- Член од
- 4 октомври 2022
- Мислења
- 1.285
- Поени од реакции
- 2.155
Мешаме баби и жаби малце. Убаво напоменав ја 1080i50. Ајде за тебе едно прашање. Која е разликата од 1080i со 1080p? Правиш разлика меѓу progressive и interlaced? 1080i50 значи 50Hz refresh rate, 25 фрејма целосни (да како што велиш ти, ради интерлејсот е 50 за да добиеш прави 25 фрејма инаку ќе гледаш несинхронизирани линии тн артефакти). И зошто користат 1080i50? Затоа што не бара толкав битрејт како прогресивното. Е со полош квалитет од прогресивно али со доволен битрејт се добива задоволителна слика.
ПС: И ако имаш друже дај прашај молим те што беше на каналиве дел ова изминативе недели, па дал се нормални? 3 дена се објаснувам кој крш е сликата а ми велат не е до нив. Гледа ли таму некој контролира ли може ли да направи споредба со тие каде што е океј со тие кои им пријавуваш? Се утепаа од верглање дека квалитетот е тој каков што преземаат од нив. Па дајте ве молам бре. Ќе го среди некој и за некоја недела пак ќе го расипат и расправај се дека е до нив. Крајно ја претераа со телевизијава. Да за други се топ немам замерки ама ова…
Јас убаво те прашав каде го провери битрејтот и каков фрејм оди на каналите? Јас не го бранам Телеком. Крш се каналите да, ама муабетот погоре беше за 50 фрејма.
Ете најди како за пример ZDF Германија кој оди во 720p со 50fps и некој 13-15 mbps па направи споредба. Само пази да не помислиш дека гледаш на 240fps на момент.