Свесен си дека дискутираш семантика така?
Иако производството на енергија во Сонцето се должи на нуклеарната фузија, високите температури во јадрото на Сонцето и другите слоеви резултираат со топлинска енергија. Оваа топлинска енергија е дел од пошироката енергетска продукција на Сонцето, која вклучува електромагнетна радијација (видлива светлина, ултравиолетова светлина, инфрацрвена радијација и др.) која ја примаме како сончева светлина.
Значи, иако енергијата во Сонцето потекнува од нуклеарни реакции, таа исто така се манифестира како топлинска енергија поради екстремно високите температури и радијационите и конвективните процеси кои се случуваат во Сонцето.
Семантика е. Или по народски цепивлачење.
Не е точно.
Топлината креирана во Сонцето не се пренесува на Земјата.
Светлината носи енергија која потоа се претвора во топлина при контакт со површината.
Ова е многу битно, бидејќи никаква топлина не поминува низ слојот од СО2 како што некои тука мислат.
Интерполации преку дискутабилни равенки
Какви црни интерполации какви дискутабилни равенки?
Ги провери ти равенките за да знаеш дека се дискутабилни?
Мерењето на СО2 е како мерењето на температурата. Се одвива постојано, на милион разни локации на планетава, континуирано.
Концентрацијата на СО2 во атмосферата е мерлива и е непобитен факт исто како што е формата на Земјата.
Уште повеќе тоа што може да "ѕирнеме" во минатото и да провериме кое било нивото на СО2 во атмосферата пред илјадници, десетици, стотици илјади години.
На погрешно место се обидуваш.
Ако јас бев на твое место, со веќе преодредена политичка намера и ставови, ќе одберев подобри аргументи за дискутирање отколку негирање на глобалното затоплување предизвикано од човекот.
Што е ова поразлично од тоа што го пишав?
Ах, да, ти треба дополнително објаснување. Како и секогаш.
Условите за кои постои течна вода зависат од енергијата примена од матичната ѕвезда.
Таа е фиксен регион и нема врска со останатите фактори, бидејќи тие се горе долу небитно во постоењето на течна вода во сооднос со добиената енергија.
Не знаете основна физика, јебала вас семантика.
@Bafra не знам дали да ти реплицирам бидејќи на твоите линкови се потврдува тоа што јас го кажувам.