- Член од
- 7 септември 2016
- Мислења
- 21.533
- Поени од реакции
- 37.379
...а која е таа вредност во однос на референтната вредност? ај во опклада дека ти се во нормална граница!иначе имам густа крв и покачен HCT и хемоглобин
...а која е таа вредност во однос на референтната вредност? ај во опклада дека ти се во нормална граница!иначе имам густа крв и покачен HCT и хемоглобин
Последен пат HCT ми беше 51.7 а референтна вредност 34 - 48 а хемоглобин 177 РВ 110 - 165...а која е таа вредност во однос на референтната вредност? ај во опклада дека ти се во нормална граница!
...а може имаш навика да не пиеш доволно вода во текот на денот, па волуменот на крвта ти е помала, а со тоа хематокритот дава благо покачена вредност, а вредноста на феритин колку е?Последен пат HCT ми беше 51.7 а референтна вредност 34 - 48 а хемоглобин 177 РВ 110 - 165
У нормала е и не сум вакциниран...а може имаш навика да не пиеш доволно вода во текот на денот, па волуменот на крвта ти е помала, а со тоа хематокритот дава благо покачена вредност, а вредноста на феритин колку е?
...дали си антиковид вакциниран?
Да беше вакциниран се знаеше дека е до тоа, вака докторкава не знае.У нормала е и не сум вакциниран
Ај да си дадеш сеа....а која е таа вредност во однос на референтната вредност? ај во опклада дека ти се во нормална граница!
...нека приложи доказ, па „ќе дадам“ нема проблем!Ај да си дадеш сеа.
Болва те касналоМожно ли е ова да е тромб?
Благодарам, не се искажав добро јас, протезата е на забите. Ке треба ЦТ и да се следе од онколог оти обично ехо само дијагностицира големина, состав не, еден од докторите дури се посомнева и за Хочкин. Сепак благодарам, сега само уште едно, кога веќе мора да се зрачи која метода е помалку штетна?... инфекцијата по целосна артропластика на колкот или коленото може да биде катастрофална, но не спомнувате ништо околу болка, нестабилност на протезата и нефункционалноста ни на кое место е поставена за да би се поврзало со зголемени лимфни јазли, а велите протезата поставена пред два месеци.
...искрено не знам зошто, ама ете имам пречувство дека лимфаденитис (медицински термин за воспалени и зголемени лимфни јазли), што најчесто се должи на инфекција на друго место, а што ако е околу протезата ткивото инфицирано?
...околу 600 лимфни јазли имаме во нашето тело, ама лимфните јазли може да се почувствуваат само под вилицата, под рацете и во пределот на препоните како што е случајот кај вас како генерализиран лимфаденит што може да биде предизвикана од инфекција која се шири низ крвотокот или друга болест која влијае на целото тело.
...доколку се оди во тој правец многу е важно да се најде причината за инфекцијата под претпоставка дека тоа е причина за лимфаденитис (зголемени лимфни јазли) и брзо да се започне со лекување зависно дали е инфекцијата (брис, биопсија) од бактерија, вирус, габа се оди итно со терапија со антибиотици, антивирусни или антифунгални средства дадени преку уста, IV или инјектирање.
Почуствував јас и тоа убаво имав главоболка инаку да имав тегоби ме болеше желудникот,и имав вртоглавица да напоменам имав и дежаву ама дежавуто го имав недела и нешто онака како што читав од покачен притисок можи да се деси да има човек дежаву.Инаку да носев и холтер 24 сати прво што ми дијагностицираја беше тахикардија но отидов кај матичниот и тој ми рече поради високиот притисок сум имал брзи откуцај и се ми направија екг ехо главата ми ја снимаја се добро со срцето проблемот бил што варирал притисокот и затоа имам откуцај брзи.Пред да завршам на болница јадев едно пилешко со поминат рок и се напив 4 5 нескафина од х причини и спијав тие 2 дена пред да завршам на болница по 4 или 5 сати.Незнам што да правам сега докторите и луѓето што пијат лекарства исто како мене за притисок ми велат дека не било страшно тоа што сум пиал лекарства дека итие пијале јас незнаев што е ц витамин а не рамимприл.Повторно ќе речам дека се чуствувам не убаво она кога ќе треба да пијам лекарства мислам со здравјето сум добар но онака мие чудно дека 22 години а треба да пијам лекарства тој дел онака многу тешко ми паѓа онака да пијам лекарстав како стар човек да сум.Совет...секому може поради Х прична во моментот да му се покачи крвниот притисок, тоа не значи дека е хипертоничар, посебно ако е толку млад како тебе и посебно кога не ти ја кажале причината т.е. да ти постават дијагноза,
... дали ти се направиле лабораториски испитувања, ехо, екг додека си бил таму два дена или само ти давале тоа чудо од лек Ramipril кој го препишуваат ама баш на сите било млад стар или од било која причина покачен крвен притисок!
...ти како млада особа не знам како воопшто си го почувствувал на таа возраст покачениот крвен притисок, со дијастолен 90, бре бре, па уште два дена те држеле, да не ти дале Холтер апарат за крвен притисок која е дијагностичка процедура со која се врши 24 часовно мониторирање и регистрирање на крвниот притисок!
...дали си имал нешто тегоби, како тоа така си завршил во болница, опиши го барем тој дел!
П.С:
ако се мери крвниот притисок на некој кој ќе го помине булеварот со повеќе семафори ама да не работаат и да има гужва после преминување да му се мери крвниот притисок достигнува токму на твоја вредност што си ја имал 170- 90, тоа не значи дека после кратко време нема да спадне и да се нормализира!
Почуствував јас и тоа убаво имав главоболка инаку да имав тегоби ме болеше желудникот,и имав вртоглавица да напоменам имав и дежаву ама дежавуто го имав недела и нешто онака како што читав од покачен притисок можи да се деси да има човек дежаву.Инаку да носев и холтер 24 сати прво што ми дијагностицираја беше тахикардија но отидов кај матичниот и тој ми рече поради високиот притисок сум имал брзи откуцај и се ми направија екг ехо главата ми ја снимаја се добро со срцето проблемот бил што варирал притисокот и затоа имам откуцај брзи.Пред да завршам на болница јадев едно пилешко со поминат рок и се напив 4 5 нескафина од х причини и спијав тие 2 дена пред да завршам на болница по 4 или 5 сати.Незнам што да правам сега докторите и луѓето што пијат лекарства исто како мене за притисок ми велат дека не било страшно тоа што сум пиал лекарства дека итие пијале јас незнаев што е ц витамин а не рамимприл.Повторно ќе речам дека се чуствувам не убаво она кога ќе треба да пијам лекарства мислам со здравјето сум добар но онака мие чудно дека 22 години а треба да пијам лекарства тој дел онака многу тешко ми паѓа онака да пијам лекарстав како стар човек да сум.Совет...секому може поради Х прична во моментот да му се покачи крвниот притисок, тоа не значи дека е хипертоничар, посебно ако е толку млад како тебе и посебно кога не ти ја кажале причината т.е. да ти постават дијагноза,
... дали ти се направиле лабораториски испитувања, ехо, екг додека си бил таму два дена или само ти давале тоа чудо од лек Ramipril кој го препишуваат ама баш на сите било млад стар или од било која причина покачен крвен притисок!
...ти како млада особа не знам како воопшто си го почувствувал на таа возраст покачениот крвен притисок, со дијастолен 90, бре бре, па уште два дена те држеле, да не ти дале Холтер апарат за крвен притисок која е дијагностичка процедура со која се врши 24 часовно мониторирање и регистрирање на крвниот притисок!
...дали си имал нешто тегоби, како тоа така си завршил во болница, опиши го барем тој дел!
П.С:
ако се мери крвниот притисок на некој кој ќе го помине булеварот со повеќе семафори ама да не работаат и да има гужва после преминување да му се мери крвниот притисок достигнува токму на твоја вредност што си ја имал 170- 90, тоа не значи дека после кратко време нема да спадне и да се нормализира!
П.С:
се напив 4 5 нескафина од х причини и спијав тие 2 дена пред да завршам на болница по 4 или 5 сати.
Напомена:И заборавив да нагласам дека пијав и ред були онака скоро секој ден онака ама тогаш пред да завршам на болница не се напив ниту еден ред бул.
Не дека на болница ми рекоја дека морам да ги пијам секогаш лекарствата тоа ми прави паника....причината на тој скок на крвниот притисок пропратен со забрзано срцебиење е како резултат на неколку дневна навика што си ја терал од дневно внес на нес кафиња (како најконцентрирани со содржина на кофеин кој го дига притисокот), а и енергетскиот пијалок РЕДБУЛ содржи 75 мг кофеин (како вели рекламата „ти дава крилја“), a eдна кесичка Nescafe Classic од 7,5 g приближно содржи 50-100 mg кофеин, кој не може да се разреди да се рече дека „е послабо“ без разлика колку вода, млеко или павлака ќе се додаде.
...ако препорачаниот дневен внес на кофеин предложен од FDA е 400 mg, све што е над веќе има несакани дејства меѓу кои спаѓа токму и покачениот крвен притисок, забрзано срцебиење (тахикардија), па и главоболка, значи си ја преминал побајаги таа граница со твоите 4, 5 дневни нес кафиња и енергетски пијалог Ред бул.
What Are the Side Effects of Drinking Red Bull?
Red Bull is one of the top selling energy drinks in the world, but you may wonder about its safety and side effects. This article takes a look at the possible side effects of drinking Red Bull.www.healthline.com
...со еден збор си се предозирал во подолг период со кофеински напитоци, па телото не можело веќе самостојно да го регулира диуретски и ете ти си закачи покачен крвен притисок кои треба постепено да си го следиш и нормализираш токму временски колку си го расипал со тие напитоци, па ќе се намали лекот, па дури тогаш може да се исклучи со повремено следење на притисокот!
Тежина, висина, исхрана, спорт, цигари, алкохол. Наведи се.Не дека на болница ми рекоја дека морам да ги пијам секогаш лекарствата тоа ми прави паника.