Македонци во Германија

Член од
20 октомври 2013
Мислења
27
Поени од реакции
53
Дали некој работи како физиптерапевт во германија? Или дали знаете некоја клиника да нуди работа или некој да посредува? Знам германски и имам еу пасош.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.301
Дали некој работи како физиптерапевт во германија? Или дали знаете некоја клиника да нуди работа или некој да посредува? Знам германски и имам еу пасош.
1. Секоја клиника радо ќе прифати Bewerbung и Lebenslauf на некој со ЕУ пасош. Треба само да им се испрати емаил.
2. Мора да се започне постапка пред Регионално собрание (градски совет) во конкретната регионална покраина каде припаѓа градот во кој сакате да работите (во секој регион различно трае процедурата, зависно од гужви и персонал *гудахтери, за обработка на документите).
3. Со Defizitbescheid (документ за Дефицит од теорија и пракса) веднаш се добива договор за работа во Клиника каде ќе имате можност да ги одработите саатевите од теорија и пракса кои „ви фалат“ во споредба со МКД образованието и праксата стекнати тука.
4. По одработувањето на праксата и посетувањето на теоретска настава со добиените потврди од болницата има уште една кратка постапка до регионалната канцеларија од подрачното Министерство за здравство *(ова со наши зборови кажано за да е појасно, инаку името на Германски на таа институција која ја има во секој град е Gesundheitsamt), при што по завршувањето на таа папирологија (со доставување док за неосудуваност - се вади од општината каде сте пријавни на адреса + сертификат за познавање на Германскиот јазик на B2 ниво, признати се Goethe, Telc и ÖSD - последниот австриски, признат е во цела Германија, може да се полага и во МКД и е најлесен како тест за полагање), добивате на крај Urkunde (диплома) со кое понатаму патот ви е отворен да работите било каде во Германија и да поставувате услови, особено ако сте добар во својата работа и добро го владеете јазикот.
5. Одличен B1 ви треба за да поминете интервју и за да најдите работодавец, додека работите ќе стекните знаење за B2 но во секој случај ќе ви треба истото ниво за секојдневна работа со пациенти бидејќи истите често зборуваат на локални дијалекти и ако се нема добра основа на Германскиот јазик тешко дека ќе може да комуницирате + во секоја клиника има ЕДЕН КУП *(али буквално) папирологија.
Така да, реалното познавање на Германски јазик (не само на папиру) е клучно во цел процес, кој што ќе ви каже: „Абе ајде тука ќе научиш, синкир сите со научен јазик дојдовме“ сигурно не работи во здравство туку во Мекдоналдс или ДХЛ или ако работи во здравство лажи.
Специфична е професијата за импровизации во однос на јазикот.

E

enzo8

Гостин
Какво е вашето искуство со враќање кауција?
Моментално кај што сум најавив дека ќе си одам на 1 ноември пошто газдава несака да санира проблеми во станот кои требаше да ги реши уште пред да влезам, имавме и договор дека тоа ќе биде решено ама за жал ликот излезе огромен преварант. Да не влегувам во детали, на кратко ме интересира како оди процесот за враќање кауција? Дали е вистина дека можеш последните две кирии да не ги плаќаш, туку да ти ги земе од кауција или ова само ме лажат?
Барав на интернет, наводно можело ама се што успеав да најдам информации од некој блог па не ми е релевантно.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.974
Поени од реакции
7.623
Моментално кај што сум најавив дека ќе си одам на 1 ноември пошто газдава несака да санира проблеми во станот кои требаше да ги реши уште пред да влезам, имавме и договор дека тоа ќе биде решено ама за жал ликот излезе огромен преварант. Да не влегувам во детали, на кратко ме интересира како оди процесот за враќање кауција? Дали е вистина дека можеш последните две кирии да не ги плаќаш, туку да ти ги земе од кауција или ова само ме лажат?
Барав на интернет, наводно можело ама се што успеав да најдам информации од некој блог па не ми е релевантно.
A da si se dogovorish so gazdata ne ti lichi na pametno?
A ako se praj pameten, togash gi kontaktirash https://www.verbraucherzentrale.de/ i tie ce ti pomognat!

E

enzo8

Гостин
A da si se dogovorish so gazdata ne ti lichi na pametno?
A ako se praj pameten, togash gi kontaktirash https://www.verbraucherzentrale.de/ i tie ce ti pomognat!
Се праи паметен, тоа е проблемот. Имаше проблем што требаше да го реши, не го решава и ми бара плус пари а немаме таков договор, проблемот е тука уште пред да се вселам. А прошли ден кога имаше невреме цел стан му протече со вода и прозорците затворени му пропуштаат вода и за тоа не сака да се замара да го санира.
Најверојатно ќе ги контактирам тие, фала ти.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.853
Поени од реакции
8.398
Се праи паметен, тоа е проблемот. Имаше проблем што требаше да го реши, не го решава и ми бара плус пари а немаме таков договор, проблемот е тука уште пред да се вселам. А прошли ден кога имаше невреме цел стан му протече со вода и прозорците затворени му пропуштаат вода и за тоа не сака да се замара да го санира.
Најверојатно ќе ги контактирам тие, фала ти.
Контактирај ги тие и напиши му мејл со рок на одговор да две недели да ти ја врати кауцијата.

Ако не бива со првиот мејл вториот на крај треба на крајот да содржи:

Sollte ich bis zum 18.07.2024 immernoch meinen austehenden Betrag nicht erstattet bekommen haben, so werde ich über meine weiteren Möglichkeiten nachdenken und gegebenenfalls rechtliche Schritte einleiten.

E

enzo8

Гостин
Контактирај ги тие и напиши му мејл со рок на одговор да две недели да ти ја врати кауцијата.

Ако не бива со првиот мејл вториот на крај треба на крајот да содржи:

Sollte ich bis zum 18.07.2024 immernoch meinen austehenden Betrag nicht erstattet bekommen haben, so werde ich über meine weiteren Möglichkeiten nachdenken und gegebenenfalls rechtliche Schritte einleiten.
Ќе пробам да се договорам со убаво, ако не, не знам што ќе излезе, ебати Немачка.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.974
Поени од реакции
7.623
Ќе пробам да се договорам со убаво, ако не, не знам што ќе излезе, ебати Немачка.
A shto misleshe ti deka vo Nemachka se e med i mleko? Stoka imash sekade, samo vo Nemachka imash i zakoni. Ama treba da se izborish i da go dochekash krajot.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.524
Поени од реакции
22.173
Правиш протокол ко ќе се одселиш гледај да нема штети да не може да ти одбие. Прашуваш кога е во план да ги врати и чекаш. Мислам до 6 месеци има време да ги зачува во случај да најде скриена штета. Сепак со оглед на протоколот си горе долу на сигурна страна. Ако не ти ги врати по 6 месеци препорачано писмо и даваш рок од 2 до 4 недели и најавуваш дека ако не ги врати до денот х, ќе тужиш. Ако не си сигурен, направи осигурување за правни спорови ама да покрива случаеви околу живеалиште. Rechtschutzversicherung. Рачунај три месеци пред евентуален спор треба да ти биде направено. Е сега ќе ги платиш тие месеци ама ќе ги покрива трошковите. Едно е имање право друго е добивање право.

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.583
Поени од реакции
17.425
Јас сјојдов порано од отказен рок во смисла 3 месеци унапред и му ја оставив кауцијата баш поради истите причини плус имавме огромни проблеми со муфла и греење.

Член од
4 декември 2014
Мислења
323
Поени од реакции
279
Здраво на сите,
Веќе 2 години работам по струка во фирма во Германија и пред некој ден добив убава понуда за работа од друга компанија.Визата ми истекува до Јануари значи уште 5 месеци и доколку ја прифатам новата понуда и ја променам работата ќе бидам на пробен цајт до Февруари.Прашањето ми е доколку добијам отказ за време на пробниот цајт дали завршивам под џоб центар и колку време ќе имам да најдам нова работа без притоа да ја изгубам визата.Се работи за стручна виза дефицитарен кадар.

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.583
Поени од реакции
17.425
Здраво на сите,
Веќе 2 години работам по струка во фирма во Германија и пред некој ден добив убава понуда за работа од друга компанија.Визата ми истекува до Јануари значи уште 5 месеци и доколку ја прифатам новата понуда и ја променам работата ќе бидам на пробен цајт до Февруари.Прашањето ми е доколку добијам отказ за време на пробниот цајт дали завршивам под џоб центар и колку време ќе имам да најдам нова работа без притоа да ја изгубам визата.Се работи за стручна виза дефицитарен кадар.
Ако земаш АLG I не влијае при продолжувањето на визата, се рачунаат како платна листа месеците кога добиваш ALG I. ALG II е социјално ќе имаш проблем да продолжиш виза.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
Колку можам да земам повраток на данок од прилика, кој се разбира во ова нека ми пише пп имам прашања.
Автоматски споено мислење:

Не се смеј, документите ми се мк, дали се исплати да аплицирам или поскапо ќе искочи поштарината да ми ги праќаат па јас да ги препраќам. :)

Aj ajjjj зa фаќање сеир први сте,а кога треба да се каже некое инфо да се помогне, ко комарци во трева се сокривате :sneaky:
Ееее море македончиња, затоа не не бива ко држава.
Ќе се снајдам јас неми го берете гајлето ;)

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.390
Поени од реакции
24.546
Колку можам да земам повраток на данок од прилика, кој се разбира во ова нека ми пише пп имам прашања.

Не се смеј, документите ми се мк, дали се исплати да аплицирам или поскапо ќе искочи поштарината да ми ги праќаат па јас да ги препраќам. :)

Aj ajjjj зa фаќање сеир први сте,а кога треба да се каже некое инфо да се помогне, ко комарци во трева се сокривате :sneaky:
Ееее море македончиња, затоа не не бива ко држава.
Ќе се снајдам јас неми го берете гајлето ;)

seriozno kako da ti go odgovori ova nekoj bez da se smee? prasuvas za POVRATOK na danok.... OK. Kolku si platila prvo i osnovno? Ako si platila NULA (posto cela godina bese u MKD) sto mislis od NULA kolku moze da ti se vrati?

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
seriozno kako da ti go odgovori ova nekoj bez da se smee? prasuvas za POVRATOK na danok.... OK. Kolku si platila prvo i osnovno? Ako si platila NULA (posto cela godina bese u MKD) sto mislis od NULA kolku moze da ti se vrati?
znaci samo taa godina sum postoela spored tebe.

Kajgana Shop

На врв Bottom