1. Секоја клиника радо ќе прифати Bewerbung и Lebenslauf на некој со ЕУ пасош. Треба само да им се испрати емаил.Дали некој работи како физиптерапевт во германија? Или дали знаете некоја клиника да нуди работа или некој да посредува? Знам германски и имам еу пасош.
A da si se dogovorish so gazdata ne ti lichi na pametno?Какво е вашето искуство со враќање кауција?
Моментално кај што сум најавив дека ќе си одам на 1 ноември пошто газдава несака да санира проблеми во станот кои требаше да ги реши уште пред да влезам, имавме и договор дека тоа ќе биде решено ама за жал ликот излезе огромен преварант. Да не влегувам во детали, на кратко ме интересира како оди процесот за враќање кауција? Дали е вистина дека можеш последните две кирии да не ги плаќаш, туку да ти ги земе од кауција или ова само ме лажат?
Барав на интернет, наводно можело ама се што успеав да најдам информации од некој блог па не ми е релевантно.
Се праи паметен, тоа е проблемот. Имаше проблем што требаше да го реши, не го решава и ми бара плус пари а немаме таков договор, проблемот е тука уште пред да се вселам. А прошли ден кога имаше невреме цел стан му протече со вода и прозорците затворени му пропуштаат вода и за тоа не сака да се замара да го санира.A da si se dogovorish so gazdata ne ti lichi na pametno?
A ako se praj pameten, togash gi kontaktirash https://www.verbraucherzentrale.de/ i tie ce ti pomognat!
Контактирај ги тие и напиши му мејл со рок на одговор да две недели да ти ја врати кауцијата.Се праи паметен, тоа е проблемот. Имаше проблем што требаше да го реши, не го решава и ми бара плус пари а немаме таков договор, проблемот е тука уште пред да се вселам. А прошли ден кога имаше невреме цел стан му протече со вода и прозорците затворени му пропуштаат вода и за тоа не сака да се замара да го санира.
Најверојатно ќе ги контактирам тие, фала ти.
Ќе пробам да се договорам со убаво, ако не, не знам што ќе излезе, ебати Немачка.Контактирај ги тие и напиши му мејл со рок на одговор да две недели да ти ја врати кауцијата.
Ако не бива со првиот мејл вториот на крај треба на крајот да содржи:
Sollte ich bis zum 18.07.2024 immernoch meinen austehenden Betrag nicht erstattet bekommen haben, so werde ich über meine weiteren Möglichkeiten nachdenken und gegebenenfalls rechtliche Schritte einleiten.
A shto misleshe ti deka vo Nemachka se e med i mleko? Stoka imash sekade, samo vo Nemachka imash i zakoni. Ama treba da se izborish i da go dochekash krajot.Ќе пробам да се договорам со убаво, ако не, не знам што ќе излезе, ебати Немачка.
Јас сјојдов порано од отказен рок во смисла 3 месеци унапред и му ја оставив кауцијата баш поради истите причини плус имавме огромни проблеми со муфла и греење.Какво е вашето искуство со враќање кауција?
Моментално кај што сум најавив дека ќе си одам на 1 ноември пошто газдава несака да санира проблеми во станот кои требаше да ги реши уште пред да влезам, имавме и договор дека тоа ќе биде решено ама за жал ликот излезе огромен преварант. Да не влегувам во детали, на кратко ме интересира како оди процесот за враќање кауција? Дали е вистина дека можеш последните две кирии да не ги плаќаш, туку да ти ги земе од кауција или ова само ме лажат?
Барав на интернет, наводно можело ама се што успеав да најдам информации од некој блог па не ми е релевантно.
Ако земаш АLG I не влијае при продолжувањето на визата, се рачунаат како платна листа месеците кога добиваш ALG I. ALG II е социјално ќе имаш проблем да продолжиш виза.Здраво на сите,
Веќе 2 години работам по струка во фирма во Германија и пред некој ден добив убава понуда за работа од друга компанија.Визата ми истекува до Јануари значи уште 5 месеци и доколку ја прифатам новата понуда и ја променам работата ќе бидам на пробен цајт до Февруари.Прашањето ми е доколку добијам отказ за време на пробниот цајт дали завршивам под џоб центар и колку време ќе имам да најдам нова работа без притоа да ја изгубам визата.Се работи за стручна виза дефицитарен кадар.
Колку можам да земам повраток на данок од прилика, кој се разбира во ова нека ми пише пп имам прашања.
Автоматски споено мислење:
Не се смеј, документите ми се мк, дали се исплати да аплицирам или поскапо ќе искочи поштарината да ми ги праќаат па јас да ги препраќам.
Автоматски споено мислење:
Aj ajjjj зa фаќање сеир први сте,а кога треба да се каже некое инфо да се помогне, ко комарци во трева се сокривате
Ееее море македончиња, затоа не не бива ко држава.
Ќе се снајдам јас неми го берете гајлето
znaci samo taa godina sum postoela spored tebe.seriozno kako da ti go odgovori ova nekoj bez da se smee? prasuvas za POVRATOK na danok.... OK. Kolku si platila prvo i osnovno? Ako si platila NULA (posto cela godina bese u MKD) sto mislis od NULA kolku moze da ti se vrati?