монструозни“ фигури. Секоја сезона е посветена на различен убиец или убијци.

1730210433303.png

Првата сезона: The Jeffrey Dahmer Story се фокусираше на серискиот убиец Џефри Дамер (Јуан Петерс) и беше поставена на Netflix на 21 септември 2022. Првенствено серијата беше означена како limited series, но подоцна беше обновена за втора и трета сезона по што етикетата limited беше заменета со anthology.

Втората сезона: The Lyle and Erik Menendez Story се фокусира на браќата Лајл (Николас Александер Чавез) и Ерик Менендез (Купер Кох) и имаше премиера на 19 септември 2024.

1730217148161.png

Третата сезона ќе биде насловена The Original Monster и ќе се фокусира на животот на убиецот Ед Геин (Чарли Ханам).

Првите две сезони имаа мешани реакции меѓу критиката, но на крај имаа неверојатен комерцијален успех, и двете достигнувајќи го врвот како најгледани серии на Netflix уште во првата недела од прикажувањето. Првата сезона за само 28 дена стана втората најгледана Netflix серија на англиски јазик во историјата на платформата и трета Netflix серија која за 60 дена имала 1 милијарда часови гледаност. Заработи 4 номинации за Глобус и 6 за ЕМИ, и освои 1 ЕМИ.

За првата сезона имаше интерес на форумот, знам се пишуваше доста, но за Менендез не сум видел некој да пишува. Па - ја гледа(л) ли некој серијава?

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.901
Поени од реакции
11.239
Дамер ја гледав кога излезе и мислам дека беше одлично направена и доста автентично, зашто веќе бев запознаен со делата на будалава. Главниот актер беше појезив од оригиналниот Дамер. Не знам дали зема некоја награда али искина во улогата.
Ќе ја симнам сега вторава сезона да ѕирнеме што се дешава.

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.533
Поени од реакции
2.694
Monster е американска биографска крими-драма anthology серија креирана од Рајан Марфи (American Horror Story) и Иан Бренан за Нетфликс. Серијата во секоја сезона ги следи животите на вистински „монструозни“ фигури. Секоја сезона е посветена на различен убиец или убијци.

Прегледај го приврзокот 433556

Првата сезона: The Jeffrey Dahmer Story се фокусираше на серискиот убиец Џефри Дамер (Јуан Петерс) и беше поставена на Netflix на 21 септември 2022. Првенствено серијата беше означена како limited series, но подоцна беше обновена за втора и трета сезона по што етикетата limited беше заменета со anthology.

Втората сезона: The Lyle and Erik Menendez Story се фокусира на браќата Лајл (Николас Александер Чавез) и Ерик Менендез (Купер Кох) и имаше премиера на 19 септември 2024.

Прегледај го приврзокот 433571

Третата сезона ќе биде насловена The Original Monster и ќе се фокусира на животот на убиецот Ед Геин (Чарли Ханам).

Првите две сезони имаа мешани реакции меѓу критиката, но на крај имаа неверојатен комерцијален успех, и двете достигнувајќи го врвот како најгледани серии на Netflix уште во првата недела од прикажувањето. Првата сезона за само 28 дена стана втората најгледана Netflix серија на англиски јазик во историјата на платформата и трета Netflix серија која за 60 дена имала 1 милијарда часови гледаност. Заработи 4 номинации за Глобус и 6 за ЕМИ, и освои 1 ЕМИ.

За првата сезона имаше интерес на форумот, знам се пишуваше доста, но за Менендез не сум видел некој да пишува. Па - ја гледа(л) ли некој серијава?
Izgledana i vtorata sezona...Maestralna gluma od site likovi osobeno od brakjata..Petata epizoda od vtora sezona ne sum mrdnal cela epizoda.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.147
Поени од реакции
16.082
Ја гледав прва и ми беше солидна, за вторава не сум најзаинтересирана, некако жанров го запоставив, башка го откажав Нетфликсот.
Трета чим е со Чарли, тоа може ќе се гледа.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.842
Поени од реакции
36.892
Јас ја почнав втората и е стварно прејака! Глумата пред се - врв!

Петтата епизода: masterpiece! :cuc: Цела е снимена во one take со речиси неподвижна камера чиј фокус незначително се поместува напред кон актерот кој го глуми Ерик Менендез кој "се исповеда" пред неговиот адвокат. Пре-ја-ко! За ова ги заслужува сите награди на светот актеров. Алал!

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Општо како жанр true crime гледам доста, го изгледав за Дахмер документарецот и беше одличен (Нетфликс знаат и пола од реалната приказна да ја изостават), вториот ми е на листа, па ќе споделам импресии.

Kajgana Shop

На врв Bottom