Не ја вртете таа теза џабе веќе, и во внатрешноста наебавме со цените на недвижностите. Ете ти го Штип на пример има вртоглав раст, мислам прв чекор е владата да стави прогресивни даноци на 2-3-4-5 стан итн, има доста луѓе кои не знаат во што друго да инвестираат па најлесно им е да купат стан макар истиот стоел и празен. Не им значи пари од кирија многу а на млади парови им прават проблеми
Огласите се стари 2 месеци, становите се во градот, не се на периферија.
Овој од 85кв е нова градба, зградата ти е со лифт и имаш паркинг место.
Ако во Струмица, како главен и најголем град во југоистокот квадратот е 800евра, не гледам зошто у Скопје би требало да е повеќе од 1200?
Разбирам да е строг центар, па ајде до некои 1500евра и така, мене у Автокоманда у воената зелена зграда, ми бараа 40 000евра за 27квадрати на 2ри спрат.
Мислам, кој е луд тука?
Не е тоа никаква теза.
Огласите се стари 2 месеци, становите се во градот, не се на периферија.
Овој од 85кв е нова градба, зградата ти е со лифт и имаш паркинг место.
Ако во Струмица, како главен и најголем град во југоистокот квадратот е 800евра, не гледам зошто у Скопје би требало да е повеќе од 1200?
Разбирам да е строг центар, па ајде до некои 1500евра и така, мене у Автокоманда у воената зелена зграда, ми бараа 40 000евра за 27квадрати на 2ри спрат.
Мислам, кој е луд тука?
Не е тоа никаква теза.
Луѓето се во право, споредбата е логична ама играта е местена. Еве ти отиди кај тој што го викаат продава мувлосан стан за 140000 еур, прашај го по кој критериуми и логика го продааш станов толку, мислиш ќе ти се правда? Прво може ќе се праи фин локација, ово оно, ама ако го притиснеш ќе ти каже сакаш купи сакаш не. Алчни сме си, и ко што кажа член погоре, ти ќе даеш стан на продажба според логика а не пазар па ќе останеш со прст у уста ако идејата ти било да продаеш тој и да земеш нов. Ако ти си го дал 1000 еур квадрат а пазарот ти бара 1500, си го јадел немиен.
Кај нас е ова е тотална измама, вршење лажни притисоци дека нема станови (ќе немало), "хемиски" напумпани цени од нигде никаде, пропаганди по медиуми и перење на пари на Шиптаромафијата. Уживај другар, сигурно ќе платам 1600е квадрат за од дедо ти мувлосаниот од '70 та.
реална моментална ситуација е дека има балон тоес меур надуен на станови во Македонија поточно напумпани цени заради преголем број на станови > реална побарувачка и така стојат празни?
убаво кажав?
Значи во нормална (функционалнца) економија, падот и растот на цените се диктирани од Побарувачка <=> Достапност на недвижнини. Во Скопје се продаваат преку 60000 станови сигурно, и пред да се накачат цените имаше станови на продажба колку сакаш, нови од 800-900е м2, другар пред 4-5 години толку пари плати за м2.
Кај нас е ова е тотална измама, вршење лажни притисоци дека нема станови (ќе немало), "хемиски" напумпани цени од нигде никаде, пропаганди по медиуми и перење на пари на Шиптаромафијата. Уживај другар, сигурно ќе платам 1600е квадрат за од дедо ти мувлосаниот од '70 та.
Во Австралија пример, цените на недвижнините се кренаа упм бидеќи има МНОГУ луѓе што сакаат да се снабдат со дом ама НЕМА доволно недвижнини, за само да изнајмиш стан треба да правиш интервју ЗАМИСЛИ @Lester Freamon можи да ти потврди.
Ова само уште повеќе ги мотивира младите да си заминат странство место да останат овде и да инвестираат во својата држава. Јас лично пример еве ти кажувам, од 10 души друштво само 2-ца сме останати овде бидеќи работиме од дома, другото Данска, Германија, Шведска, USA, Холандија.
Ќе печалат и ќе се вратат да купат недвижнини овде ? Не, воопшто не. Тие таму остануваат, тие самите и нивните придобивки остануваат таму и не планираат овде да се вратат па ниту да инвестираат, еднаш-двапати годишно си идат овде да се видат со нивните и толку. Видете статистики за колку новозапишани има деца во основно училиште, страшно разочарувачки пад, страшно.
Овие што се лукави и сакаат да идат цените до безкрај не сфаќаат дека тоа штети на колективното опшество, на народот. Сигурно се од истите типови на луѓе кои ќе ти речат: "BraT jaS glaSaV za SdS/VeMeRO oTi Mi VeTiJa BrAt dA pOkacAt oVa zA meNe PlaTaTa/oTkuPOt" - кој било личен бенефит. Утре недајбоже ќе се разболи нема да има кој да го лечи во државава, ха ха ха
Такви како таа ги купуваат за преку 1м, ги туркаат и градат нови објекти на истата локација. Ете ставив уште 2 линкови, и тоа во многу ситуации купувачите не се ни појавуваат, праќаат претставник на аукција и ги пумпаат цените до плафон.
Становите се нешто поефтини тука бидејќи имаат многу високи оперативни трошоци (7-10к годишно), но пак тешко да се најде добар стан под 500-600к, во централно подрачје често и над милион.
Decki vie ocigledno ne razbirate sto ustvari e vrednosta na edna nedviznina. Ne e kukata (gradbata) nego zemjishteto. Kukata duri nekogas i ja smaluva vrednosta na zemjisteto, taka da taa sto lester vika e prodadena za 1,5M da bilo samo plac ke se prodadel za 1,55M zasto najmalku 50K ke go kosta rusenjeto i rascistuvanjeto na kukata.
Isto vi e za stanovite u centar. Se prodava lokacijata, ne tolku gradbata. 100 pati porado bi ziveel vo stan vo gradski zid (imam eden sproti ramostor) nego nekoja gradba kade i da e vo naselbite vo Skopje. Prvo zgradite vo golem del se napraveni apla kvalitetno pogotovo tie za JNA oficerite, vtoro, lokacijata e odlicna i vo golema mera ne ti treba ni kola, jas na odmor koga sum vo mkd ne se zamaram so vozenje na primer, sve mi e blisku. Treto so mala renovacija mozes prilicno dobro da go sredis stanot, imas apla povisok tavan nego vo novite gajbi, betonski zidovi mesto gips karton, znacitelno poveke celik vo konstrukcijata nego segasnite zgradi... Lifotovite site imaat smeneto, prozori bea edino nesto sto ete bese malku pozaebano za smena i normalno modernizacija na kupatilo itn...
Neznam so koj pamet sporeduvate stan vo Skopje so Strumica ili bilo koj del vo mkd. Ednostavno smesno mi e mene toa, tamu ni da me platat ne bi ziveel ama ok ako vas ne vi smeta vooposto ne se ni zamarajte so Skopje, i nie i vie srekni.
Neznam so koj pamet sporeduvate stan vo Skopje so Strumica ili bilo koj del vo mkd. Ednostavno smesno mi e mene toa, tamu ni da me platat ne bi ziveel ama ok ako vas ne vi smeta vooposto ne se ni zamarajte so Skopje, i nie i vie srekni.
Па искрено не знам што е разликата освен што е Скопје поголем град, ниту е воздухот почист, ниту се градот и улиците почисти, ниту е архитектурата подобра, ниту јавниот превоз.
Уште има Роми што тераат коњи на сред булевар, и што на семафор ти бришат шофершајбни и се бањаат у фонтаната у сред центар.
А да, и продавањето на чорапи и гаќи во парк и на улица, у сред клинички центар за малку ќе го заборавев, единствен град каде сум видел такво нешто.
Просветли ме која е таа “супериорна локација“, освен што е главен град, која треба јас толку скапо да ја доплатувам за да живеам таму?
Е сега у Струмица нема џамии и никако да бидеме у топ 3 најзагадени градови во Европа, може затоа не би живеел кај нас и пари да ти даваат?
Туризмот е една од најбрзорастечките индустрии во светот. Државите во соседството прават буквално милијарди евра годишно од туристите.Follow Kanal5 on...• FB...
Не ја вртете таа теза џабе веќе, и во внатрешноста наебавме со цените на недвижностите. Ете ти го Штип на пример има вртоглав раст, мислам прв чекор е владата да стави прогресивни даноци на 2-3-4-5 стан итн, има доста луѓе кои не знаат во што друго да инвестираат па најлесно им е да купат стан макар истиот стоел и празен. Не им значи пари од кирија многу а на млади парови им прават проблеми
Па искрено не знам што е разликата освен што е Скопје поголем град, ниту е воздухот почист, ниту се градот и улиците почисти, ниту е архитектурата подобра, ниту јавниот превоз.
Уште има Роми што тераат коњи на сред булевар, и што на семафор ти бришат шофершајбни и се бањаат у фонтаната у сред центар.
А да, и продавањето на чорапи и гаќи во парк и на улица, у сред клинички центар за малку ќе го заборавев, единствен град каде сум видел такво нешто.
Просветли ме која е таа “супериорна локација“, освен што е главен град, која треба јас толку скапо да ја доплатувам за да живеам таму?
Е сега у Струмица нема џамии и никако да бидеме у топ 3 најзагадени градови во Европа, може затоа не би живеел кај нас и пари да ти даваат? Прегледај го приврзокот 427228 Прегледај го приврзокот 427230
Туризмот е една од најбрзорастечките индустрии во светот. Државите во соседството прават буквално милијарди евра годишно од туристите.Follow Kanal5 on...• FB...
после проектот и замислата на Груевски со Скопје 2014 не чинело.
Замисли да бевме уште на Плоштад со коцката,тревата,фасадите покрај Кејот,ГТЦ уште отворена грдотија.
Ни Историски Музеј,ни Водовод,ни Театар ни Александар и Филип Фонтаните.
Скопје е шлајм а повеќе се луѓето што се противеа против Скопје 2014.
Истите тие после кога Груевски си замина го гласаа Зоран Заев кој остави Скопје да тоне и смени македонско име и историја.
Одродници.
Охрид е под голема турска инвазија исто поготово од Турци кои отвараат ресторани,бизниси итн.Завчера се вратив и правев со еден муабет од Iskenderun е и баш таков сега обичај имаат новите Турци кои се селат во Охрид,почнуваат бизнис и го викаат по градот од каде се.Земаат бизнис и купуваат стан или стара куќа и ја реновираат.Носат и свои работници од Турција и тука престојуваат преку сезона.
Искрено мило ми е.Подобро Турчин отколку Албанец.
Турчинот е учен и има култура и почит спрема Македонецот.
познати се причините.Од старите турски фамилии се членови и купуваат назад стар имот свој или повеќе за емоционално сеќавање е се работи слично на нашите Егејци во Беломорска како што е принципот.
Поефтино им е да земат тука стан имаат дирекна линија авионска и поблиску им е до Балкан.
Доста градежни фирми што работат на пругата накај Бугарија и други патишта се турски фирми. И си носат работници.
Скопје ги има насекаде, нема зграда кај што нема турци под кирија. Среќа што не сме атрактивна земја после турци во секој западно европски град потоа доаѓаат арапи, пакистанци и бенгали.
Со моменталниот наталитет во Скопје и ненормалниот наплив на турци во Скопјемце ќе си се врати да си биде тоа што си беше до пред нешто помалку од 100 години. Да не навредиме нечии чуства ќе речеме дека бил интернационален град.
Skopje sekogas bil internacionalen grad, i za vreme na yuga star aerodrom bese vojna naselba, so ziteli bukvlno od site republiki. vo poveke skopski skoli imalo i srbski i sponski i turski paralelki. ne e ova nesto novo nitu nekakov problem.
Скопје поголемиот дел од својот животен век е бил турска касаба и муслимански град со тук там каури и нешто поситно евреи. Далеку од интернационален град. Секој со 2 чисти историја го знае ова. Ни пак е бил некаков македонски град низ историјата. Тие комуњарски остатоци од ЈНА што ден денес одбиваат да говорат македонски и нивните потомци ти се една од причините за тоа што сме денес и што Скопје си оди кон фабричкото сетирање и враќање кон матрицата.
Југославија ја нема за да албанците се плашат, бројката на муслимани се зголемува постепено. Шо знам , обично таквите градови следи нагло иселување на христијанското население и после тоа со 50% и повеќе албанци, турци и роми баш интернационален ќе е.
Cela makedonija e otidena u kurac so cenite na stanovite da ne se lazeme. Koronata eba majkata i izmesti se poso i obicnite smrtnici dojdovme do nekoj denar pa sea glumime mangupi i biznismeni
Me zdobole kurot od kaj sme, ali da prais filmovi deka nema razlika od skopje do veles i ponatamu treba da si blagoretardiran. Porazitelen e faktot deka toj so ne e roden tuka e primoran da ide u skopje za bilo so, poradi sto site resile da se vlozuva na edno mesto
Na tema cena na stan u skopje u izgradba ke si nacekas neso kulturno i ke si pricekas ali na gotovo da pazaris treba da si lud. Kukja ne ni praam muabet poevtino e u Chicago da kupam nego tuka
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.