Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.382
Поени од реакции
4.307
Проблемот е што тука на темава сите кукаат дека во Скопје цените биле 1,800, 2,000 евра или нагоре, што не е точно. Во Скопје има и станови за 1,300 и 1,400 евра во други населби. Ама тука на темава сите сакаат да купат стан во Тафталиџе или кај Универзална и се бунат зашо не може да го купат за илјада евра квадрат.

Цела Македонија сака да купи стан во 20 квадратни километри веќе урбанизиран реон, и се чудат зашто цените за станови таму биле толку високи. Самата реченица дава одговор да прашањето зошто становите во тој реон се толку скапи.
Не е точно дека сите САКААТ да купат, туку МОРААТ да купат во тие 20 квадратни километри, затоа што од 25.713 км2 површина, Македонија функционира само во рамките на 20-30 км2, додека не дај боже нѐ не потрефи некоја елементарна непогода или воен конфликт, па да ги снемаме и тие 20.

Германија како што е уредена пример, или било која посериозна западна држава, има повеќе центри (администрација, болници, образовни и други институции). Да биде цела Германија напикана во Минхен (универзитети, болници,корпорации), мислиш ли дека некој би сакал да купи стан или куќа на 650 километри од Минхен? Не, епа истото е и во Македонија, т.е. Скопје. Ти ако живееш во Делчево, Пехчево, Македонски Брод или друго некое рандом место, ако ти се слоши, поверојатно е Господ да те спаси со божја помош отколку да стигнеш навреме до болница во Скопје, затоа што само таа е функционална, или дури ни таа.

Ако сакаш да завршиш факултет, мора да одиш во Скопје на студии, да спиеш во студентски домови без вода, струја, и цела флора и фауна што опстојува во тие градби (мувла, влага, инсекти)...

Да не зборам за останатите работи.

Никој не сака да живее кај Силбо во дебар маало, туку едноставно мора. Немаме јавен превоз, од Карпош до Центар со автобус ми треба 20-25 минути, пешки ми е исто толку што се вика.

И не, не е изговор дека нема луѓе, или дека се нема пари. Има луѓе, ама умираат (или умираат млади) затоа што немаат основни услови за живот, волја за живот.

Нема пари затоа што се краде на големо, без осет.

Во Германија за 20-25 минути ќе бидам со воз во друг град, на 50 километри. Освен времето, да не зборам и за условите / состојбата на едно превозно средство. Значи она што во Германија би било за отпад, кај нас се носи како НОВА 23-ка или 22-ка приватна. Е до толку сме мизерни.

Член од
16 јули 2021
Мислења
318
Поени од реакции
665
Не е точно дека сите САКААТ да купат, туку МОРААТ да купат во тие 20 квадратни километри, затоа што од 25.713 км2 површина, Македонија функционира само во рамките на 20-30 км2, додека не дај боже нѐ не потрефи некоја елементарна непогода или воен конфликт, па да ги снемаме и тие 20.

Германија како што е уредена пример, или било која посериозна западна држава, има повеќе центри (администрација, болници, образовни и други институции). Да биде цела Германија напикана во Минхен (универзитети, болници,корпорации), мислиш ли дека некој би сакал да купи стан или куќа на 650 километри од Минхен? Не, епа истото е и во Македонија, т.е. Скопје. Ти ако живееш во Делчево, Пехчево, Македонски Брод или друго некое рандом место, ако ти се слоши, поверојатно е Господ да те спаси со божја помош отколку да стигнеш навреме до болница во Скопје, затоа што само таа е функционална, или дури ни таа.

Ако сакаш да завршиш факултет, мора да одиш во Скопје на студии, да спиеш во студентски домови без вода, струја, и цела флора и фауна што опстојува во тие градби (мувла, влага, инсекти)...

Никој не сака да живее кај Силбо во дебар маало, туку едноставно мора. Немаме јавен превоз, од Карпош до Центар со автобус ми треба 20-25 минути, пешки ми е исто толку што се вика.

И не, не е изговор дека нема луѓе, или дека се нема пари. Има луѓе, ама умираат (или умираат млади) затоа што немаат основни услови за живот, волја за живот.

Во Германија за 20-25 минути ќе бидам со воз во друг град, на 50 километри. Освен времето, да не зборам и за условите / состојбата на едно превозно средство. Значи она што во Германија би било за отпад, кај нас се носи како НОВА 23-ка или 22-ка приватна. Е до толку сме мизерни.
Дека мораат да купат/изнајмат у СК, се согласувам, земјата е централно уредена со СК нејзиното сонце, се гравитира околу Скопје, ама дека мораат баш у центар реон, е не е така, извини муабетот ама не ми се чека бус, па не им се чека и на тие од Илинден ама толку имале таму земале, а овде се сака да се земе у центар и да се добијат центарските бенефит на цена у Илинден. Не е е могуче. А не дека сите нејќат. Ако може и Порше на цена на фиќо да даат, нема да кажам не :D
Автоматски споено мислење:

Е така, ама оди после ти објасни се со Не Сум Ја дека за тука и 500е се многу, батето гарант не знајт ни за кој згради станвит збор битно знајт дека така маркетот диктират да се плус 2000е
Ако бе, иди, нуди по 400 еура квадрат, бутни го пазарот, и ние ќе иаме ќар, не сме против. Пиши коа ќе успееш само да знаеме да сме готови и другите.

Член од
22 февруари 2024
Мислења
73
Поени од реакции
154

Очигледно некој вештачки ги пумпа цените, баш прееска размислував на темава, замисли стан во Германија во некој средно населен град каде што кириите се движат за 80 квадратен стан кој вреди околу 250.000 евра да се издаде под кирија за 1200 евра, со 250.000 евра моментално може да се купи 100 квадратен стан во центарот на Скопје, но дали може истиот тој стан да се издаде под кирија за 1200 евра?? Не. Едвај за 400 до 500. Ако и толку даде некој. Значи едноставно не вреди човек да купува стан во Скопје, вештачки се напумпани цените, вреди само да продава стан во Скопје.
Ама ми праќаш статија од некојси портал човече, и ти можеш да креираш и да напишеш што сакаш, не е ни официјална статистика или кредибилен извор на информација.
Дали знаеш што се 300,000 слободни станови на 500,000 популација? Тоа значи 70% од сите згради се празни.
Па дај молимте ако немаш купувано сега скоро или незнаеш некој што купил појди да ги видиш новите проекти/згради дали се празни.

Цените на становите се високи во центарот на Скопје што е површина од малку километри и има релативно мал број на имоти во споредба со некоја друга поголема држава, има далеку поголем избор на општини коишто имаа помали цени поприфатливи за човек со просечна плата. За каде во Германија ми збориш? Тоа е широк поим.
Еве Берлин моментално за нови станови е 8,000 квадрат просек, што значи стан од 80 квадрати е 640,000 евра а не 250,000 како што кажа.

1728999063198.png

Последно уредено:
Член од
23 август 2010
Мислења
39.352
Поени од реакции
113.638
tamu se kupuva stan da go izdavas na nekolku dena... za stranec dojden vo sk na nedela dena toa e idealna lokacija za koja se plaka poveke
Да да јасно, затоа и нагласив дека не купуваат сите за фамилии да гледаат таму, ама ете јас имав неколку примери на роднини и пријатели што купија таму од аспект на локација демек Дебар Маало, јако место, Центар, кур се тресе и сеа го јадат стапот. А за издавање да, си стои тоа што си пишал.

Член од
22 февруари 2024
Мислења
73
Поени од реакции
154
Celo Skopje Dali ima 150000 stanovi vkupno. Gluposti si pisuval nekoj.
Според последниот попис во право си, утна за неколку илјади али околу 150 илјади има.
Значи статииве што ги постираат на темава паднаа у вода. :D
1729000874604.png

Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.243
Според последниот попис во право си, утна за неколку илјади али околу 150 илјади има.
Значи статииве што ги постираат на темава паднаа у вода. :D
Прегледај го приврзокот 432300
To ti se naseleni stanovi vo SK, na posledniot popis bea negde 60k prazni vo SK, i 300k prazni na nivo na cela MK

sto ke kupis so 400k vo NY ili LA? SK ne se sporeduva so niv razbirlivo ama za mkd uslovi SK e tokmu toa. znaci ako gledas prosecna cena vo usa, gledaj i prosecna cena vo mkd, vkluci gi i delcevo, pehcevo i red drugi mesta.

losa sporedba vo sekoj slucaj
Brat vo USA imas min 200+ gradovi nad SK vo sekoj pogled i e daleku podostapno koa e vo prasajne nedviznina, za 400k ke zemis neso ispod avarage vo NY i LA ama zato vo drugi dobri delovi i toa kako ke zemis daleku poatraktivno, ako zemis prosek $400k / na 60k avarage $ ti e 6.5god , kaj nas ako zemis 120k za stan i godisno prosecna plata od 6.5k evra to ti e 18god

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.388
Поени од реакции
24.542
To ti se naseleni stanovi vo SK, na posledniot popis bea negde 60k prazni vo SK, i 300k prazni na nivo na cela MK

Brat vo USA imas min 200+ gradovi nad SK vo sekoj pogled i e daleku podostapno koa e vo prasajne nedviznina, za 400k ke zemis neso ispod avarage vo NY i LA ama zato vo drugi dobri delovi i toa kako ke zemis daleku poatraktivno, ako zemis prosek $400k / na 60k avarage $ ti e 6.5god , kaj nas ako zemis 120k za stan i godisno prosecna plata od 6.5k evra to ti e 18god
i 2000 neka ima nebitno e toa. momentot e sto skopje e za oblasta/drzavata kade sto e... na nekoj od sviripicino skopje mu e nyc ili la. tie 200 gradovi vo usa ne mu pravat nikakva razlika.

jas eve mozam da kupam vo usa pa ne mi pravi nikakva razlika, mene skopje mi e pobitno. ednostavno glupa sporedba e.

Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.243
i 2000 neka ima nebitno e toa. momentot e sto skopje e za oblasta/drzavata kade sto e... na nekoj od sviripicino skopje mu e nyc ili la. tie 200 gradovi vo usa ne mu pravat nikakva razlika.

jas eve mozam da kupam vo usa pa ne mi pravi nikakva razlika, mene skopje mi e pobitno. ednostavno glupa sporedba e.
Epa sporedvite samo koa vi odgovarat nesto :))) Da bese SK ko NewYork ne ke bese ti vo Perth

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.388
Поени од реакции
24.542
Epa sporedvite samo koa vi odgovarat nesto :))) Da bese SK ko NewYork ne ke bese ti vo Perth
pa sporeduvam glaven grad so glaven grad ili drzava so drzava...

glupo e da go sporedam skopje so detroit ili hjuston iako dvata se pogolem vo sekoj pogled od sk koga nikoj od nekoe selo vo usa nema da ti kaze sakam se preselam u detrot ili hjuston pred nyc ili la.

da bese sk kako nyc sega ke zborevme za 25 000 evra kvadrat ne za 2500.

Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.243
pa sporeduvam glaven grad so glaven grad ili drzava so drzava...

glupo e da go sporedam skopje so detroit ili hjuston iako dvata se pogolem vo sekoj pogled od sk koga nikoj od nekoe selo vo usa nema da ti kaze sakam se preselam u detrot ili hjuston pred nyc ili la.

da bese sk kako nyc sega ke zborevme za 25 000 evra kvadrat ne za 2500.
Pa nikoj od tie sho gi nabroja ne se glavni gradovi.. I ne se rabotit za goleminata nego za kvalitetot i moznostite sho gi nudit edno mesto, ete ako niso drugo SK e kade kade podobar od Detroit - najdobar primer kako pagat cena na nedviznina ..NY i LA ti se samo bajka opeana vo pop filmskava kultura daleku od to deka se losi ama imas daleku podobri i popreferirani mesta od niv

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.388
Поени од реакции
24.542
Pa nikoj od tie sho gi nabroja ne se glavni gradovi.. I ne se rabotit za goleminata nego za kvalitetot i moznostite sho gi nudit edno mesto, ete ako niso drugo SK e kade kade podobar od Detroit - najdobar primer kako pagat cena na nedviznina ..NY i LA ti se samo bajka opeana vo pop filmskava kultura daleku od to deka se losi ama imas daleku podobri i popreferirani mesta od niv
glavni u smisla na glavni centri na amerika eden na zapadniot eden na istocniot breg. se raboti za kon kade gravitiraat luge od mkd i usa... ne sonuvaat za kariera vo bitola ili detroit nego za sk ili nyc.

i ne nema popreferirani mesta vo usa od nyc ili la, populacijata vo tie gradovi e najgolema so pricina.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.822
Поени од реакции
36.858

Е да бе мораат. Ја сум од Скопје и не сум израснал во тие населби. Да поубаво е можда и се ти е поблиску, ама па не е крај на светот. Ни приближно не е крај на светот. Само кај нас тоа се зема како смртна пресуда. Зашо сите сакаат се да им е до газот, све да им е на пет минути, и паркинг да има, и да нема друга зграда околу нив и све да биде зеленило и детето во школо да може преку балкон да го фрлат. И ако може се тоа да кошта до кај илјада евра квадрат.

И споредбиве ви се многу јаки. Македонија со Германија. Да, не сме Германија. Земја со милионски градови што се урбанизирале и биле трговски и научни центри додека ние истото време сме биле неписмени Кромањонци. Да, не сме трета најбогата земја во светот со 80 милиони жители и едно од највисоките нивоа на урбанизираност во историјата на цивилизацијата.

Малце треба да се вратите во реалноста и да се споредувате со соседството и да видите како е таму, а не со Сингапур, Лихтенштајн, Германија и Ирска.

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.382
Поени од реакции
4.307
Е да бе мораат. Ја сум од Скопје и не сум израснал во тие населби. Да поубаво е можда и се ти е поблиску, ама па не е крај на светот. Ни приближно не е крај на светот. Само кај нас тоа се зема како смртна пресуда. Зашо сите сакаат се да им е до газот, све да им е на пет минути, и паркинг да има, и да нема друга зграда околу нив и све да биде зеленило и детето во школо да може преку балкон да го фрлат. И ако може се тоа да кошта до кај илјада евра квадрат.

И споредбиве ви се многу јаки. Македонија со Германија. Да, не сме Германија. Земја со милионски градови што се урбанизирале и биле трговски и научни центри додека ние истото време сме биле неписмени Кромањонци. Да, не сме трета најбогата земја во светот со 80 милиони жители и едно од највисоките нивоа на урбанизираност во историјата на цивилизацијата.

Малце треба да се вратите во реалноста и да се споредувате со соседството и да видите како е таму, а не со Сингапур, Лихтенштајн, Германија и Ирска.
Па не мора да се споредуваме со Германија, ама можеме да учиме од нив. Еве ти ја Бугарија - Софија, Варна, Бургас, Пловдив.

Словенија ја имаш, Љубљана, ама тука ти се блиску Загреб, Австрија и Италија.

Не е поентата да се споредуваме со Етиопија, Судан или ЦАР.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.822
Поени од реакции
36.858
Па не мора да се споредуваме со Германија, ама можеме да учиме од нив. Еве ти ја Бугарија - Софија, Варна, Бургас, Пловдив.

Словенија ја имаш, Љубљана, ама тука ти се блиску Загреб, Австрија и Италија.

Не е поентата да се споредуваме со Етиопија, Судан или ЦАР.
Не отскокнуваат цените од тоа што е во регионот. Софија е подобра ама затоа е и поскап квадратот, Љубљана е уште подобра и уште повеќе поскапа. Приштина е срање ама затоа е и поефтина. Бројките велат дека Скопје не е посебен случај.

Споредби со Германија, Холандија, Данска не може да се прават зашто други се околностите и други сили влијаат на цените.

Kajgana Shop

На врв Bottom